Å videreselge billetter er ikke ulovlig, men den såkalte svartebørsloven forbyr organisert salg av billetter til høyere pris enn det arrangøren selv solgte billettene for.

Det er heller ikke lov for personer å selge billetten sin med høyere pris enn arrangøren.

Billetter kan være lette å forfalske, og du kan bli stoppet i døra. Kjøper du billetter på svartebørs, har du ingen garanti for at billettene som selges er ekte, eller vil bli levert. Det lureste er å kjøpe fra en offisiell leverandør.

Kjøper du av andre, for eksempel gjennom Finn, bør det være noen du stoler på, og du bør ta vare på kontaktinformasjon.

Sjekk om nettstedet du bestiller fra er en offisiell leverandør eller selger på annenhåndsmarkedet (svartebørs). Undersøk arrangørens hjemmeside for informasjon om hvor du kan kjøpe billetter og billettpris. Ta gjerne et nettsøk på nettsiden du vurderer å handle fra. Du vil da kunne finne ut om andre har hatt problemer med disse tidligere.

Hva gjør du om du har blitt svindlet?

Den vanligste svindelmåten er at samme billett selges flere ganger. Det er vanskelig å sikre seg mot dette, så det viktigste er å ha god informasjon om hvem selgeren er, før du kjøper billettene.

Det er ikke nok med en e-postadresse. Du må sørge for at det er mulig å få tak i personen. Da er det større sjanse for å få igjen pengene etterpå.

Ofte kan det være vanskelig å vite om man kjøper billetter gjennom en offisiell leverandør eller ikke. Derfor kan det være lurt å sjekke på nett om selgeren har fått negativ omtale.

Du kan klage til de du kjøpte billetten fra, men mange useriøse aktører gjør det vanskelig å finne ut hvem selgeren er. Vet du hvem selgeren er, kan Forbrukerrådet hjelpe til med saken. Svindel kan man også anmelde til politiet.

Her kan du lese svartebørsloven.