Slik unngår du å kjøpe falske merkevarer på nett

Under halv pris på nett på skoene du ønsker deg? Her får du tips for å unngå å bli lurt.

"KINE"-sko (colourbox.com)
KOPI? Billige varer på nettet kan fort vise seg å være kopier. Er tilbudet for godt til å være sant, er det viktig å være litt kritisk.

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Men sjekk ut nettbutikken du vil handle fra før du betaler.

Sjekk ut nettbutikken før du betaler

Flere utenlandske nettsider henvender seg til merkebevisste, norske forbrukere kun for å lure dem. Ikke bare er varene falske - ofte får du ikke varen engang, fordi nettbutikken forsvinner over natta. Vær derfor oppmerksom på nettsider som på dårlig norsk tilbyr kjente merkevarer til spottpris. Mange blir også blir lurt av andre privatpersoner på nettbaserte markedsplasser.

En ærlig selger vil gjerne bli funnet av kundene, og er derfor raus med kontaktinformasjonen sin. Når du skal vurdere en nettbutikk kan du begynne med å se etter kontaktinformasjon - navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer.

Bruk søkemotorer på nett for å finne ut om firmaet er til å stole på. Søk på firmanavnet pluss engelske ord som fraud (svindel), complaint (klage), review (omtale) og lignende. Se også etter skrivefeil. Mange av de falske nettsidene har benyttet seg av Google Trasnlate og billige oversettingsprogrammer. Les mer om hvordan du kan sjekke ut nettsiden til Forbrukerrådet.

Du kan også sjekke ut Velgekte som har informasjon om piratkopiering og varemerkeforfalsking fra offentlige myndigheter. Det er Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet i Norge som står bak denne siden.

Bruk kredittkort

For ikke å bli lurt må du aldri betale på forhånd. Hvis du gjør det, bør du bruke kredittkort eller et kjent betalingssystem som Paypal eller PayEx. Husk at det er 18 års aldergrense for gjeld og lån.

Finansavtaleloven gjør kredittkortselskapet ansvarlig for mangler hvis ikke selger rydder opp. Det eneste som kreves er at du har forsøkt å løse saken selv med selger. Paypal eller PayEx fungerer som mellommenn. Du betaler inn til en egen konto, som kjøper ikke har adgang til. Begge systemene har egne klageordninger, og ingen sensitiv betalingsinformasjon blir utvekslet til selger.

Andre klagemuligheter

Har du blitt lurt av et norsk firma eller en norsk privatperson, kan Forbrukerrådet hjelpe deg. Men er det ren svindel, vil nok pengene være tapt. Så det viktigste er å unngå og bli lurt.

Tipsliste

Følger du disse rådene, vil du kunne sikre deg best mulig mot å kjøpe falske merkevarer på nettet:

Ikke betal på forhånd Bruk kredittkort Sjekk kontaktinformasjonen på siden Se etter skrivefeil og annet som kan tyde på useriøsitet

Liste over useriøse nettsider

For å hjelpe forbrukere har Forbrukertilsynet nå laget en liste over nettbutikker som lurer forbrukere. Du finner listen på Forbrukertilsynets nettsider, og lista blir oppdatert jevnlig.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.05.2020

Offentlig og kvalitetssikret
"KINE"-sko (colourbox.com)
KOPI? Billige varer på nettet kan fort vise seg å være kopier. Er tilbudet for godt til å være sant, er det viktig å være litt kritisk.

Fakta

Tipsliste

  • Ikke betal på forhånd
  • Bruk kredittkort
  • Sjekk ut nettsiden
  • Sjekk kontaktinformasjon
  • Se etter skrivefeil og annet som tyder på useriøsitetLes merom priatkopier på velgekte.no (Tolletaten, Kulturdepartementet og Patentstyret

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan handle trygt på nettet

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene!

Jente handler på nett (colourbox.com)

Til deg som handler på kreditt

Er du fristet til å handle på kreditt? Da bør du være obs på dette.

Regner på kalkulator på mobilen (colourbox.com)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)