Hopp til hovedinnholdet

Dette må du vite når du skal kjøpe bil

Kjøpe bil? (ung.no)
PLANLEGG: Tenk nøye gjennom alt når du kjøper bil, og få oversikt over alle utgifter og bilens tilstand.

Planlegger du å kjøpe din første bil? Pass på så du ikke blir lurt. Her finner du gode råd og oversikt over fellene du må unngå.

Offentlig og kvalitetssikret
Kjøpe bil? (ung.no)
PLANLEGG: Tenk nøye gjennom alt når du kjøper bil, og få oversikt over alle utgifter og bilens tilstand.

Bilkjøp kan være både spennende og litt skummelt, særlig hvis du skal kjøpe for første gang.

Les Forbrukerrådets tips.

10 råd når du skal kjøpe bil:

 1. Ikke kjøp bil usett. Prøvekjør også bilen før du undertegner kontrakten.
 2. Bruk alltid skriftlig kontrakt. Det rydder opp i de fleste konflikter.
 3. Undersøk bilen nøye. Bruk tilstandsrapporten vår. Hvis du ikke er bilkyndig, eller kjenner noen som er det, anbefaler vi at du får et verksted til å ta en titt.
 4. Undersøk bilens kilometer-stand og årsmodell. Det er viktig å få dette med i kontrakten.
 5. Undersøk om bilens servicehefte er komplett. Du må altså sjekke at serviceheftet er riktig utfylt.
 6. Undersøk om bilen har hatt skade. En bil utsatt for skade kan ha skjulte feil som er vanskelig å få øye på. Selger du en bil, bør du opplyse om bilen er skadet.
 7. Sjekk at bilen er EU-godkjent. Husk likevel at EU-godkjennelsen er en minimumsstandard, og ingen garanti for en feilfri bil.
 8. Undersøk om det er heftelser på bilen. Heftelser følger bilen, ikke eieren. Sjekk det her.
 9. Sjekk hvem som er bilens rette eier. Sjekk også om alle nøklene følger med.
 10. Sjekk om det følger garanti med bilen.

 

Bruk kontrakt

Forbrukerrådet har laget en gratis bruktbilkontrakt, og en tilstandsrapport som du kan fylle ut sammen med selger, eller få et verksted til å fylle ut. Du kan laste ned kontrakt for bilkjøp og tilstandsrapport for bruktbil på forbrukerrådet.no.

 

Prøvekjør bilen

Få også med alle viktige opplysninger om den i kontrakten, så vil både kjøper og selger slippe unødvendig «kollisjon».

 

Sjekk bilen grundig

Dersom du kjøper bruktbil av en privatperson har du begrensede rettigheter i forhold til om du hadde kjøpt den fra en bilforhandler. Da er det lurt å være ekstra på vakt, og sørge for å undersøke bilen godt.

Før du kjøper en bruktbil kan det være greit å være helt sikker på at det ikke er noe galt med bilen. Selv om bilen er EU-godkjent og har fulgt alle servicer vil ikke det si at bilen er bra når du skal kjøpe den. Hvis det er tatt service på bilen like før du kommer og ser på bilen er det nok til å stole på.

Mangler du kunnskaper om bil, og ikke har noen til å hjelpe deg, kan du få utført en test hos et bilverksted. Norges Automobil-Forbund tilbyr en test før kjøp av bil over hele landet, men du kan bruke et hvilket som helst verksted. Testen koster litt, men kan lønne seg når du skal kjøpe bruktbil. Du kan eventuelt prøve å få selger til å dele på utgiftene med deg.

 

 

Sjekk bilen for pant

Ikke kjøp andres gjeld. Heftelser følger bilen, og ikke eieren. Det hjelper lite å skylde på at selgeren har gitt deg feil opplysningen når namsfogden kommer på døra for å hente bilen din. I Brønnøysundregistrene kan du sjekke om det er pant i bilen. Du kan også sende tekstmelding: Skriv REGNR, mellomrom, kjøretøyets registreringsnummer og send meldingen til 2121.

 

Sjekk hvem som er rett eier av bilen

Sjekk også om alle nøklene følger med. Kjøper du av en svindler, sitter du som oftest igjen uten verken bil eller penger.

 

Importere fra utlandet?

Spør alltid selger om bilen er importert. Få dette skriftlig. Noen finner drømmebilen i utlandet. Hvis du kjøper bilen i Europa, kan Forbruker Europa både hjelpe deg med råd og veiledning før du handler, og også hjelpe deg dersom du får problemer i etterkant. Mange driver også med import av bruktbiler for videresalg.

Dersom det viser seg at bilen ikke er tilpasset norsk klima, er det noe du kan klage på. En bil produsert for norske forhold vil være bedre beskyttet mot hardt klima og mot for eksempel rust på grunn av salting om vinteren, enn en bil produsert for søreuropeiske forhold.

 

Ikke glem års- og omregistreringsavgift

Når du kjøper bil er det viktig å huske på at kjøpesummen ikke er den eneste kostnaden man må ut med i starten. Årsavgift må betales om de forrige eierne ikke har betalt det for det gjeldende året, og omregistreringsavgift må du alltid regne med når du skal kjøpe bil. Omregistreringsavgiften er avgiften det koster å registrere bilen på ny eier. I tillegg er det viktig å spørre om bilen kommer med vinter-/sommer-/helårsdekk og sjekke mønsterdybden. Dette er ofte en uforutsett kostnad for de som kjøper bil, og også ganske kostbart.

 

 

Har du husket forsikring?

Er du ung sjåfør kan forsikring av bil fort bli en stor utgift. Biler som skal forsikres på 18-åringer eller ungdom som nettopp har tatt førerkortet er de dyreste å forsikre. Mange ungdom velger derfor å forsikre bilen på en foresatt og heller legge med en klausul om at bilen skal kjøres av en som er 18 år. Ved at bilen forsikres på en med erfaring blir avgiften betydelig redusert. Forsikring er viktig å ta i betraktning når du skal kjøpe deg bil, ettersom det er veldig store forskjeller på hva det koster å forsikre ulike biler.

Det er også forskjell på hvor mye de ulike forsikringene dekker. Som bileier er du pålagt å tegne ansvarsforsikring som dekker skader på omgivelsene. I tillegg kan du tegne frivillige forsikringer som brann/tyveri, delkasko og full kasko. Kaskoforsikring dekker skader på egen bil. Når bilen er eldre er det en vurderingssak om man vil ha hel eller delvis kaskoforsikring. Delkasko betyr at tyveri, brann, glass og redning dekkes, men ikke en utforkjøring som krever at du har full kasko. Du må selv vurdere hvilken forsikring du skal ha ut ifra verdi på bilen og pris på forsikringen. Det kan være lurt å vurdere ulike forsikringsselskap opp mot hverandre. På finansportalen.no kan du sammenligne vilkår.

 

Trygg handel

Både når du skal kjøpe og selge en bruktbil privat kan du føle deg litt usikker når det gjelder betalingen av bilen. Et godt tips er å møtes den dagen bilen skal overtas av kjøper, og gjøre omregistreringen sammen, digitalt, før pengene overføres til selgers konto. På denne måten er du som kjøper sikker på at bilen er i samme tilstand som sist du så den, og du vet at selger ikke bare tar pengene uten at du får bilen. Det er for øvrig også mulig å gjøre dette på Statens vegvesen sine kontorer. Det er flere måter å gjennomføre en trygg betaling av en bruktbil, for begge parter:

 • Hvis kjøper tar opp lån for bilen, bør selger få garanti for overføringen av pengene fra banken til kjøper.
 • Hvis kjøper har pengene og skal føre dem direkte over til selger, kan det være lurt å gjøre dette når dere sitter sammen og omregistreringen skal gjøres eller er gjort. Her kan det for selger sin trygghet være fint om kjøper viser selger at han setter overføringen til «i dag» og viser bekreftelse på at betalingen er godkjent og gjennomført. Det kan være en mulighet å be om kvittering for overføringen av pengene også. Det er nemlig slik at det kan ta én arbeidsdag før pengene er på selgers konto dersom dere ikke har samme bank.

En annen måte å gjennomføre kjøp og salg av en bruktbil er å bruke TUT. Dette er en ny tjeneste som du kan bruke uansett hvilken bank du har når du skal kjøpe eller selge en bil. Tjenesten skal gi en trygg handel for kjøper og selger, fordi begge må signere avtalen med BankID. Dere fyller ut en vanlig kjøpekontrakt først, og kjøper velger deretter en betalingsmetode. Her fungerer det som vanlig dersom kjøper tar opp lån for bilen, for banken garanterer da for pengene. Men hvis kjøper skal betale med egne oppsparte midler, fungerer det slik at disse pengene overføres til en konto eid av banken og er som en slags depositumskonto. Selger får dermed ikke tilgang til pengene før hele avtalen er signert av begge med BankID. Det anbefales at dette gjøres når dere møtes for å omregistrere bilen.

 

Bensin/diesel/strøm og vedlikehold

Som bileier er det også viktig å tenke på de utgiftene som kommer etter man har kjøpt seg bil. Bensin, diesel og strøm er den største regelmessige utgiften du vil få, og utgiftene vil variere ut ifra hvor mye du bruker bilen. Kjører du for eksempel 50 kilometer per dag vil du bruke ca 1.800 kr i bensin i måneden. Oljeskift og vanlig vedlikehold kommer ved siden av. I tillegg er det viktig å ha lagt av penger til uventede kostnader. Det kan veldig fort oppstå feil med en bil du kjøper brukt, men også med nye biler, og verkstedregninger er ikke billige.

Kilder:
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Må man ha tatt førerkort, for å kunne kjøpe og eie en bil ?
Hei! Nei, det er ingen krav til det, men du må enten være fylt 18 år eller så må begge foreldre/foresatte stå på som medeiere. Hilsen State...
Hvor gammel må du vere fål å eie bil ?
Hei Så lenge du er under 18 år, må foreldre eller foresatte godkjenne kjøpet eller registreringen. Vennlig hilsen ung.no, i samarbeid med Stat...
Hva koster det å få skilter på en bil igjen ?
Hei Skiltsettet koster bare 120 kroner. Hvis skiltene er tatt av politiet, må det betales et påskiltningsgebyr på kroner 1540, i tillegg til skilt...
Hei! Har jeg lov til å øvelseskjøre med en bil der passasjerer drikker alkohol, så lenge jeg og den jeg øvelseskjører med er edru og ikke drikker alkohol?
Hei Så lenge du og ledsager fyller kravene for øvelseskjøring er det ikke forbudt for passasjerer å drikke alkohol under kjøringen. Hilsen...
Kan man registrere og kjøre en EPA traktor i Norge og hvor gammel må man evt være for å kjøre den ?
Hei Vet ikke helt hva du mener, men hvis det er de svenske "epa" traktorene du mener så er ikke de lovlige.  Man kan ikke registrere og bruke EPA-...
Skal parkeringsselskapet gi informasjon om klagemuligheter?
Hei Du har rett i at du skal få informasjon om klagemuligheter når du får parkeringsbot og at den ikke er gyldig om du ikke har fått informasjone...
Hvor mye koster det å forsikre bilen?
Hei Det finnes flere ulike selskaper som kan tilby deg bilforsikring. Prisen er ulik for hvem forsikringen er til og hva slag bil som skal forsikres....
Hvis jeg kjører bil med en av foreldrene mine ved siden av etter at jeg har fått lappen, er dette da øvelseskjøring ?
Hei Nei, det er ikke å regne som øvelseskjøring etter at du har fått førerkortet. Hvis det skulle skje et uhell, kan nok forsikringsselskapet ne...
Hei ! Er det lov å reparere bilen sin selv eller må dette gjøres på verksted ?
Hei Det er lov å reparere bilen sin selv, men du bør ha en viss kunnskap for å gjøre dette slik at det blir gjort riktig. Hilsen Statens veg...
Kan man ta betalt for parkering uten at det er sagt i fra om på forhånd?
Hei Det er ikke gøy å få en overraskede regning. Du skal bli opplyst om at en tjeneste koster penger, før man kan ta seg betalt. Det er fordi du ...
Hei ! Jeg ønsker å endre lysene på bilen min, hvem kan hjelpe meg med å finen ut om jeg har lov til dette ?
Hei Ta kontakt med Statens vegvesen på telefon 22073000 og be om teknisk så kan de svare på om endringene du ønsker å gjøre er lovlige. Hils...
Hvor finner jeg den billigste bilforsikringen for ungdom?
Hei Ingen vil betale mer enn man må. Derfor har Forbrukerrådet laget Finansportalen.no som er en tjeneste hvor du kan få tilbud og bytte bilforsik...
Hva vil det koste å tolle/overføre bilen til norske skilter?
Hei Fastsettelse av bilavgiftene ved import foretas av Skatteetaten, og en fullstendig oversikt over hvordan du importerer bil og hvor mye det koster...
Hei ! Kan man omregistrere en ATV som er 400 ccm og kan gå i 90 kmt  til traktor?
Hei Nei, dette kan man ikke siden farten overstiger hva som er lovlig for traktor. Dette er nok en ATV som er registrert som motorsykkel og man må h...
Når gjelder en rustgaranti på en bil?
Hei Leit å høre at bilen har mye rust. En rustgaranti gjelder så lenge garantien sier, og du arver den fra forrige eiere. Du har rett til det gara...
Hei ! Kan jeg kjøpe meg en bil og bygge opp den når jeg er 15 år gammel ?
Hei Ja, du kan kjøpe deg en bil når du er 15 år, men begge foreldrene dine må godkjenne dette og fylle ut skjema på dette.Se mer her : https://...
Vil ta lån til bil og førerkort 
Hei Uten å vite alle regler innenfor lånekassen, så tror jeg ikke det er mulighet for å ta opp lån til dette, med mindre det er avgjørende for ...
Spørsmål om bilforsikring - kan jeg kjøre bilen når jeg er 18 år?
Hei Dersom moren din har en forsikring på bilen som sier at kun de over 23 år kan kjøre den, har hun inngått en avtale med forsikringsselskapet ...
Er det dumt å ta opp et billån?
  Hei! Om det er dumt å ta opp et billån avhenger først og fremst av to ting: 1. Hvor høy rente og hvor store gebyrer du må betale hver måne...
Se alle