Kjøp av piratkopierte varer blir av noen sett på som mindre alvorlig, men konsekvensene kan strekke seg langt ut over hva man tror, både for enkeltpersoner og for samfunnet.

Ikke støtt kriminelle

Ifølge FN's kontor for narkotika og kriminalitet bidrar salg av piratkopierte varer til andre alvorlige illegale aktiviteter, som menneskehandel, narkotika, hvitvasking og ulovlig våpenhandel.

Også Europol og Interpol advarer mot at piratkopiering er en økende aktivitet for alvorlig organisert kriminalitet.

 

 

FAKTA

Visste du at... Ifølge Verdens Helseorganisasjon kan opptil 30 prosent av solgte medisiner i deler av Afrika, Asia og Latin Amerika være piratkopierte.

Les mer om piratkopier på velgekte.no.

Ikke lek med livet ditt

Piratkopierte produkter og medisiner utgjør en alvorlig risiko for din helse og sikkerhet.

Piratkopierte varer kan være helseskadelige eller farlige fordi de er utenfor myndighetenes kontroll og sikkerhetsrutiner. De som kopierer risikerer ikke å blir stilt til ansvar for sine produkter slik som de lovlige produsentene gjør.

Piratkopierte medisiner kan inneholde mye skummelt. Det er for eksempel funnet innhold av stoffer som er tatt av markedet på grunn av alvorlige bivirkninger.

Sikkerhetsmerker og godkjennelser, slik som CE-merket, kan også være forfalsket. Leker, verktøy, bildeler, flydeler, elektronikk og medisiner er varer som kan være spesielt farlige hvis de er falske – ikke ta denne risikoen; velg ekte vare!

 

 

Visste du at...

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) så kan opptil 30 % av alle solgte medisiner i deler av Afrika, Asia og Latin Amerika være piratkopierte.

En kortvarig glede

Falske varer er som regel av langt dårligere kvalitet enn originalproduktene. De som kopierer bruker vanligvis langt billigere og dårligere materialer enn originalprodusenten. Dette gjør at du i mange tilfeller vil måtte erstatte ditt billigkjøp fordi varen ikke fungerer like bra eller går i stykker.

Blir du f.eks. tatt på gaten i Italia med falske solbriller, risikerer du i tillegg å måtte betale skyhøye bøter. Behold de gode ferieminnene; ikke kjøp falske varer!

Les mer

Du kan lese mer om piratkopier på velgekte.no en opplysningsside side om piratkopiering og varemerkeforfalskning.