Forbrukerrådet bør anbefaler deg å be om å få en byttelapp når du kjøper en gave. Selv om det er tradisjon i Norge for at mange butikker lar folk få bytte gaver uten byttelapp eller kvittering, er det ingen selvfølge.

Sjekk butikkens bytteregler

Skal du kjøpe en gave med byttelapp til noen, bør du også spørre om hvilke regler butikken har. Hvor lenge gjelder bytteretten og er det slik at alle varer kan byttes? I noen butikker har du bare noen dager å bytte på. Det er også vanlig at salgsvarer ikke kan byttes.

Andre regler for kjøp på nett

Kjøper du en gave på nettet, blir det vanskeligere for den som får gaven å bytte den. Men du som har kjøpt gaven har 14 dagers angrerett fra du mottar varen.

Du har angrerett hvis du kjøper en vare fra en norsk nettbutikk og fra de fleste nettsider i Europa. Dermed er det en mulighet for å bytte hvis gaven du gir ikke faller i smak eller passer. Det er imidlertid du som har kjøpt den som da må bytte gaven innen fristen.

Gavekort er et alternativ

Hvis du ikke vet hva du skal kjøpe i gave, kan gavekort være et fint alternativ. Dette gir mottakeren av gaven en mulighet til å kjøpe klær i rett størrelse, en konsertbillett på en dato som passer for han/henne eller velge den boka han/hun ønsker å lese.

Du bør undersøke hvor lang varighet gavekortet har. Det er også lurt å undersøke om gavekortet kan brukes på alle varer, f.eks. ting som er på salg.

Hvis du er usikker på hva mottakeren liker, kan det være lurt å kjøpe et gavekort til et helt kjøpesenter slik at den som får gavekortet har mange muligheter.

Et siste tips til mottakeren er å be han/henne om å ta godt vare på gavekortet - og bruke det før fristen.