Hva er en garanti?

En garantiavtale er en avtale mellom butikken og deg, og den kan inneholde forskjellige ting. Men en god garantiavtale burde gi deg bedre rettigheter enn hva du har etter loven.

Varevogner (colourbox.com)

Mange produkter blir markedsført med at det følger med en garanti.

Garantien gir deg som regel rett til gratis reparasjon av feil og mangler innenfor garantitiden. Det kan enten følge med, eller så kan du kjøpe en garantiavtale når du handler. Det kan være lurt å gjøre når du kjøper ting som du ønsker at skal ha en ekstra beskyttelse, og som du er redd for at du skal ødelegge.

Hvor lenge varer garantien?

Garantitiden blir bestemt etter hva som er avtalt mellom deg og selger på kjøpstidspunktet.

En vanlig garantitid er ett år, men det kan også være lenger. Spør uansett før du kjøper noe. Garantien er en tilleggsrettighet som du kan få, men reklamasjon gjelder alltid.

Du kan reklamere

Uansett om du fikk garanti på varen du kjøpte eller ikke, har du alltid det som kalles en reklamasjonsfrist på to år, og inntil fem år på ting som er ment å vare vesentlig lenger, f.eks. data og mobil.

Å reklamere betyr at du kan klage inn feil og skader på en vare til selger.

Reklamasjon på fem år, har du bare mot en butikk. Kjøper du fra en privatperson har du alltid bare rett til å reklamere i to år.

Du skal reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget eller burde ha oppdaget en mangel. Rimelig tid betyr senest to måneder etter at du har oppdaget feilen. Husk alltid å klag til selger så fort som mulig.

Hva kan du kreve?

Hvis du har garanti som fortsatt gjelder, skal du få varen utbedret uten egne kostnader.

Har du reklamert for en vare det er en feil på, og som du ikke selv er ansvarlig for, kan du kreve at butikken betaler for reparasjonen.

Hvis du mener du har krav på å få en vare byttet eller reparert, men ikke får det av selgeren, kan du søke råd hos Forbrukerrådet. Før du går dit med saken, må du selv ha prøvd å komme til enighet med butikken.

Skrevet av Forbrukerrådet

Sist oppdatert: 29.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Varevogner (colourbox.com)
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)