Har du eller skal du skaffe deg kredittkort? Les dette!

Når du betaler noe med kredittkort, betyr det at du utsetter betalingen. Du må være over 18 år for å bruke kredittkort. Enten du allerede har et kredittkort eller vurderer å skaffe deg ett, er det lurt å sette seg inn i hva et slikt kort innebærer.

Jente handler på nettet (colourbox.com)
KREDITT: Å handle på kreditt kan være fristende, men husk at varen gjerne blir dyrere enn ved kontantkjøp.

Hva er forskjellen på et vanlig bankkort og et kredittkort?

På et vanlig bankkort må du sette inn penger, altså overføre penger selv til bankkortet, for å kunne bruke det. Pengene du bruker, blir trukket fra kortet med én gang, og du kan ikke bruke mer penger enn du har overført til kortet.

På et kredittkort er det allerede en viss sum penger som du kan låne fra. Kredittkort har en beløpsgrense, og du kan derfor ikke bruke mer penger enn denne grensen. Når du har betalt en vare med et kredittkort, betyr det at du har lånt penger som du må betale tilbake til banken din.

Fordeler og ulemper

Fordelene med å betale for eksempel en jakke med et kredittkort er at du kan få jakken uten å ha pengene der og da. Ulempen er at det vil komme en faktura senere med et beløp som kan bli større enn det jakken egentlig kostet, hvis du ikke betaler fakturaen med en gang.

Betal faktura innen fristen

Etter at du har kjøpt varer med kredittkort, vil du få en samlet faktura i posten eller i nettbanken din med en forfallsdato, altså med en frist til å betale tilbake pengene du har lånt. Hvis du ikke betaler fakturaen innen forfallsdatoen, vil det begynne å løpe høye kredittrenter på fakturaen.

Du bør derfor betale fakturaen innen fristen. Velger du å vente med å betale innen forfallsdato, bør du sette deg inn i hvor mye mer dette vil koste.

Ha oversikt over hvor mye penger du kan bruke

Ettersom det vil komme en faktura etter at du har brukt kredittkortet, er det lurt å ha full oversikt over andre månedlige utgifter du har slik at du vet at du har nok til å betale fakturaen når den kommer.

Du bør derfor ikke kjøpe dyre varer med kredittkort hvis du vet at du har andre store utgifter en måned, for eksempel utgifter til skolebøker, depositum til leilighet eller liknende.

Når bør du bruke kredittkort?

Kredittkort gir deg mulighet til å betale for varer og tjenester før du har fått de. En slik måte å betale på, gir deg en ekstra sikkerhet og kan være veldig lurt hvis du for eksempel skal bestille noe fra en utenlandsk nettside. Får du ikke varen eller tjenesten du bestilte, kan du nemlig få hjelp av banken din og slippe å betale fakturaen.

Likevel kan det være lurt å bruke vanlig bankkort i de aller fleste tilfeller. På den måten har du full oversikt over mye penger du kan bruke, og det vil ikke komme en overraskende faktura etter at den dyre jakken allerede er blitt brukt en måned.

Spør banken din

Er du usikker på om du skal skaffe deg kredittkort eller hva kredittkortet du allerede har, innebærer? Spør banken din om råd. De kan gi veiledning.

Sliter du med å forstå bankspråket?

Oversikt over vanskelig økonomiske ord finner du her.

Fakta

Hos Forbrukerrådet og Finansportalen får du tips om hvordan du kan komme deg ut av betalingsproblemer!

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 01.10.2018

Kilder:

Les mer om kredittkjøp hos Forbrukerrådet

Offentleg og kvalitetssikra
Jente handler på nettet (colourbox.com)
KREDITT: Å handle på kreditt kan være fristende, men husk at varen gjerne blir dyrere enn ved kontantkjøp.

Fakta

Hos Forbrukerrådet og Finansportalen får du tips om hvordan du kan komme deg ut av betalingsproblemer!

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ubetalte regninger? Unngå inkasso!

Har regningen gått til inkasso? Hva betyr det, og hvorfor bør du unngå det?

Jente er sjokkert når hun ser på laptopen sin (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente