Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har laget 10 tips for sikrere mobilbruk.

 

1. Lås telefonen

Den enkleste måten å få tilgang til telefonen din er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen. Er den ikke låst med tastelås, er det bare å gå inn. Noen telefoner har også mulighet for mønstergjenkjenning. Det kan være lurt å tørke av skjermen ellers kan det være veldig lett å se mønsteret ditt.

 

2. Bruk sporingsverktøy

Skulle du miste telefonen din kan du finne den igjen ved hjelp av sporingsverktøy. Har du dette innebygd på telefonen må du skru det på. Har du iphone kan du gjøre dette via appen "Find iPhone" som ligger i iCloud-tjenesten. For de som ikke har dette innebygd kan man bruke en tredjepartsløsning som kan lastes ned til telefonen.

 

3. Bruk fjernslettingsverktøy

Mister du telefonen din og er redd for at noen skal kunne komme seg inn på den, kan du bruke et verktøy for å fjernslette telefonen. Mulighet for dette finnes også i iCloud for iPhone. Det finnes også andre verktøy for andre telefoner.

 

FAKTA

Hva betyr det å jailbreake eller roote telefonen?

  • Å jailbreake telefonen betyr å åpne den for tredjepartsprogramvare. Har du iphone kan du derfor installere apper som ikke er godkjent i App Store ennå.
  • Likevel er det viktig å vite at Apple ikke har plikt til å reparere telefonen din, dersom du har jailbreaket den.
  • Å roote telefonen er egentlig det samme som å jailbreake den, men uttrykket brukes ofte om Android-telefoner og ikke Apple-produkter.

 

4. Ta sikkerhetskopi av telefonen

Man har gjerne mye på telefonen man ikke ønsker å miste, slik som bilder, video og lignende. Heldigvis finnes det flere måter å sikre dette på. Bruk skytjenester som iCloud for iPhone. Til andre telefontyper finnes det også flere apper som lar deg sikkerhetskopiere innholdet på telefonen. Dropbox er en godt kjent skytjeneste som lar deg lagre data. Når du bruker skytjenester er det viktig å bruke et godt passord som ingen klarer å gjette. Det er også viktig å ha gode kontrollspørsmål, dersom du skulle glemme passordet ditt. Disse spørsmålene er ofte av typen: "Hva er din mors pikenavn?"

Det finnes også andre måter å ta sikkerhetskopi av telefonen, som for eksempel ved å synkronisere den mot en PC.

 

5. Tenk på hvilke apper du laster ned

Du bør for det første ikke ha flere apper på telefonen din enn de du selv bruker. Når du laster ned en app får du informasjon om hvilke ressurser appen vil ha tilgang til. Laster du ned et spill må du spørre deg selv om du virkelig vil at denne appen skal ha tilgang til informasjon om kontaktlista di, ringehistorikken din, kameraet ditt eller plasseringen din.

Det er også viktig å ikke installere apper som ikke kommer fra App Store eller Google Play. Apper fra tredjeparts appbutikker er ikke kontrollert like strengt, og kan inneholde virus.

6. Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

For det første vil det spare strøm, og du unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk du ikke ønsker å koble deg til. Mange apper og e-postprogrammer begynner ofte å sende og motta data så snart mobilen er koblet til et trådløst nettverk. Hvis dette går ukryptert vil noen med onde hensikter kunne sette opp et falskt trådløst nettverk og se all datatrafikken din.

 

 

7. Krypter datatrafikken

En del tjenester gir mulighet for kryptering, men det krever at du skrur det på i tjenesten. Dette gjelder for eksempel Facebook, men bare hvis du skrur på sikker nettsurfing under innstillingene dine for Facebook. Når du da bruker facebook-appen din, vil trafikken gå kryptert. Dette betyr at ingen vil kunne se dataene dine. Dette gjelder også spesielt e-post, hvis du bruker det på telefonen din.

 

8. Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem. Når du får beskjed om å oppdatere, bør du gjøre det så fort som mulig.

 

9. Vurder kryptering av mobilen din

Har du kryptert innholdet på mobilen og er så uheldig å miste den, kan heldigvis ingen få tilgang til innholdet. Kryptering vil også hjelpe i forhold til lagringskort som sitter i mobilen. Her har man gjerne lagret bilder og lignende. Skulle noen få tak i dette kortet, vil de da ikke kunne hente ut dataene som ligger der.

 

10. Bruk mobilen din som om det var et bankkort

Ikke lån bort mobiltelefonen din uten å følge med, og ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon har vi i dag vanligvis nettbank, e-post, Facebook. Noen har til og med mulighet til å låse opp bilen via telefonen. Det kan være lurt å tenke over hvor store verdier vi faktisk går rundt med i lomma. Pass derfor godt på mobilen din!