Hopp til hovedinnholdet

Disse reglene gjelder for reklame på nett

Jente handler på mobilen (colourbox.com)
REGLER: Det er fort gjort å bli fristet og lurt til å handle på nettet. Reklame rettet mot barn og unge skal være utformet slik at det klart og tydelig fremgår hva det dreier seg om.

Her er en oversikt over reklameregler på nett, som gjelder når reklamen er rettet mot barn og unge.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente handler på mobilen (colourbox.com)
REGLER: Det er fort gjort å bli fristet og lurt til å handle på nettet. Reklame rettet mot barn og unge skal være utformet slik at det klart og tydelig fremgår hva det dreier seg om.

Forbrukertilsynet har sammen med nordiske forbrukerombud laget noen regler for reklame på internett, som gjelder når reklamen er rettet mot barn og unge. Du kan lese disse reglene her:

Reglene for nettreklame rettet mot barn og unge

 • Det skal klart fremgå hva det dreier seg om:

  Markedsføringen skal være utformet slik at det klart fremgår at det er reklame det dreier seg om.


 • Barn og unge skal ikke utnyttes:

  De som lager reklamen må ikke utnytte barn og unges godtroenhet. Markedsføring (av produkter og varemerker rettet mot barn) bør ikke utformes som spill eller leke/aktivitetssider, og heller ikke integreres i spill eller leke/aktivitetssider. Spill og lignende bør heller ikke avbrytes av reklameinnslag. Hvis sponsorer står bak underholdningselementer rettet mot barn, bør opplysninger om dette fremkomme, men likevel slik at det ikke fokuseres overdrevent/hovedsaklig på dette.


 • Skal ikke oppfordres til å kjøpe varer på internett:

  Barn og unge bør ikke oppfordres til å kjøpe varer eller inngå andre avtaler via Internet. Umyndige kan ikke med bindende virkning inngå avtaler om kjøp eller bestilling av varer/tjenester. I slike tilfeller er det verge/foreldre som må være avtalepart og påta seg betalingsansvaret.


 • Viktig med nødvendige opplysninger:

  I de tilfeller der markedsføringen retter seg til barn, må nødvendige opplysninger, for eksempel om pris, varens beskaffenhet og at barn ikke kan inngå avtaler, komme frem på en tilstrekkelig tydelig måte.


 • Bare myndige skal gi personopplysninger: Personopplysninger kan i utgangspunktet innhentes bare fra myndige personer.

Vil du lese mer om reklame-reglene som gjelder for barn og unge, kan du besøke Forbrukertilsynet og deres veiledning om handelspraksis overfor barn og unge.

 

 

Klage på ulovlig markedsføring?

Har du sett reklame du mener er upassende? Eller vil du tipse Forbrukertilsynet om markedsføring du vil de skal ta en nærmere titt på? Da bør du klage til Forbrukertilsynet, eller fylle inn et tipsskjema. Du kan fylle inn klageskjema og/eller tipsskjema her.

Hva skjer om jeg klager?

Alle klagehenvendelser til Forbrukertilsynet blir besvart, men det er ikke alle de kan følge opp. I de som blir følgt opp, tar Forbrukertilsynet kontakt med annonsøren for å få dem til å følge markedsføringsloven. Hvis annonsøren ikke følger Forbrukertilsynets standpunkt kan Forbrukertilsynet forby ulovlig reklame. Da kan det hende at annonsøren klager til Markedsrådet, som er en slags "domstol" på området.

Sist oppdatert:
17.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Sees dette på som sponsing, og må personen si at de er sponset?
Hei Jeg er litt usikker på hva du mener med "offentlig person" i denne sammenhengen. Jeg regner likevel med at du snakker om personer som er mye i d...
Er det lov med reklame rettet mot barn?
Hei Du har rett til at det ikke er lov for norske tv-selskaper å sende reklame rettet mot barn, men norsk lov gjelder ikke for utenlandske fjernsyns...
Kan jeg tjene penger på mitt domene/hjemmeside?
Hei   Om du har et domenenavn som kan være nyttig for andre å ha, kan du få en forespørsel om å selge domenenavnet. Da vil i så fall hjemmesi...
Hvordan sier jeg nei til reklame?
Hei Vi kan jo ikke besvare oppgaven for deg, men du finner artikler om dette på emnesiden ung.no/reklame. Da blir det din oppgave å lese disse, plu...