Denne artikkelen er et case basert på en studie med ungdom gjennomført av Stiftelsen Tryggere. Lenger ned i artikkelen kan du lese noen punkter til diskusjon etter at du har lest caset. Snakk gjerne med venner eller kjæresten din om disse.

Stiftelsen Tryggere driver sinnemestringstilbud og forebygger vold. De forebyggende tiltakene retter seg mot enkeltpersoner og grupper.

«Du er vel ikke sjalu vel?»

En dag sier Anne at hun er bedt på fest til en venninne, Torild. Kristoffer merker han blir usikker når Anne sier det. Han spør forsiktig hvem andre som skal komme på festen. Anne sier at hun ikke vet, men tror det kun er venninnene til Torild som er invitert.

Kristoffer kjenner det stikker i magen, men vil ikke være kjip og si at Anne ikke kan få dra på festen. Når Anne legger merke til at Kristoffer blir stille, spør hun: «Du er vel ikke sjalu vel?». «Neida», svarer han, og forsøker å smile til henne.

Kjenner at han blir urolig

Etter hvert som festen nærmer seg, kjenner Kristoffer at han blir mer og mer urolig. Kommer det til å være andre gutter på festen? Skal de ut på byen etterpå? Og om det er andre gutter på festen, vil noen av de flørte med Anne? Dette er spørsmål som kverner rundt i tankene hans. Men han sier ingenting til Anne.

Når Anne er på festen, er Kristoffer alene hjemme. Han ble spurt av Ola, kompisen sin, om han ville komme over og spise pizza og se en film, men Kristoffer sa han ikke ville.

FAKTA

Snakk med kjæresten eller venner om dette
Tenk gjerne litt på dette caset og snakk med venner eller kjæresten om det. Du kan lese mer om sjalusi og om hvorfor du blir sint og hvordan du kan mestre sinne her på ung.no.

Be om hjelp!
Om du opplever vold i forholdet eller om du sliter med sterk sjalusi, kan du også skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd.

Sender mange meldinger

Kristoffer sender mange meldinger til Anne. I begynnelsen svarer hun nesten med en gang, men etter hvert går det lengre tid mellom svarene. Og når klokken har passert to om natten, får han ikke flere meldinger, selv om han sender mange.

Den natten får ikke Kristoffer sove. Han ligger og tenker på hva Anne gjør. Har hun har truffet en annen gutt? Har hun har sex med han nå?

Kristoffer begynner å bli sint på Anne. Han tenker at «Hvorfor pokker svarer hun meg ikke?» «Driter hun i meg?» «Hvordan kan hun være så kald».

Hva skjer når de møtes dagen etter?

Dagen etter får Kristoffer en sms fra Anne der hun skriver at hun vil komme en tur til han. Kristoffer blir litt glad, men han kjenner at han også er urolig. Når Anne kommer, gir Kristoffer henne en klem og slipper henne inn.

Han spør hvordan hun hadde det på festen, og hun svarer «Hyggelig». Kristoffer merker at alt det som har bygget seg opp i han må ut, og han går mot henne og spør «Var det andre gutter der?» og «Hvorfor svarte du ikke på smsene mine?» Anne blir litt rar og ser skremt på Kristoffer. «Driter du i meg?», nesten skriker han.

Anne blir redd

Anne blir redd og forsøker å gå bort fra Kristoffer. Da blir han så sint at han dytter henne mot veggen. Anne begynner å gråte. Hun sier at det ikke skjedde noe, og at hun overnattet hos Torild og at det ikke var andre gutter der.

«Jeg tror deg ikke», sier Kristoffer med sint stemme. Anne gråter enda mer og ringer Torild slik at hun kan bekrefte at det ikke var andre gutter på festen.

Når Kristoffer forstår at Anne prater sant, blir han lei seg. Og skamfull. Han sier unnskyld for at han skrek til henne og dyttet henne. Anne gir ham en klem, sier at hun er glad i han, men at hun vil hjem nå.

Hvorfor ble han så sjalu?

Når Anne har gått, legger han seg i sengen. Han har det ikke noe godt og skjønner ikke hvorfor han ble så sjalu. Anne er jo en real jente og ville ikke ha funnet på noe tull.

Til diskusjon:

Hva kan Kristoffer og Anne gjøre?

  • Kristoffer bør svare ærlig når Anne spør om han er sjalu. Det hadde gjort at Anne ville ha forstått ham bedre.

  • I stedet for å sitte alene når Anne ikke er sammen med Kristoffer, bør han finne på noe å gjøre selv.

  • Kristoffer bør gjøre det slutt med Anne når hun ikke svarer på smsene hans.

  • Kristoffer bør søke hjelp med tanke på sjalusien og sinne sitt.

  • Anne bør gjøre det slutt med Kristoffer siden han skrek og dyttet til henne.

  • Anne bør kreve av Kristoffer at han oppsøker hjelp for sjalusien og sinne sitt for at hun skal fortsette å være sammen med ham.

  • Siden Kristoffer er sjalu, bør Anne i fremtiden kun dra på fester sammen med Kristoffer.

Snakk med kjæresten eller venner om dette

Tenk gjerne litt på dette eksemplet og snakk med venner eller kjæresten om det. Du kan lese mer om sjalusi og om hvorfor du blir sint og hvordan du kan mestre sinne her på ung.no.

Be om hjelp!

Du skal ikke oppleve fysisk eller psykisk vold i et forhold.

Om du opplever vold i forholdet eller om du sliter med sterk sjalusi, kan du også skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd.