Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Ulik kåthet – forskjell i seksuell lyst

Par har problemer i senga (colourbox.com)
ULIKE BEHOV: Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Hvor mye lyst man har på sex, kan være ulikt. Hvis en av partene i et forhold ønsker å ha mye seksualitet, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet.

Offentlig og kvalitetssikret

Hvis du mener dere har for lite felles seksualitet kan du si det. Du kan for eksempel si at du er en seksuell person, at du liker å ha sex med partneren og at du synes dere har for lite seksualitet sammen. Hvis du vet at partneren ofte onanerer for seg selv, kan du si noe om at det er vanlig at man onanerer i et forhold, at det kan være en mulighet til en rask orgasme for seg selv, men at du ønsker at dere skal ha mer felles seksualitet, at du savner det.

Det er vanlig at man onanerer selv om man er i et forhold, men hvis man velger å onanere i stedet for å ha seksualitet med partner, og dette blir et mønster, må man snakke om hva det er som skjer med seksualiteten i forholdet.

Hvis begge er glad i seksualitet er det det utmerket utgangspunkt for god felles seksualitet. Hva er det som gjør at partneren velger å onanere for seg selv i stedet for å ha felles seksualitet? Er det noe partneren savner, eller ønsker at dere skal gjøre sammen? Er det noe spesielt konsept eller andre ting partneren vil utforske? Hva med deg, hvilke ønsker har du om deres felles seksualitet? Hvis dere kan snakke om dette, og også finne ut hvor ofte dere ønsker å ha sex sammen, som dere begge er fornøyde med, har dere gode muligheter for god seksualitet sammen.

Kommunikasjon - hvordan tilnærme seg temaet?

For å komme noen vei må man snakke sammen. Sikre deg at dere har god tid og ikke blir forstyrret. Unngå å ta opp temaet i forbindelse med seksualitet. Hvis du snakker ut fra hva du føler og mener, kan partneren ikke bli sint eller sur. Da er det din opplevelse av situasjonen som kommer fram. Da anklager man ikke, eller påstår at den andre er noe eller sier noe den kanskje ikke kjenner seg igjen i. Hvis du klarer å være rolig, at du ikke hever stemmen, vil det også hjelpe i samtalen. Du kan innlede med å si at det er noe viktig du vil snakke med partneren om. Da får du partnerens oppmerksomhet. Deretter kan du si noe positivt, som at du er glad i partneren din. Deretter tar du opp temaet.

Lav seksuell lyst?

Forskning fra Storbritannia i 2013 viste at 1 av 4 britiske jenter/kvinner i alderen 16 til 24 år slet med manglende seksuell lyst. (1). Det er omlag 1 av 3 kvinner som ikke har spontan seksuell lyst. Men mange kvinner har responsiv seksuell lyst; lysten oppstår som følge av intim berøring eller en seksuell situasjon (2). Kanskje må jenter/kvinner i større grad arbeide med å få lyst til å ha lyst? 65 % av menn har spontan seksuell lyst.

Hvis den ene har mye større seksuell lyst enn den andre må man også ta samtalen. Hva har skjedd siden dere møttes?

De fleste har mye seksualitet i begynnelsen av forholdet, før det kanskje dabber litt av.

Hva kan årsaken være?

Årsaker til nedsatt seksuell lyst kan være hormonell prevensjon som p-piller. Det å bytte fra p-piller til for eksempel p-stav eller hormonspiral kan hjelpe. Det er bare ett hormon i disse, mot ofte to hormoner i p-piller. Hormonmengden i disse er så lav at de ofte ikke påvirker seksuell lyst. Det er ikke østrogen i p-stav og hormonspiral og hormoner er under 1/7 av om du bruker p-piller eller gestagenpiller

Noen som har lav seksuell lyst har opplevd grensekrenkelser, at noen ikke har respektert når de sa nei. Noen av disse har opplevd voldtekt. Det kan forandre helt hvordan man ser på seksualitet, både med seg selv og andre. Da trenger man hjelp til å arbeide med det som skjedde, plassere skylden og skammen hos overgriper og få mulighet til å "ta tilbake kroppen sin". Mange har god hjelp av gynekolog, godkjent sexologisk rådgiver og psykomotorisk fysioterapeut.

Noen mister seksuell lyst fordi de strever i forholdet til partneren. Kanskje er forelskelsen gått over i vennskapelige følelser? Se ”Hvordan er forholdet” lenger ned i artikkelen.

Andre igjen er stresset og har ikke overskudd til seksualitet. Det kan være stress med skolearbeid/studier, jobb ved siden av, trening og også dårlig selvfølelse kan hemme seksuell utfoldelse. Men seksualitet kan også gi overskudd og når hud møter hud frigjøres bindingshormonet/kosehormonet oxytocin som gir gode følelser.

Andre nyter ikke seksualitet med partneren, får ikke orgasme, og da kan seksualiteten bli kjedelig. Man opplever kanskje å ha sex kun for partnerens del. Les mer om dette i artikkelen: Jeg får ikke orgasme når jeg har samleie.

Hjelp å få

Du kan snakke med lege eller annet helsepersonell på helsestasjon for ungdom, eller du kan snakke med fastlegen din.

Mens du venter på hjelp, kan du tenke gjennom hva det var som gjorde at du tidligere ble seksuelt tent. Er det mulig at du kan finne tilbake til seksuell lyst ved å benytte de samme metodene/seksuelle fantasiene som tidligere? Hvis man benytter for eksempel seksuelle fantasier går nervesignalene fra hjernen og ned til kjønnet og man tenner seksuelt. Man kan også begynne berøring, stimulering. Da går den seksuelle tenningen fra kjønnet og opp til hjernen, og man tenner seksuelt.

Hvordan er forholdet?

Kanskje må man også tenke gjennom hvordan forholdet er? Når man begynner å granske forholdet kan det dukke opp tanker og følelser som er uventede, man kan komme til å se hverandre i et nytt lys, både på godt og vondt.

I et forhold er det en del grunnleggende følelser og holdninger som bør være tilstede

  • Det ene er respekt, det å ha respekt for hverandre som de personene dere er. Re-spekt betyr blant annet å se på nytt, virkelig se den andre, lytte til den andre og ta den andre på alvor.
  • Det andre er likeverd, at begges stemme skal høres og bety like mye.
  • Det tredje er tillit, at man stoler på hverandre og vil hverandre det beste. En dansk prest sa at tillit er å holde den andres hjerte i sine hender. Man påvirker og påvirkes av hverandre, og man skal vite at den andre "har ryggen" til en, at den andre alltid er der for en.
  • Og sist, men ikke minst, kjærlighet. Kjærlighet er vanskelig å definere. Kanskje består det av omsorg, nærhet, varme gode følelser, tilhørighet og samhørighet?

Hvis det er grunnleggende kjærlighet i et forhold, er det mye av dette andre man kan jobbe med, finne løsninger og måter å være med hverandre på, som kan bli godt og bra for begge.

Du/dere kan også snakke med en fagperson på helsestasjon for ungdom eller kommunens Familievernkontor. Det er et gratistilbud til alle familier/samboere. Se kommunens hjemmeside for informasjon. Det kan være ventetid.

Artikkelen er skrevet av sexologisk rådgiver Grete Lind i samarbeid med ung.no

Kilder: Ung.no, 1. ”Sexual function in Britain: findings from the third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3), 2013. 2. Definitions of women's sexual dysfunction reconsidered: Advocating expansion and revision, 2003

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Vurderer å fortelle moren hans at han liker eldre pedofile menn, hva bør æ gjøre?
Hei Takk for at du skriver til oss.Hvorfor ønsker du å fortelle moren hans om dette? Er det fordi du er sjalu og ønsker at han skal like deg? Ten...
Hun og kjæresten er 13 år og har vært sammen lenge, nå er de klare for å ha sex.
Hei jente (13) Takk for at du skriver til ung.no. Jeg har delt inn svaret mitt i tre overskrifter for at det skal bli lettere for deg å lese. Om se...
Hvordan kan jeg få til å runke sammen med kompisen min når jeg er på overnatting?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. Når en er midt i puberteten, kan en kjenne seg kåt stort sett hele tiden. Det skal ingenting til for at penis bl...
Er sjanse for at befruktningen har blirt gjennom ført?
Hei gutt 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Hvis man bekymrer seg for graviditet, kan man streve med sexlysten. Bekymringen forstyrrer de s...
Jeg klarer ikke å cumme uten å stramme alle musklene mine. Normalt?
Hei gutt 17 år. Tok for at du skrev til ung.no   Det er noen som må stramme musklene for å få orgasme, mens andre strammer musklene for å øk...
Hvordan kan jeg skaffe bleier uten å bli dømt av noen?
Hei gutt 13! Takk for spørsmål. Det finnes mange ulike typer av seksuelle fetisjer og det å like bleier er en kjent og ikke uvanlig fetisj.  De...
Jeg forstår ikke helt hva som er galt med kroppen min.
Hei Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg skjønner at dette er vanskelig for deg, og at du blir bekymret. Det er svært sjelden at en jente er for ...
Hva kan hjelpe når jeg må onanere 2-3 ganger om dagen?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. I noen perioder av livet, er en mere kåt enn i andre. Puberteten er en slik periode og når en er 18 år, er en m...
Kjæresten min ønsker ikke å ha sex. Hun blir likevel sur hvis jeg ikke vil ha sex med henne.
Hei Det er ikke alltid så lett å forstå hva kjæresten ønsker og vil. Det høres ut som hun er ambivialent og ikke helt vet hva hun ønsker. På ...
Jeg fingra meg selv kjempehardt og fikk deilig orgasme. Dagen etter ble jeg slikket.  Er det farlig og ha sex i den kombinasjonen?
Hei! Det er overhode ikke farlig å  stimulere seg selv til orgasme og deretter bli slikket. Det er helt vanlig at jenter stimulerer seg selv. Det e...
1. Jeg runker hver dag men jeg får ikke nok av det hva skal jeg gjøre? 2. Hvorfor blir jeg så kåt når jeg er hjemme alene? 3. Hvorfor blir jeg kåt når jeg får vann på magen min?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. 1. Det er helt normalt å være veldig kåt, og omtrent "hele tiden" når man er på din alder. I stedet...
Er det normalt å tenke mye på sex og ha lyst å fingre meg selv?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Det er helt vanlig å være nyskjerrig på sex, å tenke og fantasere alt som omhandler dette spennend...
I hvilken alder starter en å miste potensen?
Hei Takk for at du skriver til oss. Dette er ikke et lett spørsmål å svare på, og innbefatter mange ulike emner. Menn kan jo få problemer med ...
Hvor blir man våt når jenter blir kåte?
Hei Når man blir kåt skjer det mange endringer i kroppen. Jenter kan kjenne en pirrende eller varmende følelse i underlivet, og skjeden blir våt....
Jeg tenner på voksne damer fra 30-50 år
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det å tenne på en person som er eldre enn seg selv, er en kjent og vanlig form for seksuell fetisj. ...
Hvor ofte er det normalt å ronke?
Hei Takk for at du skriver til oss.Det finnes ingen fasitsvar på hvor ofte det er vanlig å onanere. For noen er det flere ganger om dagen, andre n...
Hva kan det være at det blir vanskeligere å gi kjæresten min orgasme ved fingring?
Hei Takk for at du skriver til oss.Den aller beste måten å få årsaken til dette er å spørre din kjæreste. Det er kun hun som sitter med svaret...
Jeg ønsker å være oftere kåt og bli mer kåt. 
Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Stress kan redusere kåthet fordi man ikke har overskudd, eller at stresset tar energi fra sek...
Se alle