Hopp til hovedinnholdet

Har du vært utro?

En gutt og jente står med ryggen til hverandre, foran en vegg av brun murstein (Foto: Colourbox.com)
TILLITSBRUDD: Utroskap kan føre til en stor belastning. Noen greier å redde forholdet, men for andre er det best å avslutte forholdet

Dersom du har vært utro mot kjæresten din kan du kjenne på en stor skyldfølelse og skam. Skal du fortelle det til partneren din? Er det mulig å redde forholdet? Og kan du tilgi deg selv?

Offentlig og kvalitetssikret
En gutt og jente står med ryggen til hverandre, foran en vegg av brun murstein (Foto: Colourbox.com)
TILLITSBRUDD: Utroskap kan føre til en stor belastning. Noen greier å redde forholdet, men for andre er det best å avslutte forholdet

Det hender at vi gjør ting vi angrer på, slik som det å være utro. Hvorfor noen er utro kan det være mange årsaker til. Kanskje var det et øyeblikks fristelse, kanskje klarte du ikke å si nei, kanskje hadde du drukket alkohol, kanskje strever du i det forholdet du er i. Uansett årsak, er det et lite øyeblikk, der du vet at du har et valg. Noen velger feil i dette øyeblikket, og på den måten kan du lære en hard lekse.

Hva definerer utroskap?

Hvilke handlinger som regnes som utroskap defineres forskjellig. Noen mener at å klemme en annen er utroskap, mens andre mener det må seksuelle handlinger til for å regnes som utroskap. Noen mener at det er kun samleie som regnes som utroskap og at man dermed kan gjøre alt annet.

Mange par snakker ikke om hvor grensene går. Hvis dere ikke snakker om hva en kan og ikke kan tillate seg i forholdet, kan grensene oppleves som utydelige og misforståelser kan oppstå. Uavhengig av hvordan dere definerer utroskap kan du ha gjort noe som gir deg skyldfølelse overfor partneren din.

 

Hvorfor er noen utro?

Noen klarer ikke å si nei når de får tilbud om sex. Det kan være at du blir seksuelt tent av personen og at du glemmer fornuftige tanker. Noen beskriver det som om kroppen lever sitt eget liv. Men før man gjør noe, har man tenkt at man skal gjøre det. Det er en bevisst handling å ha sex.

Andre får bekreftelse på seg selv, at de er attraktive, gjennom å ha sex med tilfeldige partnere. Kanskje nyter man ikke selve sexen så veldig, men det er selve bekreftelsen man er ute etter.

Andre er ut etter spenningen det gir å være utro. Spenningen kan forsterke den seksuelle tenningen. Hvis du får lite respons og bekreftelse på at du er god nok hos kjæresten, kan det bidra til at det er lettere å være utro. Men det i seg selv er ingen unnskyldning for å være utro. Man må snakke med kjæresten, forklare hva man trenger av tilbakemeldinger, omsorg, nærhet, bekreftelse og kjærlighet.

Tenk gjennom hva det er som skjer når du tar valget om å være utro. Hvis du vet hva du tenker i øyeblikket, kan det være en hjelp for deg, slik at du klarer å stoppe deg selv.

Reaksjoner

Til å begynne med kan du bagatellisere hendelsen, si til deg selv at det ikke betydde noe. Etterhvert kommer vanligvis angeren og skyldfølelsen. Du plages av dårlig samvittighet. Du kan også bli veldig lei deg, trist og nedstemt.

Du kan bli sint på deg selv, ikke forstå hva det var som gikk av deg, og du spør deg selv gjentatte ganger hvorfor du gjorde som du gjorde. Det å være utro kan gi skyldfølelse og skamfølelse. Sammen med anger, redselen for konsekvenser hvis det blir oppdaget, redselen for at partneren skal gå fra deg, kan dette bli en psykisk belastning.

Hvis du i tillegg bekymrer deg for å ha fått en kjønnssykdom/seksuelt overførbar infeksjon eller er redd for graviditet, kan det føles svært tungt å gå alene med dette.

 

Fortelle det til partneren?

Skal partneren få vite om utroskapen? Noen velger å ikke si noe og håper at partneren ikke får vite hva som har skjedd. I dagens transparente verden er det veldig lett at informasjon spres. Hvis én vet, er det mulighet for at flere vet.

En må kanskje spørre seg selv om partneren ikke har rett til informasjonen? Da vil partneren kunne ta avgjørelsen om den ønsker å fortsette forholdet eller ikke.

Hvis du velger å ikke si noe vil det være risiko for at partneren får høre det av andre. Det kan oppleves som et dobbelt svik. Redselen for å bli forlatt er ofte årsaken til at man ikke sier noe. Da bærer du skylden og skamfølelsen alene. Det kan oppleves som straff nok, og noen mene at å si det, letter egen skyld og skam, og at en samtidig påfører partneren skyld og skam.

Fortsette forholdet?

Det er mulig å komme gjennom utroskap. Det å bearbeide utroskap tar ofte tid. Man kan slite med vonde følelser lenge. Derfor er det helt avgjørende med tålmodighet og evne til å holde ut de vanskelige følelsene.

Det å gjenoppbygge tillit og nærhet krever innsats fra begge. Ofte er det den som er blitt sveket som har størst behov for å snakke. Til å begynne med må du regne med reaksjoner; utbrudd med sinne, fortvilelse, sorg og at du kan bli avvist.

Det er viktig å sette av tid til å snakke med hverandre. Dere kan sette av tid daglig til å begynne med, snakke om det, og deretter ikke ha det som tema resten av dagen. Når dere kommer på ting dere vil si, snakke om eller spørre om, kan dere skrive det ned, og så ta det med til neste gang dere skal snakke om det. På denne måten gir du deg selv og partneren pusterom.

Etterhvert kan man snakke om det annen hver dag, deretter hver tredje, så hver uke og etterhvert blir det sjelden samtale.

 

Tilgi seg selv

For å komme videre må du også jobbe med egne tanker og følelser. Det ene er å arbeide med å akseptere handlingen, at du gjorde det du gjorde. Det ble som det ble. Dette går ut på realitetsorientere seg selv, godta det som skjedde.

Den andre er å lære av det, prøve å forstå deg selv. Hvis du havner i en lignende situasjon senere i livet, vet du hvordan du kan reagere, og det alene, er kanskje nok til at du kan komme til å reagere annerledes, ta en annen avgjørelse.

Det tredje er å tilgi seg selv. Vi er mennesker. Ingen er perfekte og ingen har fasit på forhånd. Kan du snakke til deg selv som om det var en venn/venninne som hadde opplevd det? Hva ville du sagt for å hjelpe? Du ville trolig støttet og trøstet, du ville vist omsorg, hjulpet og ivaretatt vennen/venninnen. Kanskje ville du fått personen med på trening, turer? Kanskje ville du ordnet god mat, film og seriekveld? Gjør dette for deg selv! Vi er hardest mot oss selv. Hvis en minsker presset og er rausere med seg selv, tilgir seg selv, kan det ligge mye god helbredelse i dette.

 

Kjærlighetssorg - Det kan hjelpe å snakke med noen

Hvis partneren ikke vil fortsette forholdet kan du få kjærlighetssorg. Det er vondt. Når man har kjærlighetssorg føler man ofte tristhet, sorg, ensomhet, tiltaksløshet og manglende konsentrasjon. Det å sette navn på det man føler, gjør at det blir lettere både å håndtere og akseptere det man føler.

Det kan være hjelp å snakke med noen man stoler på i en slik situasjon. Når du sier ting høyt, forstår du mer av deg selv og det kan være lettere komme fram til hva du bør gjøre. Helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom er tilgjengelig, også for oppfølging, hvis du trenger det. Fastlegen er også aktuell. Da kan du også få tatt nødvendige tester for kjønnssykdommer/SOI og eventuelt graviditets test.

De som er litt eldre, kanskje samboere, kan få hjelp av kommunens Familievernkontor. Se kommunens hjemmeside. Dette er også et gratistilbud. Det kan være litt ventetid.

Skrevet av:
Sexolog, i samarbeid med ung.no
Sist oppdatert:
28.03.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg og kusinen min har sex sammen og har kjærester, er det galt?
Hei gutt 16! Det å ha sex med en kusine er ikke galt eller forbudt. I Norge kan søskenbarn gifte seg og få barn om en skulle ønske det.  Selv o...
Hatt sex med fetteren. Likte det. Kunne tenke oss å gjøre det oftere.
Hei jente 16 år.  Jeg forstår at du strever med et dilemma. Du har en kjæreste og du har hatt sex med fetteren din. Du kan tenke deg å ha sex m...
Så på mens to andre hadde sex, har jeg vært utro?
Hei Jeg skjønner at du tenker på dette.  Under har jeg derfor lagt ved noen artikler som handler om utroskap. De kan hjelpe deg med å sortere ta...
Hva kan jeg gjøre for å ikke ha "lystene" til å pule andre jenter?
Hei gutt 16 år.  Det er så fint at du liker kjæresten din så veldig godt og at du ikke vil være utro! For at du skal forstå mer av hav utroska...
Har vært utro med samboers bror. Angrer. Lurer på om hun skal fortelle.
Hei Ja du har gjort noe veldig dumt! Du har vært utro mot din samboer, som du elsker, og attpåtil var utroskapen med hans eldre bror. Du lurer på ...
Si til mannen hennes at konen hans tar initiativ til sex med andre?
Hei gutt 20 år.  Jeg forstår at det frustrerer deg at denne kvinnen tar initiativ til sex med andre.  Det er stor forskjell på hvilke holdning...
Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre her
Hei Det høres ut som at du tenker mye nå for tiden. For å speile det du skriver til meg, så virker det som at du har flere grunner til å være s...
Var utro og hadde senere sex med eksen til venninne. Brutt vennskap?
Hei jente 16 år.  Det du beskriver er en ganske vanlig situasjon. Venner klarer ikke å takle utroskap, selv om det ikke innbefatter dem, eller at ...
Har jeg vært utro?
Hei Ut fra det du forteller virker det ikke som at du har vært utro. Å ligge flere folk sammen og kose litt, kan ikke nødvendigvis anses som utros...
En kompis av meg er i et forhold, men sender dick pics til meg.
Hei Jeg skjønner at du syntes det er vanskelig å forstå deg på dette forholdet. Noen forhold er det ikke så lett å forstå seg på fra utsiden,...
Skyldfølelse fordi jeg har vært utro
Hei Takk for at du skriver til oss! Dette var utrolig leit å høre! Jeg skjønner at dette er en vond og vanskelig situasjon. I ditt tilfelle har d...
Hva kan jeg gjøre med kjæresten min når jeg har vært utro?
Hei! Det er virkelig ikke godt å ha det slik du opplever. Jeg forstår at det er mange ting som er vanskelig, men at det akkurat nå handler om hvor...
Har jeg vært utro?
Hei Takk for at du skriver til oss og beklager for sent svar! Jeg tenker absolutt ikke at du har vært utro. Dette var helt uskyldig og det eneste d...
Se alle