Hva kan du forvente av deg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet du om du forventer for mye? Hva bør du forvente av en kjæreste, og hva kan du forvente av deg selv?

Sist oppdatert: 06.04.2020 Av: ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

""
FORVENTNING: Å prate sammen er en fin måte å få et godt forhold. Da er sjansene for at det skal vare mye større. Foto: Lareised Leneseur/Unsplash

For å være i et forhold trengs gjensidig tillit. Du må kunne forvente at kjæresten din stoler på deg på samme måte som kjæresten din forventer at du stoler på hen.

Vær ærlig

Vær åpne og ærlige med hverandre og stol på at partneren din er sammen med deg for en grunn. Du bør kunne forvente at kjæresten din forteller deg hvis det har skjedd noe, eller hvis følelsene hens har endret seg.

Du må også kunne forvente at partneren din forteller hvis det er noe de ønsker at skal endre seg i forholdet. Og du også må forvente av deg selv at du klarer å være åpen med kjæresten din.

Du bør forvente av deg selv at du er der for kjæresten din når hen trenger deg. Trygghet handler ikke bare om tillit og det å vite at du er den eneste. Det handler om å kunne stole på at kjæresten støtter deg og vite at du har en skulder å lene deg på – men for å kunne være der for hverandre er man nødt til å tørre å snakke om ting som er vanskelig og hva man føler.

Respekter hverandre

Respekt bør stå høyt i et hvert forhold. Du skal forvente å bli tatt på alvor og bli sett. Du bør forvente at kjæresten din behandler deg bra, og at du selv klarer å behandle kjæresten din bra.

Det er ikke greit å slå, true eller skade kjæresten sin, uansett hvor sint man er på hverandre. Det er heller ikke greit å trykke hverandre ned med ekle kommentarer og bemerkninger.

En kjæreste skal løfte deg opp og få deg til å føle deg bra, ikke motsatt.

Respekt kan derimot ikke gå over all fornuft. Du er ikke forventet å respektere kjæresten din dersom han eller hun gjør noe du mener er galt. Da er det greit, og viktig, å si ifra og ta avstand fra det. Du må også forvente at kjæresten din sier ifra dersom du sier eller gjør noe det ikke står respekt av.

Dere er to ulike personer

Når skal du kunne være seg selv dersom du ikke kan være det sammen med kjæresten? Et forhold består av to helt ulike personer, og det er viktig å få være seg selv.

Når man har vært sammen en stund, kanskje spesielt når man har flyttet sammen, er det lett å merke seg uvaner ved partneren og irritere seg over det. Da er det greit å komme med konstruktiv kritikk og velmente ord, men alle har små uvaner og noen kamper må man kanskje la ligge.

Det er også forskjell på å irritere seg over uvaner, som det å ikke legge ned dosetet etter seg, og å irritere seg over måten kjæresten oppfører seg på i enkelte situasjoner.

Ikke prøv å forandre hverandre

Pass på at du ikke forsøker å forandre eller kontrollere kjæresten din. Det er helt normalt at det kan være sider ved kjæresten man liker og andre ting man ikke synes like mye om. Kjæresten din kan kanskje ha interesser og hobbyer som du ikke forstår, men det betyr noe for hen, og da må du akseptere det og heller prøve å forstå hvordan kjæresten tenker.

Du kan ikke forvente at partneren din skal forandre personlighet for din del og, kjæresten din kan ikke forvente at du skal endre på den du er. Ulikheter er jo noe av det som gjør forhold spennende!

Sett av tid til venner og fritid

Altoppslukende kjærlighet og sjalusi kan gå ut over både vennskap og egen fritid. Når man går inn i et forhold må man være klar over at man kan komme til å bli sjalu hvis kjæresten bruker mye tid på venner – spesielt hvis de er av motsatt kjønn. Du må likevel tenke på at kjæresten din – som deg – forventer å fortsatt kunne ha venner selv om dere er sammen.

Sosialt nettverk og interesser utenom forholdet styrker forholdet! Med det samme man begynner å nekte kjæresten kontakt med enkelte venner eller viser misnøye ovenfor vennskap kan kjæresten føle seg innestengt. Samtidig er det tegn på mistillit, og det er like ekkelt å føle at kjæresten din ikke stoler på deg som det er å ikke stole på kjæresten.

Du trenger et sosialt liv utenfor forholdet, og du trenger et eget nettverk. Forelskelsen kan være så altoppslukende, spesielt i starten, at man glemmer å ta seg tid til venner og egne interesser. Ta dere tid til hobbyer og til å være sammen med andre venner, og bli kjent med hverandres venner og hobbyer!

Interesse og bekreftelse

Det er viktig med komplimenter, kos og det å høre kjæresten si at «jeg er glad i deg». Kjæresten skal få deg til å føle deg bra og kan gi deg ekstra selvtillit.

Selv om man har vært sammen lenge trenger man bekreftelse! Den nyforelskede følelsen kan dabbe litt av når man har vært sammen lenge, men det er fortsatt like ønskelig å høre fra kjæresten at du fortsatt er den eneste. Man trenger begge å få bekreftelse og føle at interessen fortsatt er der.

Fysisk intimitet er en viktig del av et forhold. Samtidig er det viktig å ta hensyn til hverandres grenser. Forventningene her bør svare til hva partneren føler seg komfortabel med og noen ganger kan man kanskje forvente for mye.

Snakk sammen om hvor grensene går, hva dere liker og ikke liker. Når kjæresten gjør noe man ikke liker og man føler at man må bli med på noe man ikke ønsker kan det resultere i at man trekker seg unna og forholdet blir anspent.

Ta dere tid til hverandre

Av og til kan du ha det travelt med fritidsaktiviteter, skole og venner. Det er helt greit å ha perioder der dere ikke er like mye sammen, men det er viktig å finne tid til hverandre. Det kan være tungt å være i et forhold der man er den eneste som tar initiativ til å møtes, eller føler at kjæresten ikke prioritere deg.

Du må kunne forvente at kjæresten din viser at hen prioriterer deg – på samme måte som du også viser det samme tilbake. Det er viktig å vise at man bryr seg, og man trenger å få vært sammen for å bevare og utvikle forholdet.

I et forhold er det viktig å vise at man interesser seg for hva kjæresten sier og gjør. Dere kan gjerne ha ulike interesser og hobbyer, men det er viktig at du viser interesse for partneren din sitt liv. Dere kan snakke og spørre hverandre om interessene til den andre, og kanskje kan du også prøve det kjæresten din liker å gjøre på fritiden.

Gi og ta

Forhold handler om å gi og ta. Det er ikke rett om det bare er en som gir i et forhold. Begge må jobbe for at forholdet skal fungere og at begge skal være fornøyd. Hvis man forventer å kunne gå inn i et forhold og få det som man vil hele tiden, har man for høye og urealistiske forventninger. Forhold handler om kompromiss! Det gjelder like mye foran TV-skjermen som i forhold til kos og komplimenter.

Lær deg hva kjæresten din setter pris på og hva som er viktig for hen. På samme måte er det viktig at kjæresten din forstår hva som betyr noe for deg, slik at dere på best mulig måte kan finne en balanse som begge er fornøyd med.

Snakk sammen om hvordan dere vil ha det, hva som er viktig for dere, og bli samtidig observante på hva som er mindre viktig og som man kanskje kan ofre til fordel for kjæresten. Man kan ikke vinne alle diskusjoner og man må innse at av og til er det greit å være uenige. Du skal likevel forvente å bli hørt, og du bør forvente av deg selv at du lytter til kjæresten sine tanker, behov og meninger.

Vær ærlig med deg selv! Det er sant at kjærligheten gjør blind, og det er viktig å få opp øynene for hvordan balansen er i ditt forhold. Det å gi og gi uten å få noe tilbake går ut over selvfølelsen og forholdet.

Vi er alle forskjellige

Det er viktig å innse at selv om man er kjærester er man nok veldig forskjellig, og man reagerer forskjellig på ting. Kjæresten din kan ikke vite hva du tenker og føler til enhver tid. Derfor er det viktig å vise at du vil kommunisere med kjæresten din. Forsøk å snakke om ting, lytte og prøve å forstå den andre, og deres ønsker og behov.

Det er derfor viktig å være tålmodig når man kanskje ikke forstår hverandre. Det er ikke alltid man klarer å se hvordan kjæresten reagerer på ting, og du kan heller ikke forvente at kjæresten din skjønner hvordan du har det.

Også i forhold og kjærlighet gjelder uttrykket «Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg». Behandle kjæresten din som du forventer selv å bli behandlet!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
""
FORVENTNING: Å prate sammen er en fin måte å få et godt forhold. Da er sjansene for at det skal vare mye større. Foto: Lareised Leneseur/Unsplash

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?