Hopp til hovedinnholdet

Sesjon - første møte med Forsvaret

Sesjon (colourbox.com)
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt

Sesjonen er ditt første møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt.

Offentlig og kvalitetssikret
Sesjon (colourbox.com)
SESJON: Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt

Sesjon er Forsvarets måte å finne ut om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret. Sesjon består av to deler:

Sesjon del 1: En egenerklæring som du skal fylle ut på Internett.
Sesjon del 2: Fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssenter.

 

Sesjon del 1

I året du fyller 17 eller 18 år får du et brev fra Forsvaret med brukernavn og passord. Her skal du logge inn på en nettside, og fylle ut informasjon om deg selv. Her får du spørsmål om:

 • Helse
 • Utdanning
 • Sosial profil
 • Motivasjon
 • Fritid, interesser og ønsker

Med disse opplysningene får Forsvaret muligheten til å vurdere om du er egnet til å gå videre til sesjon del 2, som er fysisk oppmøte på et sesjonssenter.

 

Sesjon del 2

Dersom Forsvaret etter sesjon del vurderer deg som egnet, får du innkalling til sesjon del 2. Dette er et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre. Her blir det grundigere testet om du er egnet til en tjeneste i Forsvaret. Alle får snakke med en offiser på sesjon. Under samtalen kan du komme med ønsker om hvilken tjeneste du vil avtjene, og når det passer for deg å få en innkallelse. Les mer på forsvaret.no om hvordan en dag på sesjon 2 er.

 

 

Hva du ønsker du å gjøre i Forsvaret?

På sesjon del 2 blir det avgjort om du kan gjøre tjeneste i Forsvaret og hva du skal gjøre. Les mer om tjenestemuligheter eller utdanningsmuligheter i førstegangstjenesten.

 

Dette må du huske å ta med

 • Innkallingskortet (for rabatt på reisen)
 • Kontonummer (for utbetaling av reisegodtgjørelse)
 • Gyldig legitimasjon

Om du har, ta også med:

 • Legeerklæring (for deg med sykdommer som kan påvirke evne til å gjennomføre førstegongstenesten)
 • Brilleseddel eller «synstest for førerkort» (for deg som bruker briller eller linser)
 • Sertifikat (inkludert førerkort klasse B)
 • Arbeidsattester

 

Reise til sesjon

Reiseutgifter til og fra sesjonsstedet får du godtgjort etter hva det koster å bruke offentlig transport. Husk å vise fram innkallingskortet hvis du bruker offentlig transport. Innkallingskortet gir deg 50 prosent rabatt på reisen.

Det skal ikke føres fravær for sesjonsdagen. Du har også rett til fri fra arbeid, men tapt arbeidsfortjeneste for frammøte til sesjon blir ikke dekket av Forsvaret.

Kan du ikke møte?

Hvis du ikke kan møte til tidspunktet i innkallingen, må du ta kontakt med Forsvaret. Det gjør du ved å ringe telefon 03003 (tast 1) eller +47 915 03 003 hvis du ringer fra utlandet.. Her kan du avtale ny sesjonsdag.

NB: Alle jenter født i 1997 eller senere er nå også vernepliktige på lik linje med gutter. Dette betyr at både gutter og jenter må gjennomføre sesjon del 1, og eventuelt sesjon del 2. Blir du erklært tjenestedyktig er du kvalifisert til militærtjeneste. Du kan lese mer om verneplikt her.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
04.07.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Ikkeviktig
0
31.10.2018 17:39:53
Kan intervjuerne på sesjon del 2 lyve om resultater for å få deg inn på noe annet enn du vil?
Var i en av de første gruppene som hadde sesjon del 2 i år og var med de aller mest motiverte og aller mest kvalifiserte ifølge brevet fra Forsvaret. Fikk toppkarakterer i de fysiske testene og ville inn i fallskjermjegertroppen sammen med nesten alle fra gruppa. Teoritesten var ikke vanskelig og jeg var fort ferdig. Har selv tatt illustrert vitenskap testen og mensa-testen og jeg fikk 122 i iq på begge. Hvordan kan det ha seg at nesten alle, inkludert meg, som ville inn som fallskjermjeger fikk 4 på teorien selv om vi var de mest kvalifiserte? Kravet for fallskjermjeger er 5. Når alle blir sendt til kystjegerkommandoen isteden føler jeg det er ugler i mosen.

Jeg var sammen med en fra klassen min som har toppkarakterer på skolen og han fikk også 4.

I ettertid har det vært mange andre fra klassen min som ikke har vært motiverte for fallskjermjegertroppen og fått 6,7 og 8 uten noe problem. De har scoret lavere enn meg på iq testene.

Kan de lyve om resultatene på teorien? Vi fikk ikke lov til å selv se på hva vi svarte feil eller hva som er riktig på teoritestene så det får meg til å tenke at de lyver om resultater for å tvinge folk inn i noe annet.

Om det er så viktig at folk skal inn i KJK isteden for FSK kan de jo bare si det rett ut isteden for å lyve til oss og si at vi er for dumme for å bli det vi vil. (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner.)
Mittkallenavn
6
10.03.2016 02:07:47
er ikke desperat men Jeg er en utlandig uten opphold i norge og vil tjeneste gjøre for Norge for å fortjene mitt opphold . jeg er mann på 21 år og har to barn med norsk statsborgeskap og jeg kan snakke flytende forskelige språk som Russisk,engelsk,mitt morsmål og Norsk .kunne jeg blitt bruk for noe i norsk forsvaret?
Anonym
2
11.02.2016 23:20:15
Noen må jobe får friheten! Vile du heller at IS eller Taliban skal overta verden? Vis du er jente hade du sikert blit vifter bort eller blir voldtat! Du kommer. Til og sjøne...
Litt redd.
1
11.02.2015 18:36:21
Hei, eg skal ikke være frekk på denne kommentaren men eg er ikke i en god form, eg er bare 16 år men uroer meg allerede, det ser ut som en opplevelse selvsakt, men eg er redd for og bli med i forsvaret, dette er pga helsen min, eg er overvektig, klarer ikke engang å springa godt på kypertesten på skolen, om det er det di kaller den, eg håper ingen vil dømme meg for den eg er, men eg vil bare at alle skal vite att eg er redd for å bli med, og att det er helt sykt at vi er nødt til å komme, at visst eg nekter så putter dem meg i fengsel! Eg er livredd dette, håper loven endrer seg, eg vil ikke bli tvunget til noe eg ikke har lyst til, pga overvekta selvsakt og at eg ikke vil at andre i militæret skal se meg som dette. Plis ikke døm meg for mine meininger, fordi eg har sett at folk kommenterer på andre sine kommentarer om akkuratt dette med at dem ikke vil heller, eg syns dei burde bestemme selv også!
Meg
3
20.11.2016 22:40:35
Du må oppfylle strenge fysiske krav, sannsynligvis slipper du hvis du ikke vil
Mbg
1
04.11.2015 16:20:42
Mange forskjellige stillinger i forsvaret ikke vær redd kompis
Megan
5
02.01.2015 16:57:52
jeg vil virkelig ikke være med på dette!!
SeLua
6
18.08.2014 21:33:51
Min drøm ble knust etter jeg fikk at jeg ikke kom in på sesjon del 2, så kjipt at jeg ikke kom in og at de selv så hvordan jeg ville ha gjort det på det testene
Selua
1
18.08.2014 21:34:28
De testene*
SeLua
0
18.08.2014 21:31:23
Jeg syntes at det er kjipt at vi takker ja men så sier militæret nei på at vi ikke kommer oss inn, Ja jeg gikk på barne- og ungdoms arbeiderfag folk sier barne og ungdom har ingenting med militæret å gjøre men hva om vi har lyst til å bli no annet etter utdanningen som har noet med militæret å gjøre
!
0
08.05.2014 04:34:25
Synes alle burde vært i Forsvaret, spesielt hvis det ikke feiler folk noe spesielt. Jeg synes mange slipper for lett unna. Det er sikkert en del som nekter og finner på en eller annen grunn for og ikke komme inn. Jeg snakker ikke om de som faktisk har problemer fysisk. Jeg har en del fysiske problemer som gjør at jeg ikke kan dra i Forsvaret i det hele tatt, og jeg hadde faktisk hatt ønske om å vært der. Men jeg får dessverre ikke. Men jeg overlever :-) Forsvaret er sikkert en opplevelse for livet.
Megan
5
02.01.2015 17:13:00
Jeg synes at hvis man ikke ønsker å være med, burde man la være!!!!!!
ericaa
0
09.03.2014 20:34:06
Jeg skal på sesjon del 2 denne uka, men usikker på om foreldre kan være med, noen som vet?
Mindano Iha
1
25.12.2013 19:55:30
Kan man nekte vaksiner? (Red. Du kan ringe Forsvaret på telefon 03003)
Vaffel
19
23.11.2013 16:24:17
Verden bruker 10,5 BILLIONER (10 500 milliarder) kroner på forsvar og militære tjenester i året. Det vil si 428 vaffler til hver eneste person i hele verden (eller 600 000 vafler hvis du deler det på antall nordmenn, dvs. ca. 1643 vafler hver dag). Kan vi ikke heller spise oss mett på vafler? :D
Jente 16 sier NEi!
9
21.11.2013 09:17:06
krig er meningsløst. Å hylle soldater som kommer hjem fra krig forstår jeg ikke. Hvorfor hylle noen som har tatt livet av mennesker? Hvorfor vil så mange folk ta del i militæret. Det er trist at krig og elendighet fasinerer så mange. Uten militæret hadde det ikke vært krig i verden, vertfall ikke i like stor grad som det er nå. Personlig tror jeg militæret er korrupt og til for å få makt. Av en eller annen meningsløs grunn så virker det som at det å ha vært i militæret er ''status''.Uff, når jeg ser små barn fly rundt med leke pistoler og se på voldelige filmer og heie på disse såkalt ''heltene'' sine blir jeg bekymra. Kunne ønske alle var pasifister og fulgte Gandhis prinsipper. Vold er ikke veien til fred. Vi må starte å endre tankegangen vår. Vi må stå sammen og hjelpe de svake, ikke påstå at vi hjelper de svake når det vi egentlig gjør er å svekke dem. Verden har råd til å bruke trillioner av penger på krig, men ikke skaffe mat og vann til de fattige. Istedenfor å hjelpe, så tror jeg flere militæreliter bevisst prøver å ta livet av folk. Krig fører til penger. Se bare på 9/11. hadde det ikke vært for at det flyet fløy inn i tårna, så hadde ikke Bush og USA hatt en unnskyldning for å gå til krig mot Irak og ta all olja deres. Tror neppe de brydde seg om menneskene som bodde der. Verden har mulighet og pengene til å gjøre en forskjell, men dessverre er det griske, kyniske og materialistiske mennesker med mye penger som sitter i toppen og styrer bak lukkede dører. Jeg har trua på fred, men det er nok lenge til jorda er eliminert for ondskap. Militærtjenesten mener jeg er en tjeneste for å lokke folk til å godta krig. Du får gå i uniform, du for bære et ''stilig'' våpen akkurat som de på film gjør og du får såkalt ''ÆRE'' fra familie og venner. NEI! Ære i mine øyne er en som tør å gå i opposisjon imot systemet, nekte å være en del av saueflokken, men faktisk stå opp for rettferdigheten. En mann i mine øyne er ikke en mann i uniform som bærer våpen og tar livet av sivile. En mann i mine øyne er en pasifist og fredsmekler. En mann som står opp for de svake og ikke er redd for å uttrykke seg og sine visjoner knytte til fred og rettferdighet. Slike menn burde vi hylle. Kvinner velger også å verve seg i militæret og vi er ikke et unntak. Alle mennesker uansett kjønn, rase og religion må stå sammen! Samfunnet sier vi skal stå for de og de verdiene, men hva om disse verdiene er feil? Krig er vertfall feil, og noe vi ikke burde diskutert om var riktig eller galt. Visse ting finnes det bare et fasitsvar på! Krig er ren ondskap!
Off..
2
10.12.2015 16:38:32
Noen her er ignorante med lite kunnskap ser jeg... Ganske vanlig med disse "STÅR FOR FRED, IKKE KRIG." Mitt favorittsitat går som dette: "Si vis pacem, para bellum." - "The one who desire peace, should prepare for war." dette sitatet brukes av militæret. Du ser jo militæret på noen som kler seg opp i uniformer, og skyter sivile? Tror du kanskje burde tenke deg litt om, INGEN vil ut i krig. De som KRIGER vil ikke ut i krig, men KJEMPE for frihet og landet deres siden dem er STOLT av det. Hvis du søker opp på hvor mange som har tatt selvmord etter å ha vært ute i krig så tror jeg du hadde hatt litt mer forståelse rundt dette...
.....
6
16.08.2015 18:01:20
Eg synes det er ganske korttenkt av deg å gå så hardt ut å kritisera millitæret. Me lever i ein verden der det vonde rår, og sjølv om krig, drap og nød er "galt/vondt" så lev me tross alt i denne gale verda. Same kor mykje me "ynskjar" å få ein stopp på vondskapen så er det ikkje mogleg å bringe rettferd fram. Derfor!: har me eit forsvar, me har eit forsvarsverk som er til for å beskytte oss og det norske folk. Eg vil hylle dei norske krigsheltane frå 2. verdskrig for deira gjerningar, for det dei gjorde for å bringa fred til Noreg og verda. Mennesket er vondt og det bur inga ting godt i eit msk. og sjølv om me lev her i denne verda så må me forsvare oss og akseptere å ta liv i sjølvforsvar. Me kan ikkje sitje på ræva så syte for det som skjer, men me må gjere noko!
Black hawk down
7
26.01.2015 00:17:53
Du OVERDRIVER! vær glad at det faktisk er noen som ofrer livet sitt for deg og NORGE!
Nei
8
07.04.2013 22:02:44
Jeg har over hodet ikke til hensikt å bli med i forsvaret. Jeg /snakker/, jeg slåss ikke, og sånn vil jeg ha det. Hver gang det popper opp "Like to respect him" tingene på facebook med soldater ol. så bare skroller jeg forbi, for jeg respekterer ikke de som kjemper der ute, og tar livet av folks sønner, døtre, foreldre, venner og søsken. På noen sider, egentlig. Så... Jeg har kanskje av trass ikke fulgt så godt med på hva forsvaret egentlig er... Hvis det inkluderer diplomat og f.eks. fly ut i helikopter og redde folk fra båter som synker og sånn, så to tomler opp fra meg, hvor kan jeg bli med? Med ute, med våpen i hendene, med å drepe folk som /jobb/? Nope. Not gonna happen. lol. syv linjers essay som overbeviste meg om at forsvaret er allright.
GingerAngel1337
10
15.10.2013 14:41:59
plz stfu nub. me got nubtube, me kil u. Ai kvikksqope u
Rebekka
3
24.02.2013 17:22:51
kor lang tid vil det ta fra du får svar om du har komt inn eller ikkje inn, etter du svarte på sesjon 1?
jente 19
4
25.11.2012 18:51:02
Er selv jente og har ønske å komme inn i forsvaret, men siden jeg har skade i rygg og ben så kunne jeg ikke komme inn, trist å tenke på. Har alltid villet å komme inn i forsvaret helt siden jeg var liten.
P fra Nordens Paris
4
28.11.2010 05:56:13
Fikk 8 av 9 etter sesjonen, ganske bra, fornøyd absolutt. Forsvaret ville ha meg i en spesial trent bataljon i indre Troms en plass, men da de fikk vite at jeg hadde fått diagnosert en svak Diabetes 2, ville de ikke ha meg mer, som jeg selv synes er trist. Jeg ville gjærne inn i Forsvaret. Å det poengterte jeg til dem. Men går greit, fordi jeg er en ganske passiv og diplomatisk person. Som hater vold og krig, men er ganske patriotisk og vill sloss for mine forfedre og vårt Kongerike. - Nei til EU
Anders
11
15.10.2010 22:13:56
hei, jeg fylte ut den sesjon 1 undersøkelsen for noen dager sida, men fant ut at jeg hadde gjort et par feil, men jeg innså det ikke før fristen var gått ut, og nå kan jeg ikke endre det på internett. er det noen andre måter jeg kan endre det på?
TID
0
19.07.2010 14:01:00
jeg har drive med flyting og har samme adresse som der jeg bodde før. Men noen brev som var til meg greide en å rote bort. Og de fant vi igjen nå ikke så veldig lenge siden og der var det brev fra militæret. Men jeg har ikke søkt meg inn, pga at jeg fant breva etter fristen til det. så lurer på hva som skjer nå da? For kunne ha tenkt meg i militæret. (Red: du kan sende spørsmål og få svar på www.ung.no/oss)
Espen johnsrud
2
07.06.2010 14:28:24
jeg var på sesjon og ble tjenestedyktig. og jeg har fått et brev, men det er blitt tusta vekk og finner det ikke. å lurer på om jeg er blitt kalt inn eller ikke, for har veldig lyst å inn i militæret.
Peder
1
28.10.2009 18:25:00
Jenter MÅ ikke i militæret. Det er sesjon som er obligatorisk. Ikke førstegangstjenesten. :-)
må vi??:O
1
22.10.2009 18:09:29
jeg syns det er upassende at vi jenter MÅ i millitæret... om det blitr krig, HVEM SKAL VÆRE HJEMME MED UNGENE?? jeg vil i millitæret, men IKKE under tvang. tenk på det gutter, dere må jøre det. der må sloss for landet og nermest får en utdannelse kastet i hendene på dere. vi jenter må ikke men kan heldig vis nå om vi vil. jeg er 14 år og har lyst til å bli pilot. jeg vil IKKE sitte hjemme å se i veggen mens det er krig i verden og være redd for at mannen min(om jeg får en) er ute i regnet. stakkars onger... men om jeg selv får sjansen griper jeg den til å selv være med ut. dere tenker sikkert: HVORFOR??? og jeg svarer: jeg vil være med ut fordi, det er lovlige rettigheter, som gjør at jeg vil være mere moden når jeg skal ut i arbeidslivet. jeg vil leve for faen.... ikke bare gjøre det alle andre jenter gjør(nesten). når jeg får unger(lenger fram i tid. MYE LENGER) vil jeg fortelle at jeg er har vert i millitære, og kan være en inspirasjon for evt sønn eller datter. klem en som vil i millitæret. men IKKE under tvang...
Øyvind P
5
28.09.2009 00:12:00
hei. jeg var på sesjon i 2008, men ville ikke på det tidspunktet inn i militæret, og ble erklært fritatt i fredstid. Nå vil jeg derimot tjenestegjøre. Hvordan ligger mulighetene for det? -Øyvind Petter. (Red: du kan stille spørsmål på ung.no/oss eller kontakte Vernepliktsverket direkte på vpv.kontakt@mil.no eller telefon 03003)

Spørsmål og svar

Hvor my lønn man får på militæret og MÅ man være i militæret i 1 år?
Hei Hvis du tenker på vanlig førstegangstjeneste, så har man ikke lønn i vanlig forstand. Du får utbetalt et såkalt tjenestetillegg, eller «da...
Ikke svare på sesjon del 1. HVa skjer da?
Hei!   Det er straffbart å ikke svare på henvendelser fra Forsvaret som må besvares. Sesjon del 1 er en slik henvendelse som må besvares. Hva s...
Teoritesten i Forsvaret.
Hei!   Det er ikke meningen at du skal trenge å lese deg opp til disse spørsmålene. Testen skal måle ditt allmenne evnenivå, ikke din evne til...
Hvor lenge må man være i forsvaret, hva går det ut på
Hei Kort fortalt så utdanner Forsvaret soldater og avdelinger slik at Norge skal stå best mulig rustet den dagen det blir behov for militærstyrker...
Når kan jeg søke meg inn i militæret?
Hei! Både gutter og jenter mottar «Melding om innrullering» det året de fyller 17 år. Å bli innrullert betyr at Forsvaret innhenter personopp...
Hva kan jeg gjøre for å få fagbrev innen elektro?
Hei Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell studiekompetanse og bruker opp din ungdomsret...
Kan jeg søke meg inn på 1.gangstjeneste, sesjon del 2, selv om jeg sa nei?
Hei Hvis du som gutt ikke gikk videre til sesjon del 2, så skyldes det noe annet enn motivasjon. Det er ikke mulig å krysse av for at man ikke vil,...
Vil i Forsvaret likevel. Kan jeg ta sesjon del 1 på nytt?
Hei!   Det er ikke mulig å ta sesjon del 1 på nytt. Det er en årsak til at du ikke ble innkalt til sesjon del 2 (motivasjon er ikke en avgjøren...
Må alle inn i militæret eller kan jenter velge selv?
Hei Nei, ikke alle må inn i militæret. Selv om man er vernepliktig, så betyr det ikke nødvendigvis at man må inn til førstegangstjeneste. Det e...
Har blitt kalt inn til sesjon, men ønsker verken militærtjeneste eller siviltjeneste og vil studere i stedet. Hva kan jeg gjøre?
Hei! Motivasjon alene er dessverre ingen gyldig årsak som kan gi fritak fra verneplikten. Så lenge vi har allmenn verneplikt i Norge, så skal ...
Er det mulig å bytte avdeling etter sesjon del 2?
Hei!   Du kan sende inn en søknad om omfordeling. Søknaden må være begrunnet. Det setter ikke din eksisterende fordeling «i fare» på noe vis...
Skal på Madla rekruttskole neste år i Luftforsvaret men lurer på hva slags tjeneste man kan få.
Hei Det enkleste er om du ringer Forsvaret på 03003 (innvalg 1). Hva slags tjeneste du kan få kommer an på hva du er kvalifisert til, hvor det er...
Har ikke gått videre til sesjon del 2, men vil i Forsvaret.
Hei Hvis du ikke har gått videre til sesjon del 2, så betyr det at du ikke er tjenestedyktig. Med andre ord så kan du ikke tjenestegjøre i Forsva...
Hvor mange tilleggspoeng vil jeg få?
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Du har rett i at politutdanningen, ved sist opptaksrunde, varierte mellom 47,5-50.1 i snitt.  Vanligvis skiller ...
Er det høydekrav i garden?
Hei Ja, Garden har innført høydekrav igjen til sine soldater. Årsaken er at man har av erfaring sett at dette er nødvendig i vaktfunksjonen solda...
Lurer på hva slags forhold Forsvaret har til snus?
Hei  Snusing er en privatsak, så det legger Forsvaret seg ikke borti. Det er generelt ikke noe forbud (man kan for eksempel få kjøpt snus i kisok...
Når er fristen til å melde seg på sesjon del 1?
Hei!   Det er ikke noen frist, og du kan ikke melde deg på. Sesjon del 1 får du automatisk dersom du er norsk statsborger. Dette skjer som regel ...
Blir det foretatt urinprøver / blodprøver på sesjon del 2?
Hei Nei. Du kan lese mer om hva som skjer under helseundersøkelsen på forsvaret.no/sesjon. Les gjerne mer i artikkelen under svaret. Hilsen Fo...
Kan jeg fremdeles tjenestegjør i forsvaret etter skoliose operasjon?
Hei! Takk for ditt spørsmål.  Forsvaret stiller helsekrav til alle som skal tjenestegjøre i militæret, enten det er førstegangstjeneste, utdann...
Se alle