Hvem er dere?

- Stina, Helene og Ingrid. Vi spiller klarinett sammen i Ullevål klarinettrio

Hvorfor begynte dere å spille?

- Vi begynte å spille for 5-6 år siden. Jeg begynte fordi broren min spilte, så da ble det bare sånn at jeg også begynte, sier Stina.

-Jeg begynte fordi jeg spilte fiolin først, og hadde lyst til å spille i korps i tillegg, forteller Ingrid.

Helene begynte litt senere enn de andre.

- Jeg begynte rett og slett fordi jeg fikk lyst og fordi mange av vennene mine spilte.

Hva gjør dere?

- Vi har spilletime med lærer en gang i uken hver for oss, der vi spiller forskjellig musikk og lærer hvordan vi kan bli flinkere. I tillegg spiller vi tre sammen en fast dag i uken, og oftere når det nærmer seg konserter, konkurranser og sånt. Av og til reiser vi på hyttetur, har helgeseminarer og gjør sosiale ting sammen. De fleste øver hjemme i tillegg, sier Ingrid.

- Noen øver mye mens andre øver lite. Jeg kan øve alt fra en time hver dag, til bare 5 minutter når jeg har dårlig tid, forteller Helene. - Det er nok mange som øver mindre enn oss, og en del som øver mye mer. Det varierer etter hvor mye man vil satse. I korpset der vi spilte før var det noen som øvde mye, mens andre er med mest for det sosiale. I korps er det ikke så nøye egentlig, alle som vil får være med uansett.

 

 

Hva er det som er gøy med å spille?

- Det er veldig sosialt, i hvert fall hvis man spiller sammen sånn som oss. Også er konserter gøy. I tillegg er vi med i en del konkurranser, som Norgesmesterskap og Ungdommens musikkmesterskap. Det er moro å øve fram mot konkurranser, pushe seg selv litt - også blir det skikkelig teamwork. Vi er jo venninner ellers også, så er gøy å spille med noen vi kjenner godt, sier Stina.

Satser dere eller er det mest for gøy?

- Mest for gøy, men det er jo moro når vi gjør det bra, er jentene enige om.

Dere er med i konkurranser - hvordan foregår disse?

- Det finnes forskjellige musikkonkurranser, men vi er med i de som er for solister og ensembler. Da velger vi ut noen musikkstykker vi liker. Så øver vi på de noen måneder. I selve konkurransen spiller man foran publikum og noen dommere. Etterpå er det premieutdeling og vi får et ark av dommerne der det står hvilken plass vi kom på og kommentarer til hvordan vi spilte. Konkurransene er noe å se frem til, også er det fint å få tilbakemeldinger. Vennene våre synes det er litt kult når vi gjør det bra, også er det morsommere å spille for noen enn å bare øve helt for seg selv hele tiden, forteller jentene.

Hva er den beste opplevelsen?

- Vi fikk 3. plass i Norgesmesterskapet i fjor, det var veldig gøy. I tillegg alle turene vi har vært på. Mye utenlands med korpset og sånt. I fjor var vi for eksempel en uke i Spania.

Anbefaler dere andre å begynne?

- Ja! Alle kan begynne å spille. Det fine er at man kan velge selv om man vil satse eller ikke. Noen øver veldig mye, mens andre er med bare for det sosiale. Det er opp til hver enkelt.

 

 

Hvordan går man frem hvis man vil begynne?

- Man kan melde seg inn i et korps eller et orkester. Det går også an å ta spilletimer på kulturskolen eller finne seg en privatlærer. Og noen starter band eller sånt helt på egen hånd. Vi har kjøpt oss egne klarinetter, men som oftest kan man låne eller leie der man spiller. Instrumenter er ganske dyre, så det kan være lurt å spille litt for å se om det er gøy før man kjøper eget.

Hva er planene framover?

- Spille sammen så lenge vi synes det er gøy. Vi skal snart være med i finalene i NM og Ungdommens musikkmesterskap.

Om ikke lenge begynner vi nok også i et voksenkorps eller kanskje et orkester, avslutter Helene.

 

Lyst til å lære deg et instrument?

Norges musikkorps forbund

De unges orkesterforbund