Helt normalt å kjede seg!

Noen kjeder seg mer enn andre, det er like normalt å kjede seg som det er å ikke kjede seg. Vi er alle forskjellige. Når det er sagt så har nok de aller, aller fleste kjedet seg en eller annen gang. Noen føler at det er helt krise om de kjeder seg, mens andre synes det er litt befriende å kjede seg i blant. Noen psykologer og forskere mener faktisk at det sunt å kjede seg av og til! Det skal altså være sunt for barns hjerne å kjede seg. Noen ser på det å kjede seg som en liten ”pause” eller et avbrekk for hjernen.

 

Hva skjer når vi kjeder oss?

Når man kjeder seg er det ofte slik at man er understimulert, altså at man ikke har nok å gjøre eller finne på. Noen mener også at kjedsomhet er en slags tilstand, akkurat som om man er forelsket, glad eller sinna. Så det å kjede seg handler faktisk litt om hvordan vi føler oss og hvordan vi har det.

 

FAKTA

Ti ting du kan finne på når du kjeder deg!

1. Ha litt alenetid.
Noen ganger er det kjempedeilig å være helt alene og bare nyte sitt eget selskap. Du kan fundere over meningen med livet eller rett og slett bare slappe av.

2. Dra på tur.
Det er godt å komme seg ut i frisk luft og det tar virkelig knekken på kjedsomheten. Man trenger ikke legge ut på en krevende fjelltur, det er også fint å gå en tur etter veien eller gå langs en skogsti.

3. Lage mat eller bake noe.
Få ut noe av kreativiteten din ved å lage middag til familien eller å bake noen rundstykker eller en kake. Tiden går fort når du baker eller holder på å kjøkkenet, og når du er ferdig kan du nyte baksten.

4. Vær sammen med venner og familie.
Hva er vel bedre enn å være sammen med venner og familie når man kjenner at kjedsomheten kommer? Det er fint å finne på noe sosialt med andre og når man har det gøy, jo da går tiden fort.

5. Se en film eller les en god bok.
Det er ingen hemmelighet at det å lese en bok eller se på film eller serie kan slå ihjel litt tid. Et annet forslag kan være å høre på lydbok.

6. Skriv brev.
Hvor hyggelig er det ikke å få et håndskrevet brev i posten? Når du kjeder kan du sende brev til gamle venner eller til familie som bor langt unna, det er både hyggelig å skrive og koselig å få.

7. Ring bestemor eller bestefar.
Har du besteforeldre eller andre slektninger som bor langt unna, kan det være hyggelig å ta en telefonsamtale. Det koster så lite å gjøre, men betyr så mye

8. Lag system.
Når du først kjeder deg og har litt ledig tid, kan det være fint å bruke tiden på noe produktivt, slik som å rydde rommet eller lage system i klesskapet.

9. ”Kan jeg hjelpe med noe?”
Spør foreldre eller foresatte om du hjelpe dem med noe. Kanskje du kan hjelpe til med oppvasken eller passe på småsøsken.

10. Tegne, lage lister og spill ulike spill.
Lag dine egne lister over ting du vil gjøre eller over steder du vil reise. Et annet tips kan være å tegne eller lage noe med hendene. Det kan også være gøy å spille brettspill eller dataspill.

 

Gjør det noe å kjede seg?

Det gjør ingenting og kjede seg og det er, som tidligere nevnt, helt normalt. Når man kjeder seg får kroppen og hele systemet litt ro, og man får muligheten til å kjenne på egne behov og i tillegg kan man finne på ting helt på egen hånd. Når man kjeder seg kan man la sine kreative sider slippe seg løs. Barn og unge har mange aktiviteter de er med på etter skoletid, og mange kjenner på det at man skal prestere til en hver tid, både på skolen, hjemme og på fritiden. Når man er i aktivitet hele tiden og man aldri tar seg tid til å ta det helt med ro kan man risikere å bli stresset og føle seg helt utslitt. Derfor gjør det ingenting å kjede seg! Det er heller ikke slik at man alltid må gjøre noe, av og til kan det var godt å bare kjenne at roen senker seg og ta det helt rolig.

 

Vi har spurt fire ungdommer i fra Tromsø hva de gjør når de kjeder seg. Se svarene i filmen.

 

 

Hvordan kan man komme seg ut av kjedsomheten?

Selv om det er sunt å kjede seg i en viss grad, er det ikke slik at man burde kjede seg hele tiden. Hvis man kjeder seg mye, kan man rett og slett bli irritert og føle seg lei. Da kan man gjøre noen enkle grep for å komme seg ut av kjedsomheten. Man kan for eksempel ha en plan på hva man skal gjøre, da vil man kjede seg mindre. Hvis man har en hektisk dag kan man for eksempel, ta noen små pauser for å slappe av litt, man trenger ikke å nødvendigvis å kjede seg. Mange opplever at kjedsomheten kommer når man har skoleferie eller i helgene, da kan man prøve å finne på ting og aktivisere seg selv.

 

Hva kan man gjøre når man kjeder seg?

Når man kjeder seg kan det være greit og gjøre noe helt annet enn det man bruker å gjøre til vanlig. Kanskje du kan rydde i sakene dine? Eller hva med å bake en kake? Når man ikke vet hva man skal finne på og man føler seg litt nede kan man gjerne gjøre noe fysisk, da får man fokuset vekk fra det faktum at man kjeder seg og man får brukt kroppen. Man kan også finne på noe sosialt med venner eller familie.