Min fritid: Teater

Embla (16) driver med teater på Harstad Kulturskole. Vi har snakket med henne for å vite mer om hvordan det er å ha teater som hobby.

Ung jente står på en trapp med lyskaster i bakgrunnen (Foto: Ung.no)
TEATER: Embla er en av mange ungdommer som driver med teater i Harstad.

Som skuespiller har Embla vært med på mye. I fjor satte teatergruppa på Kulturskolen opp Den innbilt syke. Hun har vært med på små barnemusikaler, og spilt i skolestykker. Embla begynte på teater etter hun for første gang fikk stå på en stor scene under forestillingen Det store julespillet.

- Jeg fikk skikkelig adrenalinkick, og man kan nesten si at det ble en slags avhengighet, jeg trengte mer av det, forteller Embla.

Grave seg inn i en karakter

Teatergruppa på Kulturskolen jobber i år med å lage et eget stykke, men selv om de har et klart mål, er øvelsene aldri like.

- Noen ganger har vi fokus på det fysiske: kroppsspråk, energi og stemmebruk. Og så jobber vi mye oppi hodet, med hvordan man skal tenke og grave seg dypt inn i en karakter.

Hvordan er det å jobbe med de andre?

- Gruppa vår er bygd opp av veldig mange forskjellige personer. Det tror jeg er det beste: å ha forskjellige personer, med forskjellig bakgrunn og syn på teater. Da kan man diskutere og finne fram til artige karakterer. I gruppa er det åpent for det aller meste. Det er lov å gjøre feil, og vi er åpne for alle idéer.

Mestringsfølelse og adrenalinkick

Hvordan jobber du med teater når du ikke er på øvelse?

- Jeg er veldig glad i å stå foran speilet og spille ut en liten scene eller lage en rar sang. Da vi satte opp Den innbilt syke måtte jeg lære veldig mye tekst, og jobbe mye med hva replikkene betydde og å kjenne følelsene bak ordene.

Hva er det beste med å drive med teater?

- Jeg synes følelsen av å stå på en scene er noe av det beste som finnes. Å få respons fra publikum og kjenne på mestringsfølelse, og å endelig forstå seg på karakteren man spiller. Det adrenalinkicket man får er nok noe av det beste med å drive med teater. Når jeg er på scenen er det nesten tomt i hodet, alt bare flyter ut. Det er en fantastisk følelse å gå av scenen og kjenne at: “Jeg klarte det!”

Å leke seg med teater

Embla har mange gode opplevelser fra teateret, men det er en hun husker ekstra godt.

- Vi spilte De tre bukkene Bruse foran besteforeldrene mine i trappa deres. Jeg var trollet under broa. Det å få masse oppmerksomhet og se at alle smilte, overdrive masse og bare leke seg med det, tror jeg var det som begynte hele greia, forteller hun.

Hvis noen har lyst til å drive med teater, hvor kan de begynne?

- Finn ut hva du vil jobbe med, om vil du jobbe med større stykker eller med enkeltkarakterer. Og se i nærområdet. Harstad er en liten plass, men likevel er det masse som skjer her. Kulturskolen er veldig fint, å finne folk på samme alder som også driver med teater er veldig artig.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 10.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Ung jente står på en trapp med lyskaster i bakgrunnen (Foto: Ung.no)
TEATER: Embla er en av mange ungdommer som driver med teater i Harstad.

Fakta

Har du lyst til å drive med teater?

Det finnes mange måter å jobbe med teater på. Du kan:

  • være med i en teatersportgruppe, som driver med improvisert teater, gjerne i konkurranser
  • bli med i en kulturskolegruppe
  • gå på auditions i nærområdet
  • bli med i en revygruppe
  • gå dramalinja på videregående
  • begynne på en folkehøgskole med teaterlinje
  • melde deg på kurs i skuespillerteknikk, rollebygging eller teatersport
  • starte en egen gruppe med andre som liker teater
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Min fritid: Sang og musikk

Johanna fra Lenvik i Troms synger masse på fritiden og er vant til å opptre foran et publikum. Ungdomsjournalist Amalie har pratet med henne om sang som fritidsaktivitet.

Johanna
Aktuelt

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Alarmtelefonen har døgnåpen chat

Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge hele døgnet.

Holder mobil med Alarmtelefonen 116111 åpent (foto: ung.no)

Små og store penisplager

Svie, nupper, blemmer eller kløe? Plager med penis som ikke har vært der før? Noe er helt ufarlige og forsvinner av seg selv mens annet bør kanskje vurderes av lege.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox