Min fritid: Drag

På Ungdommens Hus i Harstad står drag queenen Monetta Leone på scenen og danser. Før all sminken og klærne var dette Jaran (19).

Sist oppdatert: 12.12.2019 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Dragartisten Jaran som Monetta, i rød kjole og med blond parykk (Foto: Ung.no)
DRAG: – Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta, forteller Jaran (19)

Jaran er del av et lite, men viktig miljø. Han er Harstads eneste aktive drag queen.

- Det er litt dumt å ikke ha noen å gå sammen med, men jeg bruker å ha drag-workshops og lip sync battles her. Det har vært stor etterspørsel etter flere. Drag-kulturen her er veldig liten, men da blir det også lettere å bli leid inn for oppdrag, forteller han.

- I Norge er miljøet ganske greit, men det kunne vært bedre. Du ser jo av og til en drag queen på TV, men det er kanskje tre eller fire som er kjente i Norge.

Visste ikke hva mascara var

Jaran beveger seg på scenen med selvsikkerhet, men har ikke vært en drag queen lenge.

- Jeg begynte i februar i år. TV-programmet RuPaul’s Drag Race er en av grunnene til at jeg driver med dette, uten det hadde jeg ikke visst så mye om drag. Jeg ble inspirert til å prøve det ut, og det var ingen i lokalområdet som gjorde det samme. Så fant jeg ut: jeg liker å opptre, synge og danse, så hvorfor ikke bare slå det sammen og bli en drag queen?

Da Jaran begynte, visste han ikke en gang hva mascara var. Han fikk en dragmor på Island som lærte ham mye. En dragmor er en slags mentor, som en morsfigur i et annet liv.

- Vi fikk kontakt gjennom et par grupper på Facebook. Hun gjør ikke så mye drag, hun er en transseksuell kvinne og drag er bare noe hun gjør av og til på artighet, sier Jaran.

Ingen regler i drag

Jaran forklarer at når du driver med drag, er det ingen regler. Ofte er drag menn som kler seg ut som en kvinneskikkelse, men det trenger ikke å være det. Det kan være jenter som kler seg ut som jenter, jenter som kler seg ut som gutter, det kan være alt.

- Jeg er ikke homofil sånn som alle tror, bare fordi jeg driver med drag, det er veldig stereotypisk, forteller han.

Når du kler deg som Monetta Leone, er du noen andre, eller deg selv?

- Det er litt ulikheter mellom oss. Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta. Det bli litt som Hannah Montana, når hun tar på parykken blir hun en annen person. Nå har jeg altfor mange parykker, da. Jeg kler meg ut, koreograferer danser, lager sanger, skuespiller, lip-syncer og underholder. Jeg lager mange kostymer selv. Hvis det er temafester kan jeg kle meg som Monetta.

Hvor lang tid bruker du på å ordne deg?

- Hvis det bare er sminke, uten tucking og uten å lime eller tape ned håret, rundt en time. Men hvis jeg skal ut og performe kan jeg bruke to og en halv time.

Har du noen forbilder?

- Ginger Minj. Jeg føler meg veldig lik henne.

Hvor liker du best å opptre?

- Jeg har ikke opptrådt mange plasser, men under Pride opptrådte jeg på Clarion Hotel, da hadde jeg et par sanger og laget et lite show med konfetti og hele pakka. De som jobbet der var overlykkelige, det var kjempegøy og folk var i ekstase. Jeg drømmer om å opptre på en bar utenfor New York, Hamburger Mary’s, dit kommer mange kjente queens.

Ønsker å kunne leve av drag

Hvis du har lyst til å begynne med drag, har Jaran noen gode råd.

- Ta gjerne kontakt med meg. Jeg har flere dragdøtre som jeg er mentor for, og mange tar kontakt med meg fra utlandet. Det er artig å vise andre det jeg har lært. Målet mitt er å bli kjent og kunne leve av drag, men hvis ikke må jeg ha en reserveløsning, og da vil jeg hjelpe folk opp.

Jaran mener også du må tørre å skille deg ut. Er du veldig sjenert kan du gå litt sakte fram, og du trenger ikke stå på en scene med en gang.

- Se litt på Instagram, du finner fort noen drag queens i området. Som regel svarer alle, og folk er veldig glade for å hjelpe og få flere queens med i samfunnet, sier Jaran

Fakta

ungfritid.no kan du finne fritidstilbud der du bor.

Dragartisten Jaran som Monetta, i rød kjole og med blond parykk (Foto: Ung.no)
DRAG: – Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta, forteller Jaran (19)

Fakta

ungfritid.no kan du finne fritidstilbud der du bor.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Fritid

Les mer