Min fritid: Drag

På Ungdommens Hus i Harstad står drag queenen Monetta Leone på scenen og danser. Før all sminken og klærne var dette Jaran (19).

Dragartisten Jaran som Monetta, i rød kjole og med blond parykk (Foto: Ung.no)
DRAG: – Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta, forteller Jaran (19)

Jaran er del av et lite, men viktig miljø. Han er Harstads eneste aktive drag queen.

- Det er litt dumt å ikke ha noen å gå sammen med, men jeg bruker å ha drag-workshops og lip sync battles her. Det har vært stor etterspørsel etter flere. Drag-kulturen her er veldig liten, men da blir det også lettere å bli leid inn for oppdrag, forteller han.

- I Norge er miljøet ganske greit, men det kunne vært bedre. Du ser jo av og til en drag queen på TV, men det er kanskje tre eller fire som er kjente i Norge.

Visste ikke hva mascara var

Jaran beveger seg på scenen med selvsikkerhet, men har ikke vært en drag queen lenge.

- Jeg begynte i februar i år. TV-programmet RuPaul’s Drag Race er en av grunnene til at jeg driver med dette, uten det hadde jeg ikke visst så mye om drag. Jeg ble inspirert til å prøve det ut, og det var ingen i lokalområdet som gjorde det samme. Så fant jeg ut: jeg liker å opptre, synge og danse, så hvorfor ikke bare slå det sammen og bli en drag queen?

Da Jaran begynte, visste han ikke en gang hva mascara var. Han fikk en dragmor på Island som lærte ham mye. En dragmor er en slags mentor, som en morsfigur i et annet liv.

- Vi fikk kontakt gjennom et par grupper på Facebook. Hun gjør ikke så mye drag, hun er en transseksuell kvinne og drag er bare noe hun gjør av og til på artighet, sier Jaran.

Ingen regler i drag

Jaran forklarer at når du driver med drag, er det ingen regler. Ofte er drag menn som kler seg ut som en kvinneskikkelse, men det trenger ikke å være det. Det kan være jenter som kler seg ut som jenter, jenter som kler seg ut som gutter, det kan være alt.

- Jeg er ikke homofil sånn som alle tror, bare fordi jeg driver med drag, det er veldig stereotypisk, forteller han.

Når du kler deg som Monetta Leone, er du noen andre, eller deg selv?

- Det er litt ulikheter mellom oss. Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta. Det bli litt som Hannah Montana, når hun tar på parykken blir hun en annen person. Nå har jeg altfor mange parykker, da. Jeg kler meg ut, koreograferer danser, lager sanger, skuespiller, lip-syncer og underholder. Jeg lager mange kostymer selv. Hvis det er temafester kan jeg kle meg som Monetta.

Hvor lang tid bruker du på å ordne deg?

- Hvis det bare er sminke, uten tucking og uten å lime eller tape ned håret, rundt en time. Men hvis jeg skal ut og performe kan jeg bruke to og en halv time.

Har du noen forbilder?

- Ginger Minj. Jeg føler meg veldig lik henne.

Hvor liker du best å opptre?

- Jeg har ikke opptrådt mange plasser, men under Pride opptrådte jeg på Clarion Hotel, da hadde jeg et par sanger og laget et lite show med konfetti og hele pakka. De som jobbet der var overlykkelige, det var kjempegøy og folk var i ekstase. Jeg drømmer om å opptre på en bar utenfor New York, Hamburger Mary’s, dit kommer mange kjente queens.

Ønsker å kunne leve av drag

Hvis du har lyst til å begynne med drag, har Jaran noen gode råd.

- Ta gjerne kontakt med meg. Jeg har flere dragdøtre som jeg er mentor for, og mange tar kontakt med meg fra utlandet. Det er artig å vise andre det jeg har lært. Målet mitt er å bli kjent og kunne leve av drag, men hvis ikke må jeg ha en reserveløsning, og da vil jeg hjelpe folk opp.

Jaran mener også du må tørre å skille deg ut. Er du veldig sjenert kan du gå litt sakte fram, og du trenger ikke stå på en scene med en gang.

- Se litt på Instagram, du finner fort noen drag queens i området. Som regel svarer alle, og folk er veldig glade for å hjelpe og få flere queens med i samfunnet, sier Jaran

Fakta

ungfritid.no kan du finne fritidstilbud der du bor.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.12.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Dragartisten Jaran som Monetta, i rød kjole og med blond parykk (Foto: Ung.no)
DRAG: – Jeg blir litt mer sassy og er ikke redd for å si ting rett ut når jeg er Monetta, forteller Jaran (19)

Fakta

ungfritid.no kan du finne fritidstilbud der du bor.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Min fritid: Teater

Embla (16) driver med teater på Harstad Kulturskole. Vi har snakket med henne for å vite mer om hvordan det er å ha teater som hobby.

Ung jente står på en trapp med lyskaster i bakgrunnen (Foto: Ung.no)

Min fritid: Dans

Bare 15 år gammel reiste Nishino alene fra hjemmet sitt Osaka til Sveits, uten å kunne annet enn japansk. Det eneste hun var sikker på var at hun ville danse.

Av Christina, ungdomsjournalist ung.no

Danser (colourbox.com)

Vil du bli bedre til å synge?

Sangstemmen din er delvis begrenset av fysikken din, men du kan også trene den opp på lik linje med resten av kroppen og andre ferdigheter.

Mikrofon (foto: ung.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente