Tekst eller melodi først?

Noen liker å begynne med teksten, andre med musikken. Noen starter med både tekst og melodi samtidig. Her må du finne ut hva som passer deg, og mest sannsynlig vil det være litt forskjellig fra gang til gang. Står du fast med en tekst, kan det hjelpe å sette melodi på det du allerede har. Kanskje kommer teksten mer eller mindre av seg selv da? Husk at du ikke trenger å ha hele teksten eller musikken på plass før du går videre. Kommer du ikke videre med verset, kan det for eksempel lønne seg å hoppe rett til refrenget og flikke på verset igjen senere. Etter hvert som du finpusser tekst og melodi, vil du kjenne at sangen din begynner å ta form for alvor.

 

Ta opp melodi-ideene dine

Mange liker å ha en kassegitar på fanget eller sitte ved pianoet når de skriver sanger. Da er det lurt å ha en diktafon, mobil, PC eller liknende i nærheten for å fange ideene som kommer. Bruk disse opptakene som “huskelapper” til senere. Tekst er jo lett å skrive ned, men melodi, tempo og stemning er ikke like lett å huske og gjenskape – da er det lurt å ha et opptak å hente fram igjen.

 

FAKTA

Har du noen gode tips til hvordan man kan skrive en sang? Da setter vi stor pris på om du deler dem med oss i kommentarfeltet under!

 

Hør på andre - få inspirasjon

Står du fast og føler du ikke har noe å skrive om? Eller har du hengt deg opp i de samme gamle melodilinjene som du “alltid” ender opp med? Da kan det være lurt å sette seg ned og høre på en del låter du liker. Hva synger de om? Hvordan er låta bygd opp? Du kan også hente inspirasjon til tekst fra helt andre ting, som en film, ei novelle, et bilde og så videre. Det trenger ikke være noe du har opplevd selv - "alt" er lov å skrive om - fra de store følelsene til de mest trivielle og hverdagslige tingene. Meningen er selvsagt ikke at du skal kopiere, men la deg inspirere til å finne nye måter å jobbe fram en låt på.

 

Legg lista lavt – la ideer få modne seg

Musikk er jo smak og behag, men ikke sikt for høyt. Lag heller en enkel låt til å begynne med, så kan du eventuelt "krydre" og gjøre den bedre underveis. Og kanskje ender du opp med å gjøre den enkel og naken - det er ofte vel så bra som en avansert og overarrangert låt. Ideer som du fort går lei eller ikke klarer å fullføre kan du legge til side, men ikke forkast dem. Alle låtskrivere har skrivesperre i perioder. Noen lar pennen få hvile, mens andre mener det lurt å klore ned små og store ideer likevel. Velger du å gjøre det og tar de fram igjen senere, kan det jo hende du finner noe gull der likevel?

Ikke sett punktum for sangen din før du føler at alt er på plass og fungerer sammen – og selv da er det lov å være åpen og gi rom for forbedringer.

 

Lykke til!

Signatur Redaksjonen, ung.no