Vil du bli bedre til å synge?

Sangstemmen din er delvis begrenset av fysikken din, men du kan også trene den opp på lik linje med resten av kroppen og andre ferdigheter.

Sist oppdatert: 03.07.2018 Av: Redaksjonen, ung.no

Mikrofon (foto: ung.no)
SYNG! Ønsker du å bli bedre til å synge, er først bud å synge så mye som mulig. Det gir deg god kontroll på stemmen din.

Er du en av mange som har lyst til å bli bedre til å synge? Vi har samlet noen generelle og gode tips til deg:

Syng "alltid"!

Det første og aller beste tipset er å synge så mye du kan. Det er selvsagt ikke alltid det passer, men det er ofte tid og rom for å synge. Det trenger ikke være av full hals, men all sang gir deg bedre kontroll på stemmen din. Etter hvert vil du merke at du treffer toner riktig, og ved litt volum vil du kanskje merke at registeret ditt utvides. Det vil si at du klarer å synge toner som både er lysere og lavere enn det du gjorde tidligere. All syngingen vil også gjøre det lettere for deg å synge reint. Mer kontroll åpner for at du kan legge inn mer dynamikk og følelse i sangen din - for det er viktig også å kunne formidle en tekst og melodi, og gjøre den "din".

Syng med andre

I tillegg til å synge når du støvsuger, står i dusjen og lignende er det lurt å komme i kontakt med noen du kan synge sammen med. Det kan være å synge i kjelleren sammen med en venn, eller komme seg ut av huset og bli med i et kor eller et band. Har du musikk på skolen, kan du for eksempel snakke med musikklæreren din om han/hun kjenner til et tilbud der du bor, eller så kan du høre med de som jobber med kultur i kommunen din.

Hvis det ikke finnes noe tilbud der du bor, er det alltids mulig å samle noen venner og lage ditt eget kor eller band. Det er både sosialt og moro - og ikke minst utviklende for stemmen din. Les også mer på ungikor.com.

Sanglærer og sangpedagog

Hvis du virkelig ønsker å satse på sangen, kan du vurdere å kontakte en sanglærer eller sangpedagog. Ofte koster dette litt, så hør med foreldrene dine og kommunen din om det finnes et kommunalt tilbud. En sangpedagog er en sanglærer du kan gå til alene - ikke først og fremst for å lære sanger og noter, men for å lære teknikker for å kunne få maksimalt ut av stemmen din og bruke den riktig.

En sangpedagog kan hjelpe deg med gode øvelser og for eksempel lære deg riktig pusteteknikk som kan hjelpe deg med å få best mulig kontroll over stemmen din. Han eller hun vil nok også kunne gi deg svar på i hvilket register stemmen din hører hjemme, hvor stor spennvidde du kan trene opp stemmen din til, og hva slags sanger som kler stemmen din. Les mer om yrket og utdannelsen sangpedagog på utdanning.no.

Sceneerfaring gir selvtillit

Å synge foran andre er god trening og noe du vil vokse mye på. Det er klart det kan være litt skummelt, og det er helt naturlig å kjenne på nervene. Blir du nervøs kan du prøve å tenke på det som et godt tegn på at du virkelig ønsker å få vist ditt beste. Med et band i ryggen eller sammen med et kor, vil du føle deg tryggere, så hvis du er redd for å opptre alene er det også et godt argument for å finne noen å synge sammen med.

Har du derimot planer om å synge alene, er et enkelt tips å stå foran speilet og se på deg selv når du synger. Da kan du lære deg å bli trygg på hvordan du ser ut når du synger, og lære deg å ikke kikke ned i gulvet. Å synge for et par venner er også god trening, og mange mener det er mye tøffere å stå foran et lite publikum med direkte øyekontakt enn et større publikum.

En annen mulighet er å filme deg selv (bruk f.eks. mobilen eller webkamera) når du synger og opptrer. Da kan du i ettertid se hva du gjør bra, og eventuelt hva som ikke var så bra. Blir du bevisst på dine sterke og svake sider som vokalist, er det straks lettere å få gjort noe med det.

Del talentet ditt med andre!

Uansett om du synger alene eller sammen andre er det viktig å få delt talentet. Si at du/dere vil bidra på skoleavslutninga, syng i konfirmasjoner og bursdager, meld deg/dere på UKM, opptre på den lokale kafeen og så videre. Selv om dette oppleves som skummelt vil det gi erfaring som gjør at det ikke blir fullt så skummelt å opptre neste gang.

Ha det moro!

Uavhengig av om du synger med andre ute eller alene hjemme, er det beste å synge, synge, synge og ha det gøy. Når sang i tillegg er sosialt, gir gode assosiasjoner, er en god kur mot stress og har en rekke gode påvirkninger på muskulatur og pust, er det ingen grunn til å ikke synge ut når du kan og vil.

Fakta

Slik blir du bedre til å synge:


1. Syng mye - og "alltid"!

2. Syng med andre (kor, band)

3. Ta timer

4. Syng foran speilet hjemme - se deg selv

5. Få sceneerfaring

Mikrofon (foto: ung.no)
SYNG! Ønsker du å bli bedre til å synge, er først bud å synge så mye som mulig. Det gir deg god kontroll på stemmen din.

Fakta

Slik blir du bedre til å synge:


1. Syng mye - og "alltid"!

2. Syng med andre (kor, band)

3. Ta timer

4. Syng foran speilet hjemme - se deg selv

5. Få sceneerfaring

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Kultur

Les mer