Hvordan lage enkle filmer?

09.06.2021 Redaksjonen, ung.no

Har du en egen YouTube-kanal? Trenger du filmer til bloggen din? Eller liker du bare å lage filmer sammen med vennene dine?

Klipper film på nettbrett (foro: ung.no)
ENKELT: Du trenger ikke avansert utstyr for å lage kortfilmer av god kvalitet. Prøv deg fram, gjør feil og lær av dem.

Kamera

Om du skal lage film er kamera verktøyet ditt, og da er det nærliggende å bruke kameraet på mobilen din. De fleste smarttelefoner er nå såpass velutviklede at de fint kan brukes til enkle videoer. Vær obs på at i det du skal ha bevegelse sliter telefonkameraer med «etterslep», altså at bildet henger igjen når du beveger det. Nyere speilreflekskamera holder også i massevis for hjemmefilmer.

Tilpass situasjonen

Som nevnt kan bevegelse være problematisk med telefonkamera, så om du har et slikt kamera tilgjengelig bør du unngå å bevege kameraet. La heller bevegelsene skje innenfor bilderammen. Lyden kan også være et problemområde med slike kameraer, så prøv å unngå steder med mye bråk. Dagslys er også å foretrekke hvis du ikke har annet lysutstyr tilgjengelig. Å filme inne med kunstig lys kan by på utfordringer og gi flate og kjedelige bilder.

Redigering

For at du skal ha nok materiale å velge i, kan det være lurt å ta vare på det meste av råmaterialet ditt. Ta også opp film av andre ting som skjer rundt deg, kanskje kan det klippes inn for å gjøre filmen mindre statisk.

Sett alt sammen i et videoredigeringsprogram. Slike program har du tilgjengelig gratis på de fleste datamaskiner, og også på noen smarttelefoner. Programmene er enkle å lære seg med for eksempel YouTube-tutorials og enkle Google-søk. Når du redigerer får du muligheten til å sette opp den rekkefølgen av klipp du ønsker, og du kan legge på effekter, som for eksempel tekstbokser og enkle korrigeringer av lyd og lys.

Bare lek deg

Har du en idé du synes er god, bare stikk ut og gjør det! Lek deg med bildeutsnitt, forskjellige opptakssteder og - måter og lek deg. Det er den beste måten å bli god på å filme og bli kjent med kamera og redigeringsprogram.

Publisering

Når du har gjennomført disse stegene kan det være kult å legge ut filmen din et sted også. Da har du kanaler som YouTube og Vimeo som er dedikert til film, men også Facebook og Instagram har enkle løsninger for publisering av film. I alle disse kanalene kan man velge å ha enten offentlig eller privat visning av filmene sine.

Ung.no på YouTube

Vi har vår egen kanal på YouTube - den må du gjerne følge. Der ligger det flere eksempler på filmer som er filmet og klippet på en helt vanlig smarttelefon. Legg lista lavt, så lærer du og blir flinkere for hver film du lager. Lykke til!

Fakta

Hvor kan jeg dele filmene mine?

YouTube

Vimeo

Facebook

Instagram

Klipper film på nettbrett (foro: ung.no)
ENKELT: Du trenger ikke avansert utstyr for å lage kortfilmer av god kvalitet. Prøv deg fram, gjør feil og lær av dem.

Fakta

Hvor kan jeg dele filmene mine?

YouTube

Vimeo

Facebook

Instagram

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Kultur

Les mer