Hopp til hovedinnholdet

Klassisk musikk - også for unge

Fiolin (colourbox.com)
KLASSISK: Ønsker du å spille i et orkester eller spille klassisk musikk på andre måter? I denne artikkelen får du tips om hvem du kan kontakte.

Ønsker du å spille i et orkester eller vil du spille klassisk musikk på andre måter? Her får du tips om hvem du kan kontakte.

Fiolin (colourbox.com)
KLASSISK: Ønsker du å spille i et orkester eller spille klassisk musikk på andre måter? I denne artikkelen får du tips om hvem du kan kontakte.

Interessert i klassisk musikk?

Klassisk musikk er ikke bare for voksne, men også for unge. Kanskje spiller du et instrument og vurderer musikeryrket? Eller hva med å høre musikken fra Star Wars med fullt orkester? Eller kanskje har du vært på en konsert med skolen og vil høre mer? Heldigvis finnes det profesjonelle orkestre og korps spredt over hele landet, og mange har konsert hver uke.

Klassisk musikk er for alle

Du kan laste ned klassisk musikk fra nettet, eller kjøpe musikk på CD. Du kan også gå på konsert til studentpris, eller du kan stikke innom en generalprøve og få med deg musikken helt gratis.

En idé er også å spørre musikklæreren din om klassen kan besøke et profesjonelt orkester eller korps i nærheten av der dere bor. På den måten vil dere få lære mer om musikken, hilse på musikerne og se hvordan man øver inn forskjellig musikk.

Klassisk musikk kan være en veldig fin avkobling i hverdagen, særlig hvis du stresser mye for tiden. Ofte brukes klassisk musikk i terapi, så kanskje blir man rett og slett i bedre humør?

 

 

Tilbud til ungdom

Her er en oversikt over ulike profesjonelle orkestre og korps med egne tilbud til ungdom:

For deg som allerede driver med musikk

De profesjonelle orkestrene og korpsene har ofte egne tilbud til ungdom som er interessert fra før. Flere steder samarbeider profesjonelle musikere med elever på videregående som går musikk, dans og drama, eller det arrangeres egne konserter som er tilpasset ungdom. Jevnlig får også unge musikktalenter være solist med orkesteret, eller prøve seg i musikkonkurranser. Og er du interessert i å vite mer om musikeryrket? Hva med å spørre om å ha arbeidsuke i et orkester eller et profesjonelt korps?

Man kan også bli ambassadør for orkesteret, og si sin mening om hvordan orkesteret kan jobbe bedre for ungdom. I tillegg kan du og klassen høre generalprøvene gratis, og samtidig møte musikerne og andre som jobber rundt orkesteret.

 

 

Vil du spille selv?

I Norge finnes det mange muligheter dersom du ønsker å spille et instrument eller bli bedre til å synge. Mange spiller i korps, ungdomsorkester eller synger i kor. Der lærer man både å spille/synge, samtidig som man blir del av et sosialt miljø og får nye venner. Ofte reiser man på turer både innenlands og utenlands, og noen deltar i konkurranser.

Jevnlig har man konserter med forskjellige tema, alt fra klassisk, filmmusikk og musikal - til pop og rock. Du kan også melde deg inn på kulturskolen der du bor og få ukentlige spilletimer med en lærer. Som oftest finnes det også muligheter til å låne eller leie instrumenter, så du behøver ikke å bekymre deg om du ikke eier noe eget før du begynner.

Mer informasjon om hvilke tilbud som finnes der du bor:

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
16.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Gutt lurer på om mulighet for å lære piano på Youtube.
Hei Ser i meldingen din at du er interessert i å lære deg å spille piano, og lurer på om det er mulig å gjøre dette med å se videoer på Youtu...
Hvilket instrument burde jeg lære meg?
Hei, Det er fint å høre at du ønsker å spille musikk, det kommer du til å få glede av resten av livet! Mange som spiller piano går ofte til pr...
Spiller fiolin nå for 8 år. Jeg vil gjerne undervise til nybegynnere
Hei Så flott at du ønsker å dele kunnskapen din med andre! Vi har ingen spesialkunnskap innen feltet, men generelt tenker jeg at det kan være lur...
Jeg vil lære å spille piano
Hei Så spennende og flott at du har fått denne interessen! Her vil jeg nok anbefale deg å finne fram YouTube og søke opp videoer her. Forsøk å ...
Program for å komponere klassisk musikk?
Hei Dette finnes helt sikkert. Ser ingen grunn til at det ikke skal finnes noen program der ute for å jobbe med partiturer, men har dessverre ikke n...