Setter søkelyset på samfunnsproblemer

Bandet Sløtface skriver tekster om ting som opptar dem og retter søkelyset på samfunsproblemer. Ung.no har tatt en prat med vokalist i Sløtface, Haley Shea.

Shea forteller at hun og de andre medlemmene i bandet ofte snakker om feminisme og de antatte forskjellene mellom kvinner og menn.

- Jeg fortalte om alt jenter gjør på vei hjem fra byen for å beskytte seg mot uønsket oppførsel fra gutter.

Shea forteller at guttene ikke var klar over dette, og når mennesker hun betrakter som oppegående folk ikke er oppmerksomme på problemstillingen, hvordan kan det da være med andre der ute?

 

Bright Lights

Låten Bright Lights ble til for å sette søkelyset mot hvorfor kvinner skal behøve å være redd for å gå hjem alene om kvelden.

- Vi syntes det var en kul idé til en musikkvideo, og som artister er vi i en unik posisjon til å sette søkelyset på samfunnsproblemer. Slik ble låten «Bright Lights» til. Du kan høre låten og se musikkvideoen her:

 

 

FAKTA

Hør musikken til Sløtface her: SoundCloud
Urørt

Hvem er Sløtface?

I tillegg til Shea, består bandet Sløtface av Lasse Lokøy (bass), Halvard Skeie Wiencke (trommer) og Tor-Arne Vikingstad (gitar) - alle fra Stavanger. Bandet ble dannet i 2012, og alle bandmedlemmene er mellom 19 og 22 år. Sløtface er klare med debutalbumet sitt i 2017, etter omfattende turnévirksomhet helt siden 2014.

 

Vil skape oppmerksomhet

Shea mener musikkvideo er et godt format for å skaffe oppmerksomhet rundt ulike samfunnsspørsmål. Bandet har tidligere vært aktivister som aksjonerte mot gruvedumping i Førde-fjorden. De har også idéer til flere nye tema å sette søkelyset på i videoer i fremtiden.

- Vi har også laget låter som gjør narr av medias fremstilling av kvinner. Vi har også satt fokus på kvinnehelsen, og mangelen på informasjon om det i forhold til kvinnehelse. Vi tenker også på å lage en video om seksualundervisning blant annet.

 

Holdningsproblem

Bandets bassist Lasse Lokøy, har skrevet en kronikk som ble publisert i Dagbladet. Kronikken handler om menns rolle i en ukultur i samfunnet, og han argumenterer for at menn må ta ansvar for voldtektskulturen som stadig opprettholdes.

- Det blir ofte slik at kvinner gjør mye, og sier i fra at ting ikke er greit. Vi mener at menn også må ta ansvar, sier Shea.

Sløtface (foto: Chris Patmore)

Foto: Chris Patmore


Shea mener at menn må si i fra om de ser at noen blir klådd på ute på dansegulvet, eller at det blir ropt kjipe ting etter andre på gata.

- Det er slik man kan få fjernet voldtektskulturen, fremfor å opprettholde den, mener hun.

 

Holdningskampanjer

Shea sier at bandet har tro på holdningskampanjer, som Norske Kvinners Sanitetsforenings «Ja betyr ja»-kampanje. Hun mener Sanitetsforeningen får frem budskapet sitt om at kun et klart og tydelig JA er seksuelt samtykke.

- Jo flere som vier temaet hverdagssexisme oppmerksomhet, jo bedre vil det være. Kanskje det kan bli pensum i skolen? Eller kanskje det kan føre til ny lovgivning? Generelt sett er oppmerksomhet en god start, avslutter Haley Shea.