Frivillig arbeid i utlandet? Dette bør du tenke på

Å jobbe frivillig i utlandet kan være krevende. Særlig hvis du ikke er godt forberedt.

Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)
FRIVILLIG: Å jobbe som frivillig i utlandet kan være krevende, men i tillegg utrolig lærerikt og givende.

Når du planlegger å jobbe som frivillig i utlandet, tenker du som regel først og fremst på hvor du ønsker å dra og hva du vil jobbe med. Likevel er det flere ting du bør ha i bakhodet når du tar avgjørelsen om å dra. Her er vår oversikt over hva du bør tenke på før du reiser.

Penger - få oversikt over utgiftene

Å reise til utlandet for å jobbe som frivillig har blitt såpass populært at flere ulike organisasjoner blir spesialister på dette, og tar seg godt betalt for å skreddersy disse reisene. Forskjellige programmer kan derfor koste mange tusen kroner for bare et par uker. I tillegg til selve prisen for oppholdet kommer flybilletter, lommepenger, forsikring, vaksinasjon og så videre.

Det finnes selvsagt også programmer som ikke tar seg betalt for oppholdet, men du må likevel betale for både reise og lommepenger på disse turene. Du kan finne ut hvor mye det koster å reise med ulike organisasjoner ved å bruke søkemotorer som Volunteer Abroad. Du kan også klikke deg inn på vår artikkel om frivillig arbeid i utlandet, for en oversikt over priser, hva du kan jobbe med, og ulike destinasjoner du kan reise til med de ulike organisasjonene.

Trivsel - Vis respekt

Når du skal jobbe frivillig i et annet land må du også være villig til å respektere og tilpasse deg andre kulturer. Undersøk og les deg opp om landet/området du skal til, slik at du kan være forberedt på hva som møter deg.

Komfort - Hvor går din grense?

Noen mennesker synes det er helt greit å leve uten strøm og vann, og med insekter i huset. Andre kunne aldri tenke seg det, og vil gjerne leve mer komfortabelt. Hvor går grensa for hvor enkelt du kan bo, og hva kan programmet/organisasjonen du har i kikkerten tilby deg? Dette er ting du bør tenke over og sjekke før du bestemmer deg for å reise.

Sikkerhet

Det er ikke alle land eller områder det er like trygt å reise til eller bo i. Sjekk dette før du reiser. Du kan blant annet holde deg oppdatert på Utenriksdepartementets landsider.

Aldersgrense 18 år?

Svært mange organisasjoner som tilbyr utveksling eller programmer for frivillig arbeid har en aldersgrense på 18 år. Husk å undersøke dette på forhånd. Er du usikker på hva aldersgrensen er kan du kontakte organisasjonen direkte. Dersom du er for ung, finnes det mange muligheter for å skaffe seg erfaring med frivillig arbeid i Norge i mellomtiden. Sjekk vår emneside om frivillig arbeid.

Organisert eller på egen hånd?

En annen ting du må ta stilling til før du undersøker mulighetene, er om du ønsker å reise på egen hånd eller gjennom en organisasjon. Fordelen med å reise organisert er at du får tett oppfølging, kost og losji, informasjon før avreise, og flere praktiske ting blir også ordnet for deg. Reiser du på egenhånd må du ordne alt selv, men du har større frihet, og du får muligheten til å gjøre ting selv.

Fakta

Hvem bør jeg reise med?

Det finnes mange muligheter for å jobbe som frivillig i utlandet, og hvem du bør reise med avhenger av hva hvor mye penger du er villig til å bruke, hvor du ønsker å reise og hva du vil jobbe med.Sjekk ut disse nettsidene for mer informasjon om ulike organisasjoner og hva de kan tilby:

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 30.06.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jente med to barn på stranden (www.colourbox.com)
FRIVILLIG: Å jobbe som frivillig i utlandet kan være krevende, men i tillegg utrolig lærerikt og givende.

Fakta

Hvem bør jeg reise med?

Det finnes mange muligheter for å jobbe som frivillig i utlandet, og hvem du bør reise med avhenger av hva hvor mye penger du er villig til å bruke, hvor du ønsker å reise og hva du vil jobbe med.Sjekk ut disse nettsidene for mer informasjon om ulike organisasjoner og hva de kan tilby:

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Frivillig arbeid i utlandet

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Jente i Afrika (colourbox.com)

Frivillig arbeid i Norge

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente