Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Novelle: "Tredje scene"

Graviditetstest
Graviditetstest

I dag er det tre uker siden, og klumpen i magen bare forsette å vokse. Kan vel i grunnen si det er to klumper i magen som vokser. Der den ene er årsaken for den andre klumpen er blitt til…

Novella er skrevet av Kaisa

Graviditetstest
Graviditetstest

Det var helt stille i rommet. Jeg hadde sikkert telt hvert eneste hull i ventilasjonsplatene oppe i taket. 1521 hull i hver plate. Bladene på den rosa potteplanten var også telt. Dette var liksom min siste måte på å prøve å få meg inn på andre tanker. Akkurat som om det hjalp. Det var ingen utvei. Jeg måtte bare gjøre det, det visste jeg. Der gikk døren opp, og damen i døren vinket meg inn…

 

Det hadde skjedd så fort.

Alkoholen hadde tatt helt styringen. Jeg visste hva jeg gjorde, men om jeg tenkte på konsekvensene? Nei, det var en annen sak. Den lørdagen var det ingenting som kunne stoppe meg. I dag er det tre uker siden, og klumpen i magen bare forsette å vokse. Kan vel i grunnen si det er to klumper i magen som vokser. Der den ene er årsaken for den andre klumpen er blitt til…

Alvoret hadde bygget seg opp no. For nå var det alvor. Hver eneste dag gikk med til alvoret.

Mandag, dobbeltime matte.

Jeg klarte ikke konsentrere meg. For hver centimeter som ble nevnt, tenkte jeg kun på hvor mange centimeter, eller millimeter da, den ene klumpen i magen var. Og for hvert gram som ble nevnt, gikk tankene på hvor mange gram klumpen i magen min var.

- "Forstår du dette, Vanja?"

Jeg kikket opp. Hele klassen og læreren min så på meg. Hva var det jeg skulle forstå? Alvoret? Det kan du banne på jeg gjør.

- "Forstår du hvordan man regner massen?"

- "Eh… jaja jeg forstår jo det"

Det var bare to andre personer i denne verden som jeg hadde fortalt alvoret mitt til. Men de tok det liksom litt forskjellig.

- "Jeg kjenner, eller vet om, eller har hørt om mange som har fått barn når de var 16. Tenk deg det da? Du har jo et nytt liv inn deg. Lurer på om babyen vil ligne deg, eller ehh… hva heter han nå igjen? Jo, Peter. Blir sikkert en god mor du. Alltid sett for meg deg som mor. Dette går nok bra Vanja. Kan jo være en slags tante jeg da. Du kan i alle fall ikke finne på å drepe barnet. Tenk hvor grovt det er da? Får skikkelig vond følelse…"

-" Vanja, tuller du? Stakkars deg. Hvordan har du det? Du må jo ha det helt forferdelig. Off. Men vet du hva du skal gjøre? Du kan jo ikke få barnet, i alle fall ikke nå. du er jo 16. Åh, herregud! Hva vil foreldrene dine si? Nei, Vanja, du må ta abort. Du forstår det selv? Tenk deg da, ha barn i første liksom. Går ikke det. Du skal få barn når du er 30 og gift. Inne når du er 16 og med en du bare hoppa i senga med i fylla. Nei, vet du hva! "

Stemmen til læreren ble ofte byttet ut med innslagene fra venninnene mine. Begge hadde jo så å si rett, på hver sin måte. Begge valgene er jo rette, men også feil. Hvordan skal jeg finne ut om hva som er mest rett? Hvem kunne gitt meg det svaret?

Jeg ble gal. Orket ikke mer matte. Sa jeg var forkjølet, og gikk inn på jente-doen for å "snyte meg".

Selvfølgelig skulle jeg ikke snyte meg. Visste i grunnen ikke helt hva jeg skulle.

Det var kaldt på den lille doen. Speilbildet av meg selv gjorde meg bare kaldere. Hvis jeg så lenge i speilet kunne jeg nesten se at det hadde kommet en mini-bitteliten kul rett opp forbi buksekanten. Det hadde jo ikke det da. Men jeg kunne liksom se det allikevel. Der gjorde meg bare kvalm. Jeg ville ikke dette.

Hendene mine begynte å slå på magen. De slo hardt, skikkelig hardt. Smerten kom. Tårene også. Jeg gråt.

Hendene mine strøk magen. Forsiktig og varsomt. Der skar inni meg. Jeg måtte komme meg ut fra dette.

Ut fra alvoret.

Friminutt

. Jeg satt i gangen med "gjengen". Eller "gjengen" satt der, mens jeg, Vanja, satt på en helt annen planet.

Filmen "Vanjas rette valg" ble satt på for sikkert hundre-og-tjuende gang, i hovedsalen i hodet mitt.

Det var to scener.

- Første scene:

Vanja Furuvold sitter i den svarte gynekolog stolen. Mannen i den hvite frakken (som i grunnen lignet Jan Furuvold, far til Vanja), nærmer seg saktere og saktere Vanja. I høyre hånd holder han en hvit slange (som likså godt kunne vært støvsugeren hjemme). Den kommer nærmere, nærmere og nærmere. Der. Hun kjenner den er inni henne. Sakte suger den ut klumpen fra magen. Suger ut et helt nytt liv på 1-2-3. det regner ut forbi vinduene. På kirkegården har det kommet opp en ny støtte…

- Andre scene:

Vanja sitter og ser på TV. Det har hun gjort de siste to ukene. Har ikke vært på skolen heller. Telefonen ringer.

- "Vil du bli med ut i kveld eller?"

- "Jeg kan ikke det, har termin i morgen"

- "Åja, du kommer til å gå glip av den festen i hvert fall"

Hun legger på røret. Kjenner et trykk. Vannet går!

På sykehuset ligger og presser og presser. Hun hyler, presser, skriker, puster, svetter og presser. Så kommer det et nytt skrik. Skrik fra en sliten søt junior-Vanja. Vanja gråter av glede, eller er det kanskje ansvaret hun gråter for?

To uker seinere. Hun går tur med junior-Vanja. Går forbi skolen. Klassen vinker. De springer bort til butikken for å kjøpe boller.

Vanja vil også kjøpe boller sammen med klassen. Da begynner plutselig junior-Vanja å skrike…

Norsk-dobbeltime.

Læreren gikk gjennom de forskjellige synsvinklene i en fortelling.

1.person, 2,person og 3.person.

1,2 og 3.

Meg, Petter og barnet.

Eller; meg, barnet og valget.

Eller de tre valgene; føde, drepe eller.. hm dø?

Hadde jeg dødd hadde liksom døden tatt valget for meg. Men det beste var vel om jeg aldri hadde gått ut den lørdagen. Den dritt lørdagen. Åh, som jeg hatet den lørdagen.

Jeg måtte ut av klasserommet igjen. Var jo så forkjølt vet du.

Doen var fortsatt kald. Det var også speilbildet av meg.

Speilbildet så på en måte litt rart på meg. Kunne ikke noe annet enn å se rart tilbake. Plutselig fikk jeg øye på en do-kost i speilbildet. Snudde meg rundt og tok den opp. Holdt i den ene enden med selve kosten. Stappet den andre enden hardt inn mot magen. En gang til og enda en gang.

Jeg skreik.

- "Kom deg ut! Dette er min kropp!"

Jeg falt ned på gulvet. Krøllet meg sammen og hulket. Kjente angeren sneik seg inn i meg, og blandet seg med smertene. Det kunne ikke forsette slik. Jeg måtte gjøre noe.

Det var helt stille i rommet. Jeg hadde sikkert telt hvert eneste hull i ventilasjonsplatene oppe i taket.

1521 hull i hver plate. Bladene på den rosa potteplanten var også telt. Dette var liksom min siste måte på å prøve å få meg inn på andre tanker. Akkurat som om det hjalp. Det var ingen utvei. Jeg måtte bare gjøre det, det visste jeg. Der gikk døren opp, og damen i døren vinket meg inn…

- "Du er altså sikker på du er gravid?" spurte damen.

Damen, det var helsesøster på skolen. Hadde aldri snakket med henne før. Bare sett henne i gangene.

- "Jaja, jeg er sikker. Har tatt graviditetstest. Faktisk to ganger. Måtte jo være på sikker vet du. Prøvde to forskjellige merker. Hehe.."

Jeg hørtes selv latteren min var falsk. For den var jo det. Var ingenting å spøke med dette.

- "Okei, har du snakket med foreldrene dine da?"

Snakke med foreldrene mine, om dette!? Hallo. De ville aldri forstått. Var nok med å få to innspill. Trengte ikke to til.

- "Eh… nei, jeg har ikke det. Men jeg har tenkt veldig nøye gjennom dette her selv da."

Har jeg egentlig tenkt veldig nøye gjennom det? Jo, nei, jo. Jeg har jo ikke tenkt på noe annet de tre siste ukene. Spesielt den siste uken.

- "Ja, da håper jeg du føler dette er det rette. Vanskelig valg. Jeg kan godt fortelle deg litt om hvordan abort utføres. Hvis du vil da. Greit og vite hva du skal gjennom…"

Bla-bla. Jeg klarte ikke mer. Det var nok. Alt inni meg samlet seg sammen rundt klumpen. Det var som om helsesøster hadde tryllet å på en knapp.

Eksplosjonsknappen!

Stolen falt i gulvet. Døren ble smelt hardt igjen. Fot skrittene mine kunne høres godt ute i den ellers så stille gangen. Jeg reiv do-døren til den kalde doen opp. Den kalde doen.

Jeg stappet hodet ned i do. Trykket på knappen. Kjente det kalde vannet sile nedover mot ørene. Stappet hodet lengre ned.

Prøvde å ta opp øyene. Kunne bare se hvit porselen gjennom et grumsete vann. Munnen begynte å gape. Gape et oksygen. Aldri om den skulle få det.

Med hendene klarte jeg å fikle ut klemmen fra håret. Brakk den opp. kjente jeg måtte få puste, men det skulle jeg ikke. Tok tak i den brekte klemmen. Presset den forsiktig, men hardt inn i hånden.

Det reiv. Lungene mine skreik etter luft.

Hånden svei. Blodet rant forsiktig nedover mot genseren. Farget huden mørke rød av kjærlighet. Inni hodet snurret det film. Denne gangen en scene som aldri var blitt vist før, spesial utgave.

- Tredje scene:

Vanja detter og detter. Det er svart. Hun kan tydelig se noe hvitt der framme. Men hva det er vet hun ikke enda. På veien mot lyset kan hun skimte en gravstøtte.

"Her hviler Vanja Furuvold og hennes ufødte barn, junior-Vanja"

Rundt står familien og de nærmeste vennene i svart og gråter. Hun kjenner det triller noen dråper ned på henne. Tårene fra menneskene som gråter. Hun blir våtere og våtere. Kulden blir også sterkere. Lyset nærmer seg henne mer og mer. Plutselig kan hun kjenne en varm strøm. En frihet av glede. Han skal til å passere inn i lyser med et smil rundt munnen. Men hånden til helsesøster som drar opp hodet hennes, hindrer henne…

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Å drepe et barn
0
01.05.2017 00:01:02
Dersom en kvinne tar abort kan hun aldri bli en ordentlig mor! En mann som svikter sitt barn kan aldri være en god far!
"Per"
0
09.11.2015 11:04:26
Endelig et godt menneske! lykke til med barnet håper dere har det bra nå!
moen er best
1
30.10.2014 12:51:42
Den var litt trist da :( men jeg elsket den!!!
blondina
4
02.12.2013 00:21:49
Jeg er gravid selv å er bare 13 år. Blei voldtatt å han brukte ikke kondom... jeg skal beholde barnet å få hjemme skole, jeg suns at å ta abort blir det samme som å drepe et levende menneske...
meg
0
02.12.2013 00:15:32
Du burde bli forfatter!
Happy girl
1
27.10.2013 14:53:57
WOW det var en fantastisk BRA novelle jo
HippieGirl
3
14.09.2011 22:00:22
Wow for en novelle! Den beste jeg lest ever!!!! Og jeg mener det! karakter:600000! 6 er ALT for lite!
vårin
1
14.02.2010 19:31:00
Kjempefin novelle. Du skriver bra! Kult det med at det snurret film i hodet hennes!
cariad
2
23.12.2009 22:55:00
må bare si at jeg synes det er ganske dumt av dere som sier "jeg er kansje greavid, ååå, jeg er 13-14-15 år".. synes dere kan holde det for dere selv, med mindre dere faktisk er gravide eller har tatt avgjørelsen og sånt.. tenk at dere sier det på ung.no der så mange kan se det, istedet for å si det til foreldrene deres.. tenk dere litt om her, da..
:D
0
18.07.2009 17:53:26
bra skrevet
Ida
0
10.11.2008 10:15:53
Mamma blei gravide medmeg når hu va 15,men hu e mot abortså eg blei født:) Heldigvis
Forvirra;*
3
08.10.2007 23:14:38
Denne novellen var skikkelig gripende ;s Jeg er selv ung og nervøs, bare 14 (blir femten i år) Lå med en gutt, brukte ikke kondom. Så nå sitter jeg her redd og forvirra. Vil ikke at en klump skal vokse inne i magen min, vil ikke bli mor. Ikke at jeg ikke ville elsket barnet om jeg fikk ett, men det er ikke det det handler om ;/ Tørr ikke kontakte noen, foreldrene mine hadde drept meg. I alle fall pappa, han hater at jeg er med gutter. Han er en sånn skikkelig norsk pappa ;s Hater det!
ID
2
23.05.2013 18:33:33
Pappen min er også sånn, bortsett fra at vi er utlendinger :/
T(:
1
23.08.2007 20:27:49
Virkelig bra novelle!(: den var veldig trist men.. bra skildringer og du får fram følelser og tanker.. BRA!(: men håper ikke den er sann?.. Kjenner meg litt igjen i teksten.. har to ganger tross at jeg var gravid.. Gikk rundt og var kjempe nervøs og redd, men var ikke det. Heldigvs. I en alder av 15 år føler jeg meg ikke klar for å bli mamma.. hadde ikke hatt faren til barnet/ barna til støtte heller så... Men beundrer de som blir mødre i ung alder!(: syns det er modig gjort!
:(
1
07.08.2007 17:04:01
Kjenner meg igjen. Føles som om historien er skrevet om meg. Har lyst å gjøre akkuratt det samme som "Vanja", men også fullføre det uten at en "helsesøster" griper inn :( Moren min liker ikke en gang at jeg er med gutter, spesielt ikke alene! Jeg kan ikke være gravid, jeg må ikke være det! akkuratt nå kunne jeg gjort hva som helst for å ikke hatt noen tanker eller følelser for at jeg er det!! Jeg er jo bae 15, kunne ALDRI i livet ha født et barn nå og heller ALDRI i livet tatt abort.. :( finnes dt ingen andre muligheter? Som å slå deg så mye i magen at barnet dør til slutt ? Ei vennine fortalte meg at det var ei som hadde gjort det da hun var gravid.. :(
Camilla
0
14.06.2007 08:59:11
Utroli bra novelle ! Ble serriøst nervøs når eg leste den =P E 14 og kansje gravid selv.. Og eg mener å ta abort e like gale som å drepe barnet når dt e født.. Så eg sliter.. Tørr ikek si dt t mamma heller.. men igjen, utrolig bra skrevet !
Dalsfjord
0
10.05.2007 00:49:25
Wow.....kjeempe bra novelle! utruuli spennande å lese,ej venta liksom på meir:) Men no når ej las kommentarane......WooOOoW!=O Kor monge so ska/he vårte mor i ong alder,ej e sjokkert!!! Men synst d e svært modi jort å bære fram barne,å ikkje minst må d vere skrmmande*Honor and credit!*;) Sjøl e ej imot abort,men ekje sikker på ka ej sjøl ha jort i en sånn situasjon.=/ Trur ej rett å slett ikkje ha takla å verte gravid i ong alder!!!!!! Ej beundra ALLE so he klart/klara d!=D (y)
Gry
0
17.03.2007 01:11:48
ble helt satt ut..sitter her og kansje venter mitt fjerde barn i ung alder. alene, men har valgt det selv på et vis..føler meg så dum, har aldri brydd meg om hva folk måtte mene, men nå? tør aldri fortelle det om jeg er det. vil ikke bli stemplet som ei som får barn kun for penger..er så innmari nærvøs..tanken om abort er ikke tilstede, det er et feil valg for meg..men det som hjelper meg er et sitat jeg fant da jeg venta mitt tredje:hun som har vært gjennom lidelser skal bære frem mitt barn, for hun er sterk nok til å tåle prøvelsene..det hjalp meg..
redd, men modig..
2
25.02.2007 01:00:35
Kjempe bra Novelle. jeg e, eller jeg blir 15 år til høsten, men jeg har termin allerede i Mai. Var redd i begynelsen, men nå er det meste helt ok. Bor jo med mamma, og hun var den beste støtten man kunne få. hun ga meg lissom råd i stede for ordre. vet jo ikke hva jeg skal gjøre når lille Kristian kommer til verden, men jeg er klar, og det er faktisk en liten del av meg som gleder seg vilt! Faren er et år eldre enn meg, og vi er fortsatt sammen, og han skal støtte meg på alle måter og være der sammen med meg. Jeg har funnet en løsning på alt. Men alikevl er jeg redd. Redd, men modig.
Nora
0
30.01.2007 18:45:58
Jeg synes det var en utrolig bra novelle! Selv er jeg gravid i 6 mnd. Jeg er 15 år, og føler meg egentlig klar til og få barn. Faren til barnet mitt støtter meg fullt ut, vi har nettopp flyttet sammen. Mamma har ikke villet se meg etter at jeg fortalte at jeg var gravid, men venninene mine har vært en fantastisk støtte for meg. Jeg har termin i slutten av April, både gleder og gruer meg litt. Men vet at det jeg kommer til og ha utrolig vondt under fødselen, men også at følselsen etter fødselen når jeg får mitt eget barn i armene vil være fantastisk... Må bare si igjen at novellen var utrolig bra =)
var gravid
0
12.01.2007 17:43:28
kjempe bra novelle..kjenner meg igjen..prøfte alle måter til og få d til å ikke var sant..men sjangsen var der for at jeg var blirr gravid som 13åring.jeg hadde drukket litt..og hoppet til sengs..jeg sa d til læreren min og hu jelpete meg...valgte å ikke få ungen..er jo bare 13..er en uke nå siden
Mia
0
05.01.2007 19:21:38
Kjempe bra Novelle! En av de beste jeg har lest!
anonym17
0
01.01.2007 19:48:17
Flott novelle! Skjønner at det er et tøft valg, men ikke for meg:) Vil gjerne bli gravid, og nå tror jeg endelig jeg har blitt det! Så kommer til å beholde barnet jeg ja:)
B
0
12.12.2006 18:50:10
utrolig bra..
Hanna
0
03.12.2006 23:05:00
Dette var utrolig bra skrevet! Jeg vet om ei jente på skolen... hun er tretten år og gravid. barnefarnen vil ikke ha noe med henne å gjøre. hun har tenkt å beholde barnet. hun har termin i januar.
Mette
0
25.11.2006 17:25:39
Kjempe bra novelle:D Du tar opp problemet på en kjempe forstålese.. Klem:D
Anonym
1
18.11.2006 18:26:32
Utrolig bra skrevet. Jeg fikk vite igår at jeg er gravid, 17 uker på vei. Trodde jeg hadde mensen for 8 uker siden, men det var tydeligvis en blødning. Jeg er bare 15, føler meg for ung til å ta vare på barnet. Så skal ta abort, men gruer meg.. Fortalte mamma det idag, hun ble lei seg. Føler bare at jeg har henne og snakke med, ingen andre jeg stoler nok på til å snakke med dem om det. Men din novelle, var en tankevekker for meg, og igjen! Utrolig bra skrevet:D
stine
0
07.11.2006 16:30:00
så utrolig bra skrevet.jeg ble gravid som 17 åring..er nå 22 år og har 2 barn.1 gang var alt uvirkelig og jeg fortrengte det i lang tid...men angrer ikke på att jeg sitter her og har mine små. hadde jeg tatt ett anet valg vet jeg at det hadde vært et galt valg for meg!!
anonym 20
0
07.11.2006 01:47:00
Hei du som skal teste deg i mårra. Veit du kanskje står overfor et stort valg. Men vit at du e ikke åleine i verden, der e hjelp å få på alle kanta.. Uanset ka du evt velge er de ditt valg.. Har ei venninne som valgte feil, i vert fall for henne blei de feil. Ho valgte abort og ha angra i ettertid. Kan forstå at noken tar de harde valge, men huks på at uansett ka du velge e de et valg for heile live ditt..
----
0
06.11.2006 00:01:00
kjenner meg så sykt igjenn...bare at jeg ikke er sikker på at jeg er gravid,skal teste meg imorgen men klompen er der
Elise
0
01.11.2006 18:50:00
Sykt bra novelle. Kjenner meg igjen, for bestevenninna mi var gravid.. Hun var nettopp fylt 15 og hadde nettopp fått sin første kjæreste ... Hun tok abort,jeg var med alle gangene til helsesøster og var der hele tiden for henne. Det er 2 år siden nå, men jeg husker det som om det skulle ha vert igår :/
91 jenta
0
21.10.2006 20:11:00
Har ei venninne som akkurat nå går gjennom det samme. Helt jævlig å måtte se henne lide. Dette er tøft. Men hun skal ta abort da.. Sammen skal vi klare det
Camilla
0
15.10.2006 20:47:00
Utrolig bra novelle, så ingen skrivefeil jeg heller :S
Man.U.jenta
0
28.09.2006 19:13:00
Virkli ein tankevekkar. Sånne ting e vel sånt so e alle oss jenter sitt mareritt...
Jeanette
1
20.09.2006 21:58:00
Veldig bra novelle. Tankevekker. Håper ikke noe sånn skjer med meg!
c
0
20.09.2006 18:18:00
Veldig bra novelle... Det gir en tankevekker!
Emma
1
03.09.2006 19:22:00
Åh, ja, jeg grøsser ved tanken på at no sånt skulle skje=/ Det var en flott novelle=D
Ida
0
01.09.2006 19:53:00
F*** så bra novelle=D Men sååå sørgelig då elle='( Ja d er nok alle jenters skrekk, jah=(
ane
0
14.08.2006 22:08:00
så bra at jeg ikke la merke til noen skrivefeil.. :P
anonym
0
05.08.2006 23:59:00
Kjempe fin novelle. Selv tror jeg alle jenters skrekk er og bli gravid i ung alder. Har vert redd selv og jeg er 14år.
01,56
0
03.08.2006 01:56:00
sinnsykt bra skrevet. mange som kjenner seg igjen og som har de samme frustrasjonene som "vanja". kjempe bra skildret også=)
ruth
0
02.08.2006 01:51:00
kjenner meg veldig godt igjen her. bare at jeg ble mamma da. 17 år. angrer ikke den dag i dag. men det er en tøff avgjørelse for unge jenter. kjempe bra skrevet.
Meg
0
28.07.2006 22:43:00
Bra skrevet. Gråter litt her nå.. kjenner meg igjen..
:)
0
27.07.2006 17:50:00
Utrolig bra novelle. Kjempe bra slutt! Bryr meg ikke om skrivefeilene.
Mie
0
23.07.2006 11:51:00
En utrolig god tekst!:D
Princessa
0
21.07.2006 09:39:00
Utrolig bra. God slutt også. Bryr meg ikke om skrivefeilene =)
lille meg=)
0
19.07.2006 00:03:00
urolig bra skrevet...det er sikkert mange som kjenner seg igjen i historien og det er som om det kunne skje hvem som helst...skrivefeilene gjør da ikke noe når historien er så bra...!!
Kristin
0
18.07.2006 21:15:00
Kjempe;) er en gripende historie,som også kunne vært sann! Og slutten var bra:)
Ankka
0
12.07.2006 20:07:00
Ekstremt bra novelle,håper bare at denne her ikke var sann da..
milla
0
02.07.2006 16:49:00
Kjempebra novelle, likte den kjempegodt..:) Veldig facinerende og veldig trist..:( Men kjempe god..:)
:D
0
01.07.2006 20:10:00
kjempebra novelle..