Se også spørsmål og svar om graviditet: www.ung.no/oss/

Avbrutt samleie - er det trygt?

Det kan komme litt blank væske før selve utløsningen. Det er det som kalles precum. Det er et slags glidemiddel for sæd, og kommer vanligvis før sædutløsningen.

Denne væsken kan inneholde sædceller. Dersom det er sædceller i denne kan du bli gravid. Faren for graviditet er ikke så veldig stor, men den er tilstede, så avbrutt samleie er en usikker form for prevensjon og sjansen/faren for å bli gravid er stor dersom du praktiserer dette over tid.

 

 

Sikre perioder - er det trygt?

I praksis er det vanskelig å forutsi hvilke dager i syklusen som kan være helt sikre til ikke å bli gravid. Dette skyldes flere ting, blant annet at du kan ha uregelmessige eggløsninger. Det kan være vanskelig å beregne akkurat når eggløsning skjer siden den kommer ca. to uker før neste mens. Sædcellene kan leve noen dager inne i livmora og dermed "være på vent" når en eggløsning kommer. Jenta kan med andre ord bli gravid selv om dere ikke har samleie akkurat den dagen hun har eggløsning.

Det er minst sjanse for å bli gravid rett før mensen og under mensen, men helt trygt er det ikke. Vil du være helt sikker på å ikke bli gravid, må du bruke prevensjon alltid.

Hva hvis kondomet sprekker eller glir av?

Da er det fare for at noen sædceller har kommet inn i jenta og faren for graviditet er tilstede.

 

 

Glemt å ta p-pillene?

Glemmer du en eller flere p-piller, er det fare for at det kan skje en eggløsning. Det har litt å si hvilke(n) pille(r) på p-pillebrettet du glemmer. Generelt er det størst fare hvis du glemmer piller på starten av et brett. (Dette gjelder også hvis du glemmer eller tar andre hormonelle prevensjonsmidler for sent). Du kan lese i bruksanvisningen til p-pillene hvordan du skal forholde deg hvis du har glemt pille(r). Her kan du lese mer om hva du gjør hvis du har glemt en p-pille eller flere eller glemt annen hormonell prevensjon.

Hva hvis uhell skjer?

Hvis du har glemt prevensjon eller kondomet sprekker underveis, kan jenta ta nødprevensjon ("angrepille"). Nødprevensjon kan kjøpes på apotek, bensinstasjon og i enkelte matvarebutikker og koster 200 - 300 kroner. Effekten er sikrere jo tidligere tabletten tas etter samleiet. Virkningen er at pillen hindrer en eggløsning. Det finnes også en nødprevensjon som kan tas til og med 3 døgn etter og en som kan tas til og med 5 døgn etter ubeskyttet samleie.

Kobberspiral kan også benyttes som nødprevensjon om det legges inn kort tid etter samleiet. Etter at du har tatt nødprevensjon kan mensen bli litt forskjøvet (oftest forsinket) og ev. litt annerledes enn ellers. Hvis du ikke får mensen til forventet tid, bør du ta en graviditetstest. Her finner du mer informasjon om nødprevensjon

 

Sæd på fingrene

Rent teoretisk kan du bli gravid uten at penis er inne i skjeden ved at gutten får utløsning rett utenfor skjedeåpningen og sæden finner veien inn i skjeden.

Du kan, også rent teoretisk, bli gravid om gutten har helt fersk sæd på fingrene og han fører dem inn i skjeden eller at du selv gjør det. Men dette er altså rent teoretisk, for i praksis er sjansen veldig liten.

I praksis kan sædceller overleve inne i skjeden unntaksvis i opp til 9 døgn, men hos de fleste i 3-5 døgn. Derimot vil sædkvaliteten raskt bli dårligere i kontakt med luft og lavere temperatur enn kroppstemperatur på ca. 37 grader. Det er ikke fastslått akkurat hvor lenge sædceller overlever utenfor kroppen, men anslagsvis i 30 – 60 minutter.

Av den grunn kan ikke befruktning via fingre utelukkes helt, og du bør derfor være forsiktig med å få fersk sæd rett utenfor skjedeåpningen eller ført inn i skjeden via fingrene eller lignende.

Graviditetstegn

Første tegn på graviditet er oftest at mensen ikke kommer til tiden. Også hvis du bruker p-piller, vil den månedlige blødningen vanligvis utebli ved graviditet. Andre tegn på graviditet oppstår som regel ca 2-3 uker etter uteblitt mens. Dette kan være symptomer som tretthet, kvalme og ømme bryster. Noen føler også litt murring/smerter i magen som ligner menssmerter. Dette skyldes som regel at livmoren vokser. De samme symptomene kan du ha når du er i ferd med å få mens.

Enkelte opplever ingen eller lite tegn på at de er gravide. De fleste vil kunne se, og kjenne, at magen har vokst litt når de er rundt tre måneder på vei. Noen vil merke det litt før, og noen litt senere.

Graviditetstest

Graviditetstestene vil kunne påvise et svangerskap ca tre uker etter befruktende samleie, eller dersom du tar testen ved uteblitt mens. Graviditetstest kjøpes reseptfritt på apoteket (og i enkelte dagligvareforretninger, og de koster fra kr. 75,- til kr. 120,-. Du kan også få kjøpt graviditetstester på nett. Det er ofte rimeligere. Du kan også få tatt graviditetstest gratis på helsestasjonen, hos skolehelsetjenesten eller hos Amathea. Hos legen din kan du også få tatt graviditetstest.

De ulike testene har litt ulik grense for når de vil påvise et svangerskap. Testen viser om det er svangerskapshormoner i urinen. Testen tas av en urinprøve, enten ved å holde en teststrimmel i urinstrålen mens en tisser, ved å dyppe testen i urinprøven man har tatt i en kopp e.l., eller ved å dryppe noen dråper urin på et testfelt på en test. Se bruksanvisningen for den aktuelle testen. Testen tas aller helst av morgenurin, da den vil være mer konsentrert. Testene regnes som svært pålitelige dersom de tas ved angitt tidspunkt og du følger bruksanvisningen nøye.