Kanskje tenker du ikke så mye på om du vil ha barn en gang i fremtiden. For de fleste er dette noe man tenker på når man blir voksen. De fleste mennesker kan få barn og blir gravide ganske snart når de bestemmer seg for at de vil prøve å få barn.

Når du kommer i puberteten og blir kjønnsmoden, er det mulig å bli gravid eller å gjøre andre gravide.

Dersom du tar godt vare på den seksuelle helsen din, tar du samtidig vare på fruktbarheten din, slik at du lettere kan bli gravid når du selv ønsker det.

 

Ufrivillig barnløshet

Når du gjerne vil ha barn, men du ikke blir gravid, kalles det ufrivillig barnløshet. De som opplever dette synes ofte det er veldig trist og vanskelig.

Heldigvis blir de aller fleste gravide med litt hjelp.

Det kan være forskjellige grunner til at noen ikke blir gravide når de ønsker det. Det kan enten være noe galt med kvinnen eller mannen, men av og til klarer man ikke å finne ut hva som er grunnen.

 

Redusert fruktbarhet på grunn av en kjønnssykdom (soi)

Noen kvinner er født med sykdommer eller tilstander som gjør det vanskelig å bli gravide. Noen menn har veldig dårlig kvalitet på sæden sin, eller kanskje de ikke har noen sædceller i det hele tatt.

De fleste har imidlertid medfødt evne til å bli gravide. Muligheten kan bli redusert i løpet av livet på grunn av ulike ting. Seksuelt overførbare infeksjoner er den vanligste grunnen til at fruktbarheten blir redusert.

 

Du kan selv ta vare på fruktbarheten din

Noe av det aller viktigste du kan gjøre er å sørge for at du ikke blir smittet av seksuelt overførbar infeksjon (soi). Det gjør du ved å bruke kondom når du har sex. Klamydia er en soi som kan skade evnen til å bli gravid, både hos kvinner og menn.

Bruk kondomSelv om du ikke føler at dette gjelder deg nå, er det NÅ det er viktig å handle klokt for å ta vare på fruktbarheten din for fremtiden:

• Bruk kondom når du har sex med en ny partner.

• Dersom du har hatt sex med en ny partner uten å bruke kondom bør du teste deg for klamydia. Du kan ha klamydia uten å oppdage det.

• Dersom du har klamydia og likevel har sex med noen uten å bruke kondom, må du fortelle det til partneren din slik at hun eller han kan teste om de har blitt smittet.

 

Livsstil påvirker fruktbarheten

Det er ikke bare klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner som kan påvirke muligheten til å få barn. Hvordan du lever og hvilken livsstil du har er også med på å påvirke både kvinner og menns fruktbarhet.

Vi vet at blant annet røyking, alkohol og overvekt kan gjøre det vanskelig å bli gravid. En del livsstilsendringer kan gjøre at fruktbarheten til både menn og kvinner kan bli bedre dersom den har blitt dårlig av ting som alkohol, overvekt og røyking. Dette gjelder for eksempel sædkvaliteten til menn, men også kvinners evne til å kunne bli befruktet.

 

Organisasjonen Ønskebarn

Ønskebarn er en organisasjon som jobber for å hjelpe mennesker som er ufrivillig barnløse. Både i Norge og ellers i Europa er det stadig flere som opplever at de ikke kan bli gravide. Man vet ikke helt sikkert, men man tror at det er ca 40.000 mennesker som strever med å få barn i Norge i dag. Det er ganske mange.

Siden Ønskebarn møter mange mennesker som opplever dette, og også ser hvor vanskelig det kan være for disse menneskene, synes de det er viktig å fortelle ungdommer at de må passe godt på fruktbarheten sin slik at man kanskje slipper å oppleve ufrivillig barnløshet i fremtiden. Derfor har de lagd denne artikkelen sammen med ung.no.