Trenger du regulering?

Det kan vurderes som viktig for deg å få regulering hvis du for eksempel har over- eller underbitt, tenner som står for trangt eller vokser skjevt.

Hvis tannlegen mener du har behov for tannregulering, får du henvisning til time hos kjeveortoped for endelig vurdering og behandling. Kjeveortopeder er spesialister på tannregulering og kalles ofte for «reguleringstannlege. Det er vanlig at du har reguleringen på i minst to år og også bruker retensjonsstreng og/eller gom etterpå.

Hva koster det?

Vi kan dessverre ikke gi et prisoverslag på hva regulering koster. Det er stor forskjell fra person til person hvor mye jobb som kreves, og også variasjon i hva kjeveortopeden tar seg betalt. Det beste er å snakke med tannlege eller tannpleier om dette.

Det er lurt om nødvendig behandling med tannregulering starter før du fyller 21 år. Det er fordi det offentlige da kan betale for noe av kostnadene gjennom folketrygden (utbetalingen kommer fra Helfo). Du kan få dekket mellom 40 og 100 prosent av det behandlingen koster. Hvor mye det offentlige vil betale for tannreguleringen din, avhenger av hvor stort behov du har for behandling. Hvis tannhelsepersonell ikke synes du trenger reguleringen, må du betale alt selv.

Det er ikke bestemt en fast pris for tannregulering. Reguleringstannlegene kan derfor ha høyere priser enn det som det offentlige er villig til å betale for. Det betyr at du som pasient må regne med å måtte betale noe av behandlingen selv, også hvis du har rett til 100 prosent støtte fra Helfo.

Hvis dere er flere søsken som trenger regulering, kan familien få mer i støtte per barn, såkalt søskenmoderasjon. For en del familier blir regulering likevel en uoverkommelig stor utgift. Hvis det gjelder din familie, kan foreldrene dine kontakte NAV for å vurdere om dere kan få hjelp med økonomien.

 

Det finnes mange fagfolk og politikere som argumenterer for at regulering burde være gratis, men foreløpig er det ikke bestemt at det skal bli det. Vanlige kontroller på tannklinikken og behandling av for eksempel hull i tennene er gratis til og med det året du fyller 20 år.

Kyss og oralsex

Det er ikke vanskelig å kysse med regulering, bare litt uvant til å begynne med! Reguleringen sitter på tennene, og normalt bruker man ikke tennene så mye i kyssingen, men mest lepper og tunge. Den du kysser vil ikke komme til å skjære seg på tannreguleringen. Det at man kan henge seg fast i hverandres tannregulering hvis begge har, er nok mest en myte. Puss tenner godt, så unngår du å få dårlig ånde fra matrester i reguleringen.

En god regel når en har oralsex er å ikke gjøre noe som kan føre til rifter og sår på kjønnsorgan. Det betyr at en må være forsiktig med tenner, negler og regulering, slik at de ikke skaper rifter.

 

Regulering på grunn av utseende

Ønsker du deg tannregulering fordi du synes tennene ikke ser ut slik som du ønsker? Selv om du kanskje er misfornøyd med utseendet, er det ikke sikkert at det å forandre på det er en god løsning.

Mellomrom mellom tenner og andre skjevheter gir særpreg og kan være veldig sjarmerende. Det er også lettere å holde tenner rene når de ikke står helt tett.

Kosmetisk behandling blir sjelden betalt for av det offentlige, men du kan be om å få en henvisning til vurdering hos kjeveortoped selv om den vanlige tannlegen ikke mener at det er nødvendig.

En slik undersøkelse koster da mellom 500-1000 kroner og du vil ikke prioriteres hvis det er kø for å få time. Kjeveortopeden gir svar på hva som kan gjøres, hvor lang tid det vil ta og hva det vil koste. Tannregulering for deg som ikke har et behandlingsbehov, eller bare har et lite behov, vil nok bli ganske dyrt.

Etter reguleringen er tatt av

Tennene har ofte svært lyst til å vandre tilbake til sin opprinnelige plass. Etter å ha tatt av reguleringen må man derfor ofte ha streng på baksiden av fortennene. Dette er for å holde tennene på ”riktig” plass.

Noen får også en plate/gom som skal brukes om natten i noen år. Platen er støpt for å passe deg perfekt. Hvis du ikke bruker den som avtalt, kan du fort kjenne at den slutter å passe. Hvis strengen løsner, bør du be om time hos reguleringstannlegen for å få den festet.

Det kan være litt vanskeligere å holde tennene rene når man har regulering. Når reguleringen fjernes synes en del at tennene ser misfarget ut, men som regel er det bare uvant og tennene er ikke så misfarget som du tror. Du kan be om å få en rens av tannpleier eller tannlege.

I artiklene under kan du lese om misfarging og hvordan du best holder tennene dine friske og pene.

 

Vil ikke at reguleringen skal synes

Mindre synlig regulering finnes, men det er sjelden og dyrt fordi det offentlige ikke betaler for det. Eksempler på mindre synlige former for regulering er å ha den på baksiden av tennene (bak tennene). Det finnes dessverre få reguleringstannleger som gjør dette i Norge i dag.

Det finnes også regulering med klosser av porselen, altså hvite klosser. Disse vil synes noe mindre enn vanlig regulering. Enkelte kjeveortopeder har dessuten tatt i bruk en relativ ny teknikk innen regulering, nemlig bruk av gjennomsiktige plater. Alle andre måter enn vanlig tannregulering koster mer, og tar nok litt mer tid i behandling.

 

 • arrow_drop_down_circle  Andre typer behandlinger

  Mellomrom mellom tenner

  Regulering er den beste måten å endre tannstilling på, men det finnes alternativer for å tette små mellomrom mellom tenner. Det kan settes på kroner eller porselensfasetter utenpå de naturlige tennene. Ved slik behandling må tennene dine slipes, og det er sjelden at tannleger ønsker å gjøre dette hos unge mennesker. Resultatet blir ofte fint, selv om tennene kan bli noe bredere (skal dekke opp mellomrommet). Det som er viktig å huske på, er at kroner og fasetter ikke er en livslang behandling. De må skiftes ut.

  Et annet alternativ er å fylle mellomrommet med tannfarget fyllingsmateriale (kompositt). Da bygges begge fortennene ut på begge sidene imellom mellomrommet. Dette kan se veldig naturlig ut, men det er dessverre heller ingen livslang behandling, fordi fyllingsmaterialet kan misfarges med tiden. Det positive med dette alternativet er at det ikke skader tennene dine, da det kun limes på tannen. Dersom dette er noe som egner seg for deg kan det være helt gratis i den offentlige tannhelsetjenesten. Dette kan du snakke med tannlegen din om.

  Kjeveoperasjon

  De fleste bittavvik lar seg behandle av tannregulering. Hvis avviket er for stort, for eksempel hvis kjevene ikke passer sammen, kan det være nødvendig med kirurgisk korreksjon (operasjon) i tillegg til regulering.

  På fagspråk kalles operasjoner som flytter på kjevene for «ortognatisk kirurgi». Målet er å få god tyggefunksjon, og at du unngår overbelastning av kjeveleddene og smerter i tyggemuskulaturen. Det er et stort inngrep som kan gi små forandringer i ansiktet. Dersom reguleringstannlegen vurderer det slik at du trenger en operasjon, vil du få det meste av utgiftene dekket.

 • arrow_drop_down_circle  Ordforklaringer

  Henvisning: bekreftelse fra tannlege om at du kan få time hos spesialist

  Kjeveortoped/reguleringstannlege: tannlege som er spesialist på tannregulering

  Ortodonti/ kjeveortopedi: behandling som korrigerer tannstilling

  Ortognastisk kirurgi: operasjon av kjeven

  Diastema: mellomrom mellom tennene

  Retensjonsstreng/retensjonsgom: hjelpemidler for å holde tennene på plass etter reguleringen er tatt av.

  Søskenmoderasjon: Rabatt på regulering hvis søsken trenger det.

  Gresk: Ordet "ortodonti" kommer fra de greske ordene "orto" og "dontia" som betyr henholdsvis "rett/riktig" og "tenner.