Råd for sunne tenner og tannkjøtt

  • Drikk vann når du er tørst

  • "Ikke surt og søtt støtt"

    Reduser småspising og hyppig inntak av drikke med sukker og syre

  • Puss tenner to ganger om dagen i to minutter med fluortannkrem

  • Bruk tanntråd på kvelden

  • Ikke snus eller røyk

  • Gå til tannlege eller tannpleier regelmessig

Tannpuss

Puss tenner med myk børste og myke bevegelser. Hardhendt tannpuss kan skade tannkjøttet. Hvis du holder tannbørsten på samme måte som en blyant, blir det vanskelig å børste for hardt. Bruk minst to minutter på tannpussen hver morgen og kveld. Vent rundt to timer før du spiser eller drikker etter tannpuss.

Bruk alltid fluortannkrem. Fluortannkrem forsterker tannemaljen, hjelper til å forhindre at emaljen går i oppløsning og kan reparere små, begynnende kariesangrep (hull). Det er tilstrekkelig med fluor i de fleste tannkremer man får kjøpt i butikken. Ikke skyll munnen med vann etter tannpuss for da skyller du vekk fluoren.

Det finnes mange munnskyllemidler, men det er sjelden nødvendig å bruke hvis du renser tennene godt og bruker fluortannkrem. Du kan spørre din tannpleier eller tannlege om du bør bruke noe ekstra munnskyll.

Tanntråd og blødende tannkjøtt

Tannhelsepersonell anbefaler å bruke tanntråd en gang om dagen, helst om kvelden. Med tanntråd får du fjernet matrester og bakterier som ligger mellom tennene og nede i tannkjøttskanten. Det spiller liten rolle om du pusser før eller etter rens med tanntråd.

Før tråden med sagebevegelser langs tannen til rett under tannkjøttsranden til du møter motstand og gjør det samme med neste tann. Vær systematisk sånn at du får med deg alle mellomrommene mellom tennene Mange synes det er lettere å bruke en tanntrådholder enn å holde tråden i hendene. Det finnes også tannpirkere og små børster som er laget for å rense mellom tennene.

Hvis det begynner å blø, er det som regel et tegn på at du har en tannkjøttbetennelse (gingivitt). Du tenker kanskje at du må slutte med tanntråd og la tannkjøttet i fred, men det er faktisk ekstra viktig å rense godt når tannkjøttet er rødt, hovent eller blør.

Gingivitt er ganske vanlig og skyldes at bakterier har fått samle seg. Når du fjerner det skadelige bakteriebelegget med grundig tannpuss og bruk av tanntråd, går betennelsen over. Hvis gingivitt får utvikle seg videre, kan det i verste fall føre til at tenner løsner (periodontitt). Det skjer heldigvis svært sjelden blant ungdom.

Sjekk hvor godt du renser

Om du lurer på om du har fjernet belegget på tennene godt nok, kan du kjøpe noe som heter plakkinnfargingstabletter på apoteket. De vil farge belegg på tennene rødt, slik at det blir lettere å se hvor du må pusse mer.

Kosthold og tobakk

Sunne måltider er like viktig for tennene som for resten av kroppen. Unngå for mye småspising mellom de faste måltidene. Tennene trenger pause mellom hvert måltid.

Småspising med mye søtt øker faren for hull (karies) og sure drikker kan gi syreskader (erosjoner). Brus, juice og andre sukker- og syreholdige drikker bør begrenses. Når du er tørst, er rent vann fra springen det beste- og det billigste. Ungdommer bør ikke drikke mye energidrikk/sportsdrikk på grunn av lav pH og høyt koffein- og sukkerinnhold.

All tobakk kan gi misfargede tenner og inneholder nikotin som gjør at blodsirkulasjonen i tannkjøttet dårligere. Snusing kan gi permanente skader på tannkjøtt ved at det trekker seg opp og gir synlige tannhalser og ubehagelig ising. Vær nøye med tannpuss hvis du snuser, men ikke puss ekstra hardt der du legger snusen. Det vil kun slite ekstra på tannkjøttet.

Gå til tannklinikken

Det er viktig å gå regelmessig til undersøkelse på tannklinikken slik at begynnende hull og tannkjøttsbetennelser oppdages og får behandling tidlig.

Be gjerne tannlege eller tannpleier vise deg riktig teknikk for pussing og bruk av tanntråd. Det hjelper de deg gjerne med!