Hvordan smitter det?

Seksuelt overførbare infeksjone skyldes for eksempel bakterier eller virus, som kan gi betennelse eller annen sykdom på det stedet de slår seg ned. Noen seksuelt overførbare infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Felles for dem er at du like gjerne kan bli smittet under det første ubeskyttede samleie som ved et senere samleie.

Seksuelt overførbare infeksjoner overføres ved samleie med kontakt mellom skjede/endetarm og penis, ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan/endetarm) eller via blod fra en som er smittet.

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes. Mindre utbredt er mykoplasma genitale, gonoré, flatlus, skabb, trichomonas-infeksjon, hepatitt B og C, hiv-infeksjon og syfilis.

Informasjon om infeksjonene på ulike språk finner du på fhi.no

Kondom er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter både mot uønsket graviditet og kjønnssykdommer.

FAKTA

Bruk kondom, da er du langt på vei beskyttet mot det meste! Bestill gratis kondomer her. Gå til lege hvis du mistenker at du har en kjønnssykdom eller er litt bekymret for noen plager i underlivet. Du kan gå til Helsestasjon for ungdom eller til fastlege og få testet deg og få hjelp, råd og behandling.

 

Klamydia

Klamydia smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt, oralt og analt) eller indirekte via fingre og sexleketøy.

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot klamydia. Unngå å dele sexleketøy ved samleie.

De fleste som har klamydia har ikke plager, og sprer dermed smitten til andre uten å være klar over det. Symptomer jenter kan merke er blant annet forandret utflod, blødning mellom menstruasjonene, og kløe/svie i underlivet.

Gutter kan blant annet merke symptomer ved utflod fra urinrøret uten å være opphisset, svie når du tisser eller at du må tisse ofte, kløe i urinrøret eller under forhuden.

 

Kondylomer (kjønnsvorter)

Kjønnsvorter kommer av HPV-virus. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn, og over 70 prosent av den norske befolkningen vil få en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv.

Kjønnsvorter smitter via direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, ved seksuell kontakt. Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom.

Herpes

Det finnes to ulike typer virus som kan gi herpes på kjønnsorganet, HSV-1 og HSV-2.

HSV-1 er mest vanlig og det får du som regel rundt og i munnen (forkjølelsessår), og er som oftest ikke smittet seksuelt. HSV-2 kalles også for genital herpes og finnes nesten aldri i ansiktet, men kan finnes andre steder på kroppen. Når du først er smittet med viruset, vil du ha det i kroppen resten av livet.

Mykoplasma

Mykoplasma var for få år siden ikke mulig å påvise, men i dag tilbyr flere tester for infeksjonen. Mykoplasma er ikke like utbredt som klamydia, men stadig flere får påvist smitten.

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot mykoplasma ved samleie.

Mykoplasma gir ofte ingen symptomer, men disse symptomene kan jenter se etter:

 • Forandret utflod
 • Blødning mellom menstruasjonene
 • Kløe/Svie i underlivet
 • Svie når du tisser
 • Kløe/svie i endetarmen

Gutter kan se etter disse symptomene:

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie når du tisser
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår hud på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Mykoplasma påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden. Eventuelt kan legen ta prøve fra livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

 

Gonoré

Gonoré er relativt sjeldent i Norge, men det er en økning i alle grupper nå og spesielt blant de som har sex i utlandet og blant menn som har sex med menn.

Gonoré gir som regel symptomer i løpet av kort tid, men de kan være milde og bli oversett. Du kan være smittet uten å ha plager. Ved symptomer, oppstår de 2 - 7 dager etter smitte:

 • Svie når du tisser
 • Gulgrønn utflod fra urinrør eller skjede
 • Ved analsex og munnsex kan slimhinnen i henholdsvis endetarmen og halsen få smitte. Dette kan føre til symptomer fra disse områdene

 

HIV og Hepatitt B

Hiv ødelegger immunsystemet, noe som gjør at forsvaret mot andre sykdommer svekkes, og du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer.

Hepatitt B er et virus som angriper leveren din, og gi leverbetennelse.

Hiv og Hepatitt B finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedesekret. Du kan bli smittet med viruset om væsker fra smittete personer kommer inn i kroppen din.

Syfilis

Syfilis vil i første omgang vanligvis opptre som et sår på kjønnsorganet, rundt anus eller i munnen. Syfilis er sjelden i Norge i dag, men noe økning ses og da spesielt i noen miljøer av menn som har sex med menn. Ubehandlet syfilis vil være svært alvorlig.

Andre seksuelt overførbare infeksjoner

Andre infeksjoner er skabb, flatlus og Trichomonas vaginalis.

Skabb er en liten midd som overføres ved kroppskontakt. Du kan bli smittet uten å ha hatt seksuell kontakt.

Skabb er ganske vanlig i Norge. Den gir hudutslett og en intens kløe, oftest mellom fingrene, men også andre områder på kroppen kan rammes.

Skabb behandles med et middel som du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Flatlus overføres via intim kroppskontakt, og er ikke lengre så vanlig i Norge, sannsynligvis på grunn av trenden med å barbere bort behåringen rundt kjønnsorganene. Flatlus fester seg til kroppshåret og gir kløe i området rundt der de finnes.

Flatlus behandles med midler du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Trichomonas vaginalis er uvanlig i Norge, men vanlig i mange andre land. Trichomonas smitter via direkte kontakt ved ubeskyttet samleie, og vil gi økt utflod og plager fra skjede og urinrør. Trichomonas behandles med en spesiell type antibiotika som du får resept på av legen din.

Redusert fruktbarhet på grunn av en soi

Noen kvinner er født med sykdommer eller tilstander som gjør det vanskelig å bli gravide. Noen menn har veldig dårlig kvalitet på sæden sin, eller kanskje de ikke har noen sædceller i det hele tatt.

De fleste har imidlertid medfødt evne til å bli gravide. Muligheten kan bli redusert i løpet av livet på grunn av ulike ting. Seksuelt overførbare infeksjoner er den vanligste grunnen til at fruktbarheten blir redusert.

Mer informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner:

Sexogsamfunn.no

Helsenorge.no har mye god informasjon om kjønnssykdommer

I Folkehelsas smittevernhåndbok finner du mer generell informasjon om sykdommer. Den er primært beregnet for helsepersonell, men kan leses av alle.