Livmorhalskreft, også kalt cervixcancer, er ikke arvelig. Slik kreft kan utvikle seg etter at man, ved samleie, har blitt smittet av et virus som heter HPV (Humant Papillomavirus).

HPV

Det finnes over 200 forskjellige virustyper av HPV, men de aller fleste vil ikke gi kreft, noen kan gi vorter på fingre og tær, og noen kan gi kjønnsvorter. De fleste som blir smittet vil ikke merke eller se noen endringer. Kjønnsvorter gir ikke kreft så man trenger ikke ta celleprøver tidligere om man har fått dette. HPV er veldig vanlig, over 70% blir smittet i løpet av livet, men for de fleste fjerner kroppen viruset innen et par år.

De HPV som kan utvikle seg til kreft kalles for høyrisiko HPV. Det er funnet flere typer, men HPV 16 og 18 er mest vanlig. I dag får alle jenter og gutter tilbud om HPV-vaksine i 7. Klasse som beskytter mot HPV 16 og 18. Selv om man er smittet med høyrisiko HPV betyr det ikke at man vil få kreft, for de fleste fikser kroppen opp og fjerner viruset helt selv. Kreft er derfor veldig sjeldent selv om HPV er vanlig.

FAKTA

Alle jenter anbefales å ta celleprøve av livmorhalsen hvert 3. år fra de er 25 år for å avdekke celleforandringer som kan være forstadie til livmorhalskreft.

Celleprøver anbefalt fra 25 års alder

Fra man blir smittet med høyrisiko HPV til utvikling av kreft i livmorhalsen tar det mange år. På veien vil cellene i livmorhalsen endre seg gradvis. Det er mulig å forebygge kreft ved å sjekke hvordan cellene i livmorhalsen ser ut. Det er derfor man tar celleprøver, også kalt cytologi.

Alle kvinner tilbys og anbefales å ta en celleprøve hvert 3. år fra de er 25 år. Dette kalles livmorhalscreening eller livmorhalsprogrammet. Kvinner som blir 25 år vil få et brev i posten som gir informasjon om prøven, og bestiller så selv time hos fastlegen.

Du skal ta celleprøver selv om du er vaksinert. Det finnes noen varianter av høyrisiko HPV som vaksinen ikke beskytter mot, men du er mye mer beskyttet enn om du ikke hadde tatt vaksinen.

Celleprøve før 25 år

Før man er 25 år kan legen ta celleprøve fra livmoren hvis det er symptomer som tyder på celleforandringer. Det er særlig små blødninger som kommer etter samleie og/eller fysisk aktivitet, og som skjer regelmessig man skal reagere på. Har man blødninger ved samleie over tid er det viktig å snakke med lege.

Oftest skyldes slike blødninger ikke celleforandring, men for eksempel prevensjonen man bruker, tynn slimhinne på livmorhalsen, klamydia eller at man har fått en rift i skjeden. Blødninger ved samleie er derfor svært sjeldent forårsaket av kreft. Legen kan også ta celleprøve hvis det oppdages forandringer på livmorhalsen ved en gynekologisk undersøkelse.

 • arrow_drop_down_circle  Her finner du mer informasjon om celleprøver.

  Hvordan tas en celleprøve?

  En celleprøve tas fra livmorhalsen ved en gynekologisk undersøkelse. Dette kan gjøres hos fastlegen. Den tas ved hjelp av en børste og en plastspatel som man stryker forsiktig på og rett innenfor livmorhalsen. Fordi slimhinnen i livmorhalsen er litt mer skjør enn i skjeden er det ikke uvanlig at man kan blø litt rett etterpå. Du kan ha samleie etter celleprøver.

  For at celleprøven skal bli best mulig er det et par ting du kan gjøre:

  • Ikke ta celleprøven når du har menstruasjon eller blødninger

  • Ikke ha samleie de to dagene før du skal ta en celleprøve

  • To dager før prøven bør du ikke bruke tampong, geléer, kremer eller stikkepiller til skjeden (vagitorier).

  Hva er en HPV-test?

  Kvinner over 35 år vil ta celleprøve helt likt som yngre kvinner. Celleprøvene for eldre kvinner testes for HPV på laboratoriet i stedet for at legene ser på celleforandringer i mikroskop. Man tester da for HPV 16 og 18, samt andre HPV. For kvinner mellom 25 og 34 år vil man ta en HPV-test av celleprøver som ser litt unormale ut i mikroksopet. Er HPV-testen negativ trenger de ikke ta celleprøve før om 3 år.

  Hva slags svar kan jeg få på prøven min?

  Det er legen din som følger deg opp videre på bakgrunn av svaret fra laboratoriet og årsaken til at det ble tatt en celleprøve. Det kan ta opptil 4 uker før du får svar.

  Små celleforandringer er vanlig selv om det ikke er farlig. Det skyldes ofte HPV typer som ikke gir kreft, soppinfeksjoner, bakteriell vaginose, klamydia, gonoré eller andre ukjente årsaker. Celleforandringene går stort sett tilbake av seg selv. Det er derfor ikke slik at celleforandringer betyr kreft. Har man små celleforandringer vil man ofte få beskjed om å ta en ny prøve om 12 mnd. For de fleste er prøven fin igjen på neste prøve.

  Har man større forandringer på prøven, såkalt høygradig forandring, så vil du bli henvist til en gynekolog som undersøker livmorhalsen din. Det kan være legen vil ta en vevsprøve (biopsi) av livmorhalsen som blir undersøkt videre. Selv høygradig forandringer kan gå tilbake og bli normale av seg selv.

  Du kan ha samleie selv om det er funnet forandringer på celleprøven din, og du kan bli gravid.

  Er man under 25 år så kan svarene fra laboratoriet eller legen være slike:

  • For få celler: Det hender det ikke er nok av de forskjellige cellene i prøven til at laboratoriet kan se etter forandringer. Da vil kvinnen få beskjed om å ta en ny prøve.

  • Normal prøve: De aller fleste har ingen endringer på livmorhalsen og trenger ikke ta ny prøve . Du kan ta nye prøver når du er 25 år. Er du over 25 kan du vente 3 år.

  • Usikker forandring: Mange får svar om at det er endringer med usikker betydning, og at man anbefaler en ny prøve om 12 mnd. De aller fleste slike prøver blir normale.

  • Lavgradig forandring: Man får beskjed om å ta en ny prøve etter en stund, oftest 12 mnd. Det er ingen poeng å ta ny prøve tidligere, og de fleste blir normale på sikt.

  • Høygradig forandring: Kvinnen blir henvist videre til en gynekolog som vil ta en liten vevsprøve fra livmorhalsen. Høygradige forandringer pleier også å gå tilbake av seg selv.

Ta celleprøver fra du er 25!

Etter at man fikk screening i Norge har antall kvinner som får livmorhalskreft gått ned 40%. Man tror også at det blir mange færre med kreft når gutter og jenter blir beskyttet med vaksine mot de mest vanlige formene for høyrisiko HPV.

Det er fortsatt kvinner hvert år som får påvist livmorhalskreft, og over halvparten av disse hadde ikke tatt celleprøver regelmessig. Det å ta celleprøve hvert 3. år fra man er 25 år, er derfor viktig. Har man ikke plager er det ikke grunn til å ta celleprøve før man får brev i posten.