Hva er celleprøve, celleforandringer og livmorhalskreft?

Livmorhalskreft er en sykdom som kan ramme kvinner. Kreftformen kan i stor grad forebygges eller oppdages tidlig. HPV-vaksine beskytter mot smitte. Celleprøve av livmorhalsen kan avdekke celleforandringer på et tidlig tidspunkt.

CELLEPRØVE: Det er viktig å ta celleprøve hvert tredje år fra du er 25, selv om du har tatt vaksine. Foto: Colourbox
CELLEPRØVE: Det er viktig å ta celleprøve hvert tredje år fra du er 25, selv om du har tatt vaksine. Foto: Colourbox

HPV

Livmorhalskreft er ikke arvelig. Slik kreft kan utvikle seg etter at man, ved samleie, har blitt smittet av et virus som heter HPV (Humant Papillomavirus).

Det finnes over 200 forskjellige virustyper av HPV, men de aller fleste vil ikke gi kreft. Noen kan gi vorter på fingre og tær, og noen kan gi kjønnsvorter. De fleste som blir smittet vil ikke merke eller se noen endringer. Kjønnsvorter gir ikke kreft, så man trenger ikke ta celleprøver tidligere om man har fått dette. HPV er veldig vanlig, over 70% blir smittet i løpet av livet, men for de fleste fjerner kroppen viruset innen et par år. Kreft er derfor veldig sjeldent selv om HPV er vanlig.

De HPV som kan utvikle seg til kreft kalles for høyrisiko HPV. Det er funnet flere typer, men HPV 16 og 18 er mest vanlig. I dag får alle jenter og gutter tilbud om HPV-vaksine i 7. klasse som beskytter mot HPV 16 og 18.

Celleprøver anbefalt fra 25 års alder

Fra man blir smittet med høyrisiko HPV til utvikling av kreft i livmorhalsen tar det mange år. På veien vil cellene i livmorhalsen endre seg gradvis. Det er mulig å forebygge kreft ved å sjekke hvordan cellene i livmorhalsen ser ut, og det er derfor man tar celleprøver.

Alle kvinner tilbys og anbefales å ta en celleprøve hvert tredje år fra de er 25 år. Dette kalles livmorhalscreening eller livmorhalsprogrammet. Kvinner som blir 25 år vil få et brev i posten som gir informasjon om prøven, og bestiller så selv time hos fastlegen.

Etter at man fikk screening i Norge har antall kvinner som får livmorhalskreft gått ned 40%. Man tror også at det blir mange færre med kreft når gutter og jenter blir beskyttet med vaksine mot de mest vanlige formene for høyrisiko HPV.

Det er fortsatt kvinner hvert år som får påvist livmorhalskreft, og over halvparten av disse hadde ikke tatt celleprøver regelmessig. Det å ta celleprøve hvert tredje år fra man er 25 år, er derfor viktig. Har man ikke plager er det ikke grunn til å ta celleprøve før man får brev i posten.

Du skal ta celleprøver selv om du er vaksinert. Det finnes noen varianter av høyrisiko HPV som vaksinen ikke beskytter mot, men du er mye mer beskyttet enn om du ikke hadde tatt vaksinen.

Celleprøve før 25 år

Før man er 25 år kan legen ta celleprøve fra livmoren hvis det er symptomer som tyder på celleforandringer. Det er særlig små blødninger som kommer etter samleie og/eller fysisk aktivitet, og som skjer regelmessig man skal reagere på. Har man blødninger ved samleie over tid er det viktig å snakke med lege.

Oftest skyldes slike blødninger ikke celleforandring, men for eksempel prevensjonen man bruker, tynn slimhinne på livmorhalsen, klamydia eller at man har fått en rift i skjeden. Blødninger ved samleie er derfor svært sjeldent forårsaket av kreft. Legen kan også ta celleprøve hvis det oppdages forandringer på livmorhalsen ved en gynekologisk undersøkelse.

Skrevet av Legen, ung.no

Sist oppdatert: 24.11.2020

Offentlig og kvalitetssikret
CELLEPRØVE: Det er viktig å ta celleprøve hvert tredje år fra du er 25, selv om du har tatt vaksine. Foto: Colourbox
CELLEPRØVE: Det er viktig å ta celleprøve hvert tredje år fra du er 25, selv om du har tatt vaksine. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den vanligste kjønnssykdommen i verden, men det finnes en effektiv vaksine som alle unge i Norge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)

Hva skjer ved gynekologisk undersøkelse?

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Hvordan foregår undersøkelsen? Når bør man ta den? Gjør det vondt? I denne artikkelen får du svar.

Gynekologstol (colourbox.com)

Små og store plager i vulva og vagina

Det er vanlig å bli bekymret når du oppdager endringer i underlivet. Ofte er det naturlige endringer, andre ganger er det noe galt. Her er en oversikt.

Jente har smerter (colourbox.com)
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no