Hva er mensen?

Mensen eller menstruasjonen, som det opprinnelig heter, er egentlig en blødning som kommer fra skjeden en gang i måneden. Den kommer når et modnet egg fra eggstokken ikke har blitt befruktet etter at det ble sluppet fra eggstokken to uker tidligere.

Når jenta har kommet godt igang med puberteten, vil eggløsning starte. Hver måned fremover vil det da modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Fra det skjer første gang, kan jenta bli gravid.

Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet. Denne forberedelsen består blant annet av at slimhinnen inne i livmoren blir tykkere for at det skal være gode forhold for at et slikt befruktet egg skal kunne feste seg og begynne å utvikle seg videre til et foster.

Egg og slimhinne = mensen

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut sammen med den slimhinnen som har bygd seg opp og da blør kvinnen i noen dager. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Normalt er kvinner programmert til å ha mensen omtrent en gang i måneden i 35-40 år, evt. avbrutt av graviditet eller bruk av hormonell prevensjon.

Hvis et egg har blitt befruktet på sin vei fra eggstokk til livmor, og dette egget fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en mens. Da har kvinnen blitt gravid. Mensen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at graviditeten er over.

Les mer om menstruasjon på naturfag.no

Hva er menstruasjonssyklus?

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode.

Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25-30 dager. Se mer forklaring i sexordlista. De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til et par, tre måneden mellom mensenperiodene.

Det er lurt å notere i en kalender hver gang mensen kommer, slik at du blir kjent med din egen syklus. Da vil du lære deg å vite når mensen kan forventes å komme, og du kan reagere hvis den ikke kommer som den skal. Det finnes også ulike kalendere eller apper for dette bruket. Hvis du velger en app, så pass på at det er en som tar personvern på alvor slik at dine opplysninger ikke bli delt.

Hvis mensen ikke kommer til tiden kan det bety at du har blitt gravid, men det trenger ikke å være grunnen. Mensen kan bli litt sen om du er syk, stressa eller har spist for lite. Noen ganger skjer det uten at det er noen spesiell grunn. Prat med foreldrene dine, helsesykepleier eller lege om mensen blir borte i lengre tid.

FAKTA

Hvis du blør mye når du har mensen, kan dette gjøre at du får litt lavt jernlager. Da kan du bli slapp og uopplagt. Det kan være lurt å sjekke dette med en blodprøve hos legen.

Når kommer den første mensen?

De fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men noen får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikke før de er kanskje 17 år. Det er i høy grad genetisk bestemt når mensen kommer og ulike gener fra både mor og far spiller inn.

Mensen kommer når flere andre pubertetstegn som økt lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår har kommet godt igang. Det er umulig å si akkurat når man kan forvente at den første mensen kommer. Kanskje kan man få litt anelse om når den kan forventes om man spør mamma eller en søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer og noen merker at de har mer utflod i perioder i månedene før.

 

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan man merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som utskilles fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til noe celler fra slimhinnen i skjeden.

Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på utfloden er alt fra melkehvit til eggehviteaktig eller svakt gullig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Rundt eggløsning kan utfloden være litt mer fast eller geleaktig.

Menstruasjonsblødningen

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens. Noen blør mindre, og andre mer. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen.

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Fargen kan ofte være litt mørk i starten og slutten av mensen, og ha mer frisk rødfarge imellom. Det kan også noen ganger komme litt koagulerte blodklumper.

Menstruasjonsblodet lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller litt søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med vask morgen og kveld. Eventuelt kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong, eller tømmer og skyller mensenkoppen. Husk også god håndhygiene.

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt.

Smertene som noen har skyldes en form for krampe eller sammentrekning i livmoren som utløses av hormoner. Det blir da litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmoren jo er, og dette kan kjennes som smerte.

For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager. Da kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i stedet. Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillende medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for noen kan det også begrense blodmengden noe. Det å være i bevegelse kan være godt for mange.

De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos legen din hvis du har store plager.

 

 

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske "premenstrual syndrom" (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. Hun kan få ømme bryster, vondt i hodet, murrende smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe). Noen jenter kan oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Bind,tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod.

Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund. Les mer i artikkelen om bind, tamponger og mensenkopp.

Vanlige spørsmål om mensen

Kan man hoppe over en mens?

-Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesykepleier eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

Kan man ha sex når man har mensen?

-Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Kan man trene når man har mensen?

-Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

Bade da?

-Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad. Mensenkopp kan også bruks når du bader.

Kan man bli gravid når man har mensen?

-Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker. Noen spør om om tampong beskytter mot graviditet. -Hvis du bruker tampong og dere har samleie, kan tampongen dyttes innover og ikke ligge og tette helt for evt. sæd fra gutten.

Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

-Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

Kan man bruke tampong eller menskopp selv om man er jomfru?

-Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

Snakk om det

Har du spørsmål om mensen, snakk med noen om det. Foreldre er ofte de nærmeste å prate med og de kan svare på det meste. Det kan også være fint å dele erfaringer med en venninne.

Helsesykepleier på skolen din er en du kan prate med og spørre om det er noe du lurer på, eller kanskje du kan prate med lærer.