Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig
Trist jente (colourbox.com) #ikkegreit #ikkehemmelig

A-Å

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)
Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen.

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente på do (colourbox.com)
Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen.

Hva er mensen?

Hver måned modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet. Det skal være gode forhold for at et slikt egg som ev. har blitt befruktet skal feste seg og begynne å utvikle seg videre. Dette er grunnen til at slimhinnen bygger seg opp.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut sammen med det "redet" som har bygd seg opp og da blør kvinnen i noen dager. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Slik holder det på hver måned i mange år.

Hvis et egg har blitt befruktet på sin vei fra eggstokk til livmor, og dette egget fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en mens. Da har kvinnen blitt gravid. Mensen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at barnet er født.

Når kommer den første mensen?

De fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men noen får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikke før de er kanskje 17 år. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn som økt lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår har kommet godt igang. Det er umulig å si akkurat når man kan forvente at den første mensen kommer. Kanskje kan man få litt anelse om når den kan forvente den hvis man spør mamma eller en søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer og noen merker at de har mer utflod i perioder i månedene før.

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan man merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som utskilles fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til noe celler fra slimhinnen i skjeden. Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på tfloden er alt fra melkehvit til eggehvitaktig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Har du mer spørsmål om utflod, kan du finne informasjon om det i artikkelen Utflod - spørsmål og svar på ung.no. Her finner du også spørsmål som andre har stilt og fått besvart.

Hvor lenge varer mensen og hvor mye blod kommer det?

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. Noen blør lite, og andre mye. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens. Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen. Hvis resultatet av prøven viser at man har litt lavt jernnivå, bør man ta jerntilskudd i samråd med legen. Les også spørsmål og svar om stor menstruasjonsblødning her.

Menstruasjonssyklus

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode. Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25-30 dager. De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til et par, tre måneden mellom mensenperiodene. Det er lurt å notere seg i en kalender hver gang mensen kommer, slik at man blir kjent med sin egen syklus. Da vil man lære seg å vite når mensen kan forventes å komme, og man kan reagere hvis den ikke kommer som den skal. Det kan jo bl.a. skje hvis man har blitt gravid, eller er syk, stressa eller har spist for lite.

Eggløsning

Egentlig er det eggløsningen - ikke blødningen - som er selve greia i menssyklusen. Eggløsningen skjer ca. 14 dager før mensen. Noen jenter merker eggløsningen ved at utfloden kjennes mer geleaktig enn ellers, og noen har litt vondt i magen eller føler seg litt stinn eller oppblåst. Det er i tiden rundt eggløsningen en befruktning primært kan skje slik at man blir gravid om man har ubeskyttet sex.

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske 'premenstrual syndrom' (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. Man kan få ømme bryster, vondt i hodet, murrende smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe). Noen jenter kan oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré.

En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt. Smertene som noen har skyldes en form for krampe eller sammentrekning i livmoren som utløses av hormoner. Det blir da litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmoren jo er, og dette kan kjennes som smerte. For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager. Da kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i stedet. Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillende medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for noen kan det også begrense blodmengden noe. Det å være i bevegelse kan være godt for mange. De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos legen din hvis du har store plager.

Fargen

Blodet har ulik farge i starten og på slutten av mensenperioden. De første dagene pleier blodet å være klart rødt. Det kan være rennende eller komme ut i mørke klumper. Mot slutten av mensen blir det brunaktig. Det skyldes at det siver langsommere da og slik blir mørkere på vei ut.

Lukten

Mensen lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller lit søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte bind regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med underlivsvask morgen og kveld. Evt. kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong.

ung.no

Vanlige spørsmål om mensen

Kan man hoppe over en mens?

Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesøster eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

Kan man ha sex når man har mensen?

Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Kan man trene når man har mensen?

Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

Bade da?

Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad. Mensenkopp kan også bruks når du bader.

Kan man bli gravid når man har mensen?

Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker. Noen spør om om tampong beskytter mot graviditet. -Hvis du bruker tampong og dere har samleie, kan tampongen dyttes innover og ikke ligge og tette helt for evt. sæd fra gutten.

Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

Kan man bruke tampong eller menskopp selv om man er jomfru?

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

ung.no

 

Bind,tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund. Når du bytter tampong, så pakk inn det brukt i toalettpapir og kast det i søppelkasse. Bind og tamponger finnes i ulike størrelser tilpasset mengden blod. Ofte blør man mer i starten av hver menstruasjon og må da bruke en stor størrelse, for så å gå over til en mindre størrelse når blødningen blir mindre. Truseinnlegg er den minste størrelsen bind og kan brukes helt på slutten av mensen, om man har mye utflod noen ganger eller som en sikkerhet når man går og venter på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tamponger eller bind. Det er en liten silikonkopp som man bretter samme og fører inn i skjeden og som legges tilrette slik at den kan samle opp mensblodet på en trygg måte. Denne tømmes så regelmessig, vaskes og settes inn igjen. Les bruksanvisningen som følger med nøye. Det krever litt øvelse, men så vil det for de fleste fungere fint.

Hvordan setter man inn en tampong?

  • Øv deg på dette når du har god tid, er alene og slapper av i musklene rundt skjedeåpningen. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn.

  • Husk å vaske hendene.
  • Ta av plasten utenpå tampongen.
  • Du kan sitte på WC eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på golvet.
  • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen).
  • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass. Prøv å før tampongen gjennom skjedeåpningen. Hvis du får til dette, skyv den en fingerlengde oppover. Så er den på plass.

Mange spenner seg fordi det føles rart og uvant. Mange føler at det er litt sårt også. Åpningen vil ofte utvides litt etter å ha brukt tampong noen ganger, slik at det går lettere å få den inn når du i tillegg slapper mer av.

Sette i tampong

 

Har DU spørsmål om MENSEN????

Har du spørsmål om mensen og ikke får svar av venninner, mamma eller andre? Da kan du snakke med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom.

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente på 9 trinn
0
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
Jente på 9 trinn
0
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
Potterhead
0
06.02.2018 08:45:41
Jeg fikk første mens den dagen vi hadde mattetentamen....jeg er vanligvis god i matte, men jeg klarte ikke å kosentrere meg. Er det normalt å være ukonsentrert og sliten? Jeg lurer også på om noen har tips om hvordan du kan takle mens bedre?
Jente
0
31.01.2018 16:25:24
Hvor lenge har man mensensmerter før man får mensen?
(RED: Du kan skrive inn spørsmålet til oss på ung.no/oss, så vil en fagperson svare på spørsmålet ditt. Redaksjonen svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen ung.no).
Jente 11 år
1
27.01.2018 09:03:44
Jeg hadde utflod i over 3 år før jeg fikk mensen og når jeg først fikk mensen så mista jeg den men ett år senere fikk jeg mensen tilbake for godt
jente 14
0
07.01.2018 19:38:28
jeg får alltid mensen etter 4 uker men i det site får jeg mensen etter 3 uker er det normalt?
Hei
0
16.02.2018 13:10:42
Ja det er normalt tror eg
Svar
0
18.01.2018 12:59:56
Ja det er helt normalt mensen kan variere når den kommer
J12
0
24.12.2017 01:50:38
Jeg er 12 år og har hatt mensen siden ifjor. Men de siste gangene jeg hsr hatt d har d var fossa ut og vart i 5 dager, er det normalt
Jente 14år
1
03.12.2017 10:59:08
Hei, jeg er en jente på 14 år. I de to siste dagene har jeg hatt brun utflod og tenkte at det var mensen. Jeg har veldig lite og ingenting kommer i trusa men på papiret, men da jeg våknet i dag på den tredje dagen var det mye hvit utflod og der luktet nesten sur vin eller noe. Er dette vanlig?
Jente 14år
2
03.12.2017 11:00:27
Har heller ingen mage smerter
:/
0
26.11.2017 14:49:06
Hei jeg fikk mensen igår tørr ikke si dt til noen pga synes dt er flaut også blør det mye, men jeg har ikke så vondt i magen er mer kvalm har ofc vondt i magrn men ja er mest kvalm
Anonym
0
03.12.2017 11:06:12
Hvos du ikke tørr å si det, kan du sende meldig
Tvilling
0
08.11.2017 14:35:01
Jeg har en tvilling som har fått mensen og lurer på om det kan hende at jeg får mensen snart siden tvillingen min har fått det.
Pjoff
2
07.11.2017 22:12:40
Har hatt mensen siden februar. Første gang gikk det ca 5 måner mellom også ca 5 uker at par ganger, men nå har jeg ikke hatt det på 12 uker!! Jeg blødde bitte litt for 2 uker siden, men ikke noe annet. Jeg har ikke hatt sex. Er dette normalt og hvorfor har jeg ikke hatt mensen på 12 uker? (Red: Hei, vi svarer dessverre ikke på spørsmål her inne, men skriv til oss på ung.no/oss, så vil en i fagpanelet svare deg. Hilsen ung.no)
Normalt
0
07.12.2017 20:46:28
Som jeg har blitt fortalt er det ikke noe farlig at mensen kommer til forskjellig tid de første gangene. Etter kanskje fem ganger skal den begynne å komme mer regelmessig. Hvis den plutselig stopper eller kommer for sent eller tidlig, kan det være lurt å dra til legen, men det er bare når man har hatt det en stund. Du har ingen grunn til å bekymre deg.
Hemelig
0
15.10.2017 22:56:03
Jeg hadde mensen får 2 uker siden men jeg har plutselig fått den og det er liksom 2 uker til jeg skal få den hva skal jeg gjøre jeg er bare 11-åring??!!??
Marie
1
05.10.2017 21:53:28
Jeg går i sjette klasse og har hatt utflod siden starten av femte, har ikke mensen er det normalt??
Vet mye
0
08.10.2017 01:38:54
Ja dette er normalt
Mensen for 2.gang
0
24.09.2017 10:32:51
Jeg har hatt mensen i gang men jeg skulle egentlig fått det igår og jeg har ikke fått det enno, jeg blir redd og bekymret. Jeg vil gjerne ha svar om det er normamt eller ikke
Vet det
0
08.10.2017 01:39:51
Mensen er uregelmessig i starten i mensen, det er normalt
Jente 14
0
22.09.2017 16:07:48
Jeg har fått min første mensen og jeg skulle få mensen min for 2 uker siden men, den har ittj kommet enno hva betyr dt? Og jeg har ikke hatt sex!?
Vet det
0
08.10.2017 01:40:34
Det er normalt å ha uregelmessig mensen i starten, dette er normalt
Mensen for 2.gang
0
25.09.2017 21:06:08
Er du gravid?
Gutt 14
1
19.09.2017 11:11:51
Er det sant at jenter blir lett sure når de har mensen.
Ja!!!
0
05.10.2017 21:50:54
Ja!!!!!!!
En som ikkje vet alt og lurer!
0
11.09.2017 12:57:39
Du kan si til læreren at du har mens og da må du sikkert ikkje ha gym.
En som lurer
0
09.09.2017 13:17:28
Er det vanlig og bli sulten når man har utflod?
Julie
0
26.10.2017 17:34:16
Ja
Delfin04
0
04.09.2017 20:11:33
Jeg har mensen, og skal ha gym. Vi må dusje etter gymmen også, vill ikke det når man har mensen med tampong tråden og sånn. Hva skal jeg gjøre??
En som ikkje vet alt men lurer.
1
11.09.2017 12:58:41
Sjekk posten min der har du svaret
Aras
0
02.09.2017 13:28:16
Jeg har skikkelig vondt i magen når eg har mensen og når eg ikke har det. Hva skal man gjøre da??
Marie
0
05.10.2017 21:52:13
Du kan gå på p-piller hvis det er veldig ille
J14
0
23.08.2017 21:43:00
Har hatt mensen i 2 mnd og er lei av det allerede... What a great life mates
Jente13
0
17.12.2017 22:16:39
Eni med dej. Hatt det i to måna å e drittlei av det
Jente 12. År
0
12.08.2017 02:52:47
Jeg er 12.år å lurer på om jeg må barbere meg noen steder? Å jeg skal i en badebursdag i et badeland. Å lurer på om d e dumt å bade? Jeg har utflod heletiden. Jeg har skikkelig ofte vondt i hodet,magen og ryggen. Er ikke på topp humør å ler ikke ofte akuratt. Er grusomt mye trøtt. Men får ikke sove. Er ofte sliten å vil hvile. Hva skal jeg gjøre?
12 år, barberer seg
0
08.10.2017 01:42:11
Du velger selv om du vil barbere deg
.
1
29.07.2017 19:07:02
Hei jeg klør så mye av bindet at jeg får SÅR HVA SKAL JEG GJØRE?
Drififu
0
07.01.2018 03:34:22
Snsnns
Julie
0
26.10.2017 17:37:28
Du må sikkert ha parfyme fri bind
Ani
0
16.08.2017 23:03:25
Libresse roll press go, har aldri klødd noe på meg
Svar?
0
02.08.2017 16:14:06
Jeg bruker lysegrønn Always bind om dagen og lilla Always bind om natten.. merker ikke noe
Ik
1
13.07.2017 22:30:01
Jeg har hatt mensen tre ganger men denne gangen har jeg blødd gjennom 5 ganger og har bare hatt d i 3 dager og jeg skifter bind vær time! Hva skal jeg gjøre?
Emilie
1
13.07.2017 17:08:52
Jeg har akkurat fått mensen idag for første gang! Kan noen svare på kommentaren med tips? Jeg er sykt trøtt og føler meg dårlig! men jeg BLØR SKIKKELIG MYE! svar på kommen! I need help
Emma
0
11.07.2017 00:11:46
Og forresten vi tørr ikke å spørre helsesøster nå, siden hun har vært borte lenge pga. Hun har 2 jobber(helsesøster) og har ikke vært på skolen på lenge. I steden for var det en mann som skulle være "helsesøster"! Lol vi vil egt ikke snakke om mens med han....-.-
Emma
0
11.07.2017 00:09:55
Hei en vennine av meg spurte om jeg kunne spørre noen om mensen. Vennen min og jeg var hos helsesøster og spurte om mens. Hun sa hun hadde noe hvit/gul ting i trusa si. Da sa helsesøster at hun snart kommer til å gå mensen. Det er litt rart fordi hun spurte for 1 åt ig 3 måneder siden& hun har ikke fått mensen enda. Vennina mi er nesten heller ikke i puberteten! Hun har så vidt hår under armene! Hun lurer på om det er noe galt/rart! Pliiis svar!
Anonym
0
03.12.2017 11:05:11
Jeg har hatt utflod i over to år. Det varierer veldig fra person til person.
Yo
1
26.08.2017 18:48:38
Man kan ha utflod fra rundt 1-3 år før man får mensen så det er ikke noe å være redd for.
Ani
0
16.08.2017 23:05:50
Man kan ha gule greier i trusa/utflod i et far år før man får mensen
Jente
0
03.07.2017 13:43:35
Hei. Kan dere lage et innlegg om magesmerter før mensen? Hvor lenge er det vanlig å ha smerter og hva kan hjelpe mot smerter? Setter pris på om dere svarer :) (red: Søk oppp Mensensmerter i søkerfeltet, så finner du artikkelen duleter etter)
Jenter 13år
0
26.08.2017 23:26:18
Hei, jeg har mensen og når jeg har vondt i magen bruker jeg varmepute eller varmeflaske. Det hjelper veldig
Jente 12
0
22.06.2017 20:08:40
Hei, jeg har hatt utflod i 1 år nå, har hår der nede og jeg er redd for å få mensen når jeg svømmer (jeg elsker svømming) lurer på om det vises i bassenget... håper på svar
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
0
16.06.2017 14:43:17
Hei. Bare spør meg hvis dere lurer på noe. Hilsen jente. Jeg kan ikke svare på alt, men noe.
D
0
16.06.2017 18:19:20
Det er veldig vanskelig og ekkelt og sette inn tamponger er det vanlig eller?
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
1
16.06.2017 21:53:41
Det er helt vanlig. Det er vanskelig og ekkelt og ubehagelig og sette inn og ha på seg en tampong. Men etter vært når du har gjort det mange ganger så er det lettere. Håper du fikk svar på det du lurte på
Usikker
0
10.06.2017 22:05:55
Hei jeg har akkurat fått mensen for andre gang og denne gangen var fargen først sånn brun rød og litt ut på kvelden ble den helt blod rød. Er d noe galt? Og ett spørsmål til når og hvor er det vanlig at man barber seg? (Lurer veldig på begge!)
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
1
16.06.2017 14:48:03
Hei. Mensen kan være brunrød på starten. Det er helt vanlig. Ikke bod galt med deg i det hele tatt. Og det med barbering. Du kan egentlig begynne når du vil. Det spørs på deg. Men jeg starta sånn ca når jeg var tolv. I starten barberte jeg meg bare under armene. Men når jeg merket at jeg fikk mye hår på leggene så barberte jeg meg der også. Du velger egentlig selv. Det spørs om du har fått hår eller ikke. Lykke til!
And
0
01.06.2017 21:34:34
Får du lyst på ting da du har Mensen??
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
1
16.06.2017 14:50:11
Egentlig så vet jeg ikke helt. Jar hørt at man kan få litt lyst på sjokolade
Donnie
1
29.05.2017 16:03:22
Hei jeg har hatt mensen en gang og skulle hatt d for andre gang nå men det kommer ikke har d skjedd noe?
FlowerPower
2
30.05.2017 21:35:41
Det har ikkje skjedd noe. Det tok og tid i mellom min første og andre mensen. Det er heilt vanlig at det tar ekstra lang tid før du får din andre mensen...håoer dette var til nytte.
Donnie
2
01.06.2017 21:03:28
Ok❤️Tusen takk
Jente15år
0
17.05.2017 20:28:05
Uhm...litt flaut men..en natt overnatta kj'n min hos meg. Etter han hadde dratt dagen etter fikk jeg en veldig rar følelse der nede...;-; Vet ikke om han hadde sex med meg eller noe men...Hjelp!
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
0
16.06.2017 14:52:23
Jeg er egentlig veldig usikker på hva som kan ha skjedd. Prøv og snakk med han og spør han om det. Det hadde nok vært lurt. ( vet jeg har svart litt seint )
Mari
2
07.05.2017 17:33:52
Dere burde også opplyse om menskopp, som er et fantastisk alternativ til bind og tamponger. Mye bedre for miljøet, bedre for underlivshygienen, mer behagelig og mye mer praktisk f.eks. når man skal bade.
Jente 13
0
02.05.2017 21:46:36
Hei jeg fikk mensen for første gang på søndag og jeg vet ikke hvordan jeg skal si det til mamma. Og jeg er litt bekymret siden alle jeg kjenner sier at man må ha utflod i minst ett år men jeg hadde d bare i 5 måner så fikk jeg mensen er det noe galt?
Jente 16
0
07.06.2017 01:36:17
Ikke noe galt i å snakke med mamma om det :) hun er en voken dame og har gått igjennom det samme sim du går igjennom nå. Og hvor lang tid deg tar fra du får utflod tim du får mensen varierer veldig, det er ingen ting galt med deg :)
Spørsmål?
0
14.04.2017 22:04:20
Hei, jeg er en jente på 12 snart 13.Jeg har hatt mensen en gang i 6 dager har gått en månde og to uker siden jeg fikk det men har enna ikke fått det. Har jeg mista den eller noe? Jeg vill bare hvite hvorfor.
En som kanskje kan hjelpe deg med vanskelige problemer
1
16.06.2017 14:54:54
Det er ikke noe galt med deg. Dette skjer med mange og er veldig vanlig. Ikke bekymre deg så
Donnie
4
29.05.2017 16:09:00
Det har også skjedd med meg! Er så bekymra!!
Flott
7
20.02.2017 16:51:43
For en fantastisk nettside!
Mensen på skolen
1
18.02.2017 08:51:43
Fikk min første mensen på skolen jeg! Læreren fikk vite det, og en annen venn som også har det. Læreren ga meg bind ( Ikke min størrelse!) Og sånn gikk jeg rundt med en giga bind og rød truse og rød bind hele skoledagen! Hahha
Hei jeg er 14 og jente
3
09.02.2017 19:34:07
Hei, jeg startet i puberteten når jeg var 8 år og jeg fikk mensen en uke før 10 års bursdagen min. Er dette normalt? jeg har også hår over alt der jenter skal ha hår og mye mer. jeg føler meg så ukomfortabel er dette ok?
jente 13
1
08.03.2017 17:02:22
jeg fikk også mensen når jeg var 10 år. Men hvis du fikk den før 10 års bursdagen din, er det også greit. Det er ok å ha hår overalt, helt seriøst det har jeg også. Jeg har hår på hoften og leggen men det er ingen som legger merke til det, barberer ofte under armene, til slutt vil jeg si at du er flott som du er!
Ja
1
04.03.2017 10:32:49
Alle er forskjellige! Hos noen kommer alt i puberteten sent, hos andre tidligere. Alt er vanelig.!! Du er 100% normal
Jente 14
1
02.02.2017 20:21:31
Jeg har hatt utflod i 2 år eller lenger.Og jeg har hår alle steder man skal. Startet å få litt pupper,men det startet når jeg var 11-12 nå er jeg 14 og de har nesten ikke vokst. jeg har ikke fått mensen er det vanlig når man er 14?
Helt vanelig
1
18.02.2017 08:36:03
Det er helt vanelig! Ikke alt kommer i rekkefølgen, man kan sin første mens når man er 18, det er egentlig bra, for det er uansett mye stress som ungdomm
Gutt 16
8
10.01.2017 10:32:55
Eg trur eg har MANNsen
Serr
1
04.03.2017 10:33:36
Ikke så kult og tøyse med det... Det fins ingenting som heter det!
Haha
1
25.02.2017 01:03:51
Veeeelllddiiiggg artig....
VELDIG MORSOMT
1
23.02.2017 22:55:02
Det e ikke morsomt å kødde
svaremann
2
02.03.2017 11:25:41
hvordan vet du at han kødder? kanskje han har hatt for lite fiber som fører til sår i anus som det kommer blod ut av.
Lol
0
04.03.2017 10:34:04
Umulig , dumme mann
Ingiiii
4
08.01.2017 22:58:11
Har hatt utflod lenge nå. Og for en stund siden så kom det først veldig mye og den var litt gul aktig. Så kom det mer og mer og den ble brunere og brunere og nesten litt burgunder farget. Men etter det ble det "helt vanlig" igjen. Så har jeg hatt mensen eller hva var det?
jente 13
0
08.03.2017 17:13:21
Jeg har også hatt utflod også ble den ferdig, men jeg tror du kommer til å få mensen om ikke så lenge.
Jente 13
2
08.01.2017 16:29:33
Jeg har ikke fått mensen enå men jeg har småe spisse bryster og litt hår i tissen og får utflod vêr dag og den varet i 11 måneder og jeg fikk ikke mensen enå
oiii!!
0
08.03.2017 17:14:32
oisann, da burde du oppsøke lege
hjelper
0
11.01.2017 20:43:59
Hei, på meg tok det nesten 1 år før førte gang jeg fik mensen så det kan variere veldig ;)
Jente 14
3
02.01.2017 15:10:44
Jeg fikk mensen for to dager siden men jeg vet ikke hvordan/når jeg skal si det til mamma!!!! Har noen tips til hvordan man kan gjøre det???
jente 13
0
08.03.2017 17:18:30
Du kan si det på en måte som gjør at mammaen din kan snakke med deg om det. Kanskje vise henne på do hvordan det ser ut. Da jeg fikk mensen (10 år), da viste jeg mammaen min på do, og det virket. Vet du hva? Visste ikke hva det var! Stol på magefølelsen din, du :)
You can do it
1
26.02.2017 21:23:52
Bare send en melding, funka for meg. Kanskje ser hun det også hvis hun vasker klærne dine, eller du kaster bind på badet ;-)
Jente 10
1
22.02.2017 20:36:18
Gi henne en lapp eller bare si det
bare si det
1
07.01.2017 12:33:33
Det er lurt å si det med engang, hun kan hjelpe deg. Du trenger ikke å si det ansikt mot ansikt du kan ringe eller sende melding. hvis du vil sende melding kan du skrive tante rød eller bare si det rett ut.
jente
0
06.01.2017 16:59:38
det er ikke unormalt med mensen. derfor trenger du ikke være redd for å si det til moren din:) jeg gikk bare ned til henne å sa "jeg har fått mensen" åsså sa hun ikje annet enn "ok" husk at moren din har også hatt mensen. så hun kan gi deg mange tips pluss at hun har gått igjennom akkurat det samme som deg.
Anonym
1
02.01.2017 22:28:13
Jeg husker at jeg slet med å si det til mamma. Men en dag bestemte jeg meg for å bare gjøre det. Så når jeg skulle legge meg ba jeg mamma bli igjen på rommet mitt, sø fortalte jeg det bare som det var. Jeg husker at jeg var helt på gråten men mamma trøstet meg og fikset bind og alt(:
Jente
0
25.12.2016 12:56:40
Kan mensen se brunt ut
Shure
0
26.02.2017 21:24:50
Det er helt vanlig, ikke vær bekymra!
Correct
1
18.04.2017 23:06:59
sure*
Ja
0
23.02.2017 22:59:21
Når det har lugget lenge i trusa så blir det det
Svar!
0
25.12.2016 22:50:40
Ja det se brunt ut, fordi det skal slutte å blø.
YAY!!
1
18.02.2017 08:40:39
Min første mensen var brun!! Det blødde 3 ganger den dagen (altså i går) så det betyr jeg ikke får det igjen i vinterferien!! YUUHUUU
Jente
0
12.12.2016 16:42:22
Det var svaret til jente 11
Jente
0
12.12.2016 16:41:52
Du burde prøve å si det til morn din hun har sikkert også bind du kan låne. Moren din gir deg sikkert også bare noen tips når du spørr henne.
Jente 11
0
11.12.2016 22:34:28
Jeg fikk mensen i går for første gang hvor lenge har man mensen om gangen. Tørr ikke å spørre mamma. Blir glad for svar
Ditt kallenavn
0
25.02.2017 01:07:02
Alle har sitt egent mønster i mensen, noen har pauser også
tante hvit
1
07.02.2017 10:23:59
2-7 dager
Svar!
0
25.12.2016 22:43:42
Man får mensen i 3-7 dager, noen får ganske lenge.
Anonym
4
10.12.2016 19:21:28
Ikke ha på bindet eller tampongen for lenge

Spørsmål og svar

I ca 4 dager nå har jeg hatt brun utflod, lurer på hvorfor?
Hei! Utfloden er antakelig helt uskyldig. Det kan være litt gammelt blod. Noen har litt blødning ved eggløsning og det kan passe med datoen for ...
Hvor lenge varer en menstruasjon?
Hei! Det varierer noe fra jente til jente hvor lenge en menstruasjon varer hver gang. Noen har 3-4 dager og noen har kanskje 7-8 dager. Man pleie...
Jeg lurte på om det er noen tegn før man får mens?
Hei! Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. De kan få ømme bryster, vondt i hodet eller kjenne seg irriterte eller l...
Spørsmål om tampongbruk
Hei 1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "ta...
Jeg blør utrolig mye når jeg har mensen, og må gå med nattbind om dagen
Hei Noen jenter har veldig store blødninger.  Det er jo slitsomt, slik du beskriver, og i tillegg så kan man få litt lav blodprosent og lavt jern...
Hvor lenge kan man ha i en tampong?
Hei! Dette er hva o.b. anbefaler: "Du bør bytte tampong regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor mye du blør. De første dagene av mensen når...
Hvor ofte skal man skifte bind?
Hei. Når en jente har mensen, er det fare for at hun kan lukte litt dersom hun ikke passer ekstra godt på hygienen sin. Det er derfor viktig å ski...
Hvordan vet jeg at jeg setter tampongen riktig inni? Hvor langt skal jeg ta den inn?
Hei! Å sette inne en tampong er ikke så vanskelig, men mange jenter trenger nok likevel litt trening i begynnelsen. Det er normalt at det gjør lit...
Lurer på hvorfor jeg får vondt i ryggen når jeg har mensen
Hei! Hva skyldes menstruasjonssmerter? Menstruasjonssmerter skyldes at det dannes prostaglandiner i livmoren ved menstruasjon. Prostaglandiner er ...
Bør jeg stresse, mensen er ikke kommet og jeg har hatt sex med typen min.
Hei jente 16 år. Takk for at du kontakter Ung.no. Om du har hatt ubeskyttet sex er det viktig å ta en graviditetstest om mensen ikke kommer. En gr...
Hvor ofte skal man skifte bind?
Hei! 1. Man kan skifte bind ca hver 3.-4. time. Hvis man blør mye, må man evt. skifte oftere. 2. Man bør også skifte bind på skolen. -Det...
Hvilket hull skal jeg sette tampongen i?
Hei På ob.no og på libresse.no kan du finne bruksanvisninger med illustrajsonpå hvordan du setter inn tampong.  Du finner også en bruksanvisni...
Er det normalt å ha menssmerter en uke før menstruasjon?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.   Dessverre er menstruasjonssmerter og kramper en del av livet for mange kvinner både før og under mensen...
Jeg har kraftig PMS 1-2 uker før mensen, jeg blir deprimert, får humørsvingninger, svetter og fryser, mister matlysten og blir veldig irritert. Kan det være PMDD?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​   Huff, dette høres ikke noe greit ut. Jeg synes det er en god ide å snakke med helsesøster om d...
Hvorfor er mensen forsinket?
HeiMensen kan av og til være litt forsinket og det er ikke alltid man klarer å finne ut hvorfor det er slik. Du kommer helt sikkert til å få mense...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Bikini og pupper
Hei Du skriver at du ikke har fått mensen enda, så da har du ikke kommet i puberteten helt. Det er ikke slik at alle på din alder har store pupper...
Se alle