Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Mensen - sånn er det

Jente på do (colourbox.com)
Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen.

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Offentlig og kvalitetssikret

Hva er mensen?

Hver måned modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen. Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg som er befruktet. Det skal være gode forhold for at et slikt egg som ev. har blitt befruktet skal feste seg og begynne å utvikle seg videre. Dette er grunnen til at slimhinnen bygger seg opp.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, slik det som oftest gjør, vil egget støtes ut sammen med det "redet" som har bygd seg opp og da blør kvinnen i noen dager. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Slik holder det på hver måned i mange år.

Hvis et egg har blitt befruktet på sin vei fra eggstokk til livmor, og dette egget fester seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormoner som gjør at slimhinnen som er bygd opp ikke støtes ut som en mens. Da har kvinnen blitt gravid. Mensen vil vanligvis være borte under graviditeten, og først komme tilbake en stund etter at barnet er født.

Når kommer den første mensen?

De fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men noen får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikke før de er kanskje 17 år. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn som økt lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår har kommet godt igang. Det er umulig å si akkurat når man kan forvente at den første mensen kommer. Kanskje kan man få litt anelse om når den kan forvente den hvis man spør mamma eller en søster når de fikk den, for ofte kan man ligne litt, men slett ikke alltid. Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer og noen merker at de har mer utflod i perioder i månedene før.

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan man merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som utskilles fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til noe celler fra slimhinnen i skjeden. Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på tfloden er alt fra melkehvit til eggehvitaktig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Har du mer spørsmål om utflod, kan du finne informasjon om det i artikkelen Utflod - spørsmål og svar på ung.no. Her finner du også spørsmål som andre har stilt og fått besvart.

Hvor lenge varer mensen og hvor mye blod kommer det?

En del jenter har mensen i tre dager, andre i over en uke. Noen blør lite, og andre mye. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens. Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen. Hvis resultatet av prøven viser at man har litt lavt jernnivå, bør man ta jerntilskudd i samråd med legen. Les også spørsmål og svar om stor menstruasjonsblødning her.

Menstruasjonssyklus

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus menes perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode. Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25-30 dager. De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til et par, tre måneden mellom mensenperiodene. Det er lurt å notere seg i en kalender hver gang mensen kommer, slik at man blir kjent med sin egen syklus. Da vil man lære seg å vite når mensen kan forventes å komme, og man kan reagere hvis den ikke kommer som den skal. Det kan jo bl.a. skje hvis man har blitt gravid, eller er syk, stressa eller har spist for lite.

Eggløsning

Egentlig er det eggløsningen - ikke blødningen - som er selve greia i menssyklusen. Eggløsningen skjer ca. 14 dager før mensen. Noen jenter merker eggløsningen ved at utfloden kjennes mer geleaktig enn ellers, og noen har litt vondt i magen eller føler seg litt stinn eller oppblåst. Det er i tiden rundt eggløsningen en befruktning primært kan skje slik at man blir gravid om man har ubeskyttet sex.

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske 'premenstrual syndrom' (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. Man kan få ømme bryster, vondt i hodet, murrende smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe). Noen jenter kan oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré.

En del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøtte og slitne under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste og ha løs mage, eller være kvalme, mens andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt. Smertene som noen har skyldes en form for krampe eller sammentrekning i livmoren som utløses av hormoner. Det blir da litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmoren jo er, og dette kan kjennes som smerte. For de fleste som har mensplager vil disse være borte etter et par dager. Da kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i stedet. Om du har veldig vondt under mensen finnes det hjelp. For noen kan det hjelpe med en varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillende medisiner som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for noen kan det også begrense blodmengden noe. Det å være i bevegelse kan være godt for mange. De som trener regelmessig har ofte noe mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos legen din hvis du har store plager.

Fargen

Blodet har ulik farge i starten og på slutten av mensenperioden. De første dagene pleier blodet å være klart rødt. Det kan være rennende eller komme ut i mørke klumper. Mot slutten av mensen blir det brunaktig. Det skyldes at det siver langsommere da og slik blir mørkere på vei ut.

Lukten

Mensen lukter noe annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller lit søtt. Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte bind regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med underlivsvask morgen og kveld. Evt. kan du bruke en våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tampong.

ung.no

Vanlige spørsmål om mensen

Kan man hoppe over en mens?

Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesøster eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

Kan man ha sex når man har mensen?

Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

Kan man trene når man har mensen?

Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

Bade da?

Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad.

Kan man bli gravid når man har mensen?

Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig - spesielt om du er ung - så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker.

Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

Kan man bruke tampong selv om man er jomfru?

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

ung.no

 

Bind eller tampong?

Om du bruker bind eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Både bind og tamponger bør byttes regelmessig. Når du bytter, så pakk inn det brukt i toalettpapir og kast det i søppelkasse. Bind og tamponger finnes i ulike størrelser tilpasset mengden blod. Ofte blør man mer i starten av hver menstruasjon og må da bruke en stor størrelse, for så å gå over til en mindre størrelse når blødningen blir mindre. Truseinnlegg er den minste størrelsen bind og kan brukes helt på slutten av mensen, om man har mye utflod noen ganger eller som en sikkerhet når man går og venter på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tamponger eller bind. Det er en liten silikonkopp som man bretter samme og fører inn i skjeden og som legges tilrette slik at den kan samle opp mensblodet på en trygg måte. Denne tømmes så regelmessig, vaskes og settes inn igjen.

Hvordan setter man inn en tampong?

  • Øv deg på dette når du har god tid, er alene og slapper av i musklene rundt skjedeåpningen. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn.

  • Husk å vaske hendene.
  • Ta av plasten utenpå tampongen.
  • Du kan sitte på WC eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på golvet.
  • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen).
  • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass. Prøv å før tampongen gjennom skjedeåpningen. Hvis du får til dette, skyv den en fingerlengde oppover. Så er den på plass.

Mange spenner seg fordi det føles rart og uvant. Mange føler at det er litt sårt også. Åpningen vil ofte utvides litt etter å ha brukt tampong noen ganger, slik at det går lettere å få den inn når du i tillegg slapper mer av.

Sette i tampong

Har DU spørsmål om MENSEN????

Har du spørsmål om mensen og ikke får svar av venninner, mamma eller andre? Da kan du snakke med helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom.

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Spørsmål?
0
14.04.2017 22:04:20
Hei, jeg er en jente på 12 snart 13.Jeg har hatt mensen en gang i 6 dager har gått en månde og to uker siden jeg fikk det men har enna ikke fått det. Har jeg mista den eller noe? Jeg vill bare hvite hvorfor.
Jenta lurer på (12år)
0
22.02.2017 15:11:59
1.Må man ha hår på tissen før man får/har mensen ???? Lurer på skikkelig ;) 2.Når jeg får mensen hvordan skal jeg si det til mamma lurer på veldig ? Takk for svar :*
Jeg sa
0
14.04.2017 22:08:06
Mamma... jeg har fått..Du vet. Men jeg vill ikke snakke om det så ikke si noe mer om det.
Nei
0
04.03.2017 10:31:20
Jeg fikk mensen 2 uker siden (min første) og har ingen hår der nede, eller andre steder, har små pupper også, fyller 11 23.Mars. Ting kommer ikke i rekkefølge!
Jenta lurer på (12år)
0
22.02.2017 15:26:54
Jeg mente altså mye men ikke sååå mye *
Jente ca. Din alder
0
25.02.2017 01:02:11
1) nei, men som oftest siden håret kommer i puberteten og mensen kommer litt utpå puberteten. 2) jeg eks sa bare mamma hvordan ser mensen ut for jeg tror jeg har det...
Flott
2
20.02.2017 16:51:43
For en fantastisk nettside!
Mensen på skolen
0
18.02.2017 08:51:43
Fikk min første mensen på skolen jeg! Læreren fikk vite det, og en annen venn som også har det. Læreren ga meg bind ( Ikke min størrelse!) Og sånn gikk jeg rundt med en giga bind og rød truse og rød bind hele skoledagen! Hahha
Hei jeg er 14 og jente
0
09.02.2017 19:34:07
Hei, jeg startet i puberteten når jeg var 8 år og jeg fikk mensen en uke før 10 års bursdagen min. Er dette normalt? jeg har også hår over alt der jenter skal ha hår og mye mer. jeg føler meg så ukomfortabel er dette ok?
jente 13
0
08.03.2017 17:02:22
jeg fikk også mensen når jeg var 10 år. Men hvis du fikk den før 10 års bursdagen din, er det også greit. Det er ok å ha hår overalt, helt seriøst det har jeg også. Jeg har hår på hoften og leggen men det er ingen som legger merke til det, barberer ofte under armene, til slutt vil jeg si at du er flott som du er!
Ja
0
04.03.2017 10:32:49
Alle er forskjellige! Hos noen kommer alt i puberteten sent, hos andre tidligere. Alt er vanelig.!! Du er 100% normal
Jente 14
1
02.02.2017 20:21:31
Jeg har hatt utflod i 2 år eller lenger.Og jeg har hår alle steder man skal. Startet å få litt pupper,men det startet når jeg var 11-12 nå er jeg 14 og de har nesten ikke vokst. jeg har ikke fått mensen er det vanlig når man er 14?
Helt vanelig
0
18.02.2017 08:36:03
Det er helt vanelig! Ikke alt kommer i rekkefølgen, man kan sin første mens når man er 18, det er egentlig bra, for det er uansett mye stress som ungdomm
jente 12
4
22.01.2017 16:32:53
Hei, jeg har nå hatt utfold snart 3 år uten å fått mensen... jeg har fått hår nedentil men ikke under armene og jeg har begynt å få litt pupper. Jeg har hatt hår nedentil I snart 4 år og jeg lurer virkelig på om noe er galt! Jeg har virkelig lyst på et svar!!! Plzzzzz!
det er greit!
1
08.03.2017 17:06:55
Det er mange som jeg kjenner som har fått senere mensen, og du må ikke tenke på det, da vil det gå veldig galt! Kanskje du får det engang når du ikke tenker på det. Hør her, hvis du ikke har fått det når du er 16 år gammel, må du kanskje oppsøke lege. Lykke til!
Hei eg er og 12år
2
30.01.2017 22:26:26
Eg har ikkje fått mensen og eg har hatt utflod i snart 4år og hår hår på fitta er det lenge til eg får mensen?
jente 13
0
08.03.2017 17:09:53
Jeg kjenner en som har fått senere mensen, du trenger ikke å tenke på det, da vil det jo gå galt! Husk at du er fin som du er! Men husk å oppsøke lege hvis du ikke har fått det når du er 16 år eller oppover.
jente 12
0
14.01.2017 19:54:15
Har hatt utflod ca, 7 måneder. Hvor lenge er det normalt å ha det før mensen kommer. Hvordan er det normalt at brysta er når man får mensen? (rart spørsmål) pls svar noen
jente 13
0
08.03.2017 17:11:34
Når du har utflod er det normalt å ha det 1 måned etter, men hvis du har hatt det i 7 måneder burde du sikkert oppsøke lege
Kommer ikke i rekkefølge
0
18.02.2017 08:37:54
Det kommer ikke i rekkefølge! Jeg fikk mensen etter 7 måneder med utflod, noen venter i 4 år
Gutt 16
5
10.01.2017 10:32:55
Eg trur eg har MANNsen
Serr
0
04.03.2017 10:33:36
Ikke så kult og tøyse med det... Det fins ingenting som heter det!
Haha
0
25.02.2017 01:03:51
Veeeelllddiiiggg artig....
VELDIG MORSOMT
0
23.02.2017 22:55:02
Det e ikke morsomt å kødde
svaremann
0
02.03.2017 11:25:41
hvordan vet du at han kødder? kanskje han har hatt for lite fiber som fører til sår i anus som det kommer blod ut av.
Lol
0
04.03.2017 10:34:04
Umulig , dumme mann
Ingiiii
3
08.01.2017 22:58:11
Har hatt utflod lenge nå. Og for en stund siden så kom det først veldig mye og den var litt gul aktig. Så kom det mer og mer og den ble brunere og brunere og nesten litt burgunder farget. Men etter det ble det "helt vanlig" igjen. Så har jeg hatt mensen eller hva var det?
jente 13
0
08.03.2017 17:13:21
Jeg har også hatt utflod også ble den ferdig, men jeg tror du kommer til å få mensen om ikke så lenge.
Jente 13
1
08.01.2017 16:29:33
Jeg har ikke fått mensen enå men jeg har småe spisse bryster og litt hår i tissen og får utflod vêr dag og den varet i 11 måneder og jeg fikk ikke mensen enå
oiii!!
0
08.03.2017 17:14:32
oisann, da burde du oppsøke lege
hjelper
0
11.01.2017 20:43:59
Hei, på meg tok det nesten 1 år før førte gang jeg fik mensen så det kan variere veldig ;)
Jente 12
1
05.01.2017 21:23:17
Jeg fikk mensen idag tror jeg. Når jeg kom hjem fra skolen så jeg at det lå noe rødt i trusa, men det var ikke mye! Jeg har sjekket regelmessigit idag, men det har bare kommet veldig lite! Kommer det til å komme større blødninger imorgen? Hver så snill å hjelp meg!!! Har ingen å si det til:(((
jente 13
0
08.03.2017 17:15:57
når du er 12, så skjønner jeg at det kommer lite. Jeg er jo 13 og jeg fikk mye. Jeg tror du får mye etterhvert
Jente 14
2
02.01.2017 15:10:44
Jeg fikk mensen for to dager siden men jeg vet ikke hvordan/når jeg skal si det til mamma!!!! Har noen tips til hvordan man kan gjøre det???
jente 13
0
08.03.2017 17:18:30
Du kan si det på en måte som gjør at mammaen din kan snakke med deg om det. Kanskje vise henne på do hvordan det ser ut. Da jeg fikk mensen (10 år), da viste jeg mammaen min på do, og det virket. Vet du hva? Visste ikke hva det var! Stol på magefølelsen din, du :)
You can do it
0
26.02.2017 21:23:52
Bare send en melding, funka for meg. Kanskje ser hun det også hvis hun vasker klærne dine, eller du kaster bind på badet ;-)
Jente 10
0
22.02.2017 20:36:18
Gi henne en lapp eller bare si det
bare si det
0
07.01.2017 12:33:33
Det er lurt å si det med engang, hun kan hjelpe deg. Du trenger ikke å si det ansikt mot ansikt du kan ringe eller sende melding. hvis du vil sende melding kan du skrive tante rød eller bare si det rett ut.
jente
0
06.01.2017 16:59:38
det er ikke unormalt med mensen. derfor trenger du ikke være redd for å si det til moren din:) jeg gikk bare ned til henne å sa "jeg har fått mensen" åsså sa hun ikje annet enn "ok" husk at moren din har også hatt mensen. så hun kan gi deg mange tips pluss at hun har gått igjennom akkurat det samme som deg.
Anonym
1
02.01.2017 22:28:13
Jeg husker at jeg slet med å si det til mamma. Men en dag bestemte jeg meg for å bare gjøre det. Så når jeg skulle legge meg ba jeg mamma bli igjen på rommet mitt, sø fortalte jeg det bare som det var. Jeg husker at jeg var helt på gråten men mamma trøstet meg og fikset bind og alt(:
Jente
0
25.12.2016 12:56:40
Kan mensen se brunt ut
Shure
0
26.02.2017 21:24:50
Det er helt vanlig, ikke vær bekymra!
Correct
0
18.04.2017 23:06:59
sure*
Ja
0
23.02.2017 22:59:21
Når det har lugget lenge i trusa så blir det det
Svar!
0
25.12.2016 22:50:40
Ja det se brunt ut, fordi det skal slutte å blø.
YAY!!
1
18.02.2017 08:40:39
Min første mensen var brun!! Det blødde 3 ganger den dagen (altså i går) så det betyr jeg ikke får det igjen i vinterferien!! YUUHUUU
Jente
0
12.12.2016 16:42:22
Det var svaret til jente 11
Jente
0
12.12.2016 16:41:52
Du burde prøve å si det til morn din hun har sikkert også bind du kan låne. Moren din gir deg sikkert også bare noen tips når du spørr henne.
Jente 11
0
11.12.2016 22:34:28
Jeg fikk mensen i går for første gang hvor lenge har man mensen om gangen. Tørr ikke å spørre mamma. Blir glad for svar
Ditt kallenavn
0
25.02.2017 01:07:02
Alle har sitt egent mønster i mensen, noen har pauser også
tante hvit
0
07.02.2017 10:23:59
2-7 dager
Svar!
0
25.12.2016 22:43:42
Man får mensen i 3-7 dager, noen får ganske lenge.
Anonym
4
10.12.2016 19:21:28
Ikke ha på bindet eller tampongen for lenge
Hei, HJELP MEG!
1
23.11.2016 17:37:47
Det er vanlig å ha variert utflod, jeg selv hadde utflod i rundt 3år. Om du ikke greier å si noe til foreldrene dine så er det som regel ikke farlig, utfloden kan lukte over tid, men kommer ikke gjennom buksa. Om du vill være sikker så kan du bruke truseinnlegg, men da burde du si ifra til foreldrene dine. Husk at foreldre synes ikke sånne ting er flaut og har selv opplevd det. ;-)
Er det noe feil med meg?
2
23.11.2016 14:49:46
Hei, det er første gang jeg har mensen og jeg fikk det for ca.13 dager siden. Den varte ca.7 dager, men helt til nå har det kommet et par ganger med mye blod og kanskje med 2 dagers mellomrom. Når "eksplosjonene" kommer, så kommer det mye, men det er alt liksom... Er det normalt eller burde jeg gjøre noe?
anonym
1
03.01.2017 14:41:57
du burde snakke med en helsesøster
HJELP MEG!
0
17.11.2016 20:44:47
Hei jeg har hatt utflod et halvdt år eller fire månder og har sagt det til en vennine men jeg tør ikke si det til mamma og noen ganger er det ganske mye og andre ganger er det bare en flekk hva skal jeg gjøre??????????????????¿¿¿
Det går bra(╹◡╹)♡
0
07.12.2016 16:44:14
Jeg hadde utflod i nesten tobår før jeg fikk mensen♡ Jeg fikk mensen ca 1 måned etter jeg ble 13 år
Milena
0
05.12.2016 21:37:14
Du må si det til moren din til slutt, men om du ikke tør, kan du snakke med tante, eller noen du har god kjennskap til, men ikke er sammen med hele tiden. Det hjelper for mange!
Spørsmål
0
17.11.2016 17:41:14
Kan man sove med tamponger/Ob ?
Caroline
0
31.03.2017 23:12:45
Du kan sove med tampong, du må skifte rett før du legger deg og rett etter du står opp. (Kan maks være i åtte timer) Hvis du harlang skjønnehetssøvn, bør du kanskje vurdere nattbind
Mensen??????
2
24.10.2016 22:13:36
Er ikke sikker på om jeg har fått mensen. Jeg hadde brunt udflodd for 2 dager siden og har bare blødd bittelit siden. Har jeg mensen?
Spørsmål
1
24.10.2016 21:52:42
Jeg vet ikke om jeg har fått mensen. For først hadde jeg brun utflod en dag, så var det litt blod i to dager. Fortsatt er det litt blod men er det mensen??
Csl 11 år
1
19.10.2016 14:18:21
HJELP! Eg kommer hjem fra skolen går in på do, tisser så tørker eg meg.... EG SER NOE BRUNT PÅ PAPIRET! Eg ser ned på trusen min det e en stor brun flekk!! Er det mensen eller ikkje?! Eg har fått alle dei vanlige tingene før mensen!Foster moren min og foster storesøsteren min er i Spania! Har bare foster far og foster store bror i huset!!! KA SKAL EG JØRE??? PS: det er ikkje avføring eg har skjeket det
slapp av:)
0
26.10.2016 14:48:52
Bare se inni noen skap om foster moren din eller foster søsteren din var noen bind der:) Det har de helt sikkert, bare husk å bytt sånn hver 4 time:):)
Lulu
0
13.10.2016 06:57:10
Jeg lurer på om mann kann blø igjennom binn
Fjdh
0
25.02.2017 01:09:29
Men kan blø på kantene hvis trusa ligger skjevt, da kan man få blo på buksa...
Anonym
0
16.10.2016 23:03:53
Det er noen type bild det er plastik av noe slag som er i bunnen (der limet sitter), så du ikke kan gå igjennom. Men i andre er det ikke det, da kan du blø igjennom hvis du blør mye/ ikke skifter ofte.
Neela
2
10.10.2016 22:00:25
Kann mann bruke binn før mann får mensen
Dobbeltkonsonant
0
31.03.2017 23:13:59
Det går rykter om at du liker dobbelkonsonant?
Anonym
0
16.10.2016 23:05:41
Ja, jeg har ikke hørt noe om at det ikke skal gå bra. Men skjønner ikke helt påenget, det er klamt og ubehagelig å gå med.
Thea
0
09.10.2016 09:26:06
Er det meninga når du tørker deg så er det blod på papiret
Eksperten
1
05.01.2017 00:42:34
Ja
Mhm..
0
10.10.2016 02:20:41
Ja, så klart..
Anonym
0
06.10.2016 22:13:37
Jeg har ikke mensen ennå men jeg gruer meg til jeg får det
Person
1
10.10.2016 02:25:47
Du trenger ikke grue deg, bare vær klar når som helt så du ikke ender opp i pinelige situasjoner og det kan være ganske ubehagelig når du reiser deg eller nyser f.eks også at humøret ditt kan forandre seg ganske fort xD Og man pleier å ha skikkelig lyst på sjokolade e.e (normalt å ikke ha lyst på det heller da cx) men du bør ikke spise det da.. Okey, jeg vil ikke gjøre deg redd eller noe så bare ikke tenk på det, etterhvert blir det helt normalt kanskje irriterende ofte og kanskje litt smertefullt med kramper men det er forskjellig for alle! :) Jeg har hatt mensen i 2 år nå og har bare fått sterke kramper 1 gang så ikke gru deg så mye c;
Kajakjolbonderjsakjd
0
04.10.2016 20:47:54
Hvor mange dager kan man ha mensen?
.....
0
16.10.2016 23:07:17
Alt i fra 2-9 dager
Jente10
0
03.10.2016 01:58:19
Jeg har ikke fått mensen ennå. Hvordan forbereder man seg. Og er det noe å grue seg til?
Milena
0
05.12.2016 21:44:18
Hei! Dette er ikke noe å grue seg til, alle jenter får det, mellom 9-16 år. Det er regnet i gjennomsnitt at alderen er 13,2 år. I starten kan det komme veldig uregelmessig, ettervert blir der mer ca.en gang i mnd. Du kan forberede deg ved å tenke positift på det, vær stolt når du får "tante Rød". Du kan be moren din om å kjøpe en pakke bind/tamponger til du får din første mens. Håper dette var til hjelp!
Jente123
0
02.10.2016 22:53:52
Jeg har mensen Men jeg har ikke fått det det kommer bare en masse sån slim
Hjg
0
25.02.2017 01:10:28
For.Mye.Informasjon!!
Jente
0
02.10.2016 20:50:58
Har hatt mensen I 15 dager nå å det er kraftige blødninger. Det pleide å gå en måned mellom ver gang men nå er det 1 gang I måneden å da varer det I 15 dager å blør veldig mye. Er det noe galt med meg?!
Milena
1
05.12.2016 21:45:27
Det er ikke noe galt med DEG, men jeg ville gått til legen å få sjekka det.
til jente 12
0
02.10.2016 12:09:30
Jeg mente sonn ikke sønn unskjuld skrive feiler
Til jente 12
0
02.10.2016 12:07:58
Det er helt normalt og ikke ha mensen på en måned det er sønn det skall Være alle jenter har forskjellig mellomrom mellom hver gang de får mensen
Meg igjenn
0
02.10.2016 12:04:34
Takk for svar "Hjelper" trengte virkelig det
Jente 13
1
01.10.2016 14:53:56
Hei jeg lurer på hva jeg skal gjøre når jeg har hvit fotball drakt og skal spille kamp på mandag! Jeg fikk mensen på onsdag så tror dere at den går bort til mandag?
Jente 12
0
30.09.2016 17:12:08
Hei! Jeg fikk mensen for første gang på onsdag, og siden det så har det skjedd at hver gang jeg reiser meg så renner det! Det er veldig ubehageligt og jeg lurer på om noen andre også har det sånn. Håper på svar!
Anonym
0
02.01.2017 22:33:24
Det skjer med meg hele tiden(;
13
0
10.10.2016 02:15:35
Det er helt normalt :P Også om du nyser eller hoster kan det også skje..
Siatef
0
28.09.2016 22:05:30
jeg har ikke hatt mensen på 1måned er det normalt? ( har aldri hatt sex)
Milena
0
05.12.2016 21:46:58
Jepp
Hjelper
0
30.09.2016 17:15:32
Hei! Det er helt normalt visst du har fått mensen for første gang. Visst ikke det er første gang, så kan det hende at du får mensen hver 5 eller 6 uke som også er helt normalt, og variere veldig fra person til person. Mvh Hjelper :)
Meg
1
25.09.2016 20:52:24
Hei jeg bare lurer på om det er mensen hviss utflodet er brunt.
Ps: Det var ikke blod bare brunt :)
Setter stor pris på svar hilsen meg (Red. Du kan stille spørsmål om kropp på www.klara-klok.no)
Anne
0
28.09.2016 22:03:49
ja eller sånn var det med meg jeg det var beins de første 2 dagene så var det rødt ( dette var min første mensen)
Deg
0
28.09.2016 17:06:33
Ja det er det som kommer, før mensen begynner på ordentlig (du er veldig nærme mensen). Mensen er ikke blod, du burde søke mensen opp på internett (veldig mye å forklare) Du burde ikke gå rundt og grue/glede deg noen får mye smerter (meg) men ikke alle (heldige) det kan være mye styr, men det går jo over en gang.. lykke til videre ;))
Iq
0
25.09.2016 14:41:16
Kan jeg ha sex når jeg har mensen ??
mhm
0
28.09.2016 17:07:44
ja, men det kan jo være litt ekkelt, kommer an på hva gutten syntes og om du bør mye.. ;))
skrivefeil
0
28.09.2016 17:08:15
blør**
Inga 9
1
23.09.2016 16:46:30
JEG GRUER MEG TIL MENSEN, ER DET VANLIG
Milena
0
05.12.2016 21:48:23
Det er egentlig så vanlig som det kan bli
Eva
2
23.09.2016 20:03:21
Du trenger ikke å grue deg til å få mensen
Jente 12
2
22.09.2016 22:08:47
Hei jeg har ikke mensen ennå og er glad for det jeg gruer meg veldig er det noe og grue seg til?
Nora
1
23.09.2016 20:04:30
Du trenger ikke å grue deg til å få mensen! Det kan gjøre litt vondt nede i livet, men da kan du ta smertestillende.
Person
2
21.09.2016 10:56:10
Pleier man å få sin første menstruasjon om natta eller??
12
0
01.11.2016 16:51:06
Fikk mensen for 1 gang i går, og jeg har hatt vondt i magen de siste dagene, men ikke sånn kramper osv.. Jeg synes ikke det er noe og grue seg til, eller, jeg har ikke gruet meg, fordi det ikke er noe og grue seg for..
13
0
10.10.2016 02:20:07
Du kan få det når som helst.. sorry for å si det men du kan få det på skolen eller steder med mange folk så alltid vær klar for det ellers kan det være ganske pinelig.
Anonym
2
18.09.2016 13:23:37
Hei! Jeg fikk utflod i slutten av 6. Klasse og nå går jeg i 9. Og har enda ikke fått mensen
Normalt
0
10.10.2016 02:18:23
Det kan ta flere år før du får mensen etter utflod men av en eller annen grunn tror folk at de får det sånn noen uker senere xD (det kan også skje da)
Jente 10 år
4
13.09.2016 20:15:34
Hei, jeg har hatt mensen siden rundt påske 2016, og jeg pleier å få mensen ca vær 3. Uke. Men jeg lurer på en ting. Når begynner jeg å få det hver 4. Uke/En gang i månden?
Hei!
1
18.09.2016 00:04:52
Det er ikke sånn at alle har mensen hver 4. uke. Så du trenger ikke bekymre deg over det. Jeg har mensen ca. hver 6. uke ;D
jente 14 år
4
13.09.2016 07:30:48
nå har jeg hatt mensen siden høst 2015, s snart 1 år! det har egentlig gått bra. jeg lurer bare på 1 ting. jeg har ikke noen kalender for når jeg skal ha mensen, for jeg på en måte føler at jeg skal ha den enten dagen før eller no. fr. eks fikk jeg det idag, og på søndag følte jeg adderede at mensen kommer snart. er det jeg som tenker at det har gått for langt uten mensen eller er det bare noe jeg føler?
Lia
0
23.09.2016 20:06:14
Du kan laste ned WomanLog for å holde greie på når du får mensen
Navn
1
13.09.2016 17:02:25
Du kan prøve appen clue som du kan installere på telefonen
jente 11
3
08.09.2016 14:51:15
jeg vet ikke hvordan eggeutløsning ser ut, men jeg har hatt utlfod sånn ca 2 år nå, har hår på tissen og pupper men ikke hår under armene jeg har vokst 3cm siden mai. når tror dere mensen kommer
jente 14 år
3
13.09.2016 07:23:05
hei, jeg tror du har vel kommet for i puberteten, hvis du fylte 11. jeg fikk alt det du fikk når jeg var 12, og jeg fikk mensen rett etter 6,klasse. altså første 7. klasse dag. jeg TROR du kan få den snart. kanskje til høstferien? lev livet mens du ikke har det, jeg lover deg, det er verdt det!
Til jente 11
2
10.09.2016 08:28:45
Du har gode tegn på at du har kommet inn i puberteten. Dessverre kan ikke slike tegn som hår på tissen, at du har blitt høyere og at du har hatt utflod i to år si noe om når du får din første mens. Det er vanligst at mensen kommer når man er mellom 12-13 år, men den kan faktisk utebli helt til man er 17 år. Du må dessverre bare ta tiden til hjelp og la den komme når den kommer. Ingen kan si eksakt når kroppen din er klar for å ta imot første mens. Lykke til videre!
jente 12 år
1
07.09.2016 14:47:09
Hei!jeg har hatt mensen hver måned siden april. Jeg har hatt normal lengde mellom alle men i det siste har jeg fått mensen en uke for tidlig. Dette har skjedd to ganger? er dette normalt og hva kan være årsaken?
Til Jente 12
3
10.09.2016 08:36:11
Hei! Det er helt vanlig at lengden på menstruasjonene varierer. Du har ingenting å beskymre deg for. Så lenge mensen kommer er alt normalt. Hvis periodene med mensen blir uregelmessige og dette blir en plage for deg, kan det hjelpe å begynne på P-piller slik at du får tilbake kontrollen. Jeg vil anbefale deg, siden du fortsatt er ung å se hvordan det går videre og om syklusen eventuelt stabiliserer seg. De mulige årsakene til at den nå er uregelmessig er vanskelig å si, men kan komme av at mensen er ganske nytt for kroppen din. Lykke til videre!
kommenterer
2
07.09.2016 10:24:41
Uh jomfruhinne? Hørt at det er noe tull - eller?
Anonymjentttt
1
13.09.2016 17:04:57
Noen er født uten og de fleste sprekker den ved et uhell når de sykler og sånne ting, i konklusjon de fleste jomfruer har ikke jomfruhinnen.
jente 14 år
1
13.09.2016 07:26:54
jepp, det har jeg hørt å. vi har hatt om sexualitet på skolen nå, og der har jeg lært at vi har det. denne jomfruhinnen kan sprekke, enten vis du har førstegang sex , hvis du rir (JA)ect. hvis den har ikke sprukket blir du . man da kalt for jumfru, mens hvis den er det,er du ikke jomfru. man han også ha sprukket hinnen før man har hatt sin første sex, enten for det jeg sa isted og også hvis du bruker tampong
Hihu
1
13.09.2016 17:06:18
Jomfruhinnen sier ikke om du er jomfru eller ikke, det er om du har hatt seksuelt samvær som sier noe om det

Spørsmål og svar

I ca 4 dager nå har jeg hatt brun utflod, lurer på hvorfor?
Hei! Utfloden er antakelig helt uskyldig. Det kan være litt gammelt blod. Noen har litt blødning ved eggløsning og det kan passe med datoen for ...
Jeg lurte på om det er noen tegn før man får mens?
Hei! Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. De kan få ømme bryster, vondt i hodet eller kjenne seg irriterte eller l...
Hvordan vet jeg at jeg setter tampongen riktig inni? Hvor langt skal jeg ta den inn?
Hei! Å sette inne en tampong er ikke så vanskelig, men mange jenter trenger nok likevel litt trening i begynnelsen. Det er normalt at det gjør lit...
Spørsmål om tampongbruk
Hei 1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "ta...
Hvor lenge varer en menstruasjon?
Hei! Det varierer noe fra jente til jente hvor lenge en menstruasjon varer hver gang. Noen har 3-4 dager og noen har kanskje 7-8 dager. Man pleie...
Jeg blør utrolig mye når jeg har mensen, og må gå med nattbind om dagen
Hei Noen jenter har veldig store blødninger.  Det er jo slitsomt, slik du beskriver, og i tillegg så kan man få litt lav blodprosent og lavt jern...
Lurer på hvorfor jeg får vondt i ryggen når jeg har mensen
Hei! Hva skyldes menstruasjonssmerter? Menstruasjonssmerter skyldes at det dannes prostaglandiner i livmoren ved menstruasjon. Prostaglandiner er ...
Hvor lenge ca har man utflod før man får mensen
Hei. De fleste jenter har utflod mellom 1 og 2 år før mensen kommer. Man får gjerne et lite forvarsel før den aller første mensen kommer. De...
Hvor lenge kan man ha i en tampong?
Hei! Dette er hva o.b. anbefaler: "Du bør bytte tampong regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor mye du blør. De første dagene av mensen når...
Mensen min er rødt, og noen ganger brunt i begynnelsen og slutten på mens perioden.?
Hei. Slik du beskriver mensblødningen din, høres den helt normal ut. I begynnelsen og i slutten av mensperioden er blodet gjerne litt brunlig. I mi...
Hvor ofte skal man skifte bind?
Hei! 1. Man kan skifte bind ca hver 3.-4. time. Hvis man blør mye, må man evt. skifte oftere. 2. Man bør også skifte bind på skolen. -Det...
Hvorfor er mensen forsinket?
HeiMensen kan av og til være litt forsinket og det er ikke alltid man klarer å finne ut hvorfor det er slik. Du kommer helt sikkert til å få mense...
Jeg lurer på hvordan jeg kan "få mensen til å komme fortere"?
HeiDu kan dessverre ikke påvirke menssyklusen og få den til å komme fortere enn normalt.Når du blir noen år eldre, kan du utsette mensen slik at ...
Hvilket hull skal jeg sette tampongen i?
Hei På ob.no og på libresse.no kan du finne bruksanvisninger med illustrajsonpå hvordan du setter inn tampong.  Du finner også en bruksanvisni...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Hvor ofte skal man skifte bind?
Hei. Når en jente har mensen, er det fare for at hun kan lukte litt dersom hun ikke passer ekstra godt på hygienen sin. Det er derfor viktig å ski...
Bikini og pupper
Hei Du skriver at du ikke har fått mensen enda, så da har du ikke kommet i puberteten helt. Det er ikke slik at alle på din alder har store pupper...
Har dere noen tips om hvordan jeg kan si til moren min at jeg har fått mensen?
HeiJeg synes det er viktig at du velger deg et tidspunkt hvor du og mamma er uforstyrret og hvor det passer å ta opp et sånt tema. At det kan være ...
Se alle