Hopp til hovedinnholdet

Mensen - slik er det

Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Har du ikkje fått mensen enno? Eller kjem han kvar månad no, regelmessig eller ikkje? Er det ok, eller er det ei plage kvar gong? Mensen vil komme i 35-40 år av livet til ei kvinne, så det er viktig å prøve å leve godt med han.

Offentleg og kvalitetssikra
Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Kva er mensen?

Kvar månad blir eit egg modna i ein av eggstokkane og sleppt ned gjennom eggleiaren. Livmora førebur seg også kvar månad på å ta imot eit slikt egg som er befrukta. Det skal vere gode forhold for at eit slikt egg som ev. har blitt befrukta skal feste seg og begynne å utvikle seg vidare. Dette er grunnen til at slimhinna bygger seg opp.

Når egget kjem ned til livmora utan å ha blitt befrukta, slik det som oftast gjer, vil egget bli støtt ut saman med det "reiret" som har bygd seg opp, og då blør kvinna i nokre dagar. Det er det som er menstruasjon, eller mens. Slik held det på kvar månad i mange år.

Dersom eit egg har blitt befrukta på vegen frå eggstokken til livmora, og dette egget festar seg til livmorveggen, vil kroppen begynne å produsere andre hormon som gjer at slimhinna som er bygd opp ikkje blir støtt ut som ein mens. Då har kvinna blitt gravid. Mensen vil vanlegvis vere borte under graviditeten, og først komme tilbake ei stund etter at barnet er født.

Når kjem den første mensen?

Dei fleste får sin første mens i 12-13-årsalderen, men somme får det så tidlig som i 9-årsalderen, og andre ikkje før dei er kanskje 17 år. Mensen kjem når fleire andre pubertetsteikn som auka lengdevekst, brystutvikling og vekst av kjønnshår er komne godt igang. Det er umogeleg å seie akkurat når ein kan forvente at den første mensen kjem. Kanskje kan ein få ei aning om når ein kan forvente han dersom ein spør mor si eller ei syster når dei fekk mensen, for ofte kan ein likne litt, men slett ikkje alltid. Somme har litt vondt i magen før den første mensen kjem og somme merkar at dei har meir utflod i periodar i månadene før.

Utflod

Dei fleste jenter vil merke at dei får litt utflod ei god stund før dei får mensen for første gang. Dette fortset også vidare etter at mensen er kommen igang. Utflod kan ein merke ved at det blir litt fuktigare i skjeden og dermed i trusa. Utflod er væske som blir skilt ut frå spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen i tillegg til ein del celler frå slimhinna i skjeden. Utflod luktar vanlegvis lite, og lukta er gjerne litt svakt syrleg. Farga på utfloda er alt frå mjølkekvit til eggekvitaktig. Somme jenter har meir utflod enn andre, og det kan også variere litt frå dag til dag. Har du fleire spørsmål om utflod, kan du finne informasjon i artikkelen Utflod - spørsmål og svar på ung.no. Her finn du også spørsmål som andre har stilt og fått svar på.

 

 

Kor lenge varar mensen og kor mykje blod kjem det?

Ein del jenter har mensen i tre dagar, andre i over ei veke. Somme blør lite og andre mykje. I gjennomsnitt brukar det å komme ut ca. ein halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av heile perioden ein har mens. Menstruasjonsblodet er ei blanding av blod, utstøtt slimhinne og annan væske. Somme jenter som blør mykje, kan få litt låg blodprosent og litt lågt jernnivå i blodet. Då kan ein føle seg slapp og uopplagd. Dette kan sjekkast med ei blodprøve hos lækjaren. Dersom resultatet av prøva viser at ein har litt lågt jernnivå, bør ein ta jerntilskot i samråd med lækjaren. Les også spørsmål og svar om stor menstruasjonsbløding her.

Menstruasjonssyklus

Med ordet menstruasjonssyklus eller menssyklus meiner vi perioden frå ein mens til neste. Menssyklusen blir rekna frå første dag av mensen til første dag i neste mensperiode. Kor lang den tida er, varierer frå jente til jente, men som oftast dreier det seg om 25-30 dagar. Sjå meir om ordet menstruasjonssyklus i sexordlista vår. Dei første åra er det vanleg at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt frå to veker til eit par-tre månader mellom mensenperiodane. Det er lurt å notere seg i ein kalender kvar gong mensen kjem, slik at ein blir kjent med sin eigen syklus. Då vil ein lære seg å vite når ein kan rekne med at mensen kjem, og ein kan reagere dersom han ikkje kjem som han skal. Det kan jo bl.a. skje dersom ein har blitt gravid, eller er sjuk, stressa eller har spist for lite.

 

 

Eggløysing

Eigentleg er det eggløysinga - ikkje blødinga - som er sjølve greia i menssyklusen. Eggløysinga skjer ca. 14 dagar før mensen. Somme jenter merker eggløysinga ved at utfloda kjennest meir geleaktig enn elles, og somme har litt vondt i magen eller føler seg litt stinn eller oppblåst. Det er i tida rundt eggløysinga ei befruktning primært kan skje, slik at ein blir gravid om ein har ubeskytta sex.

Kva tyder PMS?

Det er ei forkorting av det engelske “premenstrual syndrom” (ulike symptom som kan oppstå før mensen). Symptom eller plager som kan oppstå i tida før mensen skuldast aukinga av hormon som no jobbar for å førebu utstøting av slimhinna.

Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage nokre dagar før mensen. Ein kan få ømme bryst, vondt i hovudet, murrande smerter i mage og rygg eller kjenne seg irritert eller lei seg. (Det er ikkje sikkert at ein kan gje mensen heile skulda for dårleg humør, men hormona kan nok påverke det noko). Somme jenter kan oppleve å bli meir kreative og aktive i dagane før mensen.

Mensensmerter

På fagspråket heiter menstruasjonssmerter dysmenoré

Ein del jenter har store magesmerter eller kjenner seg trøytte og slitne dei første dagane av mensen. Somme kan kjenne seg oppblåste og ha laus mage, eller vere kvalme, medan andre kan føle at dei ikkje yter like bra som elles i for eksempel idrett. Andre har ikkje plager i det heile tatt. Smertene som somme har skuldast ei form for krampe eller samantrekking i livmora, som blir utløyst av hormon. Det blir då litt lite oksygentilførsel til den muskelen som livmora jo er, og dette kan kjennast som smerte.

 

 

For dei fleste som har mensplager vil desse vere borte etter eit par dagar. Då kan du kjenne deg ekstra kvikk og glad i staden. Om du har veldig vondt under mensen, finst det hjelp. For somme kan det hjelpe med ei varmepute mot magen. P-piller kan også minske plagene. Smertestillande medisinar som Ibux, Naproxen eller Ledox vil hjelpe mot smerter, og for somme kan det også redusere blodmengda litt. Det å vere i rørsle kan vere godt for mange. Dei som trener regelmessig har ofte litt mindre menstruasjonsplager. Du kan få hjelp hos helsestasjon for ungdom eller hos lækjaren din dersom du har store plager.

 

 

Farga

Blodet har ulik farge i starten og på slutten av mensenperioden. Dei første dagane pleier blodet å vere klart raudt. Det kan vere rennande eller komme ut i mørke klumpar. Mot slutten av mensen blir det brunaktig. Det skuldast at det siv meir langsamt då og derfor blir mørkare på veg ut.

Lukta

Mensen luktar litt annleis enn den vanlege lukta frå skjeden. Blodet inneheld jern som kan gjere at det luktar litt metallisk eller litt søtt. Blod som blir liggande lenge vil lukte meir, så det er viktig å skifte bind regelmessig. Du treng ikkje å overdrive vaskinga, men ha vanleg god hygiene med underlivsvask morgon og kveld. Evt. kan du bruke ein våtserviett for intimhygiene når du skiftar bind eller tampong.

Vanlege spørsmål om mensen

Kan ein hoppe over ein mens?

Det er mogeleg å forskyve ein mens dersom du skal noko viktig der det passar veldig dårleg å få mensen. Spør helsesyster eller lækjaren om korleis du skal gjere det. Få råd om kva du kan gjere dersom det er litt krise om mensen kjem i ferien i artikkelen her.

Kan ein ha sex når ein har mensen?

Ja, det går bra. Om du sjølv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mogeleg. Sjølve samleiet kan kjennast litt annleis ut enn vanleg, siden fukta i skjeden blir blanda med blod.

Kan ein trene når ein har mensen?

Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve mest mogeleg som elles, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mykje.

Bade, då?

Ja, då. Om ikkje vatnet er veldig skittent eller ekstremt kaldt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan vere lurt å bytte tampongen etter at du har tatt eit bad.

Kan ein bli gravid når ein har mensen?

Ja, det kan ein. Rett før mensen og dei første dagane i mensenperioden er det mindre sjanse, men sidan eggløysinga kan komme uregelmessig – spesielt om du er ung – så kan ein bli gravid sjølv i periodar då ein trur at ein er sikker. Somme spør om tampong beskyttar mot graviditet. -Dersom du brukar tampong og de har samleie, kan tampongen bli dytta innover og ikkje ligge og tette heilt for ev. sæd fra guten.

Kan ein bli gravid før ein har fått mensen første gongen?

Ja, det kan ein. Kanskje er ein i ferd med å få den første mensen sin og har den første eggløysinga.

Kan ein bruke tampong sjølv om ein er jomfru?

Jenter har ein slimhinnefald som dannar ein krans eit par cm innanfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til sjølve skjeden. Opninga i skjedekransen kan variere i storleik. Skjedekransen er elastisk og kan tøyast mykje utan at slimhinna rivnar, særleg hos jenter i og etter puberteten. Når ein får mens, renn blodet frå livmora og ut gjennom den opninga som er. Oftast er opninga så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne storleiken, slik at du venner deg til det, og så kan du nok greie å bruke ein større storleik etterkvart. Prøv deg gradvis fram. Du vil framleis vere jomfru sjølv om du har brukt tampong.

Bind eller tampong?

Om du bruker bind eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Somme vel å bruke bind i starten og øver seg meir på å bruke tampong etterkvart. Somme bruker litt av kvart avhengig av situasjon og kanskje av mengda blod. Både bind og tampongar bør byttast regelmessig. Når du byter, så pakk inn det som er brukt i toalettpapir og kast det i søppelkassa. Bind og tampongar finst i ulike storleiker tilpassa mengda blod. Ofte blør ein meir i starten av kvar menstruasjon og må då bruke ein stor storleik, for så å gå over til ein mindre storleik når blødinga blir mindre. Truseinnlegg er den minste storleiken på bind og kan brukast heilt på slutten av mensen, om ein har mykje utflod somme gonger eller som ein tryggleik når ein går og ventar på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tampongar eller bind. Det er ein liten silikonkopp som ein brettar saman og fører inn i skjeden og som legg seg til rette slik at han kan samle opp mensblodet på ein trygg måte. Denne skal tømmast regelmessig, vaskast og settast inn igjen.

Korleis set ein inn ein tampong?

  • Øv deg på dette når du har god tid, er åleine og slappar av i musklane rundt skjedeopninga. Det er best å øve når du har mensen, for då sklir tampongen litt lettare inn.
  • Husk å vaske hendene.
  • Ta av plasten utanpå tampongen.
  • Du kan sitte på WC eller stå med det eine beinet på ein stol og det andre på golvet.
  • Hold i tampongen med snora ned. (Snora trekker du i når tampongen skal ut att).
  • Bruk gjerne ein spegel for å sjå om du er på rett plass. Prøv å før tampongen gjennom skjedeopninga. Dersom du får til dette, skyv han ei fingerlengd oppover. Då er han på plass.

Mange spenner seg fordi det kjennest rart og uvant. Mange kjenner at det er litt sårt også. Opninga blir ofte utvida litt etter at du har brukt tampong nokre gonger, slik at det går lettare å få han inn når du i tillegg slappar meir av.

Har DU spørsmål om MENSEN????

Har du spørsmål om mensen og får ikkje svar av venninner, mamma eller andre? Då kan du snakke med helsesyster på skulen din eller på Helsestasjon for ungdom.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
12.04.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Hjelp meg med kroppen
1
14.01.2019 16:40:45
Jeg fikk mensen for to dager siden for aller første gang men Idag så kommer det nesten ingenting er det normalt??
L
1
12.01.2019 01:28:27
Idag har jeg hat veeeeeldig vondt I magen at jeg nesten besvimte.... er det ett tegn på av jeg begynner å få mensen ? (Red.: Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Mensenjenta
2
04.12.2018 15:19:39
Jeg dikk mensen i 5. Klasse. Jeg var altså da den først som fikk mensen. Det jeg husker best fra 5. Var at jeg begynnte å mense når jeg var på skolen og jeg hadde seff grå bukse på så hele klassen så sikkert det. Jeg gjorde ikke så mye da siden vi var ferdig på skolen da. Jeg bare ringte mamma å sa at jeg hadde fått mensen og at hun måtte kjøpe bind. Det var veldig flaut.
Anonym
2
02.12.2018 21:16:27
Hva er så dumt med å få mensen sist i klassen?
Luna
2
26.11.2018 07:10:03
Hei jeg lurte på hvor mye jeg skal veie er en 169 og brier 64 kg?
Luna
2
25.11.2018 17:28:36
Hei hva skal jeg gjøre når jeg blør så mye når jeg mensen og når er brystene ferdig våkst?
Anonym
3
07.11.2018 20:47:35
Ka bør æ gjøra har itj hadd mensen på to månder og æ har itj hatt sex? Takk på forhond
Mensenjenta
3
06.11.2018 14:27:54
Jeg fikk mensen i går. Jeg var så uheldig å fikk det på skolen rett før gymmen så når jeg tok av trusa når vi skulle skifte var det en jente som sa:"Øh. Jeg tror du har mensen eller'no."Omg, det var så pinliiiiiiiiig!!!!!
Filosof
3
20.10.2018 09:27:07
Om det er farligt og ha mensen 2 ganger på en måne? Jeg har det for andre gang denne månen og jeg vet egt ikke så nye om mensen så det er bare set jeg lurer på

Håper dagen deres blir fin:) (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner.)
Filosof
4
20.10.2018 09:25:41
Im det er farligt å ha mensen 3»2 ganger op en måne? Jeg er’ny’ jeg har hatt det 2 ganger før så jeg vare lurer på ol det er farligt elns
John wick
1
19.10.2018 10:33:30
Jeg er gutt er det normalt å blø fra tissen??? Svar meg plis!11!1!2!11 (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner.)
Katrine
1
16.10.2018 16:38:29
Er det vanlig å ha mensen i mer enn 2 uker første gangen?
Rikke04
4
01.09.2018 13:34:45
I dag når jeg tørket meg kom det plutselig blod og det var slimete! Er det mensen og er det vanlig? Jeg er redd og forskrekket! Vær så snill svar fort!
Mimi07
4
11.08.2018 00:57:51
Hei, Jeg fikk mensen 10 Agust 2018 ca. Kl 15 Jeg var hos en venn. Å jeg fikk mensen, jeg tok 1 bind kalles det å stjele? Fordi jeg ikke har spurt dem, men Jeg ville ikke spørre fordi jeg syntes det er flaut. Å er det normalt av en 11 åring får mensen?
Jente 13
5
11.07.2018 14:06:59
Hei. Jeg fikk mensen i går men i dag har jeg ikke blødd noe. Klokken er 14.03 og har enda ikke blødd. Er det noe galt?(plis svar meg!)
Jente 13
5
11.07.2018 14:04:14
Hei. Jeg fikk mensen i går men i dag har jeg ikke blødd noe. Klokken er 14.03 og har enda ikke blødd. Er det noe galt?(plis svar meg!)
Jente 15 :-)
4
29.05.2018 18:12:54
Jeg fikk mensen for første gang da jeg var 10 år og jeg visste ikke at jeg kommer til å få det engang. Nå er jeg egentlig glad for at jeg fikk det tidligere enn andre for da kan jeg fortelle litt fakta om det de ikke visste. Selv om det er ekkelt og jeg føler meg helt nedfor og vondt i magen og kvalm er det verdt det. Jeg har ikke klart å tåle det opp gjennom årene, men det hjalp når jeg tenkte på hva jeg ville gjort hvis jeg fikk mensen for første gang nå. Da ville det vært mye stressende sikkert. Jeg liker ikke mensen, men før var jeg ikke glad for å få det tidlig første gang for de andre i klassen min fikk det aldri da jeg fikk det, men NÅ er jeg glad for jeg kan mye om mensen, da kan jeg fortelle alt de i klassen min på første gang kommer til å oppleve. Ahhh, jeg er så glad over meg selv akkurat nå :)
Jente 16
4
28.05.2018 18:46:01
Jeg har begynt å bruke tampong noen ganger men når jeg bruker det blør jeg bare igjennom med en gang, noen tips til hva jeg kan gjøre? Får jeg den ikke langt nok inn eller setter jeg den feil? Den er ikke ubehagelig, kjenner ikke at jeg har den i liksom
Jente 13 år
3
23.05.2018 15:02:26
Ja mensen er vont men vis du har veldig vont så kan du ta deg et varmt bad eller leng en varm flaske med vann der du har vont.håper det hjelper dpi sjokolade.
Bob
1
15.05.2018 21:29:05
Hva kan være tegn på at du snart får mensen? Tisset mitt har begynt å lukte litt rart.. kan det være et tegn? hei jeg er en gutt på 14-15 år. jeg trenger litt hjelp jeg blir kjeftet på fordi at jeg ikke vil gjøre hagearbeid nær humler og veps fordi jeg er livredd dem. i dag hadde jeg ikke spist frokost og når jeg skulle lage meg lunch sa mamma at jeg ikke får lov til å lage meg lunch med mindre jeg er ferdig med hagearbeidet. og når jeg ble ferdig satt jeg meg ved pcen og nå skriver jeg dette. jeg har depresjoner daglig og har prøvd et par ganger å ta mitt eget liv, men jeg vil ikke henge meg selv fordi det gjør så vondt. jeg trenger hjelp jeg blir kjeftet på daglig og hater livet alle på skolen ser meg som en glad gutt, men egentlig er jeg er sint og deprimert gutt som ikke har noe å gjøre etter skolen untatt korps, men det blir jeg tvingt til å være med i. (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss og få svar fra fagfolkene våre i panelet der. Hilsen ung.no-redaksjonen).
Jente
1
13.05.2018 04:33:07
Det kalles mensen
Rar mens
2
30.04.2018 17:50:09
Jeg har en veldig rar mens første gang jeg fikk det var I August 2017 så fikk jeg det I Januar2018. Jeg blør bare litt den første dagen også blør jeg ikke mer. Jeg er dritt lei av mensen er I dårlig humør hele tiden og føler nesten at jeg vil gråte. (Red.: Vi varer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Men du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar).
Anonym
2
17.03.2018 23:43:52
Har hatt mensen 2 ganger.....De 2 gangene har deg vært helt brunt (ser ut som at jeg har hatt diaré i trusa) alle vennene mine hadde helt vanlig blod første gang!
Får og så ikke til å sette inn en tampong!
Føles og ser ut som det er en propp som tetter hullet!!
Please svar har ingen å spørre (Red.: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar)
anonym
4
07.03.2018 13:03:41
mensen gjør vondt
livet er teit
4
06.03.2018 10:54:48
Livet er teit for en jente pga mensen og sånt. gutter har jo ikke samme problemet. men kan dere versåsnill slutte å mase om det er normalt eller ikke (: jeg vet dere friker ut om at det er tidlig eller seint men mensen er helt naturlig spør heller foreldere deres i stedet for å spørre denne syke mæ nettsida. men ja mensen mensen det er slitsomt og helt normalt.
Anonym
2
25.02.2018 09:18:02
Hei, jeg jeg lurte på om det er normalt, når man ikke har fått mensen innen den tiden man skal, liksom at nå er den to dager forsinket, men jeg får liksom mensensmerter, men har ikke fått det enda, og jeg er akkurat nå to dager over tiden
Jente 14
2
22.02.2018 11:51:57
Er det normalt at Mensen er hvit og kommer 2 ganger i uken?
Anonym
3
27.02.2018 14:08:56
Det er utflod, ikke vær redd
Jente på 9 trinn
3
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
jente fra 8
4
22.02.2018 01:21:36
Ikke vær redd. Det er normalt
Jente på 9 trinn
1
14.02.2018 19:34:58
Hvis du har hatt utflod i 2 år men har ikke fått mensen enna, hva er grunnen for det?
Potterhead
6
06.02.2018 08:45:41
Jeg fikk første mens den dagen vi hadde mattetentamen....jeg er vanligvis god i matte, men jeg klarte ikke å kosentrere meg. Er det normalt å være ukonsentrert og sliten? Jeg lurer også på om noen har tips om hvordan du kan takle mens bedre?
Jente
1
31.01.2018 16:25:24
Hvor lenge har man mensensmerter før man får mensen?
(RED: Du kan skrive inn spørsmålet til oss på ung.no/oss, så vil en fagperson svare på spørsmålet ditt. Redaksjonen svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen ung.no).
Jente 11 år
2
27.01.2018 09:03:44
Jeg hadde utflod i over 3 år før jeg fikk mensen og når jeg først fikk mensen så mista jeg den men ett år senere fikk jeg mensen tilbake for godt
jente 14
1
07.01.2018 19:38:28
jeg får alltid mensen etter 4 uker men i det site får jeg mensen etter 3 uker er det normalt?
Hei
1
16.02.2018 13:10:42
Ja det er normalt tror eg
Svar
1
18.01.2018 12:59:56
Ja det er helt normalt mensen kan variere når den kommer
J12
1
24.12.2017 01:50:38
Jeg er 12 år og har hatt mensen siden ifjor. Men de siste gangene jeg hsr hatt d har d var fossa ut og vart i 5 dager, er det normalt
J15
1
22.02.2018 11:53:05
Nei
Jente 14år
3
03.12.2017 10:59:08
Hei, jeg er en jente på 14 år. I de to siste dagene har jeg hatt brun utflod og tenkte at det var mensen. Jeg har veldig lite og ingenting kommer i trusa men på papiret, men da jeg våknet i dag på den tredje dagen var det mye hvit utflod og der luktet nesten sur vin eller noe. Er dette vanlig?
Jente 14år
4
03.12.2017 11:00:27
Har heller ingen mage smerter
:/
1
26.11.2017 14:49:06
Hei jeg fikk mensen igår tørr ikke si dt til noen pga synes dt er flaut også blør det mye, men jeg har ikke så vondt i magen er mer kvalm har ofc vondt i magrn men ja er mest kvalm
Anonym
1
03.12.2017 11:06:12
Hvos du ikke tørr å si det, kan du sende meldig
Tvilling
2
08.11.2017 14:35:01
Jeg har en tvilling som har fått mensen og lurer på om det kan hende at jeg får mensen snart siden tvillingen min har fått det.
Pjoff
4
07.11.2017 22:12:40
Har hatt mensen siden februar. Første gang gikk det ca 5 måner mellom også ca 5 uker at par ganger, men nå har jeg ikke hatt det på 12 uker!! Jeg blødde bitte litt for 2 uker siden, men ikke noe annet. Jeg har ikke hatt sex. Er dette normalt og hvorfor har jeg ikke hatt mensen på 12 uker? (Red: Hei, vi svarer dessverre ikke på spørsmål her inne, men skriv til oss på ung.no/oss, så vil en i fagpanelet svare deg. Hilsen ung.no)
Normalt
1
07.12.2017 20:46:28
Som jeg har blitt fortalt er det ikke noe farlig at mensen kommer til forskjellig tid de første gangene. Etter kanskje fem ganger skal den begynne å komme mer regelmessig. Hvis den plutselig stopper eller kommer for sent eller tidlig, kan det være lurt å dra til legen, men det er bare når man har hatt det en stund. Du har ingen grunn til å bekymre deg.
Hemelig
1
15.10.2017 22:56:03
Jeg hadde mensen får 2 uker siden men jeg har plutselig fått den og det er liksom 2 uker til jeg skal få den hva skal jeg gjøre jeg er bare 11-åring??!!??
Marie
2
05.10.2017 21:53:28
Jeg går i sjette klasse og har hatt utflod siden starten av femte, har ikke mensen er det normalt??
Vet mye
3
08.10.2017 01:38:54
Ja dette er normalt
Mensen for 2.gang
2
24.09.2017 10:32:51
Jeg har hatt mensen i gang men jeg skulle egentlig fått det igår og jeg har ikke fått det enno, jeg blir redd og bekymret. Jeg vil gjerne ha svar om det er normamt eller ikke
Vet det
0
08.10.2017 01:39:51
Mensen er uregelmessig i starten i mensen, det er normalt
Jente 14
2
22.09.2017 16:07:48
Jeg har fått min første mensen og jeg skulle få mensen min for 2 uker siden men, den har ittj kommet enno hva betyr dt? Og jeg har ikke hatt sex!?
Vet det
0
08.10.2017 01:40:34
Det er normalt å ha uregelmessig mensen i starten, dette er normalt
Mensen for 2.gang
0
25.09.2017 21:06:08
Er du gravid?
Gutt 14
1
19.09.2017 11:11:51
Er det sant at jenter blir lett sure når de har mensen.
Ja!!!
0
05.10.2017 21:50:54
Ja!!!!!!!
En som ikkje vet alt og lurer!
0
11.09.2017 12:57:39
Du kan si til læreren at du har mens og da må du sikkert ikkje ha gym.
Jente 15
0
22.02.2018 11:55:09
Ja, men læreren måtte ha bevis fra meg så måtte eg vise han det
En som lurer
0
09.09.2017 13:17:28
Er det vanlig og bli sulten når man har utflod?
Julie
0
26.10.2017 17:34:16
Ja
Delfin04
0
04.09.2017 20:11:33
Jeg har mensen, og skal ha gym. Vi må dusje etter gymmen også, vill ikke det når man har mensen med tampong tråden og sånn. Hva skal jeg gjøre??
En som ikkje vet alt men lurer.
1
11.09.2017 12:58:41
Sjekk posten min der har du svaret
Aras
2
02.09.2017 13:28:16
Jeg har skikkelig vondt i magen når eg har mensen og når eg ikke har det. Hva skal man gjøre da??
Marie
0
05.10.2017 21:52:13
Du kan gå på p-piller hvis det er veldig ille
J14
0
23.08.2017 21:43:00
Har hatt mensen i 2 mnd og er lei av det allerede... What a great life mates
Jente13
0
17.12.2017 22:16:39
Eni med dej. Hatt det i to måna å e drittlei av det
Jente 12. År
1
12.08.2017 02:52:47
Jeg er 12.år å lurer på om jeg må barbere meg noen steder? Å jeg skal i en badebursdag i et badeland. Å lurer på om d e dumt å bade? Jeg har utflod heletiden. Jeg har skikkelig ofte vondt i hodet,magen og ryggen. Er ikke på topp humør å ler ikke ofte akuratt. Er grusomt mye trøtt. Men får ikke sove. Er ofte sliten å vil hvile. Hva skal jeg gjøre?
12 år, barberer seg
0
08.10.2017 01:42:11
Du velger selv om du vil barbere deg
.
3
29.07.2017 19:07:02
Hei jeg klør så mye av bindet at jeg får SÅR HVA SKAL JEG GJØRE?
Drififu
1
07.01.2018 03:34:22
Snsnns
Julie
0
26.10.2017 17:37:28
Du må sikkert ha parfyme fri bind
Ani
0
16.08.2017 23:03:25
Libresse roll press go, har aldri klødd noe på meg
Svar?
0
02.08.2017 16:14:06
Jeg bruker lysegrønn Always bind om dagen og lilla Always bind om natten.. merker ikke noe

Spørsmål og svar

I ca 4 dager nå har jeg hatt brun utflod, lurer på hvorfor?
Hei! Utfloden er antakelig helt uskyldig. Det kan være litt gammelt blod. Noen har litt blødning ved eggløsning og det kan passe med datoen for ...
Jeg har menssmerter når jeg ikke har mensen, hva kan det være?
Hei Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 15 år! Jenter opplever mensen forskjellig, også menssmerter. Noen har mye smerter, andre kjenner ingen...
Hvor lenge kan man ha i en tampong?
Hei! Dette er hva o.b. anbefaler: "Du bør bytte tampong regelmessig. Hvor ofte avhenger av hvor mye du blør. De første dagene av mensen når...
Jeg har kraftig PMS 1-2 uker før mensen, jeg blir deprimert, får humørsvingninger, svetter og fryser, mister matlysten og blir veldig irritert. Kan det være PMDD?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!​   Huff, dette høres ikke noe greit ut. Jeg synes det er en god ide å snakke med helsesøster om d...
Er det normal å ha brun mensen?
Hei Det er mange unge jenter som opplever brun mens/utflod, dette er helt ufarlig. Særlig om mensen er sparsom vil den være brunlig. Det kan varie...
Spørsmål om tampongbruk
Hei 1. Tampongen kan skyves inn i en direkte retning litt på skrå bakover.  Hvis det er vanskelig å få til, kan du prøve å bruke tampongen "ta...
Får av og til vondt i klitoris.
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du onanerer og at du av og til får vondt i "det lille hodet" i underlivet når du...
Mensblodet mitt er svart, er det farlig? 
Hei jente 14 år Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Jeg kan berolige deg med at det er helt normalt og ufarlig om mensblodet ditt er svart på...
Hvor lenge varer en menstruasjon?
Hei! Det varierer noe fra jente til jente hvor lenge en menstruasjon varer hver gang. Noen har 3-4 dager og noen har kanskje 7-8 dager. Man pleie...
Jeg lurte på om det er noen tegn før man får mens?
Hei! Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen. De kan få ømme bryster, vondt i hodet eller kjenne seg irriterte eller l...
Er det farlig å sove med tampong i 12 timer?
Hei Mest sannsynlig er det ikke farlig, men jeg vil ikke anbefale deg å sove med tampong i 12 timer. Hva med å ha klokken på ring etter 8 timer fo...
Diare når man har mensen
Hei Ja mange opplever at de er løsere i avføringen når de har mensen. Det er et hormon som heter prostaglandin, som kroppen produserer når du har...
Er det normalt å ha menssmerter en uke før menstruasjon?
Hei Takk for at du skriver til Ung.no.   Dessverre er menstruasjonssmerter og kramper en del av livet for mange kvinner både før og under mensen...
Hva er dødelig dose for Ibux/paracet.
Hei takk for atdu kontakter Ung.no Paracet (paracetamol) Grensen for inntak med fare for akutt leverskade 175mg/kg for barn. Det vil for eksempel si...
Vokser man ikke mer i høyden etter at man har fått mensen?
Hei De fleste jenter vokser mer i høyden etter at de har fått mensen.  I gjennomsnitt vokser jenter 8-10 cm i lengden etter at de har fått mensen...
Hvor ofte skal man skifte bind?
Hei. Når en jente har mensen, er det fare for at hun kan lukte litt dersom hun ikke passer ekstra godt på hygienen sin. Det er derfor viktig å ski...
Lurer på hvorfor jeg får vondt i ryggen når jeg har mensen
Hei! Hva skyldes menstruasjonssmerter? Menstruasjonssmerter skyldes at det dannes prostaglandiner i livmoren ved menstruasjon. Prostaglandiner er ...
Jeg blør utrolig mye når jeg har mensen, og må gå med nattbind om dagen
Hei Noen jenter har veldig store blødninger.  Det er jo slitsomt, slik du beskriver, og i tillegg så kan man få litt lav blodprosent og lavt jern...
Blødning etter samleie
Hei Du skal ikke engste deg. Mest sannsynlig er dette helt ufarlig. Årsakene til slike blødninger kan være mange, men skyldes i de fleste tilfelle...
Se alle