Piercing er et forholdsvis vanlig fenomen. Ringer og nagler i f.eks øreflipp, navle eller øyebryn er ikke så uvanlig. For de fleste forløper denne ”pyntingen” seg rimelig ukomplisert og smertefritt. Men, selv med en ”vanlig” piercing kan det oppstå komplikasjoner.

Aldersgrense

Det finnes ingen lovfestet aldersgrense for å få piercing, men de fleste piercingstudioer har satt 16-18 år som en nedre aldersgrense. Dette er fordi en piercing krever mye stell, og det er svært viktig at man er nøye med hygienen.

Det finnes en lovhjemlet forskrift som går på piercing, men dette omtaler hygienen.

Uansett er det viktig å sjekke ut piercing-stedet før du eventuelt tar en piercing, for det er forskjeller på seriøsiteten til stedene.

Er det vondt?

  • Hvor vondt det gjør å pierce seg varierer fra person til person, og hvor på kroppen man stikker.
FAKTA

De fleste piercingstudioer har satt en nedre aldersgrense på 16-18 år. Grunnen til dette er at en piercing krever mye stell, og svært god hygiene. Vær kritisk når du velger piercingstudio. Dårlig hygiene og useriøse aktører kan gi deg plager også etter at du har tatt ut piercingen.

Selve stikket tar under et sekund, og kan sammenliknes med et vanlig sprøytestikk. Men, noen takler smerte bedre enn andre, så det finnes ingen fasitsvar på hvor vondt det gjør.

Det som imildertid er likt for alle, er at hygiene i stor grad avgjør hvor vondt det vil gjøre i ettertid, og hvor lang tid såret bruker på å gro. Dårlig hygiene og feil stell av såret kan gi infeksjoner, arr og andre plager.

Gror sakte

  • Selv om det går bra for de aller fleste, er det viktig å huske på at en piercing ikke er risikofritt.

Infeksjoner og andre plager kan oppstå selv lenge etter at du tok piercingen. Det er viktig å huske på at sårene bruker lang tid på å gro, selv om du kanskje ikke kjenner noen smerte når du rører på smykket.

Verst er kanskje navlen. Her kan såret bruke opp til ni måneder på gro skikkelig. (sannsynligvis fordi den er tildekket av stramme klær og belter). I tungen regner man en tilhelingstid på 3-6 uker, i ører/leppe/øyebryn 6-8 uker, og brystvorter 8-16 uker.

Heldigvis er det svært få som blir alvorlig syke av piercingen. Men det er viktig å huske på at man i tiden før såret er grodd er ekstra mottakelig for infeksjoner. Infeksjoner kan vise seg i form av væskende sår, utslett eller rød, varm og irritert hud rundt piercingen. Det finnes også tilfeller der man har utviklet nikkelallergi eller annen kontaktallergi, det vil si at man blir allergisk overfor enkelte stoffer i piercingsmykket. Er man usikker på om man har fått en infeksjon eller allergi, bør man kontakte lege.

Hygiene

  • En piercing skal renses hver dag til den er ferdig grodd.

Men det kan også være lurt å rense den innimellom også etter at såret er grodd. Huden din utskiller talg og smuss, og i noen tilfeller kan dette begynne å lukte.

Det er viktig at rensemiddelet du bruker ikke er for sterkt. Dette kan irritere og svi i såret, og dermed forlenge grotiden. Det er ulike oppfatninger av hvilke rensemidler som er de beste, men han eller hun som utfører piercingen på deg vil kunne gi deg gode råd. Hvis du ikke har anledning til å spørre, kan som regel saltvann, 0,9 % være et alternativ, eller Pyrisept/Klorhexidin. For piercinger i munnen kan munnskyllevann være et greit alternativ.

Trening/bading

  • Det er i utgangspunktet ikke noe problem å verken trene eller bade etter at du har tatt en piercing. Det er likevel viktig å ta noen forhåndsregler.

Etter at du har fått satt inn en piercing er huden rød og øm en periode. Da bør man unngå at piercingen blir klemt, og at klær eller annet gnisser inn mot såret. Har du f.eks tatt piercing i navlen, kan mageøvelser være irriterende for såret. Driver man med idretter der man kan være utsatt for slag og spark, bør man selvfølgelig være svært forsiktig med hvor man piercer seg. Man bør også være forsiktig med kontaktsport (f.eks bryting) den første tiden. Selv om du er hygienisk og renslig, er det ikke sikkert at alle andre er det. Beskytt evt. piercingen ved å dekke den til under risikofylte situasjoner.

Når det gjelder bading er også sunn fornuft den viktigste tommelfingelregelen. Som med alle andre åpne sår på kroppen bør du være sikker på at vannet du bader i er rent, og kanskje holde deg til din egen dusj den første tiden.

Det viktigste er likevel å lytte til kroppens signaler. Sier kroppen at et sted er sårt, har den som regel rett i det.

Tenke deg godt om før du tar en piercing. Piercing kan lage skader for fremtiden. For eksempel kan du få problemer med å amme hvis du har tatt piercing i brystvorta. Det vil alltid bli arr etter piercinger.