Er det farlig?

For de aller fleste forløper sykdomsperioden seg som mer ubehagelig enn farlig. Normalt varer kyssesyken i to til fire uker, men enkelte vil oppleve å være syke enda lenger.

I svært få tilfeller kan det oppstå komplikasjoner. Dette kan være lungebetennelse, skader på luftveiene eller sykdommer som hjernehinnebetennelse og hjertebetennelse.

 • Den mest kjente og mest fryktede følgen av kyssesyken er skader på milten. Heldigvis er det svært få som rammes av dette, faktisk så lite som 0.1 til 0.2 % av de som blir smittet av kyssesyken.

Hvordan smitter kyssesyken?

Kyssesyken heter egentlig mononukleose, men har fått navnet sitt fordi den smitter gjennom dråpesmitte. Det vil si at dersom du drikker av samme flaske, deler en sigarett, eller kysser(!) en som er smittet, risikerer du også å bli syk.

 • Det finnes ingen behandling mot mononukleose, men det er svært viktig at den som er blitt syk oppsøker lege.

Er jeg syk?

I de første ukene fra man er smittet, til selve kyssesyken bryter ut, opplever mange lette, influensaliknende symptomer.

Nå kyssesyken så bryter ut, forsterkes disse symptomene. Høy feber, vond hals, hovne mandler og lymfekjertler er vanlig. (spesielt på halsen, under armene og i lysken). Dersom milten er hoven vil mange også oppleve ubehag i magen.

Mange vil også få forstørret lever, og det som kalles høye leververdier. Dette sjekkes jevnlig hos legen under sykdomsperioden, og man blir ikke ”friskmeldt” før blodprøvene viser en frisk lever.

 • Fordi symptomene på kyssesyke likner veldig på influensa, bør man oppsøke lege for å få bekreftet at man har fått mononukleose, dersom man mistenker dette. Dette gjør legen enkelt ved en blodprøve, og en prøve fra halsen.

Hvordan blir jeg frisk?

Som sagt finnes det ingen medisiner som dreper mononukleose-viruset. Det er likevel svært viktig at den som har blitt syk følger legens råd.

 • De viktigste tiltakene på kyssesyken er ro og hvile, og unngå alkohol.

 • Så lenge leververdiene er høye, skal man også unngå enkelte legemidler, blant annet paracetamol. (som b.l.a finnes i enkelte smertestillende tabletter)

Kan jeg trene?

Ved kraftige fysiske anstrengelser er det en teoretisk fare for at det kan oppstå skader på milten. Man rådes derfor til å holde seg i ro inntil legen ser av blodprøvene at du er helt frisk.

 • Ofte anbefales du å vente i fire uker fra sykdommen er overstått til du går tilbake til full fysisk aktivitet.

Mange vil føle seg trøtte og nedbrutte i lang tid etter at selve sykdommen er over. Mye av grunnen til at dette er at immunsystemet ditt er ”slitent”.

 • Det kan ta flere måneder før man er på topp igjen etter at man har hatt kyssesyken.

Gode råd for deg som er blitt syk

 • Vondt i halsen kan ofte lindres litt med noe varmt eller kaldt å drikke

 • Husk at du skal drikke mye når du har feber

 • Hvil deg når du er trøtt eller har feber

 • Når du skal gjenoppta fysisk aktivitet så skal du starte forsiktig og øke langsomt

 • Du skal vente med kraftige fysiske anstrengelser til det har gått fire uker etter at sykdommen er overstått. Likeledes kontaktsport, pga. faren for støt mot magen (lever og milt kan sprekke)

 • Alkoholinntaket bør begrenses, helst unngås en kortere periode, også etter at du har blitt frisk.