Det er ikke uvanlig at forhuden er litt trang i puberteten. 1-2 % har trang forhud i tenårene. Dette vil ofte bedre seg nå penis vokser i løpet av puberteten.

Dersom du ikke kan trekke forhuden helt tilbake over penishodet, eller har smerter når du gjør det, tyder det på at den er for trang. Det finnes flere muligheter for å rette på dette.

Bruk krem

Det første du kan prøve er å smøre forhuden din inn med en krem som inneholder kortison og så forsøke å tøye forhuden forsiktig ved å prøve å trekke den tilbake, hver morgen og kveld i 6-8 uker.

Det er ikke meningen at det skal være veldig vondt og du skal heller ikke ta i så det begynner å blø. Etter hvert vil forhåpentligvis forhuden vide seg ut slik at du får trukket den skikkelig tilbake uten smerter. Dersom den blir trangere igjen etter en stund, kan du gjenta denne prosedyren.

Det går an å forsøke med Hydrokortison krem som du får kjøpt på apoteket uten resept, men ofte behøves det sterkere krem og det må du til lege for å få på resept.

Når du smører med Hydrokortison eller andre sterkere midler som er skrevet ut av lege, skal hele forhuden smøres - både på utsiden og innsiden (innsiden der du kommer til - etter hvor langt du klarer å dra forhuden tilbake). Hvis du har sår hud så må du vente med behandlingen til huden er hel igjen.

 

FAKTA

Har du trang forhud kan du prøve å smøre forhuden din inn med en krem som inneholder kortison og så forsøke å tøye forhuden forsiktig ved å prøve å trekke den tilbake, morgen og kveld i 6-8 uker.

 

Hvis krem ikke hjelper, kan legen hjelpe

Dersom dette ikke hjelper bør du oppsøke en lege, enten fastlegen din eller en lege ved helsestasjon for ungdom.

Legen kan henvise deg til en kirurg som kan vurdere om du bør opereres eller ikke. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake når penis er slapp. Det er viktig å få gjennomført en slik operasjon når forhuden er alt for trang. Hvis dette ikke gjøres kan du få smerter, blødninger og ubehag ved onani og samleie.

Liten operasjon

En slik operasjon er ikke stor, og du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Det finnes ulike metoder for operasjon. I de fleste tilfeller skjærer kirurgen forhuden med to snitt og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre.

Etter en slik operasjon vil forhuden kunne trekkes tilbake, men utseende vil bli litt annerledes; litt mindre av forhuden vil dekke penishodet, og hos en del vil litt mer av penishodet vises også når penis er slapp. Dersom operasjon er aktuelt for deg vil kirurgen forklare deg nøyaktig hva som skal skje før du blir operert.

Operasjon av trang forhud er gratis.

Etter en slik operasjon er det viktig å holde penis i ro i noen uker. Hvis sårene har grodd fint, skal det ikke være noe problem å være seksuelt aktiv etter 2-3 ukers tid.

Du kan ha god sex med trang forhud

Så lenge du passer på å rulle kondomet helt ned på roten av penis, vil ikke det at forhuden din er litt trang ha noe å si for hvor godt kondomet sitter.

Selv om du ikke klarer å trekke forhuden bak penishodet når den er stiv, vil du kunne ha like god sex som om du klarte det - så lenge du ikke har smerter.