Hopp til hovedinnholdet

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)
SYKDOM: Visste du at usunt kosthold er den viktigste risikofaktoren for sykdom i Norge?

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Offentlig og kvalitetssikret
Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)
SYKDOM: Visste du at usunt kosthold er den viktigste risikofaktoren for sykdom i Norge?

En sunn hverdag gir overskudd, velvære og god helse og gjør deg ikke minst mer fornøyd med deg selv. Dette er en oppskrift på vanlig, gjennomførbar hverdagsspising og hverdagstrening. Hemmeligheten ligger i å holde de gode vanene over tid.

Vær aktiv - finn noe du liker

Delta i varierte idrettsaktiviteter og allsidig fysisk aktivitet ute og inne. Hvis du har gått litt lei av det du gikk på før; start med noe nytt som du syns er gøy i stedet for å bare slutte.

Finn på ting med venner i fritiden som gjør at dere bruker kroppen. Trampoline, dans, sykling, ballspill, klatring, skogtur, svømming/bading osv. (Da blir det også ofte mer gøy enn når man sitter stille med en rolig aktivitet).

Å gå eller sykle til og fra skolen og til andre aktiviteter er god trening.

Generelle råd om fysisk aktivitet

 • Du bør få mest mulig tid til fysisk aktivitet og være fysisk aktiv minimum 60 minutter hver dag. Aktiviteten kan deles inn i kortere perioder i løpet av dagen, men det er også fint om du får til en sammenhengende treningsøkt av litt lenger varighet.
 • Aktiviteten bør være så allsidig og engasjerende som mulig for å utvikle alle sider ved den fysiske formen som utholdenhet, muskelstyrke, bevegelighet og motoriske ferdigheter.
 • Utfold deg og bruk kroppen, det er naturlig!
 • Ikke still for store krav til deg selv, men gi deg selv ros for den aktiviteten du gjør.
 • Aktiviteter må være på dine premisser.
 • Få med deg venner på lek, vær nysgjerrige, utforsk treningsformer!
 • Å være ute i frisk luft er supert.
 • Føl gleden ved å være i bevegelse.
 • Fysisk aktivitet må bli en del av hverdagen.
 • Har du god motorikk, blir du oftest mer populær og mindre aggressiv.

Mat

 • Spis frokost eller lag frokostmatpakken selv – frokost gir energi og økt konsentrasjon til en lang skoledag.
 • Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen, til sammen ca. 750 g.
 • Vann er tørstedrikk – begrens brusdrikkingen. Magre melketyper er bra som drikke til brødmat og på kornblandinger.
 • Spis regelmessige måltider, 4-5 ganger om dagen. Da får man jevn tilførsel av energi og viktige næringsstoffer. Det gjør det også lettere å holde seg unna småspising.

 

 

Generelle råd om kosthold

 • Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig.
 • Velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites.
 • Spis grove korn- og brødvarer.
 • Bruk gjerne fisk til middag 2-3 ganger i ukea og spis fiskepålegg ofte.
 • Velg magre kjøttprodukter til middag og som pålegg.
 • Velg skummetmelk, lettmelk eller ekstra lett melk og andre meieriprodukter med mindre fett.
 • Velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør.
 • Kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri.
 • Vær forsiktig med salt.
 • Drikk vann når du er tørst.

Lever du etter disse kostrådene vil du dekke kroppens behov for vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer.

Du kan finne flere gode råd om hva du kan gjøre selv på helsenorge.no sine sider.

Sist oppdatert:
08.01.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Andy
0
06.03.2019 10:50:00
Ver fornøyd med den du er
itsmelwinbp på insta
2
20.09.2017 10:33:37
jeg mener man skal være fornøyd med det man har
Garpen
1
19.09.2017 00:21:06
Hvis du vil komme i form må du spise mer. Jeg anbefaler en ekstra til dagen midag med egg. Spis stort eller forbli liten.
Anonym
3
30.07.2016 00:11:06
Hei vet dere hvorfor jeg ikke kan skrive: s-t-j-e-r-n-e på mobilen? Når jeg prøve så blir det bare: $!)=&€¥.
Hemmelig forelsket i en viss♥️
1
30.07.2016 01:59:23
Jeg skriver bare stjerne jeg...
Så dritt lei
1
08.06.2016 14:50:45
Nesten alltid det samme. Ingen variasjon. Ingenting godt. Ingenting frister. Kostholdet her hjemme er ikke stort å skyte av. Jeg får ikke i meg nok grønsaker og frukt. Hvordan skal jeg forbedre dette. Har også lott vanlige foreldre så vi kjøper ikke mye av dette heller. Slik at vi sparer penger. Siden vi ikke er rike. Ikke fattige heller. Hva skal jeg gjøre for å få overskuddet jeg trenger i hverdagen? Akkurat nå sovner jeg på dagene. Føler at jeg legger på meg. Lizzm fortere enn vanlig. Trener lite egentlig nesten ingenting. Har ikke energi til det. Hva skal jeg gjøre?
Anonym
2
30.07.2016 17:30:22
Speiding anbefales
J16
4
14.06.2016 13:55:56
Snakk med foreldrene dine! Fortell dem at du er mye sliten og har lite overskudd, og at du har lyst til å gjøre noe med det. Les deg opp på kosthold, og endre kostholdet ditt sakte. Det finnes ganske billig frukt og grønt også. Finn en (gjerne flere) aktiviteter du liker å holde på med og hold deg i aktivitet. :):) det er utrolig hva sunn mat og fysisk aktivitet kan gjøre!
Woho
3
15.05.2014 22:19:23
Trener 3 ganger i uken fast, 2 timer hver gang, men trener utenom også :) er ca 1.60 høy, og veier ca 60kg. Helsesøster sa til meg at det var helt normalt. Så til dere som veier 50: ikke stress med det. Jeg er 14 år.
Lene
2
08.05.2014 09:51:26
Jeg trener på Fresh tre ganger i uken, da trener jeg egentlig bare rumpa mi... Hehe, også mage da, selvfølgelig. Etter jeg er ferdig med trening så kjøper jeg alltid de drinkene som er der... De smaker så godt... Jeg spiser også bare godteri på tentamner og på lørdager, derfor blir det ekstra godt. Chips spiser jeg alltid på fredager... Namnam!
liverpool
1
15.04.2014 22:27:55
Hei! Jeg er en gutt som nettop har fylt 14. Jeg er ca 153 cm høy og veier rundt 44 kilo. Jeg har ganske tynne bein og armer men tjukk mage i forholdt til deg. Jeg har lyst til å vokse mer og bli sterkere og større muskler.( armer, bein, lår og stortsett hele kroppen. Hva burde jeg spise? Og trene? Jeg vil gjerne ha teeningstips til styrkeøvelser og hva jeg burde spise før og etter trening og hvor lenge før og etter trening.
Linn
1
27.08.2015 19:28:41
Du kan jo begyne med en enkel diet som man kan forholde seg til
Linn
1
27.08.2015 19:27:22
Da veier du lite jeg er 12 og veier 35 kg ( jeg vet mye )
Bare lurer
1
14.02.2018 18:22:10
Hvor høy er du Linn??
meg
2
16.02.2014 18:57:21
Hei jeg er en jente som er 13 år og er 172 cm og veier 95,9.jeg føler meg som om jeg ikke er en av de andre folk ser på meg og sier går du i 8 klasse du er jo for tykk og ler av meg .og har ikke finn kropp og store lår..vær så snill gi meg tips om dette for jeg vil ha en fin kropp
Jente14
6
31.07.2014 10:35:17
Les artikkelen du kommenterte på. Tren, spis sunt og vær i bevegelse. Du kan ikke gjøre noe mer enn det, og det kommer til å ta deg hvertfall et år å nå normalvekt. Ting tar tid, kroppen bruker tid på å forandre seg og det kommer ikke til å skje over natta. Alt mellom 55kg og 74kg vil være normalvektig for deg (http://www.melk.no/verktoy/bmi-kalkulator/). For å gå ned i vekt og holde det må du endre livsstilen din, ikke gå på en diett i 30 dager eller faste noen uker. Da får du jo-jo vekt og skader kroppen din. Tenk over hva du spiser. Drikker du mye brus, energidrikk, saft, juice eller andre drikker med tilsatt sukker? Kutt det ut, og bytt ut med vann. Spiser du mye hvitt brød, søte bakverk, kaker, chips, sjokolade og godteri? Kutt det ut. Bytt ut med grovbrød og søte frukter/bær. Du kan ta deg et kakestykke ELLER annen snacks en dag i uken, men lag en regel for hvor mye, for eksempel at du kun har lov til å kjøpe snacks for under 50 kroner. Frukt og bær kan fint erstatte godteri: ananas, mango, eple, pære, kiwi, jordbær, bringebær, blåbær... det er søtt, og du kan ta å skjære opp frukt og grønnsaker med noen små skåler bær til på lørdagskvelden i stedet for å stappe i deg usunne ting. Pleier du sitte å spise masse mat helt til du nærmest triller fra bordet, og spiser du selv om du ikke er sulten? Slutt med det. Spis kun til du ikke er sulten lenger, aldri til du er helt mett, og spis igjen når du er sulten (3 vanlige måltider om dagen, alt annet skal være frukt og grønt). Spiser du kun for å spise har du en dårlig vane å deale med. Hver gang du går for å spise, spør du deg selv: Ville jeg spist frukt og grønnsaker nå? Er svaret ja, tar du deg mat, sannsynligheten for at du faktisk er sulten er stor. Er svaret nei, tar du deg heller et glass vann; mest sannsynlig har du bare lyst på noe for nytelsens skyld. Det er vanskelig, men du blir ikke tynnere av å sitte på rævva og ønske deg tynn. Du må faktisk flytte på deg og trene kondisjon og styrke, også.
Jente0008
1
28.06.2014 00:28:29
Jeg er 12 år, 162 cm høy og veier 68 kg. Jeg har en kraftig benbygning, og det ligger til familien:(.......
Jente14
2
31.07.2014 10:23:00
Sorry for å knuse unnskyldningen din, men kraftig benbygning har nesten ingenting å si for vekten. Hos damer KAN forskjellen bli 750 gram fra den smaleste bygningen til den kraftigste, og hos menn KAN forskjellen bli 1 kilo. Derimot vil benbygningen din ha noe å si for hvordan du bærer vekten. Ta to jenter, begge er 170cm høye, og A spinkel benbygning og B har kraftig. Begge veier først 58 kilo. På A kan dette se helt naturlig og flott ut, hun ser frisk og sunn ut og er slank og sunn. B derimot ser mager og undervektig ut. La oss si at begge går opp i vekt; nå veier de 70 kilo. B ser slank, frisk og sunn ut, men A ser lubben og litt overvektig ut.
Robby
1
16.10.2014 00:05:28
Det med benbygning her helt riktig. Skjelettet er ment for å ikke veie mye. Skjelettet våres veier ikke mange kg og da har ikke forskjellen mellom kraftig og spinkel benbygning noe å si på vekten
jente0008
2
04.01.2015 20:11:15
Det viste jeg Ikkje..... men det spiller no en rolle det og...
Anne
1
10.12.2013 07:19:24
Jeg er en jente på 19 år. Jeg er 170 høy jeg har veldig mye fet på kroppen hva burde jeg spise for å rettslige for meg selv ? Frokost/ lunsj/ Før og etter trening ??? Hjeeeeelp (Red: Du kan stille spørsmål om kropp og helse på klara-klok.no eller se tidligere besvarte spørsmål på ung.no/oss)
Christer
1
11.09.2013 14:26:59
Vil gjerne gå eller sykkel til skolen men det er langt. Det tar 40 min hvis du tar bussen.
Frukt er sunt og GODT!!!!!! ;D
11
20.07.2013 12:33:43
Jeg er faktisk 174 cm høy og er 50 kilo sånn ca. Jajja, noen må jo være tynn. Ellers er jeg fornøyd med kroppen min. har ikke dårlig selvtillit :P
Frukt er sunt og GODT!!!!!! ;D
10
20.07.2013 12:30:39
Spiser du mye godteri og drikker brus? Hvis JA, da sier jeg: Nei nei gutt/jente. Dette må bli slutt! Hvis du vil nå til toppen, må du passe GODT PÅ KROPPEN! Vil du være piggi?? JA skal du si! FRUKT er sunt og godt! Spis frukt og grønnsaker hver dag. Godteri, brus og søtsaker venter du til på lørdagen, i selskap eller når du skal kose deg. Men husk: Et frukt og grønt hver eneste dag! :)
Enig
1
26.04.2015 22:40:53
Elsker frukt! Og drikker ikke brus p.g.a reggis
G17
8
16.03.2012 17:59:47
Hey, ikke så alt for stor peiling selv >_< jeg trener 2 dager i uken,i ca 1 time. først 10 min sykling/jogging, deretter pushups, situps og andre ting som jeg er blidt ambefalt. Svømmer 1 gang i uken og gym på skolen ellers. usikker på vekta, men merker selv at jeg har blidt sterkere! :D Lykke til els =)
Gutt 17
6
11.03.2012 19:07:03
Heisann :) jeg er en gutt på 17 år som ønsker å gå skikkelig ned i vekt. jeg er ca 183cm høy og veier ca 103 kg. jeg er ikke fornøyd med min kropp og ønsker å få vekk den klumpen på magen. tror jeg skal beynne å gå i 1 time ca hverdag fra og med imorgen! :) skulle også ha spist noe frukt men er allergisk mot det meste så jeg spiser mest banan, mandariner og vannmelon om sommeren. noen forslag til noe mere jeg kan prøve for å gå fortest mulig ned i vekt, det hadde vert til STOR hjelp :D
my food don't sream
1
06.05.2015 22:49:29
Bli vegetarianer!
Garpen
1
19.09.2017 00:25:17
For å komme i form trenger man fett og protein.
Someone
2
10.11.2015 13:56:57
Vel... Å ikke spise kjøtt får deg ikke til å gå ned i vekt tror jeg. Det kommer an på hva du spiser om du er vegetarianer eller ikke. Men spis rett og tren. Hvis du har lyst på noe søtt eller bare er litt småsulten ta en grønnsak eller en frukt.
g20
2
03.09.2011 16:37:09
jeg trodde den var minum 30 min aktiv trening vær dag men da har dem sikker begynt å øke aktivtet listen på det norske folk, jeg selv er aktiv i 30 min hver dag men unner meg noen ganger også fri og spiser ganske sunt også som fisk og ris og mye kjøtt og grønnsaker og poteter så klart.
Jente 16
3
11.06.2010 15:46:00
Hei, jeg er ei jente på 16 år som har tykk benbygning. Jeg er 173 høy og veier 80 kg. Jeg er egentlig klar over at jeg er litt overvektig, men er det veldig ille?
hmmm.......
2
04.01.2015 20:15:57
Jeg og veier en del. Jeg er 172 cm høy... Har og kraftig benbygning, var hos helsesøster siste år på ungdomsskolen, og hun sa at min vekt var normal for deg..... Jeg sier no bare: ER DU FORNØYD MED DET DU SER I SPEILET? ? DA ER DU SIKKERT HELT PERFEKT FOR DEG SELV.... IKKE BRY DEG OL HVA ANDRE SIER....... VÆR DEG SELV!!!!!
.
1
03.03.2010 14:33:33
kult! Gå på henriette:)
Henriette
6
28.02.2010 21:55:00
Hei! jeg er en jente som blir 14 år i april og veier 47 kilo. Jeg trener i en rolig uke, 3 økter med skitur i 1.30 time, deretter styrketrening i 45 min og til slutt intervaller ski- 4x8 med 2 min pause. I en hard uke trener jeg 5 økter. Rolig skitur, intervaller, rolig skitur, styrketrening og til slutt intervaller ski. Jeg har veldig lyst til å bli langrennsløper så derfor må jeg starte tidlig ;)..
Fornøyd
7
27.02.2010 00:20:00
Hei! Jeg er en 16 (snart 17) år gammel jente som er 1.70 høy og veier 75 kilo. På de siste tre mnd har jeg gått ned 10 kilo, flere buksestørrelser og har det mye bedre med meg selv. Jeg har ikke spist godteri eller kaker eller noe lignende og disse tre mnd. Jeg begynte å trene fast tre ganger i uken, spiste sunnere og litt mindre mat. Jeg er veldig fornøyd med resultatet, men jobber fortsatt for å bli mer fornøyd : ) Så et lite tips til alle som kanskje vil miste et par kilo eller gå ned et par størrelser; tenk på hva du putter i deg og konsekvensene for det! Det hjalp meg ; )
2
11.12.2008 22:52:10
Jeg er en jente på 14 år som er 167 cm høy og veier 81 kg :S har ikke spesielt store pupper, men tjukk beinbygning :S dette er flaut, har noen noen tips til meg vordan jeg kan gå ned i vekt?
Jente00008
1
28.06.2014 00:30:57
Jeg er 12 år, 162 can høy oh veier 68 kg. Jeg har en ganske "kraftig" bentbygning, det ligger til familien....:(
J14
1
04.12.2008 10:18:34
Er enig med "Meg" Det å bli voksen er noe som skjer med alle. Men det eneste du kan gjøre er å spise sunt og holde deg i form. + muskler veier mer enn fett. :P
Meg
2
17.10.2008 10:25:04
Halloh, du som veier 51kg og er 1.66.. jeg husker jeg gikk opp fra 46 til 50kg, og jeg var like høy som deg. Jeg gikk opp i vekt siden jeg fikk mensen og fikk kvinnelige former. Det er bare noe du måå akseptere. Gutter liker at jenter forandrer seg. Og nå er jeg vokst enda mer, fått enda mer kvinnelige former og fått større pupper, så nå veier jeg 53 og er 1.66, 15år ;) Er voksen jente nå, så tror jeg er utvokst nå. Før var jeg bare en stilk, som var helt rett. Men da var jeg bare ei lita jente. Er egentlig ikke noe fint det? Fint med former :)
Andrea
3
24.04.2008 23:20:02
Jeg er 16 år og 165 høy og veier 68 kg. Jeg er forresten veldig fornøyd med kroppen min ! :D
jølp!!!
1
30.12.2007 00:19:02
Æ føle mæ feit, e 166cm å veie 51 kg, er jeg feit? de siste ukene hi æ gått opp 4 kg
=(
2
15.12.2007 00:44:26
sorry hvis eg såret noen....
=)
3
15.12.2007 00:43:26
tips: tren veldig mye enten hjemme eller på treningsstudio eller på. spis bare snop om lørdager.
14
3
14.12.2007 22:13:48
Jeg er 164 og veier 60 kilo. hihi, kan ikke si at kondisen er på topp akkurat, men det har funket til nå. MEEN jeg synes det er på tide at jeg kanskje får dette til å funke ENDA bedre, men jeg veit ikke helt åssen jeg skal gjøre det! Jeg liker ikke å spise frokost, for det passser meg ikke egentlige så godt om morgenene.... ;O DEssuten har jeg et mega ultra problem med trynet mitt, det blir rødt som en tomat, og nei, dette er ikke bare litt pubertets rødming, dette er skikkelig snålt, for når jeg blir stressa, lei meg eller har gym får jeg to røde rundinger akkurat på kinnbeinet, og noen ganger våkner jeg av at jeg har hovna opp på ene kinnet også...eller begge ;P Ja ja, har noen noe tips til meg om hva jeg kan gjøre? Vil ikke gå veien mot spiseforstyrrelser, for det veit jeg går veldig fort.. Rotete tekst, men men........
Caroline
1
07.11.2007 09:38:31
Problemet er ikke at man får problemer når man er ung, problemet kommer når man blir eldre... De fleste holder seg "tynne" når man går på ungdomskole og kanskje helt forbi vgs, men så er "barneårene" over og man får en mer voksen kropp og vips kom alle kiloene fra dårlig kosthold og lite trening!
Nicolai
1
31.10.2007 11:56:48
Jeg spiser ikke frokost..har ikke spist det regelmessig på 5 år... de som spiser 3 porsjoner grønnsaker hver dag er depserate ass...spesielt det tullet om 5 frukt om dagen...det er så å si INGEN som gjør det... uten frokost klarer jeg meg KJEMPEBRA... jeg beveger meg LITE og... og jeg er tynn...og jeg er frisk...jeg har ikke vært syk på mange mange år... og jeg føler ikke at jeg får bedre konsentrasjon og energi av frokost...det blir jeg bare trøtt av... vi er alle forskjellige... alle trenger ikke bevege seg og spise så ofte som "de" sier... glem dem... bare hør hva de kan tilby men følg deg selv... klarer du ikke å leve uten råd fra alle rundt deg blir det litt dumt egentlig...
J12
1
10.11.2015 08:01:28
Sorry for å si det men det å spise ikke spise frokost er noe av det dummeste du kan gjøre. Kroppen blir da vant til at den sulter å vil da ta opp alt fettet du spiser for å kunne spise av det når du sulter. Du får også mye mindre energi.
16 =)
1
26.10.2007 21:16:52
Hei, du på 13 :) Du er veldig aktiv, så så lenge du spiser sunt, så skal du ikke bekymre deg om en liten klump på magen :) Du er under utvikling vet du ;)
^^
1
25.10.2007 19:20:33
Jeg har skrevet på denne siden før.. Det var jeg som var den første... Å du som laga det :O tegnet vedder på at du ikke er like sprek som meg, jeg jogger 6 km 4 ganger i uka og har handball 2 ganger i uka! Så det meste av kiloene mine er mest muskler.. Selv om jeg har flesk på magen...
Gjermund
1
24.10.2007 22:20:20
Je er 170cm og veier 70kg... ("93 modell")
Lily 15
2
24.10.2007 18:09:41
Sjekk heimkunnskap boka eller spør læreren om BMI (Body Mass Index). Men det er bare å spise sunt, sykle/gå til skolen, og begynne med en idretts aktivitet, så kommer man fort i form. Men virkelig - ikke bekymr deg om vekta. Kunnskap om "tema" er greit å ha, men tenk fornuftig. Du er altid kjempe fin som du er. :D
:O
1
23.10.2007 19:30:22
jeg veier 55 og er 175 ..1991 modell;*
^^
1
23.10.2007 18:58:31
Hei! Jeg er ei jente på 13 år som er 164 cm høy og veier 63 kg, er jeg for tykk? I tilegg har jeg en "pose" med fett hengende på magen. Vil ha den vekk noen som har noen tips? Trenger råd.Vil gå ned 3-5 kg..

Spørsmål og svar

Hva kan jeg spise for å gå opp i vekt?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Det er flott å høre at du har kommet deg ut av en vanskelig spisesituasjon, og at ting går bedre. Det betyr jo ...
Hvor mye kalorier skal en tenåring ha hver dag?
Hei Takk for ditt spørsmål! Det er mange på din alder som lurer på dette med vekt og hva som er et normalt energibehov. Kroppen gjennomgår stor...
Hva er det vanlig å veie for en jente på 12 år?
Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no. Først må jeg si at du har en helt normal vekt i forhold til din høyde. Du veier absolutt ikke for mye, ...
Hva er vanlig energibehov hos ungdom?
Hei Takk for ditt spørsmål. Hvor mye kalorier man normalt trenger om dagen, vil variere en del. Det påvirkes av kjønn, aktivitetsnivå og energio...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt, uten å trene?
Hei! Takk for at du kontakter ung.no! Det er synd å høre at du har det sånn. Det kan ikke være noe greit for deg å kjenne på at selvtilliten e...
Jeg er pescetarianer. Hvordan skal jeg spise og trene?
Hei Du spiser for lite i forhold til behovene en jente på din alder har. En jente på din alder trenger ca 2000-2300 kcal per dag. Du skal ikke ned ...
Når på døgnet er det best å ta tran?
Hei! Så flott at du er opptatt av helsen din og ønsker å ta tran hver dag. Det er noe vi anbefaler. I praksis kan man ta tran når som helst på ...
Hvorfor får jeg diaré av sterk mat?
Hei Det er ikke uvanlig å få løs mage og diaré når man spiser sterk mat. Som regel skyldes det at slimhinnen i tarmen din blir irritert av de s...
Hvorfor føler jeg meg aldri mett?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Du er i en alder der kroppen er i vekst og utviklig. Sannsynligvis er kroppen din i en fase nå der den har ekstra...
Er det farlig å spise kjempemye en dag av og til? Ødelegger det treninga?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Først kan jeg fortelle deg at du har en helt normal vekt for din alder. Den ligger nok litt i nedre område for nor...
Er det farlig for barn og ungdom å slanke seg? 
Hei gutt 16 år. Takk for spørsmålene dine!Det stemmer at slanking kan være "farlig" for barn og unge. Barn skal ikke slanke seg, men ha hjelp til...
Hva skjer med treningen når jeg spiser usunt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du trives så godt med å trene!Når vi trener, bruker kroppen energi både under selve treningen, og ett...
Hvordan kan jeg bli sunnere?
Hei! Takk for at du kontakter ung.no! Så fint at du ønsker å fokusere på et sunt kosthold. Å få i seg nok og riktige næringsstoffer er veldig...
Jeg vil begynne å trene, men vet ikke hvordan jeg skal gå frem.
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du vil begynne å trene og spise sunt.  En av de beste måtene å komme i gang med trening på, er å b...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Hvor lang tid tar det før jeg går ned i vekt?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du har kommet i gang med trening og har fokus på kostholdet ditt! Hvor raskt du kommer til å gå ned i...
Kan jeg faste for å rense magen? Sliter med oppblåsthet og magesmerter.
Hei Takk for at du sender inn spørsmålet ditt til oss. Jeg skjønner veldig godt at det er ubehagelig for deg nå å gå rundt med oppblåst mage ...
Dagsmeny og kalorier
Hei   1. Her beskriver jeg generelt om kalorier og dagsbehov for jenter i din aldersgruppe, samt gir eksempel på en "dagsmeny".   Jenter fra 14...
Jeg er utrolig trøtt og sliten nesten hele tiden
Hei Første bud når man føler seg så sliten, er å ta en tur til fastlegen og få sjekket om man har en infeksjon, mangler på viktige mineraler o...
Føler meg trist.  Går dårlig på skolen fordi jeg ikke gidder å gjøre noe.
Hei Så bra at du skriver til oss nå.  Jeg tenker at det du skriver i seg selv viser mye selvinnsikt, og at du nærmer deg et tidsskille der det ha...
Se alle