Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Hva er det vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt?

Offentlig og kvalitetssikret

Gå til:

Minst mulig er ikke best mulig

Man kan godt være bedre ’polstret’ enn reklamemodellene uten å være overvektig. Mange ungdom tror at de er overvektige uten at de er det, og mange sammenligner seg nettopp med modeller. Faktisk skal man ha litt fett på kroppen: 10-18 prosent av en manns kroppsvekt skal helst være fett, mens 18-25 prosent av en kvinnes kroppsvekt bør være fett. Kroppen har bruk for det. For damer er det spesielt viktig å ha nok fett tilgjengelig for produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen som gjør at jenter blir damer og at eggløsning holdes i gang og at de etter hvert kan bli gravide. Fettet på kroppen er også et energilager og det gir oss isolasjon så vi ikke så lett fryser. For lite fett på kroppen kan gi mange negative konsekvener.

”Passe vekt”

Hva som er passe vekt for den enkelte, er litt vanskelig å si eksakt. Det er mye som spiller inn, slik som hvor kraftig benbygning man har og hvor veltrent man er og hvor mye muskler man har. I tillegg har vi med oss en arvelig faktor for hvordan vi blir og hvordan muskler og fettfordelingen på kroppen i noen grad blir. Noen jenter kan for eksempel være veldig smale over skuldrene og ha brede hofter og stor rumpe, mens andre har bredere skuldre og kanskje større bryster og er mindre brede over hoftene. Noen gutter kan være veldig brede over skuldrene mens andre har kraftigere ben for eksempel. Noen er lange og noen er korte. Det er så utrolig store variasjoner, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å passe inn i en standard mal.

Eksempel på spørsmål:

  Hei.

  Jeg er en 15 år gammel jente på 1.78 høy og veger 61 kg. veger jeg for mye eller for lite? Mange mener at jeg er spinkel, men jeg mener det helt det motsatte. (jeg unngår messt mulig sukker, og trener så ofte som jeg vil!)

  Hilsen jente.

  Hei!

  Som ferdig utvokst og voksen vil normalområdet for vekt i forhold til din høyde være ca. 59-79kg (BMI 18,5-25). Vekten din nå er innenfor den laveste delen av dette. De rundt deg har nok rett i at du er slank. Jeg vil ikke anbefale deg at du går noe ned i vekt, men du trenger heller ikke stresse med at du MÅ opp i vekt. Du kan også tenke at om det gradvis kommer noen få kilo til de følgende årene, er helt greit. At du er forsiktig med sukker og at du trener regelmessig, er fint og vil gjøre at du holder deg i god form og vil også hjelpe deg å holde en stabil vekt. Trening gjør også godt for selvfølelsen.

  Vennlig hilsen helsesøster

   

  hei!

  Har et spørsmål. jeg er 15 år, 1.73 høy og veier 57 kg. Er det normalvekt? må vite om jeg er passe! for jeg føler meg ganske tynn...

  Hilsen gutt.

  Hei!

  Du er slank, men innenfor normalområdet for vekt i forhold til høye for din alder. Kroppen din vil nok forandre seg en del fremover, siden du sannsynligvis ikke er fullt utvokst og utviklet ennå. Du vil nok da øke litt gradvis i vekt fremover ettersom kroppens organer, skjelett og muskler fortsetter å utvikle seg.

  Vennlig hilsen helsesøster

Fakta: De fleste unge er normalvektige:

Det er kun noen få prosent overvektige blant jenter og gutter i alderen 13 til 18 år. De fleste er normalvektige. Det er faktisk flere som er undervektige enn overvektige i denne aldersgruppen, spesielt blant jenter. Selv om de fleste ungdommer i denne aldersgruppen er normal- eller undervektige, ønsker mange jenter å slanke seg.

-Hvorfor tror du det er sånn?

Fakta: Muskler veier mer enn fett

Aktive idrettsutøvere eller andre som trener en del, vil ha en høyere normalvekt enn en som ikke har trent og fått så mye muskler, fordi muskler veier mer enn fett. Det er også forskjeller på hvordan man er bygget med hensyn til muskulatur. Noen får en tyngre og grovere muskulatur enn andre p.g.a. arvelig anlegg for det, i tillegg til at treningsformen man velger kan påvirke dette.

Fakta: Benbygningen veier litt forskjellig

Noen har kraftigere benbygning enn andre. Det kan man for eksempel se på at håndleddet er bredere. Noen kan man se at har bredere kjeveparti, bredere hender, føtter osv. Det kan være litt vanskelig for deg selv å vurdere om du har en kraftig eller spinkel benbygning. Generelt har menn høyere og kraftigere skjelett enn kvinner. En av samme kjønn som har samme høyde og er kraftigere bygd enn en annen, vil naturlig kunne veie et par kilo mer. Andre faktorer kan gjøre at den normalevektvariasjonen er ennå større.

 

ung.no-logo

Hvorfor føler man seg litt misfornøyd?

Når kroppen i puberteten forandrer seg fra barn til voksen, er det mange som føler at det er litt vanskelig å venne seg til denne ”nye kroppen”. At jentekroppen plutselig skal ha andre former, med bryster, mer fett på rumpe, lår og mage er en overgang. Samtidig med at ens egen kropp driver og bygger seg ut, blir man stadig utsatt for bilder av supertynne modeller og stjerner som man sammenligner seg med. Det man ser i speilbildet ligner ikke lenger på den man lenge har vært, og det ligner heller ikke helt på bildene av supermodeller. Man titter på venninnene rundt seg og ser at de også har forandret seg og man sammenligner og lurer på om man er like flott som de andre, men man føler seg ofte litt usikker. Hva skal man tenke….. Man må prøve å trives med den kroppen man har, kjenne at den ”virker” som den skal og prøve å ikke hele tiden ønske at det var litt annerledes. Og så er det er viktig å være klar over at mange av supermodellene er undervektige og noen har også spiseproblemer.

Hvis kroppen i puberteten blir lang og ”hengslete” slik det ofte er for guttene når de har en stor vekstspurt, kan man føle seg ganske tynn og lite muskuløs. Mer muskelutvikling kommer etter hvert når kroppen har stabilisert seg i lengdeveksten. Noen jenter føler også at de er veldig tynne i denne vokseperioden, og det kan også oppleves litt vanskelig når venninnene får mer dameformer.

Gi det litt tid, så finner kroppen sin nye form og så kan du bli kjent med og glad i den slik den er.

Bruk tid til venne deg til din ”nye” kropp. Vær litt snill med den, ikke sammenlign for mye med andre, men se deg i speilet og fortell deg selv hvor flott kropp du har. Rett ryggen og vis at du er stolt av den du er! Det gjør godt og gir deg bedre selvfølelse.

 

ung.no-logo

 

Føler du deg tjukk eller misfornøyd?

Hvis du føler seg tjukk eller ikke er så fornøyd med deg selv, kan det hende det å prate med noen om det kan være en ide, slik at du finner ut hva du kan gjøre annerledes. Kanskje kan du gjøre ting som gjør at du føler deg mer tilfreds; som å trene regelmessig med noe du syns er gøy. Kanskje kan du hygge deg og ha det gøy med venner og prøve å vise frem hvem du ER mer enn hvordan du SER UT. Alt føles bedre når du har det gøy og er i godt humør.

Kanskje handler det om å se på deg selv med litt nye og mer positive øyne og lære å sette pris på deg selv slik du er. Det å bli glad i din egen kropp, og få et godt forhold til den er viktig for selvbilde, trivsel og psykisk helse, forhold til andre og ikke minst for godt seksualliv. Trives du med deg selv og kroppen din vil du føle deg bedre i alle sammenhenger, og fremstå for både deg selv og andre som stoltere, tryggere og mer tilfreds.

  Tanketips 1:

  Hvem liker du egentlig best av vennene dine? Den tynneste eller den som er greiest?

  Tanketips 2:

  Hvor mye tid er det verdt å bruke på å være så selvkritisk?

Hvordan finne ut om man har en passe vekt?

Selv om det er store variasjoner over hva som er normalvekt, finnes det noen metoder for å beregne om man ligger sånn omtrent i forhold til gjennomsnittlig vekt for en med sin alder og høyde.

Det finnes mange ulike metoder for måling av kroppsstørrelse og kroppsfett, og alle metodene har sine begrensninger. Kroppsmasseindeks (KMI = BMI = Body Mass Index; kg/m2), er det mest brukte målet for inndeling av kroppsvekt i forhold til helse eller risiko for å utvikle sykdom.

Kroppsmasseindeks <18.5 defineres som undervekt,

mens normalområdet er satt til 18.5-24.9.

Kroppsmasseindeks > 25 er overvekt, med økt risiko for sykelighet, og kroppsmasseindeks >30.0 karakteriseres som fedme

Normalområdet gjelder for både kvinner og menn, men menn vil kunne ligge litt høyere enn kvinner (inntil en BMI-enhet høyere). Med andre ord vil det være naturlig at en mann veier litt mer enn en kvinne selv om de har samme høyde.

Disse ovenfor definerte normalområdene gjelder for voksne, mens barn og ungdom vil ligge litt lavere i normal BMI.

Normalområdet for BMI for ungdom vil da være omtrent slik:

  13-14år: ca.16-23

  15år: ca.16,5-23,5

  16år:ca.17-24

  17år: ca.17,5-24,5

  18år: ca. 18,5-25

  (I ungdomstiden vil jenter kunne ligge litt høyere i BMI enn gutter)

Andre faktorer spiller også inn

Disse tallene vil også påvirkes av benbygning, treningsnivå og hvor langt man har kommet i pubertet, så derfor blir de bare å se på som veiledende. Hvis man ønsker en mer nøyaktig vurdering av om man er overvektig eller undervektig når man er i ungdomsalderen, bør man snakke med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Negativt med BMI

En alvorlig svakhet ved kroppsmasseindeks er at den ikke skiller mellom fett- og muskelmasse. Det er for eksempel viktigere å se helheten enn å tenke kun på tallene vekt og høyde. Som vi har skrevet tidligere, veier fett mindre enn muskler. Ha dette i tankene om du legger inn dine tall i beregningene.

Det finnes andre måleverdier som bør ses sammen med BMI hvis man ønsker en vurdering av om man har en overvekt man bør gjøre noe med. En av dem er bukfedme. Undersøkelser har vist at bukfedme, det vil si oppsamling av fett rundt livet eller midjen, er helseskadelig på samme måte som høy BMI. I følge verdens helseorganisasjon bør livvidden (omkretsen rundt livet) ikke overstige 102 cm hos menn eller 88 cm hos kvinner. I tillegg finnes en målemetode som kalles liv-hofte-ratio. Liv-hofte-ratio= livvidde / hoftevidde.

Høye verdier tyder på bukfedme og utgjør en helserisiko:

 • Verdier over 1,00 hos menn = bukfedme
 • Verdier over 0,85 hos kvinner = bukfedme

 

ung.no-logo

 

Fysisk form viktigere enn BMI-verdi

Husk at å være i god fysisk form er viktigst, så du trenger ikke ha så stort fokus på om du har en BMI nøyaktig innenfor normalområdet. En BMI er bare veiledende, og en gjennomsnittsstandard for en stor befolkning (satt av WHO), og kan ikke passe helt til alle

Fysisk form er noe du ganske enkelt kan gjøre noe med. Trening er viktig for helsen hele livet. Er man i regelmessig fysisk aktivitet vil det gjøre en både frisk, og i godt humør. I tillegg vil man bli mer glad i seg selv. Les mer... (ung.no)

Les mer under tema: Trening og idrett

Hvordan man er skapt er noe man heller bør innfinne seg med enn å bruke mye krefter og tanker på å forsøke å endre på.

Konsekvenser av overvekt og undervekt

Sterk overvekt kan slite mye på en kropp. Man er mer utsatt for en lang rekke sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes, muskel- og skjelettplager, noen kreftformer og psykososiale plager. I tillegg kan det gå ut over selvbildet og det sosiale livet.

Har man for lav vekt kan dette få konsekvenser:

Dårlig konsentrasjon, slapp og uopplagt, liten tålmodighet, mer ustabilt humør, mindre fysisk utholdenhet, vekttap, tap av menstruasjon for jenter, dårligere hud og hår. Underernæring kan også føre til mer alvorlige sykdommer. Det å spise veldig lite, og kanskje særlig om man har dårlig selvtillitt eller andre psykososiale plager, øker faren for å utvikle en spiseforstyrrelse. Hvis man slanker seg og blir undervektig i puberteten, vil kroppen produsere mer fettceller og det blir da lettere å legge på seg senere. Overvekt kan også være et resultat av en spiseforstyrrelse som overspising eller bulimi.

Behandling

Hvis man er veldig overvektig eller er undervektig, og ikke greier å gjøre noe med det selv, bør man prate med lege om det.

Barn og ungdom i alderen 10-19 år med fedme (BMI over 30) kan få tilbud om oppfølging av lege, ernæringsfysiolog og evt. psykolog. Fastlegen kan henvise til spesialisthelsetjenesten.

Ved oppfølging av fedme hos barn og ungdom tyder resultater fra mange studier på at det er viktig at foreldre er aktive i behandlingen. Det bør fokuseres på moderate, og langvarige endringer i kosthold og fysisk aktivitet og ikke dramatiske slankekurer. Det er viktig med støtte over tid.

Undervekt og vekttap bør også tas opp med fastlegen og han/hun kan utrede årsak, følge det opp eller henvise til spesialist.

 

ung.no-logo

Kaloribehov

Hvor mye kalorier man normalt trenger om dagen, vil variere en del. Det påvirkes av kjønn, aktivitetsnivå, og energiomsetning/forbrenning påvirket av arv eller andre faktorer spiller inn. Man kan regne med at en inaktiv kvinne har ett daglig energiforbruk på omtrent 9000 kJ (2200 kcal) og en inaktiv mann omtrent 12000 kJ (2800 kcal) pr dag Energibehovet øker ved økt fysisk aktivitet. Hvis man spiser sunn mat, kan man spise ganske godt og 4-5 måltider for å komme opp i vanlig kalorimengde.

Små endringer i inntak – fører til endringer i vekt

Det er ikke store forandringer som skal til for at kroppsvekten øker eller minsker med ett kilo i løpet av ett år. Dersom energiinntaket overstiger det daglige energiforbruket med 80 kJ (20 kcal) vil dette kunne føre til at kroppsvekten øker med ett kilo i løpet av ett år. En energimengde på 80 kJ per dag tilsvarer omtrent 2 g fett eller 5 g sukker per dag. Å gå i 4-5 minutter vil forbruke 80 kJ.

Legg om vanene

For å få til en liten endring handler det om å legge om vanene sine. Bedre trivsel og selvfølelse og stabilisering av en passe vekt kan man få til ved å øke aktivitetsnivået litt og få bedre måltidsvaner. Ler mer i artikkelen Tips om trening og matvaner.

Lurt å vite:

Det tar oss to uker å få til en kortsiktig endring, men tre måneder å få oss til å godta og venne oss til endringen. Tenk på dette når du starter med trening eller når du legger om kostholdet ditt. Tips om endringer finner du her

Vær glad i deg selv

Regelmessig trening, sunt kosthold og regelmessige måltider gir en mer positiv kroppsopplevelse. Det viktige er trivsel og det å være glad i-, og fornøyd med seg selv. Da vil også andre like deg. Det beste du kan gjøre for deg selv å andre er å gi positive meldinger om det du faktisk setter pris på og er fornøyd med. Se på deg selv med positive øyne, ta en sykkeltur og nyt livet, så kan BMI og kalorier bare glemmes.

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Gutt
0
12.04.2017 18:13:27
Hei jeg er 14 år gammel og jeg er 1.79 cm høy og jeg veier 105 kg. Er jeg overvektig?
Ari1302
0
04.04.2017 01:48:53
Jeg er 13år, veier 69kilo og er 1,71m høy er jeg overvektig??
Jente
0
03.04.2017 21:37:33
Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg trener 4 ganger i uka på sånn omtrent 2 timer hver gang. Jeg veier 72 kg og jeg lurer på om dette er en normal vekt. Og jeg er også 176 m høy. Er ikke så ille glad i kroppen .
En jente
0
31.03.2017 23:06:27
Jeg lurte egentlig på om hvor fort man legger på seg fett på kroppen sin og så lurer jeg på om hvordan man kan fjerne det selv ??
Er dette normalt??
0
24.03.2017 09:14:24
14år, 168cm og veier under 50kg. Jeg har gått veldig raskt ned i vekt i det siste. For ti dager siden ca. veide jeg ca 55kg. Er redd for at jeg skal bli syk eller noe.
Gutt 12
0
13.03.2017 23:33:05
Hei jeg er en gutt på 12 år Er 156-157cm høy og veier 53 kilo trener 5-6 ganger i uka Har alltid vært litt større enn de andre lurer på hvordan æ kan gå ned. PS blir glad for svar
Ei litta muskelbunt
0
13.03.2017 09:41:07
Hei, er en gutt på 16 år og veier 80 kg. Jeg er 175cm og føler meg stor. Armene mine er veldig store, samme med brystet, ryggen og beina mine. Jeg spiser veldig mye, burde jeg slanke meg?
Litt stor gutt for alderen
0
10.03.2017 23:19:11
HHei. Jeg er 13 og føler meg tjukk. Veier 60 kg og er 13 år. Trener ca 3-5 ganger i uken. Hva må jeg gjøre?!
mango
0
22.01.2017 11:58:46
hei, jeg er en gutt på 15. Jeg er 1,91m høy og veier 100kg, i det siste har jeg begynt og trent, og gått opp 4 kilo, er det normalt?
Jente
0
05.03.2017 09:04:21
Ja, det er det fordi muskler veier
Jente
1
16.01.2017 12:30:06
Æ e 168,5 høy. For litt sia veid æ 75 kilo, æ starta med godteristopp og æ trent litt Ekstra. Nå veie æ 60,4, e det normalt eller skal æ prøv å slanke mæ litt mer?
Jente 15
0
11.01.2017 21:58:55
Hei jeg er en jente på 15 og veier 46,5 og er 160...jeg spiser nesten ikke lengre for folk sier jeg er feit (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Et menneske
0
30.01.2017 00:46:30
Du må huske å spise, ellers dør du. Husk det.
Gutt 15
0
10.01.2017 10:31:34
138cm høg og veier 79kg, er det normalt??
DIN BMI KALKULATOR
0
15.01.2017 22:52:19
Heisann! Om du har masse av muskler på kroppen så er dette normal vekt. Om du har masse av fett på kroppen så er du usedvanlig overvektig. //Din BMI kalkulator
Televik
0
03.01.2017 00:38:14
Kor mange kilo skal en gut på 167 cm vege
Mej
6
31.12.2016 00:40:16
Hei jeg er 13 og et halvt år. Jeg har egentlig alt vert det folk vil kalle stor, ikke alt for stor, men litt mer fett en andre I min alder, men jeg var også mye høyere. Jeg var og er veldig tilgi utviklet, og har nå ikke blitt noe høyere siden 5klasse, jeg går 8klasse og er rundt 158-160. Jeg er fortsatt noen kilo fors stor for hva folk vill kalle normalen. Ja jeg har strekkmerker på både puper, lår, hofter og jeg er glad I dem. Jeg gikk fra B til D på 1mn I bh størrelse. Jeg har litt mer fett en andre I 8, men jeg har flotte former, helt utrolig romPE, pumper som jeg får høres at alle er sjalu på mist 1 gang om dagen. Jeg er selvsikker og elsker kroppen min. 1.januar skal jeg begynne og trene, ikke pga at jeg synes jeg er feit, men jeg vill få mer enrgi og bli stettere. Til alle dere som skriver " veier jeg for mye?" Og " er dette unormalt?" Slutt. AlLe er helt perfekt akutt som de er. Jeg er kanskje noen kilo for stor, men jeg kan Gjøre alt jeg vill, all sport, jeg rir og jeg kan gå I alle klær. Til alle dere som er usikren dere selv, gå I speilet, sliter naken, og si " daaayym girl ( or boy) for ei fantastisk romPE du har" og tænk på det, og vårrå selvsikker. Livet e for kort te og beskymmer sæ om du e grei, fordi du er perfekt, uansett. Husk det
Hu feite jenta
1
27.12.2016 19:06:54
Eg lurte på hvordan eg kan gå ned 47.8kg-50kg veier en del for mye siden eg er 170 cm og 12 år er 55-57.8 kg
Huh
0
05.03.2017 09:07:25
Vis du går ned 47.8-50kg så veier du bare 55-57.7 kg
Humla
1
04.12.2016 19:51:07
Jeg er en 12-13 år gammel jente som trener 6-7 timer i uka. Basert på funksjonell styrke og turn. Jeg trener fordi det er gøy! Jeg er 1.64 høy. Og veier 60 kilo. Lurer bare på om det er normalt?
Jente
0
25.03.2017 10:49:33
Jeg er like gammel som deg og trener ca like my som deg. Også veier jeg like mye som deg, så jeg mener det er helt normalt og muskler veier jo.
Ja
0
05.03.2017 09:09:21
Jeg vil si det er helt normal, musklene veier
jente
0
15.11.2016 17:56:56
jeg er 11 år og er ca. 158 cm høy og veier 43-44 kg. Er dt normalt å veie så mye eller er det i det hele tatt mye?
Morn
0
09.12.2016 23:06:28
På melk.no så har de BMI kalkulator. Prøv den..
Alder
0
05.03.2017 09:08:27
Hun er ikke gammel nok til og bruke melk.no sin BMI kalkulator
Jente
0
13.11.2016 10:47:57
Jeg er en jente på 13 år fyller 14 om et halvt år. Men nå er jeg 13 år 150 cm og veier ca 39,5kg føler att det er veldig mye.
jentee
0
06.11.2016 20:18:33
jeg er 13 år, 1.73 m høy og veier 66 kilo. veier jeg for mye?
Usikker jente
2
06.11.2016 11:36:39
Jeg er 12 år og er 164 cm, jeg veier 49-50 kg. Er det mye? Jeg har en beste venn som er kanskje 155-158 cm hun veier liksom 37-39 kg! Hun er liksom den tynneste jenten i klassen. Er ikke så lett å føle seg tynn med henne.
J17
0
02.12.2016 01:44:03
da jeg var 12-13 følte jeg skikkelig presset på det å være tynn, jeg jogget og spiste lite. jeg var aldrig ordentlig tynn da, men jeg var ekstremt svak og slet med å gjøre tunge løft. nå er jeg 17 og ville aldri ønskt å være så tynn igjen. Med det sagt så løfter jeg olympisk og har en del muskler. Vekt og utseende er noe du ikke bør tenke på. Det å være sterk og klare det alle de andre jentene ikke klarer, det er kult og det får du brukt for. man skal ikke føle seg tynn heller sterk.
Jente 12
0
30.10.2016 20:07:51
Hei jeg er 1.62 høy og veier ca 48.8 jeg føler meg feit og har blitt vegetarianer pga det, og spiser ikke noe særlig mer, jeg vil gjerne være 45kg men jeg har trent mye og det går ikke!! Er det unormalt? Hjelp!
J17
0
02.12.2016 01:46:59
Vekt er irrelevant, når du trener og spesielt styrke så vil du bare gå opp i vekt fordi du bytter ut fettet ditt med muskler.muskler veier mer enn fett. når du trener for å slanke og tone deg må du se vekk fra vekten. hvis du vil miste fett samt muskelmasse så anbefaler jeg deg kardio (jogging). Men nei, du er ikke feit. ikke tenk på vekta di, den definerer ikke deg.
Caroline
0
06.11.2016 11:38:30
Herregud, du må ikke bli vegetarianer fordi du føler deg feit. Du er akkurat passe vekt til høyden og alderen din. Du er for ung til å beskymre deg for vekten din:)
Jente m
0
10.10.2016 18:44:23
Het jeg er en jente på 12 år 1.55 høy og veier 42,7 hva er det normalt for meg og veie?
yallah
2
26.09.2016 21:43:21
jeg er 13 år, og veier 67kg og er 1,74- 1,76 veier jeg for mye?
jente
0
13.11.2016 22:28:39
Jeg er også 13 og veier 60-63 kg, men jeg er lavere enn deg så jeg synes ikke du burde tenke så mye på å gå ned i vekt... Spesielt ikke så mye som 10 kg! Men ja, det er lurt å spise frukt og grønnsaker i stedet for godteri :)
Jente
0
03.11.2016 15:10:55
Jeg syntes du bør gå ned i vekt 10 kilo du må spise mer frukt IG ikke spise mye godis
Anonym
0
19.09.2016 22:37:53
Jeg er 14 år gammel, veier ca. 48kg (det endrer seg hele tiden, altså kan gå opp eller ned 1 kilo i løpet av uka). Jeg er 161.3cm høy. Trener ca. 5-5.5 timer i uka. Har ikke no spesielt med former, ser for det meste ut som en 10-åring. Er jente forresten.
Anonym
0
19.09.2016 22:38:58
Er det grei vekt? Jeg tenker at jeg burde veie 45, men hva synes dere?
J17
0
02.12.2016 01:51:43
Når du er 14-15 år så burde ikke vekt ha så mye å si som din fysiske form. fordi du trener 5 timer i uka så vil du automatisk veie mer siden muskler veier mer enn fett. og for å si det sånn så er det bare bra at du trener, men ikke gjør det fordi du føler deg feit. det blir veldig feil. Tren fordi du vil bli sterk eller fordi du har et mål. med styrketrening så må du ikke tenke på å se på vekta di for den betyr ingenting.
Sond..
0
14.09.2016 18:41:30
Hei!
Jeg er 13 år går i 8.klasse er 1.50 og veier 44 kilo er jeg overvektig?Forresten er gutt!(:
Jente 14 år
0
26.08.2016 16:02:41
Jeg er 167 høy og veier 51kg er det normal
Anonym
0
25.08.2016 19:48:45
Hei jeg er 13 år å er 1,65cm høy å er helveis i puberteten hva er vanelig å veie da jeg er 54kilo
Jasmin
1
20.08.2016 20:57:23
Hei jeg er 19 og er 156 høy jeg har en lille søster som er 13 år og er 168 høy der er en dramatisk forskjell mellom oss to og hun ler av meg vær nest enste dag og kaller meg for jasmini
Mm,mmm
0
20.08.2016 20:26:22
Ja du kan bli modell lykke til lille jente
Jente 13
0
20.08.2016 20:23:36
Hei jeg er en jente på 13 år jeg er 171cm høy og veier 46kg jeg vil gjærne bli modell jeg trener 6 timer i uka og har fått sixpack
Jente 14 år
2
14.08.2016 00:38:22
Vell... Jeg er en jente på 14 og veier 86 kg, 157 cm. Trenger egentlig ikke å spørre om det er for mye, for det vet jeg allerede... Har prøvd mye for å gå ned, men det går ikke. Alle tror det er fordi jeg spiser for mye godteri, men det gjør jeg nesten ikke. Tørr ikke engang å gå i butikken og kjøpe godteri for jeg vet hva alle vil tenke. Jeg gruer meg for hver gang jeg skal gå ut av døren for jeg vet hva folk tenker om meg. Skulle ønske jeg var annerledes, men det kommer nok aldri til å skje. Har til og med skadet meg selv fordi jeg hater kroppen min så mye
Jente 13
0
02.12.2016 00:01:41
Vel...jeg er en jente på 13, jeg er 1,71 høy og jeg veier 89kg! Jeg har begynt å spise mindre og sunnere, men det jeg ikke skjønner er: jeg har hele livet vært den som spiser sunnest, minst og jeg er den som trener mest av alle i familien! Hvordan kunne jeg gå opp så mye på én sommer? Jeg veide rundt 50-60 før sommeren!
Anonym
0
19.09.2016 22:48:57
Uff:(( Håper virkelig at ting løser seg. Er selv en jente på 14 og er utrolig usikker når det gjelder kroppen min. Det beste tipset jeg har nå tror jeg er vel bare å ikke tenke over kroppen din. Hold hodet hevet, rett opp ryggen og gå med et smil. Det har faktisk hjulpet meg noen ganger, bare det å ikke stirre på kroppen sin hele tiden så slutter man å tenke så mye over den. Og angående det med skading; værsåsnill ikke gjør det mot deg selv. Du er sikkert en helt fantastisk, utrolig person og jeg vil ikke at du skal skade den fantastiske, utrolige personen. Når du sitter hjemme og plutselig føler deg ekstra irritert over kroppen din, ta frem ark og papir. Tegn litt, til og med om det bare er å kladde litt til, men bare prøv å ikke skade deg selv. Jeg har gjort feilen ved å bare negativ og ikke nyte livet som jeg kanskje kunne ha gjort så vil gjerne at du får sjansen til å nyte livet og bli gladere og mer selvsikker som tiden går. Har virkelig troen på at du kan få til det om du vil :)
Gutt
1
11.08.2016 22:58:50
Hei gutt på 14 her æ vei 40 kg og e 1.67 høy e dt normalt?
Jente 12-13 år
1
29.07.2016 22:52:17
Jeg er ca 156 cm høy og veier 39-40 kg, er det for lite? jeg liker ikke å bruke t-skjorte, fordi jeg er redd for at folk skal si noe om de tynne armene mine. Armene mine er tynne i forhold til resten av kroppen min. Pls hjelp meg!!!!!!!!
Hemmelig forelsket i en viss♥️
3
30.07.2016 02:00:56
Jeg er bare 10 og jeg blir mobbet får det samme. BTW jeg skjønner deg veldig mye...
Jente 12-13 år
1
30.07.2016 21:58:04
Hvis du blir mobbet, så må du si i fra til noen!!!!!!!! FKS helsesøster eller rektor
Hjelp
1
24.07.2016 20:29:28
Jeg er 11år og 142cm og veier54 kg er jeg overvektig jeg bruker størelse 170 i klær
Jente
0
31.12.2016 00:24:30
Det er ikke overvektig, du har nok startet I pubertet. Nyt det og gled deg til og se forandringene som skjer. Jeg gikk fra barneklær, til M I ungdomsklubb, så var jeg på små, og nå er jeg en M igjenn.
Hjelp
1
19.07.2016 21:39:55
Hei jeg er en 13 år gammel jente som er 1,70 høy og veier rundt 80-90 kilo
Samme her også
0
31.01.2017 23:50:22
Jeg er like gammel som deg, er litt høyere men jeg veier like mye som deg
Samma her
0
02.12.2016 00:03:00
Jeg er er like høy som deg, like gammel og jeg veier like mye.
Jente 12
0
17.07.2016 10:35:33
Hei, eg er 12år veg ca: 55kg og er 160 høg og har litt valpefett, er eg får tykk?? Eller er det unormalt?
Hei
0
19.07.2016 21:40:57
Det er ikke unormalt
Gutt 10 år
0
15.07.2016 23:57:38
Jeg er litt bekymret for og ikke myste valpefettet når myster jeg det?
Gutt 10 år
0
15.07.2016 23:54:33
Jeg er 10 år og veger 37 kg og har pittelitt valpefett er den vekten for mye?
Jente 13/14
0
10.07.2016 18:06:02
Jeg er 13/14 år og veier 65 kg, og er 165 cm høy, hvordan kan jeg gå ned i vekt ?
Jente 13
0
07.07.2016 23:03:18
164cm og 47-50 kg er jeg overvektig fordi jeg føler meg sånn
Jente 13
0
07.07.2016 23:03:18
164cm og 47-50 kg er jeg overvektig fordi jeg føler meg sånn
Jente 13
0
07.07.2016 23:03:18
164cm og 47-50 kg er jeg overvektig fordi jeg føler meg sånn
Jente 13
0
07.07.2016 23:03:18
164cm og 47-50 kg er jeg overvektig fordi jeg føler meg sånn
Hater magen min
0
30.06.2016 00:02:41
Hei! Jeg er 13 år gammel. Jeg veier 44 kg og er 158 cm høy. Jeg trener mye fotball men blir ikke kvitt sidefettet og magen min.. Hva skal jeg gjøre? Jeg tenker å kanskje gjøre om kostholdet mitt men vet ikke hvordan.. Hjelp meg pliiis!!
Kailey 13
0
10.07.2016 21:47:00
Du er ikke overvektig! Jeg er 13 og veier 57kg og er 162cm..
#erusikkerpåmegselv
0
28.06.2016 19:54:44
Hei Jeg er veldig snart tolv og er 161 cm jeg veier 48 kg jeg føler meg alt for tykk og det er ikke lett å føle seg tynn når venninen min er 155 cm og veier 35 kg (PS hun er eldre enn meg)
Hater meg selv
2
26.06.2016 23:58:11
Jeg er 12 år og er 159høy og eg veier 71kg eg er sjukkere enn de andre og lurer på hva som feiler meg når eg er hos venner spser de å spiser snopet på boret og eg sier nei takk og de blir ikk sjukkere og det blir eg hva feiler det meg har eg en sjukkdom
Cassie
0
28.06.2016 22:04:57
Ikke si nei takk til snopet. Bare spis sunt og ofte, mange små måltider. Du er ung og trenger ikke å beskymre deg om vekten din. Søsteren min veide samme som deg når hun var på din alder og livet hennes kunne ikke vært bedre.
Melisa
0
26.06.2016 23:59:51
Det feiler deg ikke noe
Styggingen
3
08.06.2016 21:48:43
Hei, jeg er 13/14 år gammel og er ca 160 cm høy og veier ca fra 60-70. Er det mye?
Helt normalt
0
12.01.2017 20:08:19
Nei, det er helt normalt. Vekten veier hele deg, ikke hvor mye muskler du har. Muskler er tyngre enn fett. I tillegg er alle kropper forskjellige. Noen veier mer enn andre naturlig. Noen familier er lave og kompakte, andre er høye og tynne. Noen er små og tynne, andre er lave og veier mer grunnet muskler
Jente
1
31.05.2016 20:57:34
Jeg er 13 og et halvt år, jeg trener 10 eller flere timer i uken, jeg er ca 155 cm høy og veier 47kg, er det mye, lite eller normalt?
Jente 14 år
1
25.05.2016 19:34:04
Hei jeg er 14 år, 166 cm høy og veier 53, er jeg overvektig?
Cassie
1
15.06.2016 09:52:21
Absolutt ikke i det hele tatt :)
Jente
3
09.05.2016 21:18:05
Hei jeg er en jente som er 14 år og er 161 cm høy. Jeg føler meg feit når jeg ser på venninene mine. Jeg trener 2 ganger om dagen 7 ganger i uka. Jeg vil så gjerne gå ned i vekt. Jeg har fått strekkmerker på lårene og lurer på hvordan jeg kan få dem vekk. Jeg prøver å se på kroppen min som helt normal men klarer det ikke. Jeg vil føle meg konfortabel i kroppen min og ikke føle at ingenting av det jeg går med av klær ser stygt på meg.
Adamars
2
10.05.2016 02:27:06
Hei det er piskologisk det eneste du må gjøre finne eller søke se fra nette eller finne deg rundt som noen som er like som deg ellers samme situasjon du vil ned i vekt Seff får du lov til det men aldri tenkt se på eg er jævlig stygg osv.. Men liksom tenk frem over bare prøv unngå å tenke på det vare tenk på noe ant tenk på turer familie venner osv ja men jaffal bare lev med som du e ikkje tenk på noe andre sin tanker ka di tenker om deg du er feit eller noe slik bare dritt i det gå på skolen din vær flink på skolen tenk alltid positivt og negativt alt er motsatt alltid så JAH bare lev nyt live som du e og det er noen som liker deg og elsker deg som du e tenk på familien din først håper du forstår ka eg mener og leser godt og hører på meg , lykke Til :)

Spørsmål og svar

Hvor mye kalorier skal en tenåring ha hver dag?
Hei Takk for ditt spørsmål! Det er mange på din alder som lurer på dette med vekt og hva som er et normalt energibehov. Kroppen gjennomgår stor...
Hva er gjennomsnittsvekta når man er 14-15 år?
Hei! Legger ved en artikkel om hva som er "vanlig" vekt. Som du vil se er det et ganske stort spenn på hva som er "normalvekt". Gjennomsnittsvek...
Jeg vil rett og slett slutte å spise en stund. jeg vil komme ned noen kilo..også vil jeg begynne å spise igjen..
Hei! Hvis man slutter helt å spise, så vil man miste både fett og muskler. Man vil bli veldig sliten og uopplagt, og det går ikke så lang tid...
Jeg er 14 år, veier 53,5 kg og er 165 cm høy. Er det under gjennomsnittet i vekt? Hva er bh-størrelsen for 14 åringer?
Hei du!   Det var dumt at vi ikke fikk gitt deg svar på det du egentlig spurte om sist, så det er veldig bra at du sender inn et nytt spørsmål...
Hvordan kan jeg bli tynnere :)
Hei! Jeg vil råde deg til å ta en liten prat med helsesøsteren på skolen din om dette. Hun kan nok veilede deg i forhold til vekt og vektreduks...
Hvordan gå ned i vekt?
Hei Takk for spørsmål!   Hjemmetrening er en god løsning. Den videoen du viste til kan være litt for heftig i startfasen på en treningsperiod...
Hei. Jente på 15 år: Jeg er 1,63cm og veier 62 kg. Hva er normalt? Hvordan kan jeg sjekke min BMI? Lyst til å gå ned til 60 kg.
Hei! Normalvekten for jenter med din høyde kan variere mellom 41 til 67 kg. Gjennomsnittet ligger på 54 kg og det er 10 % som har samme vekt som de...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Hva kan jeg spise for å legge på meg?
Hei Takk for spørsmålet!   Jeg har regnet ut din BMI ut fra høyde og vekt, og du er i nedre normalområde for din aldersgruppe.   For å l...
Gutt (15) har en mor som sier han spiser for mye, men han spiser veldig lite. Hun klager konstant!
Hei gutt (15) Du forteller at moren din klager mye og sier at du spiser for mye, mens du selv mener at du spiser veldig lite. Det høres ut som at d...
Hvor mange kalorier skal jeg ha i meg daglig? Bør jeg i hele tatt spise noe godis i uka? Hva er den "sunneste" brusen jeg kan drikke?
Hei, Så bra at du er opptatt av å ha en sunn kropp:) Men du bør ikke fokusere for mye på BMI. BMI for barn og ungdom er ikke det samme som BMI fo...
Å eg lurer på om 75C i BH-størrelse er stort for min alder ?
Hei! For meg høres det ut som du burde få mensen når som helst nå, siden du har kommet så langt i pubertetsutvikling. Vekten din er helt OK i...
Hei! 1. Hvorfor klør det i underlivet? og hvis jeg begynner å klø der, klør det bare m...
Hei 1. Kløe i underlivet skyldes ofte en soppinfeksjon.  Det er ikke noe farlig, og kan enkelt behandles med for eksempel Canesten krem og stikkpil...
Jeg er ofte sulten, hva skal jeg spise?
Hei Mange er i dag er opptatt av å gå ned i vekt, og hvor raskt det kan gjøres. Ut i fra hva som er helsemessige, har de fleste i Norge en kropp...
Jeg bare lurer på hvor lav BMI man kan ha før det blir farlig?
Hei! Det er av litt betydning hvor gammel du er også, men uansett så er du jo undervektig. BMI er en måte å beregne det på, og din BMI er jo ...
Hvor mange kalorier er det normalt for ei jente som er 18 år, 180 cm og veier ca 70-71 kg å få i se...
Som et cirkatall sier man at daglig kaloribehov for jenter er ca 2000. Det går også an å regne det ut mer nøyaktig, og nedenfor har jeg satt inne...
Kalorier...
Hei. Når man prater om kalorier, er det vanligvis kcal=kilokalorier man prater om. Noen steder vil du også se kJ (kilojoule) oppgitt som energimål...
Jeg er overvektig og vil blir tynnere
Hei Høyden din er jo helt fin, og de andre har sikkert rett i at du er en flott jente.  Du ønsker å gå ned i vekt, og det kan jo være en fornuf...
Se alle