Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Hva er det vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt?

Offentlig og kvalitetssikret
Vekt

Gå til:

Minst mulig er ikke best mulig

Man kan godt være bedre ’polstret’ enn reklamemodellene uten å være overvektig. Mange ungdom tror at de er overvektige uten at de er det, og mange sammenligner seg nettopp med modeller. Faktisk skal man ha litt fett på kroppen: 10-18 prosent av en manns kroppsvekt skal helst være fett, mens 18-25 prosent av en kvinnes kroppsvekt bør være fett. Kroppen har bruk for det. For damer er det spesielt viktig å ha nok fett tilgjengelig for produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen som gjør at jenter blir damer og at eggløsning holdes i gang og at de etter hvert kan bli gravide. Fettet på kroppen er også et energilager og det gir oss isolasjon så vi ikke så lett fryser. For lite fett på kroppen kan gi mange negative konsekvener.

”Passe vekt”

Hva som er passe vekt for den enkelte, er litt vanskelig å si eksakt. Det er mye som spiller inn, slik som hvor kraftig benbygning man har og hvor veltrent man er og hvor mye muskler man har. I tillegg har vi med oss en arvelig faktor for hvordan vi blir og hvordan muskler og fettfordelingen på kroppen i noen grad blir. Noen jenter kan for eksempel være veldig smale over skuldrene og ha brede hofter og stor rumpe, mens andre har bredere skuldre og kanskje større bryster og er mindre brede over hoftene. Noen gutter kan være veldig brede over skuldrene mens andre har kraftigere ben for eksempel. Noen er lange og noen er korte. Det er så utrolig store variasjoner, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å passe inn i en standard mal.

Eksempel på spørsmål:

  Hei.

  Jeg er en 15 år gammel jente på 1.78 høy og veger 61 kg. veger jeg for mye eller for lite? Mange mener at jeg er spinkel, men jeg mener det helt det motsatte. (jeg unngår messt mulig sukker, og trener så ofte som jeg vil!)

  Hilsen jente.

  Hei!

  Som ferdig utvokst og voksen vil normalområdet for vekt i forhold til din høyde være ca. 59-79kg (BMI 18,5-25). Vekten din nå er innenfor den laveste delen av dette. De rundt deg har nok rett i at du er slank. Jeg vil ikke anbefale deg at du går noe ned i vekt, men du trenger heller ikke stresse med at du MÅ opp i vekt. Du kan også tenke at om det gradvis kommer noen få kilo til de følgende årene, er helt greit. At du er forsiktig med sukker og at du trener regelmessig, er fint og vil gjøre at du holder deg i god form og vil også hjelpe deg å holde en stabil vekt. Trening gjør også godt for selvfølelsen.

  Vennlig hilsen helsesøster

   

  hei!

  Har et spørsmål. jeg er 15 år, 1.73 høy og veier 57 kg. Er det normalvekt? må vite om jeg er passe! for jeg føler meg ganske tynn...

  Hilsen gutt.

  Hei!

  Du er slank, men innenfor normalområdet for vekt i forhold til høye for din alder. Kroppen din vil nok forandre seg en del fremover, siden du sannsynligvis ikke er fullt utvokst og utviklet ennå. Du vil nok da øke litt gradvis i vekt fremover ettersom kroppens organer, skjelett og muskler fortsetter å utvikle seg.

  Vennlig hilsen helsesøster

Fakta: De fleste unge er normalvektige:

Det er kun noen få prosent overvektige blant jenter og gutter i alderen 13 til 18 år. De fleste er normalvektige. Det er faktisk flere som er undervektige enn overvektige i denne aldersgruppen, spesielt blant jenter. Selv om de fleste ungdommer i denne aldersgruppen er normal- eller undervektige, ønsker mange jenter å slanke seg.

-Hvorfor tror du det er sånn?

Fakta: Muskler veier mer enn fett

Aktive idrettsutøvere eller andre som trener en del, vil ha en høyere normalvekt enn en som ikke har trent og fått så mye muskler, fordi muskler veier mer enn fett. Det er også forskjeller på hvordan man er bygget med hensyn til muskulatur. Noen får en tyngre og grovere muskulatur enn andre p.g.a. arvelig anlegg for det, i tillegg til at treningsformen man velger kan påvirke dette.

Fakta: Benbygningen veier litt forskjellig

Noen har kraftigere benbygning enn andre. Det kan man for eksempel se på at håndleddet er bredere. Noen kan man se at har bredere kjeveparti, bredere hender, føtter osv. Det kan være litt vanskelig for deg selv å vurdere om du har en kraftig eller spinkel benbygning. Generelt har menn høyere og kraftigere skjelett enn kvinner. En av samme kjønn som har samme høyde og er kraftigere bygd enn en annen, vil naturlig kunne veie et par kilo mer. Andre faktorer kan gjøre at den normalevektvariasjonen er ennå større.

 

ung.no-logo

Hvorfor føler man seg litt misfornøyd?

Når kroppen i puberteten forandrer seg fra barn til voksen, er det mange som føler at det er litt vanskelig å venne seg til denne ”nye kroppen”. At jentekroppen plutselig skal ha andre former, med bryster, mer fett på rumpe, lår og mage er en overgang. Samtidig med at ens egen kropp driver og bygger seg ut, blir man stadig utsatt for bilder av supertynne modeller og stjerner som man sammenligner seg med. Det man ser i speilbildet ligner ikke lenger på den man lenge har vært, og det ligner heller ikke helt på bildene av supermodeller. Man titter på venninnene rundt seg og ser at de også har forandret seg og man sammenligner og lurer på om man er like flott som de andre, men man føler seg ofte litt usikker. Hva skal man tenke….. Man må prøve å trives med den kroppen man har, kjenne at den ”virker” som den skal og prøve å ikke hele tiden ønske at det var litt annerledes. Og så er det er viktig å være klar over at mange av supermodellene er undervektige og noen har også spiseproblemer.

Hvis kroppen i puberteten blir lang og ”hengslete” slik det ofte er for guttene når de har en stor vekstspurt, kan man føle seg ganske tynn og lite muskuløs. Mer muskelutvikling kommer etter hvert når kroppen har stabilisert seg i lengdeveksten. Noen jenter føler også at de er veldig tynne i denne vokseperioden, og det kan også oppleves litt vanskelig når venninnene får mer dameformer.

Gi det litt tid, så finner kroppen sin nye form og så kan du bli kjent med og glad i den slik den er.

Bruk tid til venne deg til din ”nye” kropp. Vær litt snill med den, ikke sammenlign for mye med andre, men se deg i speilet og fortell deg selv hvor flott kropp du har. Rett ryggen og vis at du er stolt av den du er! Det gjør godt og gir deg bedre selvfølelse.

 

ung.no-logo

 

Føler du deg tjukk eller misfornøyd?

Hvis du føler seg tjukk eller ikke er så fornøyd med deg selv, kan det hende det å prate med noen om det kan være en ide, slik at du finner ut hva du kan gjøre annerledes. Kanskje kan du gjøre ting som gjør at du føler deg mer tilfreds; som å trene regelmessig med noe du syns er gøy. Kanskje kan du hygge deg og ha det gøy med venner og prøve å vise frem hvem du ER mer enn hvordan du SER UT. Alt føles bedre når du har det gøy og er i godt humør.

Kanskje handler det om å se på deg selv med litt nye og mer positive øyne og lære å sette pris på deg selv slik du er. Det å bli glad i din egen kropp, og få et godt forhold til den er viktig for selvbilde, trivsel og psykisk helse, forhold til andre og ikke minst for godt seksualliv. Trives du med deg selv og kroppen din vil du føle deg bedre i alle sammenhenger, og fremstå for både deg selv og andre som stoltere, tryggere og mer tilfreds.

  Tanketips 1:

  Hvem liker du egentlig best av vennene dine? Den tynneste eller den som er greiest?

  Tanketips 2:

  Hvor mye tid er det verdt å bruke på å være så selvkritisk?

Hvordan finne ut om man har en passe vekt?

Selv om det er store variasjoner over hva som er normalvekt, finnes det noen metoder for å beregne om man ligger sånn omtrent i forhold til gjennomsnittlig vekt for en med sin alder og høyde.

Det finnes mange ulike metoder for måling av kroppsstørrelse og kroppsfett, og alle metodene har sine begrensninger. Kroppsmasseindeks (KMI = BMI = Body Mass Index; kg/m2), er det mest brukte målet for inndeling av kroppsvekt i forhold til helse eller risiko for å utvikle sykdom.

Kroppsmasseindeks <18.5 defineres som undervekt,

mens normalområdet er satt til 18.5-24.9.

Kroppsmasseindeks > 25 er overvekt, med økt risiko for sykelighet, og kroppsmasseindeks >30.0 karakteriseres som fedme

Normalområdet gjelder for både kvinner og menn, men menn vil kunne ligge litt høyere enn kvinner (inntil en BMI-enhet høyere). Med andre ord vil det være naturlig at en mann veier litt mer enn en kvinne selv om de har samme høyde.

Disse ovenfor definerte normalområdene gjelder for voksne, mens barn og ungdom vil ligge litt lavere i normal BMI.

Normalområdet for BMI for ungdom vil da være omtrent slik:

  13-14år: ca.16-23

  15år: ca.16,5-23,5

  16år:ca.17-24

  17år: ca.17,5-24,5

  18år: ca. 18,5-25

  (I ungdomstiden vil jenter kunne ligge litt høyere i BMI enn gutter)

Andre faktorer spiller også inn

Disse tallene vil også påvirkes av benbygning, treningsnivå og hvor langt man har kommet i pubertet, så derfor blir de bare å se på som veiledende. Hvis man ønsker en mer nøyaktig vurdering av om man er overvektig eller undervektig når man er i ungdomsalderen, bør man snakke med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Negativt med BMI

En alvorlig svakhet ved kroppsmasseindeks er at den ikke skiller mellom fett- og muskelmasse. Det er for eksempel viktigere å se helheten enn å tenke kun på tallene vekt og høyde. Som vi har skrevet tidligere, veier fett mindre enn muskler. Ha dette i tankene om du legger inn dine tall i beregningene.

Det finnes andre måleverdier som bør ses sammen med BMI hvis man ønsker en vurdering av om man har en overvekt man bør gjøre noe med. En av dem er bukfedme. Undersøkelser har vist at bukfedme, det vil si oppsamling av fett rundt livet eller midjen, er helseskadelig på samme måte som høy BMI. I følge verdens helseorganisasjon bør livvidden (omkretsen rundt livet) ikke overstige 102 cm hos menn eller 88 cm hos kvinner. I tillegg finnes en målemetode som kalles liv-hofte-ratio. Liv-hofte-ratio= livvidde / hoftevidde.

Høye verdier tyder på bukfedme og utgjør en helserisiko:

 • Verdier over 1,00 hos menn = bukfedme
 • Verdier over 0,85 hos kvinner = bukfedme

 

ung.no-logo

 

Fysisk form viktigere enn BMI-verdi

Husk at å være i god fysisk form er viktigst, så du trenger ikke ha så stort fokus på om du har en BMI nøyaktig innenfor normalområdet. En BMI er bare veiledende, og en gjennomsnittsstandard for en stor befolkning (satt av WHO), og kan ikke passe helt til alle

Fysisk form er noe du ganske enkelt kan gjøre noe med. Trening er viktig for helsen hele livet. Er man i regelmessig fysisk aktivitet vil det gjøre en både frisk, og i godt humør. I tillegg vil man bli mer glad i seg selv. Les mer... (ung.no)

Les mer under tema: Trening og idrett

Hvordan man er skapt er noe man heller bør innfinne seg med enn å bruke mye krefter og tanker på å forsøke å endre på.

Konsekvenser av overvekt og undervekt

Sterk overvekt kan slite mye på en kropp. Man er mer utsatt for en lang rekke sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes, muskel- og skjelettplager, noen kreftformer og psykososiale plager. I tillegg kan det gå ut over selvbildet og det sosiale livet.

Har man for lav vekt kan dette få konsekvenser:

Dårlig konsentrasjon, slapp og uopplagt, liten tålmodighet, mer ustabilt humør, mindre fysisk utholdenhet, vekttap, tap av menstruasjon for jenter, dårligere hud og hår. Underernæring kan også føre til mer alvorlige sykdommer. Det å spise veldig lite, og kanskje særlig om man har dårlig selvtillitt eller andre psykososiale plager, øker faren for å utvikle en spiseforstyrrelse. Hvis man slanker seg og blir undervektig i puberteten, vil kroppen produsere mer fettceller og det blir da lettere å legge på seg senere. Overvekt kan også være et resultat av en spiseforstyrrelse som overspising eller bulimi.

Behandling

Hvis man er veldig overvektig eller er undervektig, og ikke greier å gjøre noe med det selv, bør man prate med lege om det.

Barn og ungdom i alderen 10-19 år med fedme (BMI over 30) kan få tilbud om oppfølging av lege, ernæringsfysiolog og evt. psykolog. Fastlegen kan henvise til spesialisthelsetjenesten.

Ved oppfølging av fedme hos barn og ungdom tyder resultater fra mange studier på at det er viktig at foreldre er aktive i behandlingen. Det bør fokuseres på moderate, og langvarige endringer i kosthold og fysisk aktivitet og ikke dramatiske slankekurer. Det er viktig med støtte over tid.

Undervekt og vekttap bør også tas opp med fastlegen og han/hun kan utrede årsak, følge det opp eller henvise til spesialist.

 

ung.no-logo

Kaloribehov

Hvor mye kalorier man normalt trenger om dagen, vil variere en del. Det påvirkes av kjønn, aktivitetsnivå, og energiomsetning/forbrenning påvirket av arv eller andre faktorer spiller inn. Man kan regne med at en inaktiv kvinne har ett daglig energiforbruk på omtrent 9000 kJ (2200 kcal) og en inaktiv mann omtrent 12000 kJ (2800 kcal) pr dag Energibehovet øker ved økt fysisk aktivitet. Hvis man spiser sunn mat, kan man spise ganske godt og 4-5 måltider for å komme opp i vanlig kalorimengde.

Små endringer i inntak – fører til endringer i vekt

Det er ikke store forandringer som skal til for at kroppsvekten øker eller minsker med ett kilo i løpet av ett år. Dersom energiinntaket overstiger det daglige energiforbruket med 80 kJ (20 kcal) vil dette kunne føre til at kroppsvekten øker med ett kilo i løpet av ett år. En energimengde på 80 kJ per dag tilsvarer omtrent 2 g fett eller 5 g sukker per dag. Å gå i 4-5 minutter vil forbruke 80 kJ.

Legg om vanene

For å få til en liten endring handler det om å legge om vanene sine. Bedre trivsel og selvfølelse og stabilisering av en passe vekt kan man få til ved å øke aktivitetsnivået litt og få bedre måltidsvaner. Ler mer i artikkelen Tips om trening og matvaner.

Lurt å vite:

Det tar oss to uker å få til en kortsiktig endring, men tre måneder å få oss til å godta og venne oss til endringen. Tenk på dette når du starter med trening eller når du legger om kostholdet ditt. Tips om endringer finner du her

Vær glad i deg selv

Regelmessig trening, sunt kosthold og regelmessige måltider gir en mer positiv kroppsopplevelse. Det viktige er trivsel og det å være glad i-, og fornøyd med seg selv. Da vil også andre like deg. Det beste du kan gjøre for deg selv å andre er å gi positive meldinger om det du faktisk setter pris på og er fornøyd med. Se på deg selv med positive øyne, ta en sykkeltur og nyt livet, så kan BMI og kalorier bare glemmes.

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
jente 15 år
1
25.06.2018 01:25:01
jeg er 171 cm høy og veier 55 kg. Har slitt med å spise en god stund og har begynt å spise frukt til middag. Prøver å spise ca. 500 kcal hver dag. Veier jeg for mye? Har fått bekymringsmld fra folk om at jeg er for tynn og ikke spiser men jeg mener selv at jeg ikke er tynn. Blir vanskelig å leve når andre folk skal kommentere min kropp og hvordan jeg vil se ut:(
Jente 12 år (06)
0
27.05.2018 11:10:32
Jeg er 156 cm høy og veier 40,5 kg. Er det normalt? (Hei! Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet, men du får svar hvis du sender det til https://www.ung.no/oss/. Vennig hilsen Ung.no-redaksjonen)
Big mama
2
24.05.2018 17:31:17
Jeg er 171,5 cm høy, jeg veier 58,5 kilo. Jeg søkte på en sånn bmi greie på nettet der jeg var nesten undervektig. Vi veide oss på skolen, og jeg er nå blitt kalt inn til helsesøster. Vet ikke om jeg skal være beskymret eller ikke:(
Hei2007
0
13.05.2018 23:00:17
Jeg er en jente på 11-år er 1.46 og veier 50-53 kg er dette normalt plase svar fler meg veldig takk! (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss og få svar fra fagfolkene våre i panelet der. Hilsen ung.no-redaksjonen).
Meg
0
04.05.2018 22:08:31
Hei, er jente 11 år, snart 12. Jeg veier ca 51 kg og er 1.54 høy. Jeg er ganske sterk. Jeg har litt valpefett på magen og på lårene. Trener fotball to ganger i uken + en kamp. Jeg er aktiv i friminuttene og hopper på trampolinen hjemme. Jogger av og til( ca. 1 gang på 14 dager) og jeg trener mye styrke. Det er litt for mye, men hvor mye overvekt har jeg? I kg?
hallo
0
01.05.2018 19:17:42
man veier ikke så lite
jente
0
23.04.2018 10:17:35
jeg er 13 år jeg er 1,73 høy og veier 49kg er dette vanlig
Jente 13år (05)
0
01.04.2018 00:38:52
Jeg er 1,51cm høy og veier 54kg er det normalt?
Kuleste
0
14.03.2018 22:58:16
Hei, jeg er 15 år gammel jente, som er 1.67 høy, og veier 50 kilo, så lurte på om det var for lite? Eller om det er bra nok?siden jeg trener 3 ganger i uka, og har litt lyst å bli litt tykkere på låra og andre deler på kroppen
johnny
3
26.02.2018 08:48:19
jeg liker anal sex og liker og bi knulla skjøl
Kk
2
24.01.2018 23:04:14
Hei, jeg er 13 år og er ca 160 høy. Jeg veier 42kg og er nokså tynn. Men er det for lite? De fleste 04’erne på trinnet mitt veier over 50kg. (Red.: Send inn spørsmålet til ung.no/oss og få svar fra fagfolk. Vi svarer ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Hilsen redaksjonen ung.no).
Tykken
5
21.01.2018 02:36:20
Jeg hater livet mitt.... Jeg er feit
Jente snart 14 år
1
18.01.2018 20:42:26
Hei er 04’er er 1,73 høy og veier mellom 70-73kg er d normalt eller vet d ikke er d. Sliter sikkert med angst fordi skulle spille innebandy med venninna min men klarte bare ikke, fordi jeg er redd for hva andre syns om meg, fordi jeg like ikke meg selv for og si deg sånn...
mke
1
08.01.2018 18:53:40
hei. jeg er en jente på 11 år og jeg er 164 høy og veier 50 kg. føler meg tykk og jeg hater å gå i klær som hviser formene mine siden jeg føler at hoftene mine er ALT for store. føler jeg veier kjempe mye. sist gang jeg veide meg begynte jeg nesten å gråte. jeg er ikke veldig aktiv, rir bare en gang i uka. jeg er plattfot så klarer ikke å jogge eller løpe ute uten å få en stygg forstuing. vennene mine veier rundt 37 kg, men de er mye lavere enn meg. mamma sier jeg vier mer enn de andre siden jeg er høyere enn dem. men føler hun sier det bare for å trøste. er jeg overvektig??
jente 15
2
29.12.2017 00:37:27
jeg er 15 år, og jeg veier kun 44kg. er dette for lite, eller går det bra?? (Red: Du kan stille spørsmål til oss på ung.no/oss, vi svarer ikke på spørmål i kommentarfeltet).
9 år
3
26.12.2017 19:36:20
hei jeg veier 60 kg er det ikke litt mye de andre veier 30 kg- 40 kg jeg er mye ute å leker trener aldri er veldig sterk har mye arr i ansiktet biter i negler er veldig tykk er veldig mye ute å leker står på slalom og går på ski og aker mye spiller fotball spiser mye
14 år
1
21.12.2017 23:17:18
Jeg er 14 år og 1.60 ca høy og veier 72 kg, er det alt for mye? jeg vet at jeg er feit og sånn men er det veldig farlig? Jeg vet om det med 30 min aktiv, spise regelmessig, og alle de der tipsene, men det er litt vanskelig for vil jo få gode karakterer også....... prøver så godt jeg kan og alle vennene mine veier sånn 50-40 kg. og får de virker det ikke som om de bryr seg for de snakker liksom med hverandre om hva de veier og alt sånn....
???
0
14.12.2017 12:16:28
Jeg er 168 og veier 73 kilo er det vanlig
possy
0
26.02.2018 08:46:18
nei
JENTE 14 BLIR 16 I 2017
0
12.12.2017 12:50:04
Hei jeg har et spørsmål bare. Jeg er 15 år eller jeg blir 15 i desember 2017 og er ca 1.74 høy og veier 55, 6 kg eller noe sånt. Er det normalvekt? Jeg synes jeg er nødt til å vite om jeg er for tynn eller ikke for jeg føler meg ganske tynn egentlig...
JENTE 14 BLIR 15 I 2017
0
12.12.2017 12:50:48
Mente blir 15 på navnet mitt....
Jente 14
0
01.12.2017 21:27:42
Hei. Jeg er en jente på 14 år. Jeg er 162 cm og veier 57 kg, men tror at jeg har gått litt ned i vekt uten at jeg viste det. Jeg spiser ikke så mye. Men her om dagen da jeg skulle på ridninga så pleier knappen til buksa å på en måte å sprekke (den blir ikke ødelagt) men nå så prøvde jeg å sprekken men klarte det ikke. Prøvde å blåse opp magen også, men poenget er at jeg ble glad for at jeg gikk litt ned i vekt. Men er 57 kg for mye? Vil gå ned i vekt, veit noen hvordan jeg kan gå ned i vekt fort (ere)? (red. Send et spørsmål til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner om dine bekymringer for vekten.)
Mystifistisk
0
22.11.2017 08:52:10
Ikke overtenkt! Gjør det
Mystifistisk
0
22.11.2017 08:49:16
hvis man spør hva som er vanlig å veie er det stor sannsynlighet får at det er den vekten du er i.
misformøyd med meg selv..
0
21.11.2017 20:24:14
noen tips til hvordan man kan gå fort ned i vekt? noen treningsøvelser ol?
Person
0
27.11.2017 06:48:17
Ikke spise på flere dager, anbefales ikke da
misformøyd med meg selv..
1
21.11.2017 20:21:31
er jente på 15, 1,65 høy og veier 67.. er dt for mye? jeg vet selv at mye av vekta er muksler og bein, fordi jeg har kraftig beinbygning (Red: Ung.no svarer ikke på kommentarer i kommentarfeltet, men du er hjertelig velkommen til å skrive til oss på ung.no/oss, så vil en fagperson svare deg. Hilsen ung.no).
Gutt
0
04.01.2018 22:26:34
Hei er,12år og 178cm høy å veier 76-78kg er det.normalt eller for mye
Jente 11 år
0
02.11.2017 14:43:15
Hei jeg er en jente på 11 år. Jeg er 163 høy og veier 50. Er det for mye?
Erfarings jente 13 år
1
03.11.2017 23:35:37
Det er ikke for mye! Det er veldig bra vekt for din høyde
Jente
0
12.10.2017 19:42:05
Hei Jeg er 12 år og og er 160cm sirka og veier rundt 50-60 er det vanlig, fordi jeg føller meg feit.
Ø
0
22.11.2017 22:36:45
Helt vanlig ;)
Jente
3
06.10.2017 14:59:29
Jeg er 14 år, Ca 155-160cm høy og veier 40-45 kg. Er jeg veldig tykk da?
gg nub
0
11.12.2017 10:37:15
det er nesten for lite hva faen, du må spise litt mer
Jente 16
1
07.10.2017 23:06:44
Nei.
Anonym
2
01.10.2017 17:47:37
Hei jeg er en jente på 15-åring å jeg lurer på om det er vanlig å veie 68.8 kg og jeg er 1.75 cm ca?
Gutt 16
2
30.09.2017 22:52:55
er 182cm veier 57 kilo, føler meg jævla kjukk. (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Gutt 13
1
16.08.2017 18:26:16
Jeg pleide og være 91kg som var alt for mye. Jeg er nå 175 og veier 83kg. Jeg trener mere nå og går ned i vekt. Jeg brukte en spesiel vekt for og skille ut fett og muskler. Jeg har 22% fett, men skal jeg ha mindre? Jeg ser litt rund ut syntes jeg nå. Det som overaskey meg er at musklene mine veier 61,1kg! Er det for mye? Haha
Æ
0
17.10.2017 21:21:46
10-18 prosent er anbefalt :)
Usikker jente
1
16.07.2017 18:08:52
Hei eg er ein jente på 12 snart 13 og er 165- 170 cm veier 58 kg er det alt for mye?
Ikke vær redd
0
04.09.2017 12:52:11
Hei, du har helt normal vekt! Ikke vær redd :)
Svar til Tykk eller Tynn
0
08.07.2017 18:47:57
Jente på 17 år som er 172 cm lang, det er ikke brenner for deg å veie så lite, og du er i tillegg 172 cm lang som gjør at du burde veid mer. Kansje minst 50 kilo!! Det passer til alderen din og høyden...
yasmin
0
30.06.2017 19:19:17
Hei, jeg er ei jente på 15 år nesten 16 år, jeg er 152 lang. jeg veier 50 kilo. er jeg for kort???
Tykk eller tynn
0
24.06.2017 11:45:09
Hei, jeg er ei jente på 17 år og som er 172 cm lang. Jeg veier 38 kilo!! Er det normalt?? Håper på svar fra noen
hei
0
05.11.2017 22:18:17
vil ikke si at det er normalt. Veide kanskje 38 kilo da jeg var 12 år, er 14 år nå og veier 59 kilo.
Don't worry
2
04.09.2017 12:54:23
Det er tynt, og jeg ville kontaktet en lege for å få hjelp. Håper ting blir bedre, og lykke till
13 år
3
14.06.2017 16:46:57
Hei jeg er 13 år og er 158 høy og veier 65 kilo er det noe galt med det ?
N
0
22.11.2017 22:38:25
Ope ;)
Usikker på meg selv
5
08.06.2017 22:35:07
Jeg er 12 år og blir 13 om et halvt år og jeg er 168 høy. Jeg har så dårlig selvtillit at jeg hater å gå med klær som viser fram formen min. Jeg veide 59.3 kg for en stund siden og jeg trener hver dag men har bare gått ned ett kilo og veier nå 58.2 :(
Jeg klarer ikke å leve hvis jeg skal føle meg så tjukk hele tiden.... der er veldig vanskelig. Jeg har to bestevenner som begge veier vertfall ti kilo mindre enn meg (men de er lavere enn meg da) og jeg føler meg ganske usikker. Selvom ingen har sagt at jeg ser tjukk ut da. Men jeg klare ikke få opp selvtilliten min.... hjelp:// (Red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Du er vanlig
0
22.11.2017 22:39:41
Du har helt vanlig vekt! :)
Hjelp
0
11.10.2017 15:52:56
Jeg vil bare si til deg at du veier helt normalt. Men du Jan jo fortsette å trene og spise sunt hvis du vil gå ned mere i vekt
Usikker på meg selv
3
08.06.2017 22:35:07
Jeg er 12 år og blir 13 om et halvt år og jeg er 168 høy. Jeg har så dårlig selvtillit at jeg hater å gå med klær som viser fram formen min. Jeg veide 59.3 kg for en stund siden og jeg trener hver dag men har bare gått ned ett kilo og veier nå 58.2 :(
Jeg klarer ikke å leve hvis jeg skal føle meg så tjukk hele tiden.... der er veldig vanskelig. Jeg har to bestevenner som begge veier vertfall ti kilo mindre enn meg (men de er lavere enn meg da) og jeg føler meg ganske usikker. Selvom ingen har sagt at jeg ser tjukk ut da. Men jeg klare ikke få opp selvtilliten min.... hjelp:/ (Red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
14 år
0
07.06.2017 15:15:39
hei jeg er en jente på 14 år som veier ca 51 kg og er 1.75 høy, jeg føler selv jeg veier ALT for mye forholdt til alle andre på min alder, menn alle kaller meg ganske spinkel og tynn. Er jeg innenfor normalen?
14 år
0
16.08.2017 18:30:39
Du er nok litt tynn du. Jeg er 81kg 175cm. Du kan bruke en spesiel vekt som skiller ut muskler, fett og fett prosent. Hvis alle kaller deg spinkel prøv en sånn. Du skal ha rundt 16-22% fett på kroppen. Jenter skal ha mere fett på kroppen en gutter. Jeg prøvde en sånn og jeg er litt rund, men 61,1 kilo av vekten min er muskel.
Caroline
0
08.06.2017 22:39:57
Du virker litt tynn ja, hvis du føler at de andre er tynnere enn deg må de gå til legen å få sjekket seg. 14 åringer skal ikke akkurat veie 30 kg heller. Jeg tuller ikke jeg følte meg sinsykt dårlig når jeg var så gammel som deg. Jeg gikk rundt og trodde at alle så på meg, men det ødela meste parten av barndommen min. Gå å heng med vennene dine og lev livet
Feit
0
23.05.2017 11:36:03
Eg er ei jente på 14 år eg er 1,69 cm høy og veie 51,5 er det normalt eg føle meg kjokk
Caroline
2
08.06.2017 22:40:35
Helt normalt
feit
1
03.05.2017 21:01:41
jeg er 16 år og veier kun 34 kg er (162cm høy). men selvom BMIen min viser at jeg er alvorlig undervektig, er jeg egentlig feit! jeg skjønner ikke hvorfor, og har trodd vekten har jugd til meg, men andre vekter viser det samme?! hva skal jeg gjøre???
Caroline
0
08.06.2017 22:42:19
Du er ganske undervektig. Jeg hadde en i klassen min som veide så mye som deg og hun måtte dra til legen og var borte fra skolen i syv uker! Hun kunne ikke spise på skolen hun måtte løpe hjem. Du må bare spise mer og besøk en doktor om du kan;)
Gutt
0
12.04.2017 18:13:27
Hei jeg er 14 år gammel og jeg er 1.79 cm høy og jeg veier 105 kg. Er jeg overvektig?
beklager
0
05.11.2017 22:22:08
er 14 selv og er litt over 1.80 m veier 59kg og kanskje er litt spinkel. Så 105 kilo for en 14 åring er nokk veldig overvektig.
Ari1302
2
04.04.2017 01:48:53
Jeg er 13år, veier 69kilo og er 1,71m høy er jeg overvektig??
Caroline
2
08.06.2017 22:43:58
Du er ikke overvektig så lenge du kan se tærne dine når du ser ned lol. Ikke bry deg om vekten spis sunt og tren 1-2 ganger i uken;)
Jente
0
03.04.2017 21:37:33
Hei jeg er en jente på 15 år. Jeg trener 4 ganger i uka på sånn omtrent 2 timer hver gang. Jeg veier 72 kg og jeg lurer på om dette er en normal vekt. Og jeg er også 176 m høy. Er ikke så ille glad i kroppen .
Ole
0
07.10.2017 23:53:10
Ja, dette er en normal vekt. I følge BMI-skalaen burde du veie mellom 50.5 og 74.5 kg.
Wooooow dude
0
07.10.2017 23:50:30
Oi, du er høy.
Caroline
0
08.06.2017 22:44:52
Du er helt normal, muskler veier jo litt vet du;)
En jente
0
31.03.2017 23:06:27
Jeg lurte egentlig på om hvor fort man legger på seg fett på kroppen sin og så lurer jeg på om hvordan man kan fjerne det selv ??
Caroline
1
08.06.2017 22:46:21
Du legger på deg mye fett hvis du spiser usunt og ikke er i fysisk aktivitet. For å det vekk må du spise sunnere og trene litt mer. Lykke til
Er dette normalt??
0
24.03.2017 09:14:24
14år, 168cm og veier under 50kg. Jeg har gått veldig raskt ned i vekt i det siste. For ti dager siden ca. veide jeg ca 55kg. Er redd for at jeg skal bli syk eller noe.
Prat
0
23.06.2017 15:33:28
Prat med helsesoster, en forelder, eller en annen voksen.
Ei litta muskelbunt
1
13.03.2017 09:41:07
Hei, er en gutt på 16 år og veier 80 kg. Jeg er 175cm og føler meg stor. Armene mine er veldig store, samme med brystet, ryggen og beina mine. Jeg spiser veldig mye, burde jeg slanke meg?
Caroline
1
08.06.2017 22:50:09
Hvis du vil slanke deg kan du gå inn på nettsider som forteller om trygge veier å trene og slanke seg. Bare spis litt sunnere og vær i fysisk aktivitet
Litt stor gutt for alderen
1
10.03.2017 23:19:11
HHei. Jeg er 13 og føler meg tjukk. Veier 60 kg og er 13 år. Trener ca 3-5 ganger i uken. Hva må jeg gjøre?!
Caroline
3
08.06.2017 22:51:06
Det kommer litt an på hvor høy du er. Hvis du er 165-175 er det helt normalt
Caroline
3
08.06.2017 22:51:27
Plus muskler veier;)
mango
0
22.01.2017 11:58:46
hei, jeg er en gutt på 15. Jeg er 1,91m høy og veier 100kg, i det siste har jeg begynt og trent, og gått opp 4 kilo, er det normalt?
Hei
0
23.06.2017 15:41:59
Sa lenge du er i fysisk aktivitet og spiser sunt og ikke for mye g[r det bra. Bra at du har t rent I det siste. Vis du har vilje nok, og tror du kan klare det kan du klare alt du vil. Les boken the secret Lykke til!!!
Caroline
1
08.06.2017 22:51:51
Muskler veier
Jente
2
05.03.2017 09:04:21
Ja, det er det fordi muskler veier
Jente
1
16.01.2017 12:30:06
Æ e 168,5 høy. For litt sia veid æ 75 kilo, æ starta med godteristopp og æ trent litt Ekstra. Nå veie æ 60,4, e det normalt eller skal æ prøv å slanke mæ litt mer?
Omg
0
31.07.2017 13:57:21
Du har gått ned 15 kg dette er absolutt ikke bra for deg
Omg tar feil!
0
08.10.2017 00:01:14
Dette er ikke sant, hun var overvektig før men er nå blitt normalvektig. I følge BMI-skalaen burde hun veie mellom 46 og 67.9 kg.
Jente 15
0
11.01.2017 21:58:55
Hei jeg er en jente på 15 og veier 46,5 og er 160...jeg spiser nesten ikke lengre for folk sier jeg er feit (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Et menneske
1
30.01.2017 00:46:30
Du må huske å spise, ellers dør du. Husk det.
Ånei!
0
08.10.2017 00:02:07
Godt råd! Skal begynne å spise nå, vil ikke dø. Det er kjipt.

Spørsmål og svar

Hvor mye kalorier skal en tenåring ha hver dag?
Hei Takk for ditt spørsmål! Det er mange på din alder som lurer på dette med vekt og hva som er et normalt energibehov. Kroppen gjennomgår stor...
Hva er det vanlig å veie for en jente på 12 år?
Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no. Først må jeg si at du har en helt normal vekt i forhold til din høyde. Du veier absolutt ikke for mye, ...
Hva er gjennomsnittsvekta når man er 14-15 år?
Hei! Legger ved en artikkel om hva som er "vanlig" vekt. Som du vil se er det et ganske stort spenn på hva som er "normalvekt". Gjennomsnittsvek...
Jeg er 14 år, veier 53,5 kg og er 165 cm høy. Er det under gjennomsnittet i vekt? Hva er bh-størrelsen for 14 åringer?
Hei du!   Det var dumt at vi ikke fikk gitt deg svar på det du egentlig spurte om sist, så det er veldig bra at du sender inn et nytt spørsmål...
Jeg vil rett og slett slutte å spise en stund. jeg vil komme ned noen kilo..også vil jeg begynne å spise igjen..
Hei! Hvis man slutter helt å spise, så vil man miste både fett og muskler. Man vil bli veldig sliten og uopplagt, og det går ikke så lang tid...
Hei. Jente på 15 år: Jeg er 1,63cm og veier 62 kg. Hva er normalt? Hvordan kan jeg sjekke min BMI? Lyst til å gå ned til 60 kg.
Hei! Normalvekten for jenter med din høyde kan variere mellom 41 til 67 kg. Gjennomsnittet ligger på 54 kg og det er 10 % som har samme vekt som de...
Hvordan gå ned i vekt?
Hei Takk for spørsmål!   Hjemmetrening er en god løsning. Den videoen du viste til kan være litt for heftig i startfasen på en treningsperiod...
Hva kan jeg spise for å legge på meg?
Hei Takk for spørsmålet!   Jeg har regnet ut din BMI ut fra høyde og vekt, og du er i nedre normalområde for din aldersgruppe.   For å l...
Å eg lurer på om 75C i BH-størrelse er stort for min alder ?
Hei! For meg høres det ut som du burde få mensen når som helst nå, siden du har kommet så langt i pubertetsutvikling. Vekten din er helt OK i...
Hvor mye er det vanlig å veie når man er 13 år?
Hei Takk for at du skriver til oss i Ung.no, jente 13 år.Gjennomsnitt på hva en 13-årige jente veier ligger ca på 45 kg og oppover. Men det er st...
Jeg er ofte sulten, hva skal jeg spise?
Hei Mange er i dag er opptatt av å gå ned i vekt, og hvor raskt det kan gjøres. Ut i fra hva som er helsemessige, har de fleste i Norge en kropp...
Jeg har ikke fått mensen ennå, er 15 1/2 år.
Hei Det er ikke helt uvanlig at jenter ikke har fått mensen ennå på din alder.  Det er først hvis det ikke har kommet når du er 16 år, at vi a...
Hvordan kan jeg bli tynnere :)
Hei! Jeg vil råde deg til å ta en liten prat med helsesøsteren på skolen din om dette. Hun kan nok veilede deg i forhold til vekt og vektreduks...
Jente 14 år! Jeg er 159 cm høy og veier 56 kg. Trener 5-6 ganger i uka. Ønsker å gå ned i vekt og få slankere mage og lår. Har dere tips? Er jeg normalvektig?
Hei jente 14 år! Så fint at du skriver til oss!Jeg forstå at du har ønske om å gå ned i vekt, da du vil ha slankere mage og lår. Når jeg ser ...
Spiser jeg for mye? Hvorfor føler jeg at jeg er sulten hele tiden?
Hei Du har en vekt som er lav i forhold til høyden din, og ut fra KMI (kroppsmasseindeks) er du undervektig. Dette kan være forklaringen på at du ...
Hva er gjennomsnittsvekten til ei jente på 16 år som er 168 cm, og hva er innenfor normalområdet?
HeiGjennomsnittsvekten er da ca. 55 kg.Normalområdet er fra ca. 48 til 65 kg.Individuelle hensyn spiller inn.  Det kan være hvor langt man er komme...
Hei! 1. Hvorfor klør det i underlivet? og hvis jeg begynner å klø der, klør det bare m...
Hei 1. Kløe i underlivet skyldes ofte en soppinfeksjon.  Det er ikke noe farlig, og kan enkelt behandles med for eksempel Canesten krem og stikkpil...
Jeg vil gå ned i vekt, 1 kg på en uke, hvor mange kalorier kan jeg spise og hvor mange må jeg forbrenne? Hvordan går jeg ned i vekt raskest?
Hei takk for ar du kontakter Ung.no. Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å  tenke langsiktig. For å få et godt resultat bør du endre ...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt?
Hei Takk for at du sender oss spørsmål.  For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdom...
Se alle