Hva er UV-stråling?

Ultrafiolett (UV) stråling er elektromagnetisk stråling med høyere energi (og kortere bølgelengder) enn synlig lys. Sola er vår viktigste kilde for UV-stråling.

Ulike typer solskader:

UV-stråling fra sola kan skade huden.

  • Det vanligste er førstegrads solforbrenning med rød og sår hud, men du kan også få andregrads og tredjegrads forbrenning med blemmer og sår.

  • Du kan få hornhinnebetennelse (snøblindhet).

  • Huden blir tidligere gammel av overdreven soling. Den blir tidligere uelastisk og rynkete.

  • Intens soling og kraftig solforbrenning, spesielt når du er barn eller ungdom, kan føre til hudkreft senere i livet.

  • Pigmentforandringer vil oppstå med årene. Men etter kort tids soling kan det oppstå ujevn hudfarge, utslett, soleksem, flassing.

  • UV-strålingen kan føre til øyesykdommen grå stær, som kan gi reduksjon eller tap av synet.

  • UV-stråling påvirker immunforsvaret og gjør at det lettere bryter ut virusinfeksjoner i huden, som for eksempel munnsår (herpes).

Sjekk din hudtype:

Det kommer an på hudtypen din hvordan UV-strålingen virker på deg. Lyshudede får lettere solskader enn mørkhudede.

D-vitaminer:

UV-stråling kan også ha positiv effekt. UV-stråling i gjør at det dannes vitamin D i kroppen. Det er viktig å få litt sol på kroppen i sommermånedene, men det er kun små mengder som trengs. Man vet ikke helt nøyaktig hvor mye som skal til av sollys for å dekke D-vitamin behovet, men det anslås at ca. 15 minutter om dagen er nok. Resten av året er sola i Norge for svak til å gi nok vitamin D og da må man være påpasselig med å få vitaminet gjennom kosten. Gode kilder er laks, ørret, sild og makrell, altså fet fisk.

Gode solingsråd:

Beskytt deg mot sterk sol ved bruk av klær, caps, solbriller, solkrem (minst faktor 15) og skygge. På sommeren er det lurt å ta pauser fra sola midt på dagen. Da er UV-strålingen mest intens og du blir lettest brent. Drar du til sydligere strøk/breddegrader, er sola sterkere og du vil kunne nyte oppholdet bedre og unngå solskader dersom du følger solingsrådene.

Solarium – er det sunt eller farlig?

Forskning viser at bruk av solarium øker risikoen for føflekkreft, særlig når man begynner tidlig å bruke det og hvis man tar solarium ofte. Strålevernet fraråder derfor bruk av solarium for barn og unge under 18 år.