Hopp til hovedinnholdet

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente sover (colourbox.com)

Hva er CFS/ME

CFS/ME er en tilstand eller sykdom uten sikker årsak. Symptomene kan variere, men personer med ME/CFS har til felles at de har en langvarig, betydelig og noen ganger invalidiserende utmattelse og tilleggssymptomer. Utmattelsen forverres av mental, sosial eller fysisk anstrengelse og lindres ikke, som det ellers forventes ved slitenhet, av hvile. Smerter, søvnforstyrrelser og kognitive problemer er noen av de typiske tilleggssymptomene.

Begrepene CFS og ME

CFS, Chronic fatigue syndrom, betyr «kronisk utmattelsessyndrom».

ME, Myalgic encephalomyelitis, oversettes til myalgisk encefalomyelitt, men betegnelsen myalgisk encefalopati brukes også. Myalgi betyr muskelsmerter, encefalon kommer fra gresk og betyr hjerne, myelon betyr ryggmarg. Pati betyr lidelse og itt står for betennelse.

I litteraturen brukes begrepene ME og CFS vanligvis synonymt eller i kombinasjon som ME/CFS eller CFS/ME. Mange pasienter foretrekker benevnelsen «myalgisk encefalopati», fordi de mener at begrepet «kronisk utmattelsessyndrom» trivialiserer tilstanden. På den annen side har begrepet «ME» blitt kritisert fordi det ikke er påvist sykdom i hjernen og ryggmargen hos pasientgruppen. Nå for tiden brukes gjerne begge navnene som et kompromiss og anerkjennelse av begge synspunktene.

Hvordan stilles diagnosen

CFS/ME er en diagnose som stilles på bakgrunn av et typisk sykdomsbilde og fravær av somatiske eller psykiatriske forklaringer på symptomene. Siden diagnosen er en slik eksklusjonsdiagnose, bør pasienten gjennom en utredning med ulike undersøkelser og i samråd med spesialist i barnemedisin (0-18 år) eller nevrolog(over 18år). Fastlegen vil kunne starte en utredning og rådføre seg eller henvise ved behov.

Symptomer

I tillegg til at det foreligger en uforklarlig utmattelse som nedsetter funksjonsnivået betydelig i forhold til tidligere, har pasientene som regel en rekke forskjellige fysiske og kognitive symptomer. Langvarig forverring av utmattelsen etter fysisk eller mental anstrengelse anses som et hovedsymptom.

Personer med ME/CFS kan ha tilleggssymptomer, blant annet:

 • Ikke forfriskende søvn
 • Ulike smerter
 • Kognitive symptomer (svekket hukommelse, redusert konsentrasjonsevne,ordletingsproblemer, rask kognitiv trettbarhet, distraherbarhet, langsom informasjonsbearbeiding, dårlig korttidsminne)
 • Autonome forstyrrelser (blodtrykksfall, hjertebank, svimmelhet, postural ortostatisk takykardi syndrom (POTS))
 • Overfølsomhet for en eller flere typer sanseinntrykk (lys, lyd, smak, lukt, berøring)
 • Parestesier, nedsatt balanse, klossethet, opplevelse av muskelsvakhet, unormal gange
 • Irritabel tarm syndrom, interstitiell cystitt (smertefull blæresyndrom), hyppig vannlatning, svimmelhet, nummenhet, kvalme, problemer med temperaturreguleringen, Raynauds fenomen (anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær, evt. nesetipp og tungespiss), økt tørste og/eller intoleranse for enkelte matvarer eller kjemikalier
 • Sykdomsfølelse, feberfølelse, tilbakevendende sår hals og ømme lymfeknuter

Forløp av sykdommen/tilstanden

Forløpet av CSF/ME kan arte seg svært forskjellig og gi ulik grad av funksjonssvikt. De aller sykeste blir sengeliggende og pleietrengende i lengre perioder. De færreste blir så angrepet. Hos enkelte pasienter varer sykdommen under to år, mens for andre blir dette en langvarig tilstand.

Tilbud som kan være til hjelp

​I dag finnes det ikke noen dokumentert behandling som kan kurere CFS/ME. Men det finnes behandlinger og strategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til mestring av hverdagen, og bedre funksjonsnivå og livskvalitet.

Noe som kan være til nytte:

 • samtaler med helsesykepleier
 • kontakt med fysioterapeut
 • tilrettelegging med hjelp fra ergoterapeut
 • aktivitetsavpasning
 • avspenning
 • plan for fysisk aktivitet
 • innleggelse på rehabiliteringsavdeling
 • kurs i mestring av sykdommen, f. eks. på lærings- og mestringssentre på sykehus, eller i regi av pasientforeninger

Det kan også være nyttig at det opprettes en ansvarsgruppe og kanskje også skrives en individuell plan, slik at hjelpen rundt er godt koordinert.

Tretthet og utmattelse kan skyldes andre ting enn CFS/ME.

En rekke tilstander og sykdommer kan gi kronisk tretthet eller utmattelse. I en norsk befolkningsstudie rapporterte 11,4 % kronisk tretthet og slitenhet. Mange medikamenter kan også gi tretthet som bivirkning. Dette er ikke det samme som CFS/ME, og en viktig del av utredningen ved CFS/ME består i å skille mellom det karakteristiske sykdomsbildet ved CFS/ME og andre årsaker til kronisk tretthet.

Mer nyttig informasjon:

I veilederen til Helsedirektoratet: Nasjonal veileder: Pasienter med CFS/ME: Utredning, diagnostikk, behandling, rehabilitering, pleie og omsorg

Nettsidene til Helse Norge: CFS/ME

Kilder: Veilederen/Helsedirektoratet, Helsenorge.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Anonym
0
29.10.2017 13:20:41
Hei! Jeg har hatt kyssesyken, men vet ikke når jeg hadde det. Men jeg sliter fortsatt mye med slapphet og orker ikke å gjøre my i lengden. Er det mange som for påvist ME etter kyssesyken? Er det noen som har erfaringer med det?
:)
3
31.07.2017 20:10:09
Unnskyld meg. ME varer ikke 2 år. Det er kronisk og går ikke over. Moren min har vært syk i 18 år og jeg snart 3 år. Og det er ingen forskning som sier at prognosen er bedre for unge. Les dere opp på ny forskning og fakta før dere skriver:)
:))
1
21.11.2017 14:01:18
Hei! Husk at det er viktig å lese nyanser. Det står; hos ENKELTE pasienter varer sykdommen under to år, mens for andre blir dette en LANGVARIG tilstand... Dette er fakta, mange som blir friske av ME selv om det er langt fra alle :)
Ørh
0
29.04.2017 03:41:50
Har fått ME diagnose. Tok lang tid. Hadde kraftig kyssesyken i en lang periode. Sliter veldig med vekten da jeg ikke får trent, men er ekstremt matsugen. Noen som har bra tips til hvordan jeg kan skjerpe meg med maten?
Karianne
8
30.04.2016 18:54:30
Både meg og min mor har diagnosen ME. Mamma har hatt i 17 år og jeg i 2 år. Vi begge fikk etter kyssesyken. Ikke før etter jeg fikk ME jeg angret på alt jeg tok for gitt før! Jeg er rimlig forbanna og frustrert pga sykdommen. Har ikke vært utav huset siden desember 2015! Kødder ikke nei. De som sier de ble frisk fra ME med trening og alt sånn nei vetdu hva da har du feil diagnose. Håper virkelig på at det kommer medesin for oss stakerlige med ME før det klikker helt
:(
0
21.11.2017 14:06:43
Helt forferdelig at så mange rammes så hardt av denne sykdommen :( Men vi må huske på at det finnes flere "nivåer" av sykdommen. Noen blir mildt rammet, mens andre blir hardt rammet. Også har vi alle nivåene mellom der. En ting til som er ganske essensielt er at ME er en utelukkelsesdiagnose, ikke årsaksdiagnose. Det vil si at det er store muligheter for at ME kan forårsakes av forskjellige ting. Da er det også sannsynlig at det finnes ulike behandlingsmetoder. Nei, det er ikke vanlig å bli frisk av ME ved hjelp av trening, men det finnes ingen forskning som tyder på at det absolutt ikke går an. Da er det dumt å utelukke noe. Det finnes mange sykdommer som har forskjellige behandlingsmetoder, og behandling hvor samarbeid mellom flere fagfelt (lege, fysioterapeut, psykolog osv.) er å foretrekke hos veldig mange sykdommer, fysiske sykdommer også.
Fallende engel
2
26.02.2016 12:51:54
Jeg får ikke jernlageret og b12 til å holde seg stabilt så jeg er konstant trøtt og sliten, uanset hvor mange injeksjonsprøyter jeg får eller uanset hvor mye jeg sover. Jeg eier ikke krefter eller energi, har tåkete hukommelse, dårlig balanse, klarer ikke følge med hva folk sier, oppfatter ikke riktig, smerter i magen konstant. Alt dette ødelegger livet mitt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre snart.Hvis noen kjenner igjen disse symptomene på ME kan dere please skrive til meg her? Jeg har snart ikke mer livskvalitet. Jeg prøver å endre kostholdet men uanset hva jeg spiser så er kroppen utslitt!
J
5
08.03.2016 19:22:22
Symptomene du nevner kan minne om ME, men det kan også hende at du bare mangler noen vitaminer eller noe. Men jeg er ingen ekspert, hvis du ikke har gått til legen så MÅ du gjøre det med en gang. Ikke vent! Håper du blir bedre snart og at du ikke har ME. Klem
sivapalan rajaratnam
4
30.10.2015 05:15:49
min alla kroppen er anre menesker til dele etter min død nuen minut for ta levende
sivapalan
0
30.10.2015 05:13:31
eg er død eg er livere alla min til annan folk
13 år gutt
1
17.10.2015 17:40:48
Jeg er ofte trøtt, og jeg reagerer veldig på sol! Jeg er mye ute! Men sollyset gjør at jrg får vondt i øynene uten av jrg ser på sola! Men hvis jeg lukker det ene øye får jeg ikke vondt... Dette et plagsomt fordi trynet mitt ser rart ut når jeg må brukr øyenbrynene mine så mye for å ikke få mye sol i øynene..
:)
6
20.09.2015 05:00:17
Hei, jeg har vært syk i tre år etter jeg ble mobbet! Jeg er veldig sikker på at jeg har ME, men jeg vet ikke hva jeg skal gjør lengre.. Symptomene så står for ME føler jeg at jeg har mange av det! I fjor fikk jeg diagnose der jeg har migrene. Jeg går konstant med vondt hode, tabletter som har blitt prøvd funker ikke og nå går jeg uten tabletter. Jeg vet ikke hva jeg skal gjør. Jeg er også konstant trøtt og sliten. Jeg er nå 17 år, 18 om 3 1/2 mnd. Jeg går vg1 på ny i år fordi fraværet mitt ble for stort i fjor første halv året av skolen, jeg skulle da ta 2 fellesfag og 2 fellesfag detta året, men kroppen min klarte ikke å fullføre skoleåret i fjor. Jeg ble sengeliggende hver dag. Jeg har også alltid hatt natt søvn problemer etter jeg ble mobbet og har vanskeligheter med å såve. Såvne seint på natt og neste dag kan jeg drømme om å stå opp. Jeg ligger til halv 2-2 eller senere på dagen før jeg klare å komme meg opp og fungere litt. Nå går jeg på skole igjen, begynte i august som alle andre å har nå 7 dagar fravær. Det er så utroligt mye på så kort tid som en har gått på skole, jeg føler meg veldig outsider fordi det er ingen andre i min klasse som har så mye fravær til nå. Sengen har blitt min bestevenn, jeg vil heller ligge å såve enn å gå på skolen for kroppen min klarer ikke å gå. Jeg må slite meg opp for å gå på skolen og når jeg har kommet meg gjennom skole dagen er jeg dødssliten. Jeg sliter masse med meg sjøl, jeg ble mobbet av alle jentene i klassen i 9ende (16stykk), Lærarene, rektoren og alle sto bare der med skjegget i postkassen. De gjorde ingenting og forsto ingenting heller, de sendte inn beskymrings melding inn til kommunen for det ble for masse fravær. Barnevernet ble innblandet og det forsto alt, men det kunne ikke gjør så masse. Damen i barnevernet sa at rektoren hadde plikt til å kalle inn til møte med foreldrene til ungene som der gjaldt. Han gjor ingenting. Til slutt kom det en miljøarbeider inn i bildet og en kjempe god lærar som kom fra permisjon inn i bildet. De tok tak i det og fikk minsket masse av mobbingen, men alle vet hvordan jenter er. Samle alle til filmkveld, selskap osv men setter igjen de det ikke vil ha. Jeg ble utestengt av alle, og den dag i dag er jeg fortsatt utestengt av de. Jeg synes det er på tide at de jentene må våkne opp å tenke på hva de faktisk har gjort. Det er en så lang mobbe historie at jeg vet ikke hva jeg skal si. Men etter mobbingen så har livet mitt bare levd i sin egen verden, kroppen min tåle ingenting. Jeg er sliten, trøtt, kvalm, vondt i hode konstant, veldig lett for å bli forskjølt, vondt hals. De symptomene så det står lengre oppe vil jeg si jeg har så og si alle. Jeg vet ikke hva jeg skal gjør, jeg er ikke fan av lege. Etter jeg har vart sjå lege sikkert 2-3 gonger i mnd etter julen 2014 så har jeg en fått en veldig tørr smak av de. Jeg vet jeg har migrene, men jeg er sikker på at det er en grad av ME etter som det symptomene sier. For dere som har vært i situasjonen der dere må utredes for ME hvor lenge vare utredelesen og alt før dere har fått diagnosen ME? Jeg tror jeg må komme meg til lege fortaast mulig. Sikkert mange så har opplevd og ikke bli trodd av læraren sin osv? Jeg har og oppleve det enda.
Me og migrene sjuk
0
22.05.2016 17:50:50
Hei! Etter eg fekk Naproxen hjå legen har eg fått eit nytt liv med migrene. Tek 1(500 ml) Naproxen og 1 (1 gr) Paracet, det hjelper. Har hatt migrene i 25 år, og dette hjelper meg. Lykke til!
kariànne
1
01.08.2015 21:11:08
er gastopi vekig vondt ka
kari
4
01.08.2015 21:11:46
spørsmål om gastopi
A
5
25.07.2015 21:27:17
Artikkelen i seg selv er helt grei, men utelukker mange viktige punkter ved ME, som f.eks. at de fleste med kronisk utmattelsessyndrom sliter med matintoleranse, spesielt da gluten og laktose, de fleste med sykdommen sliter også med muskelsvakhet (bena mine føles som sement etter å ha gått for mye) og ubalansert sanseintrykk, ofte i svingninger, som vil si at lyder, lukter og synfeltet svekkes eller forsterkes. Andre ting er f.eks kvalme og hyppig vannlatning. Artikkelen sier også at de fleste blir friske av ME, noe som ikker sant i det hele tatt!!!De aller fleste blir IKKE friske, men rundt 40% opplever en forbedring av symptomer (noe som sier veldig lite om den faktiske livskvaliteten til disse personene). Mange har også vanskelig for å ta opp vitaminer og næringsstoffer, og har mangel på vitamin D. Symptomer forverres ved aktivitet, og søvnproblemene gjeder også for de som sover ''for mye'', i en periode sov jeg nesten 20 timer per dag, nå for tiden er det dager jeg ikke får sovet i det hele tatt :( Jeg har også vært inne på cato, og jeg har bare blitt verre og verre helt siden oppholdet, CATO anbefales IKKE for ME-Pasienter (selv om oppholdet sikkert er fint for de som har ANDRE sykdommer, jeg vil også påstå at CATO-sentert ikke har oppdatert seg på forskning av ME helt fra de startet opp avdelingen. For meg er det ett under at de i det hele tatt får lov til å behandle ME pasienter og også påstår at de fleste pasientene de har blir bedre av oppholdet, uten at de har noe bevis til grunne for dette....man kommer ikke lang vei med å behandle ME-syke når de ansatte tror det er en psykisk lidelse som kan behandles med EN plan for alle de forskjellige me-syke,nemmlig ved å sosialisere vedkommende og trene seg frisk (syk). Jeg kan trygt si at det ikke var mangel på sosialisering er trening som gjorde meg sykere, og det har i etterkant slettes ikke gjort meg bedre! Det sier seg selv når en person har sovet knappe 3 timer og ikke spist frokost, ikke orker å følge deres trenings-og-skoleplan, og det hjelper selvsagt ikke at de som jobber der, banker på døra hver halvtime og tar seg frihet til å låse seg inn, hvis du ikke låser opp etter 30 sek. De mener at man skal ''slappe av'' etter hvert gjøremål på planen, men jeg tviler på at noen klarer det slik de holder på, du kan bare ikke sette tidspunkter for me-pasienter for ditten og datten, de forventer at de syke skal tvinge seg opp av senga til tross for sterke symptomer forårsaket av for mye press fra deres side. Ber de en med brukket ben om å løpe ett maraton? tviler jeg på...ME er en like fysisk tilstand som en med brukket bein selv om man ikke kan se det på et røntgent, jeg trodde det var grunnlegnde å vite når man behandler me-pasienter. Og hvis de ikke har nok kompetanse eller kapasitet til å behandle hver enkelt pasient etter deres behov,så burde de ikke behandle i det hele tatt! På grunn av deres mangel på kunnskap og erfaring gikk jeg fra å ha mild ME til å være sengeliggende. Ikke nok klager på cato's behandling av ME pasienter? Nei, når man er så syk at man ikke orker å klage da hoper det seg ikke opp med feedback, og til tross for dette vil jeg si at de negative tilbakemeldingene er for mange til at det ikke lenger er forsvarlig å la cato-senteret forsette sin praksis med behandling av kronisk utmattelsessyndrom. Og jeg GJENTAR cato-senteret er sikkert flott for en som har all annen sykdom enn ME! P.S Etter 2008 har man sett en økning av forekomsten av ME i Norge, og jeg ble selv syk etter massevaksinasjonen med pandemrix i 2009 (noen som ser en sammheng her???), ser også at flere fikk narkolepsi etter samme vaksine(kanskje noe staten og helsevesenet bør ta ansvar for !)
Solstråle?
5
18.06.2015 23:39:12
alt passer meg veldig bra! alltid når jeg leser sånne artikler eller om folk som har det, og forklarer hvordan det er for de, får jeg tårer i øynene. jeg blir så glad av å vite at jeg ikke er den eneste. jeg vet det jo egt, men det å lese det, det blir noe helt annet enn å bare vite det. for dette er en sykdom man føler man er helt alene i verden med, vertfall sånn jeg føler det ofte. og det gjør meg ganske deprimert. veldig deprimert faktisk. familie og venner prøver så godt de kan og forstå, noen av de vertfall... å herregud hva skulle man gjort her i verden uten dyr! har man ingen andre der og da, eller føler man ikke har noen andre, så er de alltid der! jeg har veldig lett for å spore av, så skal ikke bable mer nå hahaha, men jeg ville bare si at det var en bra artikkel, og at det er sikkert mange som kjenner seg igjen her. har selv hatt det siden 7. klasse, men fikk ikke diagnose før 9. og ble nettopp ferdig med 10;)
Stine
11
06.04.2015 19:50:19
Syns dette var en kjempe fin artikkel! Ser det er fler her som mener at man ikke kan bli 100% friske av ME, det er hverfall feil. Man kan bli friske, dvs til en viss grad. Man kan bli så "frisk" så man kan jobbe 100% og ha et normalt liv, men du må hele tiden passe på å lytte til kroppen! Og det må man gjøre resten av livet. Hele tiden veie opp og ned hva du vil bruke din energi på! Jeg har ME, og jeg SKAL bli 100% frisk! Jeg akter ikke å leve det livet jeg lever nå resten av mitt liv! Så stå på, alle som har ME, og prøv å tenk positivt, selvom det er utrolig vanskelig til tider! Man kan få tilbake livet sitt!
Kjetill
2
30.03.2015 23:08:13
Here is my story finaly translated (google translate) Tell me what you think, and shar if you like http://www.asfaltsliteren.com/om
Charlotte
0
19.03.2015 19:09:36
Synes dette var en oppklarende, oversiktlig og fin artikkel..
Tobias
2
13.03.2015 20:52:26
Synes veldig mye av det hær ikke stem i det hele tatt. Har en kjæreste som eg ha vært ilamme i 3 år, som ha vært ME syk i 5 år. Det kom etter kyssesyka. Går fint men e perioda der det e mye før ho.
Celine
9
02.02.2015 00:50:01
Dårlig artikkel. Så mye FEIL!! Jeg har ALDRI hørt om noen som har blitt 100% friske fra ME. Det dukker ofte opp nyhetsanker hvor folk forteller at de har trent seg friske eller blitt friske av andre metoder , DA HAR DU IKKE ME! Kosthold er også helt forskjellig fra person til person. Og at det er arvelig er jeg 100% sikker på, jeg er Nr 3 i familien med sykdommen- mor og søster i tilleg til meg. Har mye mer å skrive men orker ikke bruke energi på det :). Håper det kommer en medisin for oss snart!
kraken
5
09.01.2016 10:41:54
Så utrolig bra, jeg synes du er fryktelig motiverende med å si BLIR DU FRISK HAR DU IKKE ME! Tenker du som ME syk holder fast ved den negative tanken om at du aldri kan bli frisk.
Me-syk
6
04.11.2014 21:10:26
Nå viser det seg jo at Rikshospitalets forskning ikke understøtter Rikshospitalets teser om ME. Så artikkelen bør kanskje oppdateres? ME-foreningen har mye info tilgjengelig.
Feil...
13
21.10.2014 21:53:53
Mye av det dere skriver om sykdommen stemmer faktisk ikke. Det er svært få som faktisk blir friske av ME etter tid... Jeg håper det kommer en bra medisin som kan gjøre alle med ME friske. Jeg syntes de fortjener bedre. Jeg anbefaler å se filmen/dokumentaren "sykt mørkt". Der viser det bedre hvordan noen med sykdommen har det, enn på denne nettsiden.
VIKTIG!!!
27
14.05.2014 15:27:49
Det går ikke an å bli frisk av ME viss du reiser på "rehabilitering". For å bli frisk må du få MEDISIN!!! Viss du blir frisk av å hvile, har du ikkje ME. Da kan du ha ett annet problem. Det kan være foreksempel depresjo. Det er viktig å behandle sykdommer på riktig måte! Jeg har selv en mamma som har ME. Hun kan ikke delta i det jeg selv vil kalle vanlige aktiviteter... Hun kan faktisk ikke gå ut av huset uten å bli dårlig! (Med dårlig mener jeg veldig syk) DI SOM HAR ME, VIL SÅ UTROLIG MYE GJØRE VANLIGE TING!!! Det er så sykt urettferdig at noen folk tror at ME-pasienter ikke gidder, orker eller ikke ha lyst til til å få ting til! Husk: viss du kan "hvile" deg frisk, har du IKKE ME! Da kan du ha noe annet. Det er så teit at leger tror di vet hva ME er, så behandler di pasientene som om di bare kunne "få kroppen i gang" hvis dere skjønner hva jeg mener.....
Hun som prøver
12
29.01.2014 17:53:58
Må bare få si at hvile seg frisk fungerer ikke uansett om man er så dårlig som meg(du er heldig om det virker)! Blir helt ferdig! Blir ferdig av det meste da, men skjønner ikke at folk mener man skal hvile seg frisk! Jo hvile er bra, men ikke bare. Er mye annet som man børr gjøre. Kosthold er viktig. Lett mosjon(ikke bli overivrig som meg med yoga feks) pusten kan spille en stor rolle! Og lære seg og si nei til å bli med på for mye og si nei til seg selv. Ikke shopping(har selv erfart nå at mer av det går ikke. Ikke kult å nesten kaste opp inne på en butikk!) der har du meg, men man må jobbe for å bli bedre! Ting tar tid og kan ta svært lang tid. Kan gå opp ned. Men man må ikke gleme de ordene jeg fikk høre en dag: Du blir bra. :-)
Dandy
9
09.01.2014 21:23:29
Dagene mine er veldig forskjellige,trettheten kan vare i 2 til 3 dager,så kan jeg gjøre husleie sysler et par dager, for så å sove i et eller to dager.er veldig ukonsentrert og har hatt det veldig vanskelig i livet. Har også hatt mange infeksjoner,og jobbet med renhold og pleie. Kan dette være en begynnelse på ME
Frisk
16
09.12.2013 09:22:04
Jeg ble syk i 2.klassr og diagnosert ME i 4. Jeg er 14 nå. Tenk positivt så blir det bedre
Mamma
12
22.10.2013 21:40:14
Min datter på 16 år har vært syk i 3 år. Fikk diagnosen ME for 1 år siden. Vi sliter hele familien, hun har isolert seg og går ikke på skolen, hun er deprimert. Dette begynte etter at hun tok svineinfluensa vaksinen.
Hvor kan vi få hjelp? på sykehuset fikk vi beskjed om å fine en gruppe selv som kunne hjelpe henne. Hvor? hva gjøør vi? Hilsen fortvilet mor (Red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
CFS\ME
1
18.06.2015 23:24:43
jeg har selv vert inne på Cato-senteret i Son to ganger på ett halv år med 4 ukers opphold per gang. dette har hjelpa meg en god del med å få livet på rett kjør. hvis du ikke har fått hjelp innen nå, eller hvis hun er veldig dårlig fortsatt, anbefaler jeg å reise dit:)
Ivar
2
26.04.2014 23:13:32
Ikke lett å få hjelp med denne sykdommen, men informasjon finnes for dem som orker å lese: https://www.facebook.com/MEregisteret/notes
16 åring
8
12.03.2014 21:05:37
Shit ME etter svineinfluensavaksinen hva blir det neste? Det er ikke måter på hvor mange ting som dukket opp etter den vaksinen. Hvis det er sant da må jeg bare si at jeg selv har fått narkolepsi etter samme sprøyta. Føler meg til tider lett og svært deprimert, og syns det er synd at ting skal bli sånn. Narkolepsi er en søvnsykdom og gir flere av de samme symptomene som ME, men det er helt forskjellige diagnoser. :D Til alle dere som hviler mye, ikke får sove, orker ikke skole, eller har vanskeligheter med å holde koken... Det fins flere og du er ikke alene. FUCK PAMDEMRIX!!!!!!!!
ME-syk
2
12.03.2014 16:05:22
Søk etter lokale ME-foreninger. Det finnes flere grupper for både foresatte og barn/unge som har ME. http://me-foreningen.com kan helt sikkert gi tips til hvor du kan henvende deg.
ME syk mamma
3
14.05.2014 15:31:25
Mammaen min fikk og ME etter ei sprøyte på ungdumsskulen... Hun er syk fortsatt (hun er 41)... ALDRI MIST MOTET!!!
Nesten
6
07.09.2013 22:04:30
Jeg er 13, snart 14 år :D fikk Nesten ME i 5.klasse men vi merket det med en gang, så jeg fikk det vekk! Men så fikk søstera mi på 19 år det i 8.klasse! Og hun har det helt forferdelig, og jeg har alltid ønsket at det var jeg som heller fikk det isteden for henne! Jeg hater og se henne sjuk, det var ofte hun bare låg på rommet sitt i mørket, og jeg fikk ikke sett henne så mye.. I 10.klasse var hun tilsammen på skolen i 3-4 måneder tror jeg.. Det er helt Forferdelig
Jente123
15
16.08.2013 21:02:48
Er 15 år gammel og fikk ME da jeg gikk i sjuende klasse. Jeg begynte å få varsel tegn litt etter jeg hadde tatt svineinfulensa sprøyta. Det hele starta med at jeg lå i senga et par uker, men det ble bare verre. Etter hvert kom jeg meg ikke opp fra senga og følte meg helt svak i kroppen. Det var faktisk blitt så ille at jeg klarte ikke engang å stå og falt to ganger på gulvet med hodet bare når jeg skulle hente meg noe mat på kjøkkenet. Dette varte lenge. Det var så stressende og slitsomt å alltid måtte dra til legen og bare bli henvist videre fordi de ikke kunne fastslå årsaken. Jeg måtte ta masse blodprøver og legen trodde nesten at det var eplepsi. Det endte med at jeg måtte ta 5 forskjellige vitaminer og medisiner hver dag bare for at jeg skulle kunne holde balansen. Mesteparten av skoleåret var jeg hjemme og vennen mine og jeg begynte å gli fra hverandre. Det ble litt bedre etter hvert og jeg kunne innimellom dra på skolen, men jeg kunne ikke være der hele dagen. Etter hvert isolerte jeg meg veldig mye og mistet UTROLIG mye selvtillit. I åttende var jeg så og si en loner og sleit med å få noen venner eller de gamle vennene mine tilbake. Jeg har jobbet veldig mye med meg selv og jeg er nesten frisk. Jeg liker også og si at jeg ikke har ME fordi da tror jeg faktisk på det. Jeg sliter enda idag med venner og sånt og det er vanskelig å inkludere meg i gjengen når vi har vokst så mye fra hverandre og det føles nesten litt feil. De andre på skolen min dømmer meg ganske mye etter det at jeg innimellom er alene, men det er ikke som om jeg vil det heller.
EnSomBryrSeg
6
14.05.2014 14:13:38
Om dine "venner" ikke kan forstå at du er syk ,så er ikke det noen venner for deg. Det er trist å lese hvordan du har hatt det og hvordan du har det. Håper du har funnet deg en god venn til nå. Lykke til, håper du blir frisk. Det er ikke antallet som gjelder. Bedre med en bestevenn, enn med mange ikke så gode venner. Bestevenninnen min har ME og jeg ville ikke byttet henne ut med noen! Jeg vil heller sitte på sofaen med henne, enn å sitte med masse folk som slarver om hver og en.
Esther
11
27.07.2013 17:48:49
Jeg er under utredning for ME. Må gå gjennom leger, psykologer og blablblablablablablabla. Og dere ANER IKKE hvor vanskelig det er for å sove! Ligger til klokka halv tre før jeg sovner! Så våkner nå for tida klokka 12 på formiddagen. Lengste jeg har sova på dagen er til til klokka halv tre på ettermiddagen. også går jeg rundt som en halvdød person. Og forresten har noen meldt meg til kommunen. De var visst "Bekymret for mitt høyt skolefravær" Et eller annet. Noen andre som har opplevd det? Og bare jeg går opp trappa begynner jeg å pese. Jeg gikk på fotball før,men slutta. Ble bare syk av det. Nå for tida,ligger jeg bare på sofaen med pledd på å leser. Orker jo ingenting. Og siden jeg ikke har vært på skolen på LENGE. Og da jeg kommer spørr jo nesten alle om meg. Og de som jeg nesten aldri har snakka med sier "hei". Det er for rart. Og har dårlig matlyst. Og tror jeg også er litt deprimert. Pga,jeg er syk hele tida. Og jeg og vennene mine glir liksom fra hverandre.. Før fikk jeg haugevis med tekstmeldinger,nå venter jeg kanskje tre dager før en sender melding. Men er faktisk litt bedre i sommer. Sikkert fordi sola er her (Oh yeah!) Og jeg stresser ikke pga lekser jeg ikke har gjort osv. ME er noe skikkelig dritt. Hvorfor finnes ME egentlig i verden??? Jeg har en lett "sykhet". Jeg syntes mer synd på de som må dra på sykehuset pga de ikke orker å spise eller drikke osv. Og de som ikke tåler lys eller lyder. Det er fælt. Håper virkelig legene finner ut ting,her!
HEi
8
06.01.2014 09:41:05
Angående søvnproblemene dine burde du spørre etter noe som heter melatonin. Det er et naturlig sovemiddel/hormon om gjør at du sovner delvi fort. Og du burde søke på noe som heter lightning kurs.
Hei
7
14.06.2013 09:11:14
Kjenner meg igjen her. Om jeg trener får jeg vanligvis ikke sove, men ligger istedet våken. Har funnet ut for min del at om jeg kun trener 70-80 % av min enegi (aldri pushe meg selv for hardt) og slapper av noen dager etter, så går det fremover istedet for at jeg blir helt utslitt. Det med at kroppen konstant er stresset for min del fant jeg ut av at var nerver i klem som konstant sender signaler. Dette er pga en skade jeg hadde når jeg var ung som har gjort ryggen skeiv. Jeg vet at om jeg kan fikse opp i dette vil nervestresset og adhd symptomer gå bort. Dette vet jeg fordi om jeg ligger i en stilling i flere timer løsner nervene som er i klem og jeg føler harmoni helt til jeg beveger meg igjenn. Det som har funket for meg tidligere er å rutiner og følge disse slavisk. Da vet man hva man klarer. En annen ting som funker bra for meg er "updays" og "downdays". Feks jobbe kun annenvær dag 3 ganger i uka. Noen dager er du mer energisk en andre. Det er viktig og godta seg selv om man ikke føler man fungere like godt altid. Få i deg nok mat og næring. Om du har råd ambefaler jeg sterkt å lage grønnsaksjuice av økologisk celleri (eller andre økologiske grønnsaker) med litt ingefær og honning. Det gir lett fordøylig energi, næring og har en anti-inflamatorisk effet. Blending av maten gjør det også lettere å fordøye og gir mer energi. Noen gode tarmbakterier kan hjelpe bra. Du kan kjøpe det i kostholdsbutikker. Når det gjelder toksiner som tungmetaller og andre miljøgifter er det rått fett som gjelder. Kroppen bruker fett for å "detoxe" giftstoffer. Det er sundt og være litt "chubby" til tider fordi da har kroppen en mulighet til å rense seg selv. Rå laks eller rå tunfisk er min favoritt når det gjelder rått fett. Spiser det som sushi, bare uten ris. Avokado er også stappfult med sundt fett, men jeg syns det er vanskeligere å fordøye. Nøtter også, men det er enda vanskeligere å fordøye. Så har man også rått egg og kokkoskjøtt. Brød, sukker, pasturitert melkeprodukter og fruktjuice er noen av tingene jeg tror kan være smart å ungå om man har fordøyelsebesver. Spiser ikke så veldig mye frukt, men om jeg virkelig må ha mer energi spiser jeg et par frukt. Spiser dem litt umodene, så det er mindre sukker og mer enzymer. Det er altids noe man kan gjøre anderledes/bedre. Det gjelder å være fleksibel og gjøre så godt man kan med de resuresene man har. Gi slipp på negative følelser. Gi slipp på stressende forhold. Prøv å forstå at andre kanskje ikke forstår situasjonen din. Se etter muligheter. Lev i nuet. Om du føler deg bedre, fortsett med det som funker ellers faller du mest sansynligvis tilbake. Til slutt. Drit i hva alle andre sier. Finn ut hva som funker for deg :) Håper noe av dette kan hjelpe noen!
Maria
15
06.06.2013 10:47:24
Den informasjonen som er her (over) passer meg ekstremt godt. Det er derfor jeg har slitt med helseangst og depresjon de siste årene. Stress gjør alt så mye, mye verre. Problemet er at fastlegen min ikke tror meg, hun mener det bare er angsten som stopper meg, og at jeg er frisk. (kan begynne å trene, etc) men jeg VET AT TRENING BARE GJØR TING VERRE! Begynte å merke at jeg var "sliten" i fjor sommer, da jeg etter lange skogsturer merket at kroppen mistet energi. Ble tungpustet og måtte sove. Brukte store deler av sommeren på dét. Så flyttet jeg til Oslo for å studere, og ting har mildt sagt vært et helvete etter det. Blir ikke trodd av noen, og særlig matintoleransen har plaget meg fælt. Tatt mye blodprøver, allergiprøver etc hos fastlegen, men det slår ikke fullt ut. Enda jeg vet at hvis jeg spiser brød eller drikker melk, så blir jeg dårlig. Dette er veldig frustrerende, at jeg ikke blir trodd noe sted. Har slitt meg gjennom et helt studieår og er enda mer sliten nå! : (
Gummen
5
02.09.2013 00:31:19
Jeg er under utredning men merker at å gå til akkupunktur hjelper enormt.angsten er borte og hodepinne og musklene bedre
Susann
4
05.06.2013 18:01:54
Hei, jeg fikk kyssesyken for 5 år siden, ble veldig trøtt og klarte ikke fullføre hele skoledager. Jeg spilte håndball i 7 år før jeg ble syk, jeg prøvde meg omsider på treninger, men var helt tom for energi i flere dager etterpå. Etter et besøk hos legen så fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått utmattelsessyndrom, jeg sov 16-20 timer i døgnet, lå med tjukke klær inne om sommeren fordi jeg kjente ikke om det var varmt eller kaldt. Jeg spiste nesten ikke fordi bare tanken på å sette meg opp og spise mat gjorde meg uvell. Den dag i dag er jeg 17 år, prøver sånn smått og trene og komme iform, men det går veldig veldig sakte! Utmatelssessyndrom er en noe jeg liker og kalle en tilstand. Det er en tilstand som for det meste suger livsgleden din ut av deg. Det er ikke kult og måtte si nei til og være med venner på stranda og kino fordi du faktisk ikke har krefter og energi nok til det. Jeg har satt meg ET mål, og det er og klare og være våken hele dagen, ikke komme hjem fra skolen og gå å legge meg! Den dagen jeg klarer dette. Komme hjem fra skolen og gjøre ting som alle andre, da og først da skal jeg begynne og leve livet og ungdomstiden min på nytt! :) Men til alle som har utmattelsessyndrom, har hatt eller har symptomer, dette er ikke noe som går over etter en uke, det er heller ikke noe du kan gå til folk og klage over! Vær tålmodig og la kroppen lege seg selv! :)
Kaja
3
31.05.2013 13:04:33
Jeg har fått ME på bakgrunn av kronisk kvikksølvforgiftning (fra amalgamfyllingene) Amalgam + tyggegummi er en dårlig kobinasjon!
Ola Nordman
15
14.04.2013 20:07:24
Hei hei alle sammen. ja som alle andre overnevnte her så har jeg også denne sykdommen som tar livet av meg (bokstavelig talt). Man orker ikke en dritt, man bare henger rundt blek og krumm og bare prøver å finne en vegg å lene seg til eller komme seg fortest mulig hjem for å ligge i sengen å slappe av. Jeg har hatt stikkende smerter i venstre bryst og har ustabil hjerterytme som kan gå opp til 200 slag pr. min. Man føler at man ikke kan puste helt og har en stram følelse i brystet. Jeg har hatt dette lenge så lenge jeg kan huske. Jeg har alltid vært tynn og blek og alderi gått opp i vekt. Jeg ligger alltid på den samme (65kg) som er greit men forhold til høyden og alt. Musklene er helt slappe. Føler nesten migrene aktig hodepine og har nesten 24/7 jernteppe. Alt er tåkete og hukkomelsen er helt f***** og kosentrasjon også i samme slengen. Alle trasser på meg og ler av meg og mine "klumsete" handlinger. Kaller meg lat og dum. Men alt endret seg etter hjerteoperasjon jeg hadde. Jeg vet ikke helt hva som skjedde men jeg fikk en viss energi tilbake. Jeg begynte å studere på egenhånd medisin og spesielt medisinske urter. Jeg fikk tilbake mer og mer av energien min som jeg så alle leke og bortkaste. Jeg begynte på videregående igjen og tar realfag kjemi, biologi og it. Jeg har slått de fleste i karakter og rekker opp hånda i de fleste timer. Lærerne er sjokkerte etter min forandring. Jeg har fått meg jobb og driver å studerer og på egen hånd (medisin både allmenn og tradisjonell medisin). Har valgt trass i mine i interesser å utdanne meg som sosial arbeider så jeg kan hjelpe andre som lider med lignende sykdommer og andre problemer (fattigdom, rusmisbruk, sykdom osv.) oppfordrer alle å gjøre det samme. Like så Gud har skapt alle sykdommer så har han også skapt den botemiddel. Saken er å få oss til å forske å finne han og naturens geometrisk og mattematiske regler som regulerer alt og går igjen og igjen i naturen samt oss mennesker. Jeg ønsker alle en godt liv og god helbredelse. Håper jeg møter dere engang i livet. Ikke tenk på hva andre sier. Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere!!!
Anne
10
11.02.2013 16:14:28
Har hatt store nakkeplager i mange år. De siste 2 år har jeg vært svimmel, fullstendig energiløs og føler meg alltid sliten, sover heller ikke godt om natten. Siste halve året har jeg hatt plager av sigarettrøyk.. som ikke er der, helt merkelig. Vært til utredning, legen finner ingenting galt. Plagene mine kan minne om ME ???
Kaja
3
31.05.2013 13:13:40
Har du vært inne på tanken om amalgamforgiftning?
Tore N Fjelldal
4
31.03.2013 03:19:49
Det er vanskelig å finne noe, både for fastleger og speisalister på både ME og mange lignende sykdommer. Sigarettlukten er vel typisk nevrologisk, tretthet kan være så mye. Det finnes enkelte leger i verden som har kunnskap nok til å teste ME, du bør i hvert fall ta så mye tester som mulig slik jeg ser det. Tarmfunn relatert til ME er på vei, gentest for autoimmuitet er noe alle burde startet med (gener for HLA-molekyler). Å bruke resultatet til noe fornuftig er noen år frem. Beste råd jeg kan gi er å leve sunt og fjerne mest mulig helsebelastninger, inkl. jobb/skole om nødvendig.
Nussi
9
17.12.2012 20:23:40
Jeg sliter med Me, hatt siden 2008 ble bedre. Men i jan ble jeg mye verre av antibiotika kur og fikk vibrasjoner i kroppen og har det fortsatt. Prøvde lp kurs, men var nok ikke riktig tidspumkt for meg å ta det. Men har siden fått en fantastisk yogainstruktør som mener vi får meg bra! Så en dag blir jeg bedre og så blir jeg nok bra for jeg har fått tilbake håpet! Anbefaler yoga og er du ikke fulstendig sengeliggende så er mitt svar ja man trenger hvile og søvn, men prøv å bruk natten til det eller ta hvilepauser om dagen. man kan ikke hvile seg frisk det er helt sikkert. Jeg vet jeg vil bli bra! Hadde jeg lakt meg i sengen hele dagen og kun spist, dusjet 1gang i uken og gått på do da hadde jeg ikke hat noe håp om bedring. Takket være yogainnstruktøren min,så blir jeg nok forhåpentlighvis bra! Yoga anbefales på det sterkeste:)
jente fra østfold
14
12.11.2012 12:20:07
Hei, jeg er ei jente på 20 år. Jeg har symptomene på ME, mange av dem opplever jeg i hverdagen. Jeg er ofte sliten/trøtt(v/trening/fysisk aktivitet våkner jeg opp, men er like trøtt/sliten etter det). Jeg er også tempratur "svinginger", skifter mellom kald og varm. Kaldsvetter plutselig noen ganger og får hjertebank. Jeg har ofte løs mage, hodepinne, sover max 6 timer fra mad-fred. lørd-søn opptil 10 timer, jeg sover som en stein rett og slett. Jeg har ofte mage og - tarmsmerter. Er ofte "blek", svimmel og i det siste merket stress og konesentrasjonsvansker. Disse symptomene dukket opp for tå år siden (2010-sommer) og har vart inntil nå høst-2012. Jeg har i tillegg jernmangel, men når jeg tar medisinen blir jeg kvalm, også hvis jeg spiser. Jeg føler at jeg mangel på energi, når jeg egentlig vet at jeg har mye energi. Jeg spsier hver tredje/fjerde time, tåler ikke så mye hvit eller vanlig brød/ris. Lever som sagt på lav karbo, men spiser en god del frukt. Jeg er ikke så avhengig av godteri, men hvis jeg spiser kjeks/kake blir jeg oppblåst og kvalm(selv om jeg tar små mengder). Tilsutt vil jeg si at jeg føler meg nesten død hverdag både på skolen og hjemme. Jeg drar aldri med familien min ut er altid hjemme.
Orkide
12
21.10.2012 13:55:05
Jeg har selv levd med ME i mange år - noe jeg tror ble utløst av kyssesyken. Jeg er i dag frisk. Min erfaring er at kroppen ble frisk av passende aktivitet, mat tilpasset en sensitiv mage og bruk av kosttilskudd. Mitt råd er å sjekke deg ut mht. matintoleranse. Jeg hadde problemer med proteinopptak. Les om lekk tarm og syrebalanse. Kort sagt: Jeg kuttet melk, gluten og egg i mitt kosthold. Kuttet mye sukker. (..)Må også sies at jeg har stor tro på blodtypedietten. Sterk fysisk aktivitet fungerte ikke. Yoga bygde meg opp igjen i kombinasjon med ovennevnte råd. Er vel rimelig sikker på at veldig mange mennesker med ME er blodtype 0. Dette er blodtypen som i utgangspunktet trenger mye muskelaktivitet og trening. Men, med feil drivstoff så reagerer kroppen med stress og utmattelse. Unngå derfor karbohydrater i stor grad. Stivelse omdannes til sukker i kroppen. Unngå brød, pasta, kaker, kjeks mm. Spis glutenfritt - spesielt hvis du er blodtype 0. Anbefaler boken "Blodtypedietten" av Dr. Peter D'Adamo. Les også "Nye vitaminrevolusjonen" av Dr. Knut Flytlie. Dr. Sofie Hexeberg med boken " Frisk med lavkarbo" er også verdt å lese i denne sammenheng. Jeg skriver disse ord fordi jeg vet hvilket helvete det er å leve med ME. Nå som jeg fant koden for min egen del, så vil jeg gjerne dele min kunnskap med de som fortsatt sliter. Stor klem fra meg til deg.
Emilie 14 år
18
29.09.2012 20:43:00
å tenke positivt kan hjelpe deg med å mestre sykdommen. ikke til å gjøre deg friskere! jeg har vært Me syk i 8 år og det siste året har jeg vært sengeliggene. å ham Me er tungt og jeg dømmer ikke de som har blitt deprimerte. det vil IKKE si at deprisjon kommer med ME eller at det er Årsaken. hvis du Deprisjon er årsaken så er det ikke ME du har! LP kan hjelpe mot deprisjon så du kan klare å takle hverdagen. men at LP kan gjøre at du blir helt frisk resten av ditt liv er bare tull siden ME er en fysisk tilstand. kansje du blir mye bedre først, men så kan du plutselig bli enda værre en du var før du gikk på kurset. jeg er 14 og har ikke noe liv utenfor husets fire vegger, men dette er mitt liv og jeg har akseptert det. tror heller ikke at jeg noen gang kommer til å bli helt frisk,men at jeg skal bli friskere er noe jeg er overbevist om, og det er det som får meg til å takle hverdagen min. stå på! det blir sansynligvis bedre! hør på krobben din og ikke lå noen få presse deg. du kjenner kroppen din og dens behov! hilsen Emilie 14 år
Emilie
7
25.09.2012 21:50:03
Hei! Jeg fikk diagnosen M.E for 4 år siden - da jeg var 13. Livet mitt ble snudd på hodet, og jeg ble utstøtt fra vennegjengen etter ca et halvt år - ingen så spurte om jeg ville være med ut, jeg kunne jo aldri uansett. Det var en utrolig hard periode, og jeg nådde bunnen da jeg ikke klarte å gjøre noe selv. Mamma måtte ta fri fra jobb for å mate meg, dusje meg, følge meg på do osv. Jeg vurderte sterkt å ta mitt eget liv, orket ikke tanken på å leve som en byrde for familien, ikke minst søsknene mine som ikke kunne ha venner over. Men heldigvis snudde tankene mine i siste liten, og jeg bestemte meg for å gi det en siste sjanse. Det var da jeg fant LP - som har blitt det mest fantastiske verktøyet jeg har! Den beste gleden jeg noen gang har følt. Kurset koster en del penger - men det er de beste pengene jeg har brukt. Du lærer deg å tenke helt annerledes, høres rart ut - ''tenke seg frisk liksom''. Men ja... Det funket for meg, alle de fysiske smertene forsvant. En etter en. Jeg ble glad igjen, fikk livet dit jeg ville. Det var så uvirkelig. At jeg som bare dager før var sengeliggende, nå kunne sitte på en buss, gå tur i skogen (riktignok en kort en - men for en lettelse jeg følte). Dette kurset er noe jeg anbefaler enhver person som har hindringer i livet. Ikke bare M.E pasienter. Overarbeidet, et begrensende liv, eller bare irritasjon over dagligdagse ting som trigger (så enkelt som at håndkleet ikke henger riktig kan ødelegge en hel dag). Dere med M.E - det er en lang vei å gå. Jeg har mine dårlige dager jeg òg, men FYSØREN så herlig livet er når det er bra :-) Håper alle klarer seg like bra som jeg har klart meg i ettertid, og håper alle gir LP en sjanse, det er verdt det. En stor takk til Live Landmark for å være den beste coachen.
Hilde
8
22.08.2012 13:24:19
Jeg er 15 år og fikk diagnosen ME i sommerferien. Det viste seg at jeg hadde hatt lungebetennelse og et lite spor av bolerelia i kroppen min. Jeg har vært en aktiv jente i hele livet mitt og har gått på fotball i 8 år. Jeg var med på å bli kretsmesterer i fotball for mitt årskull i 2010 og vi kom på 2 plass på norwaycup (B sluttspill). Jeg har alltid syklet til skolen uansett, og til fotballtrening 2 ganger i uken. Nå orker jeg nesten ingenting, får ikke sove (jeg bruker sovetabeletter, men de har ingen virkning), blir smittet av alt og detter bort av og til. Det er veldig vanskelig for meg, vi er 40 stk. I klassen og da er det ofte sykdommer som logger i lutften og de får jeg. Etter den 1 skoledagen ble jeg syk. Jeg trodde ikke at det var så gale, men der tok jeg feil. Jeg forteller til mamma og pappa at det går bra og at jeg bare er litt sliten, men egentlig så føler jeg meg helt ferdig og har ingen anelse om hva jeg skal gjøre. Jeg blir dårlig av mange mennesker, mye mas og mye brå så det har blitt veldig vansklig for meg å gå på skolen. Og jeg klarer ikke å konsentrere meg nok til å få me meg hva læreren sier. Jer aner virkelig ikke hva jg skal gjøre, har ikke vært så mye syk. Var på sykehuset i 3 dager i 1 klasse, hadde lungebetennelse i 3 klasse og det er nesten alt. Vet jeg trenger hjelp, men det er så vanskelig å si at jeg trenger hjelp. Har gjort leksene selv siden 2 klasse og har klart alt selv.
miralin
5
21.07.2012 16:19:00
hei.. jeg har utmattelses-syndrom ( me ), jeg mener hvertfall det selv... pluss andre forlk rundt meg mener det!.. det er veldig vanskelig og hvet ikke helt hva jeg skal gjøre, !! jeg ska til legen sammen med moren min på torsdag, spennende men ska kanskje/ håpe til oslo eller bergen for å sjekke om jeg har det, så jeg kanskje kan få den nye medisinen de fant i bergen ( men d tar noen år kanskje før alle me pasienter kan får den tror jeg!?!.. jeg tar forskjellig helsekost og medisin men det er ikke nokk, men må tenke positivt!! :)
Utslitt
5
11.05.2012 16:04:16
Hei, jeg begynte på høyskole for nesten ett år siden. Det har ikke gått spesielt bra - jeg har alltid vært mye syk (veldig langvarig og alvorlig kyssesyka for noen år tilbake, deretter store problemer med mandler og smertefulle halsbetennelser + søvnapne), men jeg har alltid klart å følge med i hverdagen. Men for første gang i mine 20 leveår klarer jeg ikke noe. Jeg ligger for det meste i sengen og stirrer ut i luften - jeg har vært hos lege nesten en gang i måneden det siste året, jeg har blitt sendt til legevakt i sykebil pga sterke smerter, og jeg er bare utslitt. Jeg vil bare vite hva jeg kan gjøre for å komme tilbake - slik som det er nå kan jeg ikke fortsette på skolen, og jeg sliter med å komme meg i en deltidsjobb jeg elsker. Jeg har vært så mye hos legen med så mange uforklarlige smerter som ikke gir utslag på noen prøver (alt fra vanlige blodprøver til MRI scanning), jeg føler ikke at jeg blir tatt seriøst lengre. Nå er det bare "vi finner ingenting, lykke til videre". Jeg skulle gjerne ha snakket med legen min om muligheten for ME, så hvis det er noen som har noen gode tips og råd om hvordan man skal ta det opp og hvordan man skal gå frem med det, hadde jeg vært evig takknemlig.
Monica
6
08.03.2012 14:13:40
Jeg er en jente på 28 år, og har nettopp nå begynt utredningen For ME. Har tidligere fått diagnose på Borrelia og har hatt kyssesykekn og mykoplasma infeksjon uten å vite om det! bare følt meg "influensa" dårllig med mye hodepine/svimmelhet samt mye vondt i nakke skuldre, noe legene mener kommer av migrene som utløses av aktivitet, lys og lyd (såkalt aura migrene)Har vært sykemeldt 60 % i ca 6 mnd og prøvde meg i 100% igjen for ca 1 mnd siden men ble MYE verre av dette, så er nå tilbake i 100% sykemld. Etter begynt utredning dreier legen min i retning av at ME'en er kommet av svineinfluensa vaksinen, noen andre som har erfaring med det? Blir litt bekymret for om det er dette om kanskje barna mine som også tok vaksinen er utsatt. Utrolig sllitsomt å gå rundt å vere sliten og redd for ikke bare meg selv men barna også..
Belinda
20
05.03.2012 12:05:45
er 99% sikker på at jeg har me... hvet ikke hva jeg skal gjøre. Har vært så mye hos lege at både jeg,legen og familie begynner å bli lei. Jeg føler at dem ikke tar meg alvorlig lenger når jeg sier at jeg er syk...
Hei
2
06.01.2014 09:45:39
Hvis alle blodprøvene dine er 100% bra. Foreslå hva du tror det er. Det funker som oftes
tusse
0
03.03.2012 21:20:48
Risør: Trist at du føler det sånn.. men tro meg, du ville ikke heller hatt depresjon. Jeg har desverre vert borti det også når jeg var yngre. Det kan om mulig være en enda verre diagnose å leve med, selvsagt har de flere medisiner mot det. Men det er veldig tungt å leve med det også, jeg personlig syntes det var på mange måter verre enn det jeg har nå. Stå på søte deg :)
tusse
3
03.03.2012 21:11:25
Jeg fikk selv diagnosen M.E nå etter å ha vert dårlig i nærmere et år. Dessverre finnes det alt for mange leger som sier at det er psykisk, og det ikke er noe annet gale. Men det er bare å stå på og ikke gi seg, jeg fikk legen min til å sende meg til psykolog, som ikke fant noe gale. Er viktig å være bestemt, og evt bytte lege dersom ingen vil høre. Jeg har heldigvis ikke vert den som har vert værst rammet, eller kanskje jeg bare er ekstremt sta. Men har klart å holde meg 50% i jobb (hadde gått på veggene om ikke pga. Adhd). Det har langt fra vert lett, og jeg har som oftest vert borte en dag eller to i uken likevel. Men det er viktig å komme seg ut litt, MEN prøv å fordele det du har av krefter på det som DU synes er viktig for deg. Det er selvfølgelig viktig å holde seg positiv også, er ikke alltid like lett, for det er ingen enkel diagnose å leve med. Men stå på alle sammen, ikke gi dere og ikke la dere bli trampet på. Greit, vi klarer ikke alt vi vil no. Men det er bra det lille vi får til også :) Friske skal vi alltids bli, må bare prøve og feile litt :)
Kisen
18
19.02.2012 15:59:43
Hvor lenge pleier Me å vare?
Hei
1
12.12.2013 21:36:55
De varierer veldig. Broren min hadde det ett år
Ikke ME
4
12.03.2014 15:51:45
ME er ikke noe som går over etter 1 år. Sorry, men da er han en av mange som er feildiagnosert.
andreasb
3
16.02.2012 21:50:08
Jeg har vært syk i over ett år og måtte slutte på fotballen og slutte å trene styrke som jeg gjorde veldig ofte. Livet har blitt dritt pga. at jeg har utmattelses syndrom. Jeg blir sliten bare tanken på å trene jeg føles helt død inni meg og blir aldri bedre. Kan ha noen dager der jeg føles bedre å tenker yes nå begynner jeg å bli bedre menne dagen etter er det like ille. Hver gang jeg leke sloss eller skal trene så får jeg følelsen av at jeg er sliten i skjellette. Noen som har det samme?
Sliten
10
12.02.2012 12:24:33
Jeg har fått diagnosen ME. Folk sier til meg at jeg må tenke positivt så vil det ikke bli så tungt. Det er vanskelig å tenke positiv bare fordi folk sier det, og det frustrerende fordi at de snakker som om de vet hvoran det er. De kan symptomene men de vet ikke hvordan det er å leve med symptomene. Jeg har begynt å se positiv på dette nå og håper det vil gå over snart
Pin
12
16.01.2012 15:02:56
Hei! Jeg ser at noen sier de har hatt gode erfaringer med LP her. Derfor vil jeg bare si at min erfaring var veldig dårlig! Jeg ble litt bedre etter kurset, men etterhvert ble jeg bare sykere og sykere. Jeg presset meg selv, fordi vi be fortalt at symptomene ble borte etterhvert, og vi ble også lært at vi "gjorde" ME selv, altså vi skapte vår egen ME sykdom. Det var derfor også veldig tungt psykisk når jeg følte at jeg ikke klarte å bli friisk med metoden. Jeg ble mye sykere av å bruke LP, så vil bare advare dere til å være forsiktige med å prøve ut dette. Noen hjelper, mens andre blir sykere. Nå har det jo også kommet endel forskningsresultater som peker i retning av at ME kan være en autoimmun sykdom, og det forskes også på medisiner som kan hjelpe, så det er håp. Til dere som sliter på skolen, hva med å få med en pårørende eller lignende som kan forklare sykdommen detes for klassen? For dette er ikke en lett sykdom å skjønne seg på, men det ville kanskje bli lettere hvis noen kunne forklare hvordan det er?
Mokle
0
26.07.2013 12:15:59
Hei. Trist at du opplevde LP som negativt, men prøv å se på det som en hjelp i stedet. Man blir ikke frisk av LP, men mange får en bedret livssituasjon. ME er uansett en berg-og dalbane som arter seg ulikt fra menneske til menneske. Mener det er galt å fraråde LP til alle ME-rammete. Antibiotika hjelper heller ikke allen mennesker med ulike infeksjoner akkurat som LP sikkert oppleves forskjellig fra menneske til menneske. Lever med ME tett på kroppen og vet virkelig hva du snakker om, og ønsker deg alt godt fremover og god bedring!
Annen hjelp er bedre
4
12.03.2014 15:58:24
I stedet for å gi 1000vis av kroner til de som driver med LP-kurs og som ikke har noen som helst skikkelig utdannelse så er det bedre å gå til en vanlig psykolog. Der får du de samme rådene, det er mye billigere og du får møte en person med erfaring og utdannelse som vet hva han/hun holder på med.
Meg
18
10.01.2012 13:51:39
Dere må holde motet oppe. Vet om to på min skole som har denne sykdommen og en av dem er min beste veninne. hun er nesten aldri på skolen er omtrent alltid syk og etter en ti minutters tid på COOP OBS så er hun syk i TRE uker etterpå. Når hun er på skolen diskuterer vi bøker og alt vi intereserer oss for. Her er alt tilrettelagt henne og de andre som går på Spesialavdelingen, som er der for å fylle spesielle behov. Hun har vært i klassen sin en gang siden skolestart i 8 klasse. Nå begynner vi å nærme oss slutten av 9 klasse. Stå på!!! Verden heier på DERE!!!!!

Spørsmål og svar

Jeg har ME, hva slags rettigheter har jeg hos NAV?
Hei, og takk for at du skriver til oss. Det er mulig at du med din helsesituasjon, kan ha rett til en stønad fra NAV som heter arbeidsavklaringspeng...
Hvordan kan jeg finne ut om jeg har ME?
Hei Du forteller at venninnen din har ME og at hun gjenkjenner noen symptomer på det hos deg. Jeg forstår at du nå tenker mye på det og da er det...
Rehabiliteringssenter, ja eller nei? Hvilke rettigheter har jeg?
Hei og takk for at du skriver til oss Er du over 18 år og tenker på å flytte, har du i utgangspunktet selv ansvaret for å skaffe deg et sted å b...
Har lite energi og sover veldig mye. Hva er galt?
Hei Takk for at du skriver til oss, jente 17 år.Det høres ut som du sover veldig mye uten å bli uthvilt noen gang. Du har lite med energi og føle...
Er ME arvelig?
Hei   Den viktigste utløsende årsaken til ME synes å være langvarige infeksjoner, som f eks. kyssesyke. I tillegg kan sykdommen utløses av dra...
ME/utmattelse etter kyssesyken.
Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til meg her på ung.no. Det var leit å høre at du har hatt ME. Men det er fint at du er bedre nå! Jeg v...
Jeg er så sliten og deprimert, holder det ikke ut. 
Hei Takk for at du skriver til oss. Du skriver at du er veldig sliten og at livet ditt har endret seg mye det siste året, det må være tungt å ha...
Hva er bivirkningene av å røyke weed?
Hei Her beskriver du en ganske kompleks situasjon. Vi skal forsøke å si litt om dette i tur og orden. Først og fremst: mulige bivirkninger av can...
Jeg er så sliten, orker ikke mer skole.
Hei jente 14 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Jeg forstår at du er fortvilet og tenker at du ønsker å ta et friår fra skolen om du har et hø...
Jente, 14 år, føler seg utslitt
Hei   Huff, NEI! Det forstår jeg veldig godt at ikke er helt greit! Slik du beskriver det her tenker jeg at det kan være viktig for deg å ta en ...
Jeg er ALLTID sliten.
Hei!At du ikke orker noe lenger kan ha forskjellige årsaker og det er helt sikkert noe som har utløst denne tilstanden hos deg.Veldig synd at legen ...
Kan NAV forlenge min AAP?
Hei og takk for at du skriver til oss Dette må du ta med din oppfølger på ditt lokale NAV-kontor.  Bruk gjerne den digitale aktivitetsplanen.  D...
Mamma har ME og bruker det mot meg når vi krangler!
Hei Takk for at du skriver til oss. Det høres vondt ut å krangle så mye med mammaen sin. Du skriver at hun "bruker det mot deg" at hun har ME. Jeg...
Sliter med angst, depresjon og selvmordstanker. Mye trøtt, hvordan kan jeg endre det?
Hei Takk for spørsmålet. Det er vondt å høre at du har det så tungt, og at du er alene med de vanskene som du forteller om. Å ikke ha noen å d...
Må jeg vente med å være russ?
Hei, og takk for spørsmål om når du kan være russ!  I utgangspunktet er det som regel sånn at blåruss er elever som tar studiespesialisering m...
Er mye sliten, deprimert og trøtt, kan jeg få medisiner?
Hei Takk for spørsmålet. Det du forteller er at du er veldig mye sliten og har lite energi, og at du lurer på om du kan begynne med ritalin for å...
Jeg orker ingenting. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål. Det er ikke greit å ikke orke noen. Samtidig er det noen som mange kjenner på i perioder. Det kan være ulike årsaker ...
Har slutta skolen på grunn av ME kan jeg få penger av NAV?
Hei og takk for at du skriver til oss Det er noe som heter arbeidsavklaringspenger (AAP).  Dette er en ordning for de som er for syke til å jobbe o...
Se alle