Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Offentlig og kvalitetssikret
Sykehusseng

Før du drar

Før du kommer til sykehuset kan det være smart å tenke litt på hva du vil ha med deg. Ikke bare klær, toalettsaker og sånne ting, men også ting du liker å holde på med. Kanskje du har en hobby?

Tips:

Dagbok, en fin bok, mobilen, ipod, psp eller gameboy, kryssord, blader, strikketøy eller kanskje en trikseball om du kan?

Når du kommer til sykehuset

Når du kommer til sykehuset blir du og foreldrene dine, eller den som følger deg, tatt i mot av en sykepleier. Sykepleieren viser deg rundt på sengeposten og rommet du skal bo på. Etterpå følger sykepleieren deg til undersøkelsesrommet hvor hun/han veier deg og måler deg. Legen vil også gjerne snakke med deg og undersøke deg. Hun eller han kan gjøre forskjellige undersøkelser. Det kan hende skal du også ta en blodprøve. Når undersøkelsen er ferdig bestemmer legen hva som skal skje med deg videre og hvor lenge du skal være på sykehuset. Noen må også ta flere undersøkelser.

En vanlig dag på sykehuset

Dagene starter som regel ganske tidlig på et sykehus. Ofte tas det blodprøver før du står opp og spiser frokost. Du får hjelp med morgenvasken om du trenger det. Etter at du har stått opp er det frokost hvis du ikke skal faste før en behandling eller en undersøkelse. Ofte kommer legen en tur innom deg for å se hvordan det står til. Det kalles visitt. Barn og ungdommer går på sykehusskole når de er innlagt på sykehus. Kan du ikke komme til skolen kan du få en avtale om at læreren kommer til deg.

Måltidene serveres på rommet eller på en dagligstue.

Ofte ligger man på rom med flere andre pasienter, og det kan være litt vanskelig å får ro og få sove godt. Et godt råd kan være å ha med ørepropper ("sov-i-ro") og eventuelt en liten lommelykt.

Det kan blir en del venting

Noen ganger blir det lenge å vente. Da er det godt å ha musikk, lesestoff eller noe annet å drive med. Du kan for eksempel låne et spill eller en film på sykehusbiblioteket. Skal du ligge på sykehuset en stund, kan du gjerne invitere en venn på besøk. Skolearbeid kan jo også være fint å fylle tiden med.

Når du drar hjem

Når du er ferdig med undersøkelser og behandling kan du reise hjem. Men det kan hende du må tilbake igjen, eller at du må til et annet sykehus. Alt det er det legen som bestemmer. Før du reiser snakker legen med deg og foreldrene dine. Legen forteller om hva dere må passe på etter operasjonen eller behandlingen og hva som vi skje videre. Dette kalles ofte en utskrivningssamtale.

Kanskje du skal begynne med noen nye medisiner? Eller kanskje du må holde deg i ro og være hjemme noen dager fra skolen? Kan hende du må vente en uke eller to før du er med på gymnastikktimene, eller det må lages noe avtaler med skolen om andre ting. Sykehuset kan evt. hjelpe til med det, og noen fra sykehuset eller helsesøster på skolen din kan også komme og informere i klassen hvis du ønsker det.

Sykepleieren vil også prate med dere før dere drar. Hun eller han hjelper til hvis dere må ha med dere noe utstyr hjem.

Dine rettigheter på sykehus

  • Du som er under 18 år har rett til å ha foreldrene dine eller en annen voksen du kjenner hos deg når du er på sykehus.
  • En av foreldrene dine eller en annen voksen du kjenner, har rett til å få overnatte i nærheten av deg.
  • Minst en av de voksne har rett til å få mat på sykehuset slik at dere kan spise måltidene sammen.
  • Du har rett til lek, aktiviteter og skoleundervisning når du ligger på sykehuset.
  • Du har rett til å få vite hva som feiler deg og hva slags hjelp du kan få.
  • Du har rett til å få en forståelig forklaring på hva som skal skje med deg på sykehuset.

Du som er mellom 12 og 16 år har dessuten:

  • Rett til å være med på å bestemme hva som skal skje forhold til sykdommen din og hvilken behandling du skal få.

  • Rett til å være med å bestemme hvilken informasjonen som skal gis til foreldrene dine.

Forholdet til venner

Forholdet til venner er viktig. Alle er opptatt av å bli godtatt og være med i "gjengen". De fleste ønsker ikke å skille seg ut fra vennene sine mer enn nødvendig.

Om du har fått en sykdom eller symptomer, er du kanskje redd for at enkelte venner ikke skal se på deg som før og ikke vil være sammen med deg?

De som virkelig er dine venner, er opptatt av helt andre sider ved deg enn sykdommen. De liker deg fordi du er en god venn som de trives sammen med. Kanskje beundrer de også musikksmaken din, synes du er rå på dataspill, eller flink til å spille et instrument eller noe annet? Gi dem forklaring på det de må vite og det de lurer på som du kan fortelle noe om, og så kan du være deg som du alltid har vært videre.

Ring og send e-post

Det er bra å holde kontakten med venner mens du er innlagt på sykehuset. Enten ved telefoner, tekstmeldinger, brev eller e-post. Da får du fulgt med på hva som skjer hjemme mens du er borte og du føler deg ikke like utenfor når du kommer hjem igjen. Vennene dine setter også pris på at du deler opplevelsene dine med dem og er åpen om hvordan du har det. På den måten blir du ikke så isolert fra vennene dine eller de fra deg. Kanskje går det også an å følge noen timer på skolen eller andre ting som skjer på skype.

Sykestipend

Hvis du mottar lån fra Lånekassen og er syk og av den grunn ikke kan følge undervisningen, kan Lånekassen omgjøre lån til stipend i en sykdomsperiode på inntil fire måneder og to uker i løpet av et undervisningssår. Ordningen gjelder etter at du har vært syk i 14 dager.

Forsinket i studiene.

Hvis du er mer enn ett år forsinket fordi du har vært syk eller fått barn, kan Lånekassen vurdere å gi støtte ut over ett års forsinkelse. Ved annen forsinkelse gis normalt støtte til ett år utover normert tid.

Tilbakebetaling av lån - rente og avdragsfritak.

Husk at du kan søke om rentefritak om du er sammenhengende syk i minst 3 måneder og ikke har inntekt over et visst beløp.

Under 19 år. Ungdom i videregående skole kan søke stipend og lån fra Lånekassen. Stipendet er økonomisk behovsprøvd ut fra foreldres inntekt.

Mer informasjon for deg som er ungdom på sykehus.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
mcr
0
30.04.2018 21:05:47
jeg skal til ahus snart og bo der i 2 uker. ikke fordi jeg har en sykdom eller har brukket noe men fordi jeg sliter psykisk, som depresjon, selvskading, selvmordstanker, ocd, angst og borderline. så ja.. denne artikkelen var bra! hulsen jente 14. (Red.: Vi varer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Men du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss og få svar).
Lyst å prøve noe nytt, og å komme meg vekk fra livet...
0
05.03.2018 19:44:16
Har kun vert på sjukehus en gang når jeg var mindre pga. ørebettennelse og at jeg ikke var i stand til å få i meg mat fordi jeg var så syk. Men var der bare i 2-3 dager og har vert frisk siden. Husker det knapt nok. Noen ganger lurer eg på korleis d er å vere på sjukehus, sånn skikkelig liksom, ikke bare 2-3 dager men en noen uker kanskje, eller en måne, eller et år??? Noen ganger har jeg lyst på sjukehus, bare for å prøve noe nytt liksom, og for å komme meg vekk fra hverdaglig mas og.....vel...livet mitt er ikkje d beste akkuratt.... Dessutten hadde d vert gøy å prøve noe nytt! Meeeen.....kanskje sjukehus er litt kjipt også? Og så er sikkert drittdårleg internett, om d er internett der i d heile tatt.....
Anna
0
11.09.2015 15:54:53
Jeg har en alvorlig sykdom, så jeg er mye på sykehus. Dere beskrev det veldig godt med denne artikkelen!
angc
5
14.11.2010 21:42:22
hallo! jeg tenker ikke sånn engang å er 12 år. hva tenker dere på?(vil være på sykehus)? har vært mange ganger på sykehus jeg!ønsk å vær meg! jeg har aldrig syntes det har vært artig har JIA og har vært på sykehus mange ganger ikke føsrte gang var det heller ikke artig. kanskje du skulle ønske du var på sykehus men det er ikke artig å være syk... SORRY!!!men jeg forstår dere ikke?
Stina
0
25.10.2010 12:43:11
Vil vere på sjukehus? Her er det nokre som er litt langt vekke fra virkeligheten. Men det er såklart greit på sjukehus, men foretrekker å vere heime og vere frisk..
Maja
0
20.05.2009 19:47:24
Det høres korselig ut : ) hvis noen av vennene mine ender å sykehus skal jeg besøke dem ass!!!jeg vil litt på sykehus jeg (A)
fkslbugga
0
17.01.2009 13:43:10
Det var veldig bra artikkel.
legg meg til på nettby
2
01.01.2009 15:40:39
Jeg vil på sykehus, vet ikke hvorfor, men jeg vil.
frisk som en fisk
0
16.11.2008 21:04:35
det virker i grunn litt greit aa vare paa sykehus jo ! jeg VIL jo seff. ikke paa sykehus, men.. >)
Anonym
0
12.10.2008 06:31:00
Det høres morsomt ut å verepå sykehus : D Tror jammen at jeg må brekke noen bein : D
...
1
03.07.2008 21:38:32
jeg er helt enig... dem som jobber der gjør en fantastisk jobb..tenk. de går oppi syke folk hele tia, å så æ de likevel glade og fornøgde hele tiden også. jeg beundrer dem for den jobben dem gjør. og kan alldri få takket dem nok etter å ha vært inne m sonde "foring", veiing osv... det står respekt av det dem gjør. og de tar seg veldig god tid t å snakke og gjør slik at man føler seg "bra" på sykehuset... det skal dem ha. så sjøl om jeg ikke fikk ha foreldre der, så var sykepleierne heilt ypperlige.. dem gjorde mer enn man egentlig kan forvente... så husk å takk sykepleiere, leger, kirurger, radiografer osv... si det til dem at dere setter pris på dem. det gjør jeg, og jeg ser at de setter utrolig stor pris på det...
Fia
1
03.07.2008 21:26:12
Jeg har vært på sykehus mange ganger og jeg syntes det er greit på sykehus. Sykepleierne som jobber der er kjempesnille. Men det kan jo selvfølgelig være trist på sykehus, for grunnen til at man er der er jo at man er syk. Lykke til til alle som er eller skal på sykehus!!
...
0
02.07.2008 21:57:41
jeg har vært inn og ut av sykehuset siden jeg var 13 pga spisevegring. nå er jeg snart 20. og jeg har heller aldri fått tilbud om å ha med foreldre osv...
Martha
0
02.07.2008 12:56:49
Når jeg var på sykehus fikk jeg ikke noen av de rettighetene. mamma måtte betale for å være hos meg og jeg var bare 4 år og hadde CalveLeggPartÈ... De bestemte å ikke gjøre noe,, jeg måtte lide i mange år for det...

Spørsmål og svar

Jente, 15: skal bli innlagt på grunn av anoreksi 
Hei Takk for at du skriver til oss med spørsmålene dine. Det er ikke rart at du har mye du lurer på før du skal legges inn for behandling. Du er ...
Må bruke bleier og skal innlegges. Spørsmål om dette. 
Hei kjære deg.  Du bruker bleier fordi du er «sengevæter». Og nå skal du innlegges på sykehus og har spørsmål angående dette.  De ansatte...
Hvordan skal jeg klare å holde meg våken en hel natt på sykehuset?
Hei   Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Du skriver at du skal ta en EEG undersøkelse om ca 1 måned. Det du lurer mest på e...
Hun skal opereres snart og er litt bekymret.
Hei jente (17) Ja, jeg synes du skal fortelle dette til de ansatte på operasjonsavdelingen når du kommer. Siden dette er noe du bekymrer deg over ...
Jeg er en jente på 15 som skal bli innlagt og jeg lurer på hvordan det er.
Hei Takk for at du skriver til oss med spørsmålet ditt. Du forteller at du sliter med mange ulike ting og det er nok grunnen til at man tenker det k...
Jeg er redd for å fortelle de som jobber på sykehuset at jeg er sengevæter
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 18 år! Jeg forstår at du synes det er skummelt og flaut å fortelle de som jobber på sykehuset a...
Spørsmål om narkose. 
Hei Det er forskjellig hvordan folk reagerer på narkose. Og dette avhenger av type narkose, hvor lenge operasjonen varer osv også. Så en kan ikke ...
Alkohol og lokalbedøvelse. 
Hei Ja, hvis ikke lokalbedøvelsen var over et stort område, og hvis du ellers er fin, kan du kombinere det med alkohol. En bør nok imidlertid ta d...
Trenger hjelp til noe å gjøre i påvente av innleggelse
Hei Takk for at du henvender deg til oss. Det er bra å høre at du har en behandler som tar deg på alvor og vil sørge for at du får en god vurder...
Jeg behandles for spiseforstyrrelse og noen i teamet mitt ønsker at jeg legges inn. Bør jeg vurdere dette? Hva skjer da?  
Hei Takk for at du skriver til ung. no. Jeg er glad for å høre at du er i behandling for spiseforstyrrelsen din og at du har et helt team rundt de...
Sliter med sosial angst og selvmordstanker, kan jeg bli innlagt?
Hei Takk for at du skriver til oss i en så tung periode. Det er leit å høre at du har det så vondt og at du kanskje er alene om mange vanskelige ...
Jeg gruer meg å gå på skolen.
Hei Foreldrene dine eller personale som kjenner deg på sykehuset kan informere skolen om din sykdom om hva skolen må ta hensyn til. Informasjon bø...
Kjæresten er syk og får ikke informasjon fra sykehuset
Hei Så heldig kjøresten din er som har deg!! Håper hun vet å sette pris på det, Jeg synes du skal foreslå for kjæresten din at hun skal bestil...
Skal operere analfistel. Redd for skade på kjønnsorgan.
Hei Du skal operere en analfistel og er bekymret for å skade kjønnsorganenen dine da. Jeg kan ikke si sikkert hva som er den eksakte risikoen. Dett...
Bør jeg gå med på en innleggelse?
Hei Takk for at du tar kontakt med oss. Du virker å ha reflektert over det du spør om , og jeg syns det virker som du har hatt noen konstruktive ta...
Jeg må på sykehus på grunn av infeksjon på brystvortene mine, og jeg er redd
Hei Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!  Jeg forstår at dette er skummelt for deg. Du har en infeksjon i brystvortene dine som ikk...
Hvem kan jeg ta kontakt med på grunn av et lovbrudd som skjedde på sykehuset?
Hei Hvis du mener sykehuset har gjort noe galt er det i utgangspunktet pasient- og brukerombudet du bør kontakte. De skal gi deg råd om hvordan du ...
Jeg vil snakke med en på sykehuset.
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til oss.  Det er trist at du har hatt en dårlig opplevelse med en sykepleier, men det er bra at du tenke...
Lurer på om han kan snuse før han skal fjerne mandlene.
Hei Du skal fjerne mandlene, og lurer på hvordan snusen du bruker, spiller inn her.  Du kan snuse i inntil 2 timer før operasjonen. Etterpå vil ...
Kan MR vise at man snuser? 
Hei Hvis du spør om MR kan påvise at du har en snus i munnen, kan den nok i teorien det. Men du vil bli bedt om å ta ut eventuell snus før unders...
Se alle