Før du drar

Før du kommer til sykehuset kan det være smart å tenke litt på hva du vil ha med deg. Ikke bare klær, toalettsaker og sånne ting, men også ting du liker å holde på med. Kanskje du har en hobby?

Tips:

Dagbok, en fin bok, mobilen, ipod, psp eller gameboy, kryssord, blader, strikketøy eller kanskje en trikseball om du kan?

Når du kommer til sykehuset

Når du kommer til sykehuset blir du og foreldrene dine, eller den som følger deg, tatt i mot av en sykepleier. Sykepleieren viser deg rundt på sengeposten og rommet du skal bo på. Etterpå følger sykepleieren deg til undersøkelsesrommet hvor hun/han veier deg og måler deg. Legen vil også gjerne snakke med deg og undersøke deg. Hun eller han kan gjøre forskjellige undersøkelser. Det kan hende skal du også ta en blodprøve. Når undersøkelsen er ferdig bestemmer legen hva som skal skje med deg videre og hvor lenge du skal være på sykehuset. Noen må også ta flere undersøkelser.

FAKTA

Sykehusordbok:

 • Bekken er en metallpotte som brukes når du ikke kan gå å do. Den kan brukes i sengen eller på en spesiell stol.
 • Blodåre er rør som fører blodet rundt i kroppen din.
 • CT (Computertomografi) er en undersøkelse der man tar bilder av kroppen innvendig ved hjelp av røntgenstråler.
 • Elektroder brukes for å se hvordan hjertet ditt slår eller hvordan hodet ditt arbeider. Elektroder ser ut som små klistremerker som man setter fast på overkroppen eller hodet.
 • Emlakrem er en bedøvelseskrem som kan smøres på et lite område på kroppen. Den kan brukes før du for eksempel skal ta en blodprøve eller sette inn en veneflon (se under) og gjør at stikket ikke kjennes så godt.
 • Faste betyr at du ikke får drikke eller spise mat.


Mer informasjon for deg som er ungdom på sykehus.

En vanlig dag på sykehuset

Dagene starter som regel ganske tidlig på et sykehus. Ofte tas det blodprøver før du står opp og spiser frokost. Du får hjelp med morgenvasken om du trenger det. Etter at du har stått opp er det frokost hvis du ikke skal faste før en behandling eller en undersøkelse. Ofte kommer legen en tur innom deg for å se hvordan det står til. Det kalles visitt. Barn og ungdommer går på sykehusskole når de er innlagt på sykehus. Kan du ikke komme til skolen kan du få en avtale om at læreren kommer til deg.

Måltidene serveres på rommet eller på en dagligstue.

Ofte ligger man på rom med flere andre pasienter, og det kan være litt vanskelig å får ro og få sove godt. Et godt råd kan være å ha med ørepropper ("sov-i-ro") og eventuelt en liten lommelykt.

Det kan blir en del venting

Noen ganger blir det lenge å vente. Da er det godt å ha musikk, lesestoff eller noe annet å drive med. Du kan for eksempel låne et spill eller en film på sykehusbiblioteket. Skal du ligge på sykehuset en stund, kan du gjerne invitere en venn på besøk. Skolearbeid kan jo også være fint å fylle tiden med.

Når du drar hjem

Når du er ferdig med undersøkelser og behandling kan du reise hjem. Men det kan hende du må tilbake igjen, eller at du må til et annet sykehus. Alt det er det legen som bestemmer. Før du reiser snakker legen med deg og foreldrene dine. Legen forteller om hva dere må passe på etter operasjonen eller behandlingen og hva som vi skje videre. Dette kalles ofte en utskrivningssamtale.

Kanskje du skal begynne med noen nye medisiner? Eller kanskje du må holde deg i ro og være hjemme noen dager fra skolen? Kan hende du må vente en uke eller to før du er med på gymnastikktimene, eller det må lages noe avtaler med skolen om andre ting. Sykehuset kan evt. hjelpe til med det, og noen fra sykehuset eller helsesykepleier på skolen din kan også komme og informere i klassen hvis du ønsker det.

Sykepleieren vil også prate med dere før dere drar. Hun eller han hjelper til hvis dere må ha med dere noe utstyr hjem.

Dine rettigheter på sykehus

 • Du som er under 18 år har rett til å ha foreldrene dine eller en annen voksen du kjenner hos deg når du er på sykehus.

 • En av foreldrene dine eller en annen voksen du kjenner, har rett til å få overnatte i nærheten av deg.

 • Minst en av de voksne har rett til å få mat på sykehuset slik at dere kan spise måltidene sammen.

 • Du har rett til lek, aktiviteter og skoleundervisning når du ligger på sykehuset.

 • Du har rett til å få vite hva som feiler deg og hva slags hjelp du kan få.

 • Du har rett til å få en forståelig forklaring på hva som skal skje med deg på sykehuset.

Du som er mellom 12 og 16 år har dessuten:

 • Rett til å være med på å bestemme hva som skal skje forhold til sykdommen din og hvilken behandling du skal få.

 • Rett til å være med å bestemme hvilken informasjonen som skal gis til foreldrene dine.

Forholdet til venner

Forholdet til venner er viktig. Alle er opptatt av å bli godtatt og være med i "gjengen". De fleste ønsker ikke å skille seg ut fra vennene sine mer enn nødvendig.

Om du har fått en sykdom eller symptomer, er du kanskje redd for at enkelte venner ikke skal se på deg som før og ikke vil være sammen med deg?

De som virkelig er dine venner, er opptatt av helt andre sider ved deg enn sykdommen. De liker deg fordi du er en god venn som de trives sammen med. Kanskje beundrer de også musikksmaken din, synes du er rå på dataspill, eller flink til å spille et instrument eller noe annet? Gi dem forklaring på det de må vite og det de lurer på som du kan fortelle noe om, og så kan du være deg som du alltid har vært videre.

Ring og send e-post

Det er bra å holde kontakten med venner mens du er innlagt på sykehuset. Enten ved telefoner, tekstmeldinger, brev eller e-post. Da får du fulgt med på hva som skjer hjemme mens du er borte og du føler deg ikke like utenfor når du kommer hjem igjen. Vennene dine setter også pris på at du deler opplevelsene dine med dem og er åpen om hvordan du har det. På den måten blir du ikke så isolert fra vennene dine eller de fra deg. Kanskje går det også an å følge noen timer på skolen eller andre ting som skjer på skype.

Sykestipend

Hvis du mottar lån fra Lånekassen og er syk og av den grunn ikke kan følge undervisningen, kan Lånekassen omgjøre lån til stipend i en sykdomsperiode på inntil fire måneder og to uker i løpet av et undervisningssår. Ordningen gjelder etter at du har vært syk i 14 dager.

Forsinket i studiene.

Hvis du er mer enn ett år forsinket fordi du har vært syk eller fått barn, kan Lånekassen vurdere å gi støtte ut over ett års forsinkelse. Ved annen forsinkelse gis normalt støtte til ett år utover normert tid.

Tilbakebetaling av lån - rente og avdragsfritak.

Husk at du kan søke om rentefritak om du er sammenhengende syk i minst 3 måneder og ikke har inntekt over et visst beløp.

Under 19 år. Ungdom i videregående skole kan søke stipend og lån fra Lånekassen. Stipendet er økonomisk behovsprøvd ut fra foreldres inntekt.

Mer informasjon for deg som er ungdom på sykehus.