Det kan oppleves som vanskelig å gå ned i vekt, og det er derfor lett å la seg friste av ulike slankeprodukter.

Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det. Om du blir tilbudt slankemidler er det god grunn til å være skeptisk og takke nei.

Useriøs reklame

Slankemidler markedsføres ofte som at de øker forbrenningen, senker appetitten eller gir økt følelse av metthet.

Ofte er det bilder av personer som har gått ned i vekt og kanskje er det også et bilde av en lege eller en kjent person i reklamen eller på pakningen.

Det er også vanlig å at det lokkes med premier eller bonus ved kjøp av produktet.

Forhåndskontrollerte og godkjente medikamenter

Legemidler er forhåndskontrollerte og godkjente. Det finnes noen få legemidler som kan brukes for å få hjelp til å gå ned i vekt. Disse er reseptbelagte og brukes bare når helsepersonell har gjort nøye undersøkelser og vurderinger som tilsier at en pasient vil ha en mulig effekt av å ta disse medisinene.

Kosttilskudd til vektreduksjon

Kosttilskudd er derimot ikke forhåndskontrollert og godkjent. De som selger kosttilskudd har selv ansvar for at produktet ikke inneholder helsefarlige ingredienser og blir markedsført med lovlige påstander.

Kosttilskudd beskrives ofte som naturlige og ufarlige, men det er ved flere tilfeller vist seg å innholde legemidler uten at dette er opplyst på pakningen. I noen tilfeller har innholdet av legemidlet vært høyt. Slankemidler er en produktkategori som har vist seg å være særlig utsatt for slike ulovlige tilsetninger.

Handle slankemidler eller kosttilskudd på nett

Mattilsynet fører tilsyn med salg av kosttilskudd og helsekostpreparater i helsekostbutikker. Produkter som selges via Internett kontrolleres i svært liten grad, og salg fra utenlandske nettsteder kan ikke kontrolleres.

Det finnes en risiko for at kosttilskudd inneholder dopingmidler eller narkotiske stoffer. Du altså gjøre noe ulovlig hvis du bestiller slike produkter.