Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

A-Å

Svette

Svette
Svette

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Offentlig og kvalitetssikret
Svette
Svette

Bekymret for lukt

Noen syns det er flaut at det lettere blir svetteringer under armene, noen syns det er sjenerende at de svetter mer på hele kroppen eller er klamme i hendene og noen er bekymret for at de skal lukte svette eller tåfis.

Svette er helt naturlig

Uansett om mange syns svette er litt flaut og upassende og det finnes masse ulike produkter som skal hindre svettemengde og svettelukt, er det viktig å huske på at å svette er både helt naturlig og helt nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Hvis man ikke svetter, vil kroppen bli overopphetet.

Uvant i starten

Akkurat som andre pubertetsforandringer, er det ofte verst med disse endringene i starten, før man får innfunnet seg med akkurat hvordan man selv er.

Hvor mye vi svetter varierer veldig

colourbox.com Svette

Svette

Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er varierer mye fra person til person og fra dag til dag. Trening, engstelse, stress, pubertet, graviditet, menstruasjon, sykdommer og medisinbruk påvirker svettemengde og svettelukt. Det er spesielt svetten fra armhulene som øker i mengde og har mye lukt, men mange opplever også at de svetter merkbart mer i skrittet og på føttene. I tidlig pubertet er kroppsluktene spesielt sterke og av ”moskuskarakter”, en litt søtlig, tung lukt, litt på samme måte som parfyme. (Lukten av svette er jo også i nær slekt med de mest eksklusive parfymer som utvinnes fra moskussvette...)

Hygiene

Det er spesielt svette som bli liggende på huden en stund som gir dårlig lukt. God hygiene, med vask eller dusjing om morgenen og etter trening er en bra måte å holde ”gammel” svettelukt unna på. Skrifting av genser eller T-skjorte, sokker og undertøy daglig kan være nødvendig for mange, for svettelukten setter seg jo også i klærne. Det hjelper ikke å være nydusjet hvis man tar på svett tøy fra dagen før.

Svette setter seg fast i syntetisk tøy

Svettelukt setter seg mer fast i syntetisk tøy enn i bomull, og bomull tåler ofte en varmere vask, så tøy man har innerst mot huden kan være lurt å ha primært i bomull. Det kan også være en ide å bruke litt vide klær fremfor tettsittende hvis man svetter mye.

Deodorant eller antiperspirant

En deodorant eller antiperspirant kan være til nytte for å redusere svettelukt. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse. Husk å ta på deodorant på nyvasket hud!

Deodoranter/ antiperspiranter er en av de vanligste årsakene til hudirritasjon og allergiske reaksjoner. Velg derfor en mild type som huden tåler, og bytt produkt innimellom.

svett jente Svett jente

Svett jente

Det kan være lurt å velge en deodorant eller antiperspirant uten parfyme, eller en mildt parfymert, både for å unngå eventuelle hudreaksjoner, og for å ikke lukte for mye. En sterkt parfymert deodorant kan være like plagsomt for omgivelsene som svettelukt.

Husk også på at mange er allergiske eller overømfintlige mot sterke parfymelukter og kan bli syke av det.

Store svetteplager

Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter /antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF. Disse skal vaskes av etter at de har fått virke natten over.

Fotsvette

Fotsvette har en eiendommelig lukt, litt syrlig lukt og for noen kan det være til stor plage. Det kan være lurt å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå dårlig lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter.

Råd for å forebygge ”tåfis”

  • Vask føttene hver dag og tørk nøye.
  • Bytt sokker ofte. Sokkene bør være av bomull eller ull, ikke syntetisk materiale.
  • Unngå tette sko, bruk gjerne sandaler. Det kan være lurt å ha flere par sko å bytte på.
  • Sett skoene til tørk hvis de er fuktige (det er de ofte selv om du ikke tenker over det)
  • Spesielle såler som motvirker dårlig lukt eller en spray til å spraye i skoene kan forsøkes.
  • Ta føttene ut av skoene så snart du kan for å lufte dem, for eksempel i timene på skolen.
  • Ved store fotsvetteplager kan det være nyttig med en antiperspirant/deodorant spray eller krem. Det finnes noen typer spesielt beregnet for føttene.
  • Talkum kan eventuelt forsøkes på føttene og i skoene for å suge opp litt fuktighet.

Legehjelp

Hvis du har prøvd reseptfrie midler og dette ikke hjelper og/eller hvis svetteproblemet er så kraftig at det hemmer deg går det an å få time hos en hudspesialist som eventuelt kan hjelpe til ytterligere med å finne løsninger på problemet.

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Normalt?
0
14.09.2017 18:16:12
Svetter når jeg snakker med folk jeg nesten ikke kjenner. Blir kanskje litt nervøs. Blir veldig hyped og stress freak når jeg chatter med nesten ukjente folk.
j14
0
20.09.2017 17:32:44
Jeg vet ikke om det er normalt for jeg gjør det ikke selv og jeg kjenner ingen som gjør det, men kanskje fordi du gruer deg for å snakke med ukjente folk. Det er ikke noe fasitsvar på dette.
vidar
0
08.01.2016 16:31:44
For og redusere og slippe fotsvette og lukt, sjekk ut produktene som greenhearts.no selger, disse er antibakterielle og forebyggende.
Nlo
2
27.03.2015 19:05:27
Jeg bruker deodorant og det svir ikke på meg og den virker
Siri
1
09.03.2015 20:09:00
Hei! Jeg er en jente på 15 år (snart 16) og jeg har plager med svetting under armene. Jeg har hatt plager med dette i over 3 år. Jeg har hørt at den deodoranten som virker svir sinnsykt.. Har dere noen andre forslag som hjelper? Tror ikke det har noe med trening å gjøre. Trener nesten hver dag (er en aktiv person)
Ani
2
08.02.2015 12:40:23
Hei hvordan skal jeg si til mammaen min at jeg trenger deodorant. Jeg svetter mye:(
tsviko
8
24.10.2013 16:01:37
Jeg har prøvd Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF! Ingen av de funker? hva skal jeg gjøre?
svette
7
06.01.2013 13:57:34
jeg svetter jeg bruker sterial sin deo men svetterfordeom og lukter.. jeg kan ikke bruke sånn trang genser uen at jeg får svettringer.. dette plager meg.. og hun jeg bor hos vil ikke kjøpe stop 24 til meg og jeg får ikke penger hjelp.
HJELPMEG!
3
16.08.2012 18:25:09
Svetter noe så syykt mye! Prøvde å få mamma til å kjøpe sånn aliminiumsklorid 25% eller hva det nå het.. Men h kom heller hjem med en annen mye mildere, som ikke hjelper): Og ho vil ikke kjøpe den! HJELP! Kan man lage noe selv? Eller? Ho sier bare at jeg ikke svetter så mye at jeg trenger sånne produkter, men hva vet vell ho? Svetter nesten ikke hjemme, for der er jeg liksom ikke nervøs for at noen skal se noe, siden det nesten ikke er noe folk der.. Kan jo bare gjemme meg på rommet liksom..
Ronny
10
16.09.2010 13:52:42
Hei! jeg er en gutt på 16 år og svetter jævlig mye, er det normalt og ikke dusje i gymmen? Jeg er redd for å vise den lille tissen min. Det er veldig pinelig og dusje da, er det noen andre som føler det sånn som meg? Hilsen Ronny :)
Dusjer ikke etter gymmen
0
14.09.2017 18:10:40
Normalt i skolen min. Du trenger ikke trene helt til du svetter, bare ta ting med ro. Man kan også minske svettingen med å trene intens lenge nok.
Ronny Omdahl
3
08.10.2009 09:59:00
har kjøpt ny dyne og pute fra sabaicare.com dette har vært til utrolig hjelp fra meg Ronny
..
1
08.03.2009 18:38:11
Det er lurt å bytte klær ofte og bare være seg selv.
raww
1
19.02.2009 19:00:04
Jeg er i begynnelsen av puberteten og begynne og svette nå!!Det er dritt plagsomt!Men denne artikklen var til hjelp litte grann
hundremeterskogen
1
05.11.2008 18:04:29
denne artikkelen hjalp meg ikkje i de heile tatt!??!
Meg
1
22.10.2008 16:34:15
Dette var en veldig bra artikkel!

Spørsmål og svar

Svette i rumpa.
Hei gutt 20 år. Takk for spørsmålet ditt!Det er ikke uvanlig å svette i skrittet og i rompesprekken. Det er særlig i ungdomstiden dette er et sto...
Jeg svetter mye. Hva kan jeg bruke for å svette mindre?
Hei   Det du beskriver er vanlig. Det blir verre når du fokuserer på det og stresser deg opp. Hvis du greier å være rolig og avbalansert, vil ...
Jeg er utrolig varm hele tiden
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! Vi mennesker har ulik tempraturregulering. Det betyr at noen fryser lett, mens andre er varm...
Søtlig lukt fra underlivet Skolepsykologer og kompetanse
Hei Det kan være at du har en underlivsbakterie som heter gardnerella og som kan gi vond lukt. Dette kan du få sjekket hos skolelege, fastlege elle...
Hva sklal jeg gjøre for å unngå svetteringer?
Hei Det er forståelig at du gleder deg til å dra på klassetur til Polen. Det blir nok gøy.  Det er veldig vanlig å svette mye i pubertetsalder...
Jeg vil ikke dusje på skolen da jeg synes det er flaut at andre kan se kroppen min og spesielt hårveksten.
Hei Jente 13 år. Så bra at du skriver til oss i Ung.no. Akkurat dette spørsmålet kjenner vi godt til. Jeg er helsesøster og hvert år er det noe...
Jeg rødmer og får tårer i øynene av ingenting. Jeg svetter også mye, og tør ikke ha fremføring for klassen... Hva er galt med meg?
Hei, og takk for st du skriver til ung.no!   Det er mange som plages av rødming, og svetting, spesielt i tenårene. Dette kan ha mange årsaker, m...
Føler meg skitten på hånda etter onanering
Hei Fint at du spør om det du lurer og tenker på. Bakterier trives godt der det er varmt og fuktig. Så det er vanlig at det lukter litt fra underl...
Hodebunnen min stinker uansett om jeg dusjer.
HeiDet er jo ganske vanlig å svette i hodebunnen, og denne svetten blandet med talg og lukt fra "duftkjertler" i hodebunnen lager nok den lukten du k...
Blir det mer eller mindre svettelukt om man shaver seg under armene? 
Hei jente 15 år Takk for at du skriver til oss i Ung.noDet er helt normalt at du opplever litt økt svette nå når du er i puberteten. Dette skjer ...
Gutt, 13 dusjer ikke etter gymmen pga. redd for ereksjon
Hei Jeg forstår godt at du synes det er flaut!!! På den annen side er det ikke veldig uvanlig! Du har nok merket det at den ereksjonen kommer i hyt...
Er det vanlig å svette når man slutter med nikotin?
Hei! Ja, svette er en vanlig abstinensplage den første tida etter at man kutter ut nikotin. Selv om det er ubehagelig med abstinenser, er det ikke f...
Jeg trives best å ha på klær når jeg bader. Er dette normalt?
Hei Mann 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Du skriver ikke så mye rundt din situasjon. Dette kan føre til at du mulig ikke får rett svar p...
Sosial angst og svetting. Hva gjør jeg?
Hei Takk for spørsmål! Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Endel unge sliter med det samme som deg. Mange er kun sjenerte og opplever at ...
Jeg lurer på om det er vanlig at det skal klø under armhulene?
Hei! Det er ikke uvanlig at man kan klø i armhulene. Du har jo fra før en ganske følsom hud, forstår jeg, og da skal det nok sikkert også min...
Hva er god hygiene for ungdommer? Og hvor ofte bør en dusje og skifte klær?
Hei Man bør vaske seg hver dag når man har blitt ungdom/voksen. Noen dusjer hver dag, men det trenger man ikke å gjøre hvis du vakser deg godt i ...
Svetter mye 
Hei Det er helt normalt, å bli varm og svette, når man er i nærheten av en man liker! Det å bli nervøs er også helt normalt :-) Jeg skjønner a...
Blir så rød i fjeset når jeg trener
Hei Så bra at du har lyst til å begynne med noe fysisk aktivitet.  Det gjør jo faktisk også godt for selv følelsen å trene og være i god form...
Se alle