Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Svette

Svette
Svette

Når kjønnshormonene begynner å øke på i puberteten, er en av følgene også at man svetter mer og at svetten lukter litt mer. Det er spesielt testosteronet, det mannlige kjønnshormonet som påvirker svettelukten.

Offentlig og kvalitetssikret

Bekymret for lukt

Noen syns det er flaut at det lettere blir svetteringer under armene, noen syns det er sjenerende at de svetter mer på hele kroppen eller er klamme i hendene og noen er bekymret for at de skal lukte svette eller tåfis.

Svette er helt naturlig

Uansett om mange syns svette er litt flaut og upassende og det finnes masse ulike produkter som skal hindre svettemengde og svettelukt, er det viktig å huske på at å svette er både helt naturlig og helt nødvendig. Svette (perspirasjon) er viktig for å regulere kroppens temperatur. Hvis man ikke svetter, vil kroppen bli overopphetet.

Uvant i starten

Akkurat som andre pubertetsforandringer, er det ofte verst med disse endringene i starten, før man får innfunnet seg med akkurat hvordan man selv er.

Hvor mye vi svetter varierer veldig

colourbox.com Svette

Svette

Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er varierer mye fra person til person og fra dag til dag. Trening, engstelse, stress, pubertet, graviditet, menstruasjon, sykdommer og medisinbruk påvirker svettemengde og svettelukt. Det er spesielt svetten fra armhulene som øker i mengde og har mye lukt, men mange opplever også at de svetter merkbart mer i skrittet og på føttene. I tidlig pubertet er kroppsluktene spesielt sterke og av ”moskuskarakter”, en litt søtlig, tung lukt, litt på samme måte som parfyme. (Lukten av svette er jo også i nær slekt med de mest eksklusive parfymer som utvinnes fra moskussvette...)

Hygiene

Det er spesielt svette som bli liggende på huden en stund som gir dårlig lukt. God hygiene, med vask eller dusjing om morgenen og etter trening er en bra måte å holde ”gammel” svettelukt unna på. Skrifting av genser eller T-skjorte, sokker og undertøy daglig kan være nødvendig for mange, for svettelukten setter seg jo også i klærne. Det hjelper ikke å være nydusjet hvis man tar på svett tøy fra dagen før.

Svette setter seg fast i syntetisk tøy

Svettelukt setter seg mer fast i syntetisk tøy enn i bomull, og bomull tåler ofte en varmere vask, så tøy man har innerst mot huden kan være lurt å ha primært i bomull. Det kan også være en ide å bruke litt vide klær fremfor tettsittende hvis man svetter mye.

Deodorant eller antiperspirant

En deodorant eller antiperspirant kan være til nytte for å redusere svettelukt. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse. Husk å ta på deodorant på nyvasket hud!

Deodoranter/ antiperspiranter er en av de vanligste årsakene til hudirritasjon og allergiske reaksjoner. Velg derfor en mild type som huden tåler, og bytt produkt innimellom.

svett jente Svett jente

Svett jente

Det kan være lurt å velge en deodorant eller antiperspirant uten parfyme, eller en mildt parfymert, både for å unngå eventuelle hudreaksjoner, og for å ikke lukte for mye. En sterkt parfymert deodorant kan være like plagsomt for omgivelsene som svettelukt.

Husk også på at mange er allergiske eller overømfintlige mot sterke parfymelukter og kan bli syke av det.

Store svetteplager

Ved store svetteproblemer der vanlige deodoranter /antiperspiranter ikke hjelper, kan du prøve spesialprodukter som Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF. Disse skal vaskes av etter at de har fått virke natten over.

Fotsvette

Fotsvette har en eiendommelig lukt, litt syrlig lukt og for noen kan det være til stor plage. Det kan være lurt å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå dårlig lukt, men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter.

Råd for å forebygge ”tåfis”

  • Vask føttene hver dag og tørk nøye.
  • Bytt sokker ofte. Sokkene bør være av bomull eller ull, ikke syntetisk materiale.
  • Unngå tette sko, bruk gjerne sandaler. Det kan være lurt å ha flere par sko å bytte på.
  • Sett skoene til tørk hvis de er fuktige (det er de ofte selv om du ikke tenker over det)
  • Spesielle såler som motvirker dårlig lukt eller en spray til å spraye i skoene kan forsøkes.
  • Ta føttene ut av skoene så snart du kan for å lufte dem, for eksempel i timene på skolen.
  • Ved store fotsvetteplager kan det være nyttig med en antiperspirant/deodorant spray eller krem. Det finnes noen typer spesielt beregnet for føttene.
  • Talkum kan eventuelt forsøkes på føttene og i skoene for å suge opp litt fuktighet.

Legehjelp

Hvis du har prøvd reseptfrie midler og dette ikke hjelper og/eller hvis svetteproblemet er så kraftig at det hemmer deg går det an å få time hos en hudspesialist som eventuelt kan hjelpe til ytterligere med å finne løsninger på problemet.

 

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Normalt?
0
14.09.2017 18:16:12
Svetter når jeg snakker med folk jeg nesten ikke kjenner. Blir kanskje litt nervøs. Blir veldig hyped og stress freak når jeg chatter med nesten ukjente folk.
j14
0
20.09.2017 17:32:44
Jeg vet ikke om det er normalt for jeg gjør det ikke selv og jeg kjenner ingen som gjør det, men kanskje fordi du gruer deg for å snakke med ukjente folk. Det er ikke noe fasitsvar på dette.
vidar
0
08.01.2016 16:31:44
For og redusere og slippe fotsvette og lukt, sjekk ut produktene som greenhearts.no selger, disse er antibakterielle og forebyggende.
Nlo
1
27.03.2015 19:05:27
Jeg bruker deodorant og det svir ikke på meg og den virker
Siri
1
09.03.2015 20:09:00
Hei! Jeg er en jente på 15 år (snart 16) og jeg har plager med svetting under armene. Jeg har hatt plager med dette i over 3 år. Jeg har hørt at den deodoranten som virker svir sinnsykt.. Har dere noen andre forslag som hjelper? Tror ikke det har noe med trening å gjøre. Trener nesten hver dag (er en aktiv person)
Ani
1
08.02.2015 12:40:23
Hei hvordan skal jeg si til mammaen min at jeg trenger deodorant. Jeg svetter mye:(
tsviko
7
24.10.2013 16:01:37
Jeg har prøvd Stop-24, Cosmica Medical eller Aluminiumklorid 25% NAF! Ingen av de funker? hva skal jeg gjøre?
svette
7
06.01.2013 13:57:34
jeg svetter jeg bruker sterial sin deo men svetterfordeom og lukter.. jeg kan ikke bruke sånn trang genser uen at jeg får svettringer.. dette plager meg.. og hun jeg bor hos vil ikke kjøpe stop 24 til meg og jeg får ikke penger hjelp.
HJELPMEG!
3
16.08.2012 18:25:09
Svetter noe så syykt mye! Prøvde å få mamma til å kjøpe sånn aliminiumsklorid 25% eller hva det nå het.. Men h kom heller hjem med en annen mye mildere, som ikke hjelper): Og ho vil ikke kjøpe den! HJELP! Kan man lage noe selv? Eller? Ho sier bare at jeg ikke svetter så mye at jeg trenger sånne produkter, men hva vet vell ho? Svetter nesten ikke hjemme, for der er jeg liksom ikke nervøs for at noen skal se noe, siden det nesten ikke er noe folk der.. Kan jo bare gjemme meg på rommet liksom..
Ronny
10
16.09.2010 13:52:42
Hei! jeg er en gutt på 16 år og svetter jævlig mye, er det normalt og ikke dusje i gymmen? Jeg er redd for å vise den lille tissen min. Det er veldig pinelig og dusje da, er det noen andre som føler det sånn som meg? Hilsen Ronny :)
Dusjer ikke etter gymmen
0
14.09.2017 18:10:40
Normalt i skolen min. Du trenger ikke trene helt til du svetter, bare ta ting med ro. Man kan også minske svettingen med å trene intens lenge nok.
Ronny Omdahl
3
08.10.2009 09:59:00
har kjøpt ny dyne og pute fra sabaicare.com dette har vært til utrolig hjelp fra meg Ronny
..
1
08.03.2009 18:38:11
Det er lurt å bytte klær ofte og bare være seg selv.
raww
1
19.02.2009 19:00:04
Jeg er i begynnelsen av puberteten og begynne og svette nå!!Det er dritt plagsomt!Men denne artikklen var til hjelp litte grann
hundremeterskogen
1
05.11.2008 18:04:29
denne artikkelen hjalp meg ikkje i de heile tatt!??!
Meg
1
22.10.2008 16:34:15
Dette var en veldig bra artikkel!

Spørsmål og svar

Hodebunnen min stinker uansett om jeg dusjer.
HeiDet er jo ganske vanlig å svette i hodebunnen, og denne svetten blandet med talg og lukt fra "duftkjertler" i hodebunnen lager nok den lukten du k...
Sliter med klamme og svette hender. Bør jeg dra til legen?
Hei!Så fint at du allerede nå vet hva du har lyst til å drive med når du blir voksen. Jeg er sikker på at du kan jobbe som hudpleier, når blir e...
Hva er god hygiene for ungdommer? Og hvor ofte bør en dusje og skifte klær?
Hei Man bør vaske seg hver dag når man har blitt ungdom/voksen. Noen dusjer hver dag, men det trenger man ikke å gjøre hvis du vakser deg godt i ...
Svette i rumpa.
Hei gutt 20 år. Takk for spørsmålet ditt!Det er ikke uvanlig å svette i skrittet og i rompesprekken. Det er særlig i ungdomstiden dette er et sto...
Jeg rødmer og får tårer i øynene av ingenting. Jeg svetter også mye, og tør ikke ha fremføring for klassen... Hva er galt med meg?
Hei, og takk for st du skriver til ung.no!   Det er mange som plages av rødming, og svetting, spesielt i tenårene. Dette kan ha mange årsaker, m...
Gutt, 13 dusjer ikke etter gymmen pga. redd for ereksjon
Hei Jeg forstår godt at du synes det er flaut!!! På den annen side er det ikke veldig uvanlig! Du har nok merket det at den ereksjonen kommer i hyt...
Jeg vil ikke dusje på skolen da jeg synes det er flaut at andre kan se kroppen min og spesielt hårveksten.
Hei Jente 13 år. Så bra at du skriver til oss i Ung.no. Akkurat dette spørsmålet kjenner vi godt til. Jeg er helsesøster og hvert år er det noe...
Sliter fryktelig med svette under armene!
Hei Takk for at du skriver til oss. Ungdom i puberteten svette gjerne mer enn før, og hos noen endrer lukten seg. Noen svetter lite og noen veldig ...
Vennene mine sier at jeg stinker.
Hei Jeg forstår at det er ubehagelig for deg når du opplever at vennene dine reagerer på at du lukter.  Det høres ut som du er opptatt av at hyg...
Jeg svetter mye. Hva kan jeg bruke for å svette mindre?
Hei   Det du beskriver er vanlig. Det blir verre når du fokuserer på det og stresser deg opp. Hvis du greier å være rolig og avbalansert, vil ...
Jeg lurer på om det er vanlig at det skal klø under armhulene?
Hei! Det er ikke uvanlig at man kan klø i armhulene. Du har jo fra før en ganske følsom hud, forstår jeg, og da skal det nok sikkert også min...
Overdreven svetting
Hei jente 14 år. Takk for spørsmål. Du forteller at du plages veldig med svetting, og jeg forstår godt at du opplever dette som et stort problem...
Problemet mitt er at jeg svetter mye mer enn andre
Hei Jeg lurer på om det kan være mulig for deg å tenke på svette som en styrke og ikke et problem?  Svetting er jo kroppens avkjølingsanlegg, o...
Mye svette
Hei Det er veldig vanlig å svette mye i pubertetsalderen. Det er fordi nivået av kjønnshormoner er høyt. Du vil sannsynligvis bli kvitt disse plag...
Er det vanlig å svette når man slutter med nikotin?
Hei! Ja, svette er en vanlig abstinensplage den første tida etter at man kutter ut nikotin. Selv om det er ubehagelig med abstinenser, er det ikke f...
Svetter veldig i hendene
Hei Det er en del som sliter med at de svetter mye i hendene.  Vanligvis roer dette seg etter puberteten.  At man blir stresset av det kan jo også...
Jeg trives best å ha på klær når jeg bader. Er dette normalt?
Hei Mann 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Du skriver ikke så mye rundt din situasjon. Dette kan føre til at du mulig ikke får rett svar p...
Kan det hjelpe mot svette å bruke truseinnlegg under armene inni genseren?
Hei jente 13 år. Takk for spørsmål. Du forteller at du svetter mye. Det er veldig vanlig å svette mye i pubertetsalderen.  Det er fordi nivået...
Når jeg trener med treningstights før jeg svettemerker i underlivet noe som er veldig flaut. Hva kan jeg gjøre?
Hei Du forteller at du opplever å få svettemerker i underlivet. Jeg forstår det slik at du får svettemerker på treningstightsen. Svettelukt set...
Svetter i hendene når jeg holder hender med han jeg er forelsket i.
Hei Det er naturlig å svette, og hvis man blir litt nervøs eller oppspilt, svetter man lettere.  Du er nyforelsket og det er en ganske spennende t...
Se alle

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre