Hopp til hovedinnholdet

Kosthold med diabetes type 1

Diabetes type 1 (colourbox.com)

Diabetes type 1 lever man med hele livet, derfor er det viktig at man blir trygg og fortrolig med sin egen situasjon. Riktig kosthold er viktig for å mestre sykdommen. I denne artikkelen gir ernæringsfysiologen tips for type 1-diabetikere.

Offentlig og kvalitetssikret
Diabetes type 1 (colourbox.com)

Hvert år får rundt 200 barn under 14 år diabetes. De fleste får diabetes type 1 – også kalt insulinavhengig diabetes (de siste årene har det vært en økning i antall barn som får type 2-diabetes, men fremdeles er dette relativt sjelden).

Mat og kostholdsvaner er en viktig del for å mestre sykdommen. Å kunne nok om hvordan og hva slags mat en har godt av å spise, samt hva en bør unngå, bidrar til økt trygghet og mestringsfølelse i forhold til sin egen kropp og diabetes.

Ungdom og pubertet

Det kan være en ekstra påkjenning å ha diabetes i pubertetsalderen. Kroppen forandrer seg svært mye, humøret svinger, man er i aktivitet og utforsker livet, og det kan være vanskelig å føre en regelmessig livsstil. Alt dette påvirker insulinet, derfor vil insulinbehovet kunne variere stort i denne perioden.

Insulin

Det første man lærer når man har fått diabetes er å sette insulin, med hensyn til lavt og høyt blodsukker. Siden kroppen nå ikke kan produsere insulin selv, er det viktig at man bistår kroppen og tilfører insulin. Insulin er nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av næringsstoffene i maten som gir ”drivstoff” til alle kroppens celler.

Det viktigste for deg med diabetes type 1, er å lære deg å regulere insulinet i forhold til din livsstil. Hvordan du spiser og hvor aktiv du er, har betydning for når og hvor mye insulin du må sette. For å lære dette på best mulig måte, må du i perioder måle blodsukkeret jevnlig etter et måltid. Disse målingene blir et viktig hjelpemiddel for å finne de riktige dosene med insulin til den maten du spiser, og slik lærer du hvordan mat og aktivitet påvirker nettopp ditt blodsukker.

Diabetesforbundet har mye nyttig info og brosjyrer for deg med diabetes

Hva er sunn mat for en med diabetes type 1?

Helsedirektoratet anbefaler alle å ha et hjertevennlig kosthold. Det betyr at det kostholdet som anbefales for en diabetiker, er de samme kostholdsanbefalingene som gjelder for hele befolkningen.

Mye grønnsaker, frukt og langsomme karbohydrater:

”Langsommer karbohydrater” betyr at kroppen bruker lang tid på å fordøye disse karbohydratene. Det er en fordel, for da stiger blodsukkeret langsomt og jevnere. Mat med langsommer karbohydrater, er matvarer med mye fiber: for eksempel grønnsaker, frukt, erter, bønner og linser, grove korn og kornprodukter (grovt brød, grov pasta, gryn, mysli og lignende) og frukt. ”Raske karbohydrater” gir raskt høyt blodsukker, og er for eksempel: rent sukker, brus, saft, juice, sjokolade, godterier og lignende.

Mer av det sunne fettet, mindre av det usunne:

Mat med fett fra dyreriket, er det usunne fettet, og derfor bør man velge de magre alternativene.

Melkeprodukter: skummet melk/lettmelk, lettyoghurt, og magre oster

Kjøttprodukter: Kokt skinke, kalkun, kylling. Fjern alt synlig fett på kjøtt, unngå fet farsemat og fete pølser.

Bytte ut smør og hard margarin til olje og myk margarin.

Fet fisk (sild, laks, makrell og lignende) er sunt fett som vi trenger mer av.

Planteoljer som oliven, soya og raps og fett fra nøtter består også av det sunne fettet som er bra for kroppen.

Faste måltider

Å ha faste måltider gjør det enklere å regulere blodsukkeret. Frokost, lunsj, middag og kvelds med et par mellommåltider, er en god vane. Generelt bør det ikke gå mer enn 4 timer mellom hvert måltid, men dette avhenger av hva man spiser til måltidene. Noen ganger må man ha mat oftere, andre ganger klarer man seg lengre. For en diabetiker er det viktig å alltid ha noe som gir rask energi tilgjengelig, for å unngå føling.

Man kan selvfølgelig også spise mat som inneholder mye sukker når man ønsker det, men det krever at man må måle blodsukkeret ofte og følge nøye med.

Varedeklarasjonene

Varedeklarasjonene oppgir alltid ingrediensene etter hvor mye det er av det i den aktuelle varen. Det betyr at den ingrediensen det er mest av, står først. Neste på lista er den ingrediensen det er nest mest av, også videre. Dersom sukker står nevnt som en av de siste på en lang liste, betyr det at det ikke er veldig mye sukker i matvaren. Men dersom sukker står først, eller blant de første på ingredienslisten, vet du at det er mye sukker i varen.

Glykemisk indeks

Glykemisk indeks (GI) sier noe om hvordan mat påvirker blodsukkeret. Matvarer som har en høy GI er matvarer som gir en rask og høy blodsukkerstigning. Mengden, altså hvor mye mat man spiser, er også av betydning for hvor høyt blodsukkeret stiger.

Sammensetning av måltidet

Helsemat (colourbox.com) Helsemat

Helsemat

Det er ikke nok å se på hvor mye sukker en matvare inneholder, eller hvor høy GI den har. Fiber, fettinnhold, struktur og om maten er flytende eller fast har også betydning for hvordan blodsukkeret påvirkes.

Flytende mat gir gjerne en raskere blodsukkerstigning enn ”fast” mat med fiber og mye tyggemotstand. Råvarer som er lite bearbeidet gir ofte lavere blodsukkerstigning enn mat som er bearbeidet og mer sammensatt. For eksempel, vil en appelsin gi lavere blodsukkerstigning enn et glass appelsinjuice. Et annet eksempel er ren kjøtt/fisk som gir lite eller ingen blodsukkerstigning, mens for eksempel fiskepinner eller en kjøttkake vil øke blodsukkeret noe.

Videre vil potetmos gi høyere blodsukker enn vanlige kokte poteter. Sukker, honning og tørkede frukter gir en rask blodsukkerstigning, men dersom det spises sammen med annen mat i blandede måltider, vil det ikke nødvendigvis gi så stor effekt.

Lettprodukter

Søtningsstoff har ingen helsegevinst, men lettprodukter kan av og til være et alternativ til mat med mye sukker for å hindre rask blodsukkerstigning. Alle lettprodukter er ikke nødvendigvis verken sukkerfri eller mager, derfor er det viktig å lese på varedeklarasjonen.

Lavt blodsukker og føling

Føling er noe man får dersom blodsukkeret blir for lavt. Da er det viktig å få i seg noe som gjør at blodsukkeret stiger raskt. Søt drikke som juice, brus eller saft egner seg godt til det. Hvis det er lenge til neste måltid, bør du ta en ekstra brødskive eller lignende for å stabilisere blodsukkeret.

Hjernen fungerer ikke uten sukker og lavt blodsukker oppleves som om du mister kontrollen over kroppen. Føling er svært vanlig og insulinsjokk forekommer også hyppig. 10-25% av personer med type 1-diabetes vil oppleve et insulinsjokk i løpet av et år.

Høyt blodsukker og HbA1c

HbA1c er noe som heter langtidsblodsukker. Denne verdien sier noe om hvordan reguleringen av blodsukkeret har vært den siste tiden, og om du har hatt høyt blodsukker over lengre tid. HbA1c kan legen måle ved hjelp av en blodprøve, og det er ønskelig at denne verdien er under 8.

I puberteten øker utskillelsen av veksthormon som påvirker insulinet, derfor vil mange ungdommer ha problemer med å holde en lav HbA1c. En HbA1c som ligger over 9 over lengre tid, øker sjansen for problemer senere i livet, men gjennom puberteten er det ofte slik at HbA1c er opptil 2 % høyere, selv om man er like forsiktig som alltid.

Diabetes og cøliaki

Noen sykdommer er mer vanlige blant de som har diabetes enn for resten av befolkningen. Cøliaki er en av disse. Cøliaki er intoleranse for gluten i hvete, havre, rug og bygg, og er mer vanlig blant dem som har diabetes, enn andre. Hvis du har ubehandlet cøliaki blir tarmslimhinnen ødelagt. Opptaket av mat blir dårligere, og som et resultat av dette blir blodsukkeret sjelden høyt etter måltid. Insulinbehovet er vanligvis lavt, og man opplever ofte føling.

Mange av dem som har denne sykdommen har ikke flere symptomer enn dette, men noen har diffuse mageplager, forstoppelse eller diaré. Behandlingen av cøliaki går ut på å unngå all mat som inneholder gluten. Ved bruk av glutenfri kost kan man bli helt symptomfri. Livslang glutenfri kost er den eneste ”medisinen” man foreløpig har ved cøliaki.

Mer info på:

 • Norsk Cøliakiforening

  Alkohol

  I løpet av tenårene smaker mange på alkohol for første gang. Dersom du har diabetes er det noen forhåndsregler som bør tas for å unngå at du kommer i en situasjon hvor insulinreguleringen går galt. Det er lettere å få lavt blodsukker når man har drukket alkohol, i tillegg merker man ikke like godt om blodsukkeret er for lavt.

  Derfor er det viktig at man alltid:

  • Måler blodsukker når man drikker alkohol
  • Alltid spiser mat før man går til sengs
  • Setter mindre insulindose om kvelden og natten
  • Informerer dem man er sammen med om følingssymptomer
  • Vær oppmerksom på at en ungdom med 2.2 i promille og en ungdom med 2.2 i blodsukker kan se forvekslende like ut og oppføre seg like!

  Les mer om diabetes og alkohol i faktaarket på ungdiabetes.no.

  Hvorfor får man diabetes type 1?

  Mange er født med det som heter en disposisjon for diabetes. Det betyr at det ligger i genene at de kan få diabetes. Men helt bestemt hvorfor noen får type 1-diabetes, vet man ikke. Det pågår mye forskning på området, og man vet stadig mer og mer om hvilke faktorer som spiller inn når det kommer til å øke eller redusere risikoen for å få diabetes type 1.

  Diabetes på skolen

  Det er ikke alle som vet hva diabetes er og hva det innebærer. Men det er viktig å være åpen om sin diabetes, slik at de rundt en kan bistå dersom noen situasjoner skulle oppstå. For at det skal føles trygt og greit å være åpen om sin diabetes, er det viktig at det er et godt samarbeid mellom foresatte, lærere, elever og skolehelsetjenesten.

  Diabetesforbundet har utviklet et hefte som tar opp disse problemstillingene.

  Kilder:
  ungdiabetes.no, Helsedirektoratet og Diabetesforbundet.
 • Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Spørsmål og svar

  Etter hver gang vi har hatt sex, så får jeg mensen.
  Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no!En vanlig årsak til blødninger etter samleie er oftest rift eller sår. Det kan lett komme om m...
  Hvor mye usunt må man spise for å få diabetes?
  Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Først vil jeg si at det er flott å høre at du tenker på helsa di. Det er lurt å være klar ove...
  Er redd og bekymret for kjæresten min når han fester
  Hei Det er forståelig at du er bekymret for kjæresten din hvis han drikker mye alkohol. Når man drikker kan man bli mindre ansvarlig og miste døm...
  Kan man få diabetes av lettbrus?
  Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no! Man kan ikke få diabetes av å drikke lettbrus. For å få diabetes type 2 må man først og fremst være...
  Er lavt blodsukker farlig
  Hei Ja, det er flere mekanismer i kroppen som er avhengige av at blodsukkeret er innenfor normalområdet. Spesielt er hjernen avhengig av dette. Du k...
  Diabetes og forsikring.
  Hei Det at du har fått diabetes 1 er ingenting du kan forsikre deg mot mht. forsikringsselskap. Hvis du allerede har en personforsikring ville jeg b...
  Jeg har både diabetes og lavt stoffskifte. jeg er sånn passe fornøyd med kroppen din, men skulle ønske at magen min ikke stakk så ut. Ønsker tips på trening.
  Hei du!   Jeh synes det høres ut som du burde hatt en prat med en ernæringsfysiolog for å få en gjennomgang av hva du bør spise for å få et ...
  Jeg er redd for å få diabetes
  Hei. Så bra at du er opptatt av å forebygge sykdom, og at du får oppfølging av lege når langtidsblodsukkeret er høyt. Det finnes to former for...
  Jente med diabetes ønsker "spisetips"
  Hei Så leit å høre at du sliter med å få nok informasjon etter å ha fått en sånn diagnose som tross alt påvirker livet i så stor grad. Men ...
  Jente 14, sliter etter mobbing og utestenging
  Hei Takk for at du skriver til oss i en så tung og vanskelig periode. Det er vondt å høre at du har det slik du beskriver. Mange i din situasjon f...
  Hvor mye sukker må man spise for å få diabetes?
  Hei jente (14) Diabetes er en sykdom som skyldes at kroppen ikke klarer å produsere nok insulin. Vi trenger insulin for at cellene skal klare å ta...
  Sliter med diabetes, andre helseproblemer, selvskading og mobbing. Har selvmordstnker.
  Hei Tusen takk for at du valgte å skrive til oss i en så vanskelig situasjon som du beskriver. Alle helseproblemene du forteller om i tillegg til a...
  Har jeg rett til å bruke en time ekstra på en heldags tentamen, eller gjelder denne rettigheten bare på eksamen?
  HeiJeg vet ikke hva annet du tenkte du kunne trenge det til? Vanlige prøver?Jeg synes du skal snakke med læreren om at du trenger litt mer tid på p...
  Jeg er en jente på 14år. Jeg sliter med følelser. Jeg har diabetes 1 kan det ha noe å si til alt dette?
  Hei jente 14 år Så fint at du skriver til oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir frustrert så det er fint at ...
  Trening og diabetes
  Hei Det er bra at du tenker på kroppen din og trening. Trening og mosjon er bra hvis man har diabetes,mog du har alt merket positive effekter. Det ...
  Diabetes og alkohol.
  Hei Diabetikere kan drikke alkohol, men det er viktig å begrense dette noe og være klar over hvordan det påvriker blodsukkeret ditt - for det kan ...
  Jeg har diabetes type 1 og sliter med ubehag og kløe i underlivet
  Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 20 år!  Det kan godt hende at du har fått soppinfeksjon igjen. Soppinfeksjoner er vanlige hos je...
  Har diabetes Kan jeg derfor kreve å ta prøven på nytt grunnet lavt blodsukker? 
  Hei gutt 13 år. Takk for at du skriver til oss!Du forteller at du hadde en prøve som ble vanskelig å gjennomføre fordi du hadde lagt blodsukker, ...
  Kan jeg få gyldig fravær for å delta på aktivitetsdag for unge med diabetes?
  Hei gutt 13 år. Takk for at du kontakter Ung.no.Så bra at du forsøker å sette deg godt inn i dine rettigheter i tilknytning til din diabetes. Og...
  Vil ikke snakke med noen om at jeg har fått diabetes type 1
  Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no. Det er ikke flaut å snakke om diabetes. Jeg anbefaler deg å snakke med en du er trygg på, om hvordan...
  Se alle