Forhuden er den huden som dekker penishodet. I forhuden sitter det små kjertler som produserer talg, som er et slags fett. Talgen gjør at penishodet holdes smidig.

Mange gutter syns det er herlig å runke seg selv, eller at andre gjør det, ved å dra forhuden frem og tilbake over penishodet.

Har alle forhud?

Ikke alle gutter beholder forhuden. Det kan skyldes at man tilhører en religion eller tradisjon der det er vanlig at hele, eller deler av, forhuden fjernes i en ung alder. Det kalles omskjæring.

Man kan også ha et medisinsk problem, for eksempel at forhuden er for trang, som gjør at man må fjerne den. Mange syns penishodet blir mindre følsomt, mens andre ikke kjenner noen forskjell i det hele tatt. Å fjerne forhud gjør ikke at man kommer til å få problemer med å få stå/ereksjon eller ha sex i fremtiden. Man finner som regel andre herlige måter å onanere og bli runket på.

Skal det gjøre vondt?

Skal man kunne dra forhuden tilbake over hele penishodet? Er det et must ved samleie? Om man har forhud skal man kunne dra den helt over penishodet, både når penis er slapp og når man har stå. Om den holder imot og strammer, eller det ikke går i det hele tatt, betyr det at forhuden er trang.

Det skal aldri behøve å gjøre vondt eller føles ubehagelig å dra tilbake forhuden. Hvis det gjør det, er det mulig å få hjelp. Forhuden skal til og med kunne dras tilbake over penishodekanten når man har stå, ettersom det ellers kan gjøre vondt når man runker eller har sex. Innen man trer på kondomet skal man også kunne dra tilbake forhuden. Ellers kan kondomet sprekke om den gnis mot forhuden.

Må man kunne vaske seg under forhuden?

Ja, når man har kommet midt i puberteten er det viktig å kunne dra tilbake forhuden og vaske seg. Ellers begynner det å lukte. Man trenger ikke å vaske seg med såpe.

Må man opereres hvis man har trang forhud?

Forhuden kan være mer eller mindre trang, og hvilken metode som hjelper mest varierer. I de fleste tilfeller trengs ikke operasjon. Ofte løses det av seg selv når man runker. Men onani skal aldri være vondt, og man skal ikke være hardhendt. Hvis man drar ned forhuden mens penis er slapp, men ikke når man har stå, kan man prøve å utvide forhuden ved å dra den forsiktig frem og tilbake i varmt vann. Ofte må man gjøre det flere ganger for at det skal hjelpe.

En annen behandling er å smøre inn forhuden med en spesiell kortisonsalve som gjør at huden tøyer seg. Spør hos legen din, eller på helsestasjonen. Hvis det ikke hjelper kan en lege operere bort deler eller hele forhuden. Det er en liten operasjon som går fort. Man trenger ikke å bli på sykehuset. Det gjør ikke vondt ettersom man får lokalbedøvelse.

Hvilken behandling mot trang forhud passer meg best?

For å vite hvilken behandling som er rett for deg må du undersøke deg hos legen eller på en helsestasjon. Les artikkelen om trang forhud.