Noen har regelmessig mens og kan forutsi ganske nøyaktig når den kommer neste gang. Andre har uregelmessig mens, slik den ofte kan være de første par årene, og vet aldri helt når neste kommer. Noen går og venter på sin aller første mens. Uansett kan den komme uønsket akkurat i ferien.

Kanskje skal du på festival, på speiderleir, fotballcup eller interrail. Kanskje var planen en dag i Bø Sommarlands badeland eller en uke på rideleir. Det kan være mange grunner til at du tenker at det passer dårlig å få mensen akkurat da.

Det kan være godt å vite at du ikke er alene om å bekymre deg over dette. Mensen og bekymringer rundt den er noe de fleste jenter opplever. Prat litt med venninner, del frustrasjoner og gi hverandre tips. Mamma, en storesøster, tante eller helsesykepleier er også damer du kan prate med om dette.

 

Her får du noen gode råd, som kan gjøre ting lettere:

Ha med bind: Ha altid med bind og/eller tamponger i veska eller sekken, som en nødberedskap for deg eller kanskje for andre. Ha en egen liten pose eller mappe (gjerne ugjennomsiktig og litt lekker slik at du føler det er OK å ta bare den med på toalettet) som du har bind, tamponger, våtservietter, smertestillende og en ren truse i. Litt toalettpapir kan også være lurt å ha i posen hvis du er på en strand uten skikkelig toalettforhold.

 

FAKTA

Du kan være med på det meste selv om du har mensen. Å venne seg til å bruke tamponger kan gjøre sportsaktiviteter og sommeraktiviteter lettere når du har mensen.

 

Si det som det er: Hvis du skal på tur og ikke kan bade eller annet p.g.a. mensen, så si det bare som det er til de du er sammen med. Da forstår de og de slutter å mase. Det er jo veldig normalt å ha mensen og halvparten av alle rundt deg mellom ca. 13 og 50 år har det faktisk hver måned.

Skift tampong etter hvert bad: Det kan være praktisk å bruke tamponger når du skal være på stranden, bade, og også ellers om sommeren. Skift alltid tamponger etter at du har badet i sjøen eller i basseng. Hvis du er opp og ned i vannet stort sett hele tiden, så forsøk å skifte tampongen ca. en gang i timen.

Øv på å sette inn tampong: Hvis du ikke er vant til å bruke tamponger, kan det være lurt å øve litt før ferien. Det er enklest å sette inn en tampong når du blør en del, for da glir den lettere inn. Det er lurt å starte med den minste typen først, og heller øke til en større etterhvert.

Det ligger en god bruksanvisning inni tampongesken. Les og følg den. Det kan være litt ubehagelig å sette inn tamponger i starten, men hvis du prøver å slappe av, går det lettere. Pass på å få den langt nok inn, for ellers vil du gå og kjenne den hele tiden. Tråden på tampongen skal henge utenfor skjeden, men lurt å sjekke at den ikke er utenfor bikinitrusa...

Truseinnlegg som ekstra sikkerhet: Bruk gjerne truseinnlegg som en ekstra sikkerthet hvis du bruker tamponger også utenom når du bader, slik at du ikke plutselig får lekkasje og blør igjennom klærne. Hvis du vet at mensen straks kommer, så kan det å bruke et truseinnlegg være lurt.

Ta smertestillende i tide ved menssmerter: Hvis du er plaget med sterke menssmerter, ta smertestillende i tide før smertene blir for sterke, da vil du ha best effekt av dem. Ibux, Naproxen og Ledox er reseptfrie smertestillende som har god effekt på menssmerter.

 

 

Skift ofte og ha god hygiene: Skift bind ofte og ha god hygiene, slik at det ikke blir vond lukt og slik at du føler deg fresh. Når det er varmt blir det mye raskere vond lukt av blod. Vask deg med gjerne med våtserviett for intimhygiene når du skifter bind eller tamponger, i tillegg til vanlig vask morgen og kveld.

Merk av i kalenderen: Merk av i kalenderen din eller skriv det inn på mobilen HVER gang du får mensen. Slik blir det lettere å følge med, og du vet når du kan forvente mensen neste gang.

Tenk på at det verste egentlig er å gå å grue seg til at mensen kommer til feil tid. Er du forberedt, så ordner det seg som regel greit nok og dagene med mest vondt og størst blødning går jo raskt over.

Sex under mnesen: Det går an å ha samleie selv om du har mensen, hvis du selv og partneren din syns det er ok. I alle fall mot slutten av mensen kan det gå greit. Legg et håndkle under i senga, for å unngå at det blir blodsøl. Et alternativ er jo å ha samleie i dusjen... Noen syns det er best å vente til mensen er helt over før de har samleie. (Husk prevensjon ved samleie også når du har mensen!)

 

Utsettelse av mensen:

Det finnes måter man kan utsette mensen på dersom det er krise. Hvis du har fått ganske regelmessig mens, og du ser at den kommer til et veldig upassende tidspunkt, så kan du prate med lege og høre om det er mulig å få resept på noen tabletter som heter Primolut N. Dette er et hormon som gjør at mensen kan utsettes i inntil ca. 10 dager. Man må starte opp med dem 2-3 dager før man venter å få mensen og ta en pille tre ganger daglig i så mange dager som man vil utsette mensen. De fleste tåler slike piller godt, men noen kan få bivirkninger som hodepine, kvalme, oppblåthet og brystspenninger. Noen kan også få småblødninger. Det kan være en utfordring å huske å ta pillene tre ganger om dagen, men det er avgjørende for ikke å begynne å blø.

Hvis du bruker en p-pille av kombinasjonstypen (med østrogen i), så kan du utsette mensen i inntil tre måneder. Les i pakningsvedlegget hvordan dette gjøres, eller i denne artikkelen. Prat med helsesykepleier eller lege hvis du lurer. Noen kan få småblødninger etter å ha utsatt en stund på denne måten. Det kan være lurt å ha testet dette ut før det gjelder den viktige ferieturen.

 

Minn deg selv på at det er flere positive sider ved mensen:

Når mensen kommer til tiden, vet du at ting fungerer som det skal. Du er dame, og du vil antagelig kunne bli gravid når den tid kommer, men du er det ikke nå.

Mensen kan være en god unnskyldning:

Du kan bare ta det med ro og slappe av og stelle litt pent med deg selv, mens de andre tar en joggetur, vasker hytta eller bærer ved....

Du kan egentlig være med på det meste selv om du har mensen, bare du er litt forberedt med bind og tamponger tilgjengelig.