Utflod

Skjedeveggene består av slimhinner som ligger mot hverandre. Væsken som skilles ut fra livmoren og fra kjertler i skjedeveggen danner det vi kaller utflod og gjør bl.a. at slimhinnene i skjeden ikke kleber seg sammen. Alle jenter har utflod, men mengden kan variere fra jente til jente og fra alder til alder. Hos de fleste vil utfloden også variere i farge, mengde og konsistens i løpet av en menstruasjonssyklus. Det er viktig å legge merke til hva som er normalt for en selv. Da vil det være lettere å oppdage tegn på at noe kan være galt.

Utseende, konsistens og lukt

Å ha utflod er en naturlig del av det å være kvinne. I løpet av puberteten vil jenter oppleve at de får mer utflod. De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang, kanskje ett til to år før. Jenter merker det som mer fuktighet i trusa og det oppleves som litt slimete og det kan også stivne litt og henge fast i kjønnshår og truse. Utflod er til for å holde skjeden glatt og frisk. Normal utflod er fra klar eller melkehvit til litt svakt gulhvit eller eggehviteaktig. Utflod har en svak lukt, kanskje litt syrlig. Litt lukt vil det være, men lukten er vanligvis ikke stram eller vond hvis alt er i orden. Konsistensen er glatt og våt, eller litt mer seig og klebrig. Noen jenter merker eggløsningen ved at utfloden da kjennes mer geleaktig og seig enn ellers.

Også mellom de indre kjønnslepper vil det ligge et hvit- eller lys gulaktig belegg. Dette er også normalt. Det er talgstoff som skilles ut fra små kjertler i området og det er med på å smøre området rundt kjønnsleppene. Dette tilsvarer smegma, ”kukost”, hos guttene. Dette vaskes forsiktig bort ved daglig underlivsvask.

FAKTA

Ordet fitte betyr våt strandeng. Utfloden sørger for at strandengen nettopp holder seg våt...

Bli kjent med lukten

Luktstoffene fra kjønnsorganet er viktig for seksuell tiltrekking og kåthet. Mange er redd for at det skal lukte vondt nedentil. Vær oppmerksom på hvordan du lukter til vanlig. Noen ganger kan det oppstå betennelse i skjeden, og lukten vil forandre seg. Lukter det fisk eller mer surt enn vanlig bør du oppsøke lege.

Ikke overdriv vaskingen

Overdreven hygiene kan føre til underlivsplager. Ikke vask dypt inn i skjeden. Det øker risikoen for betennelse fra sopp eller bakterier. Vask med vann, olje eller mild såpe, helst en som er beregnet spesielt for underlivsvask, en gang om dagen er nok. Området rundt kjønnsorganet og mellom kjønnsleppene skal vaskes. Vask alltid kjønnsorganet forfra og bakover for å ikke føre uønskede bakterier fra endetarmsåpning til skjeden og urinrørsåpning. Det å vaske "feil veg" kan gi infeksjon i urinveier eller skjede eller bakterieubalanse i skjeden.

Økt utflod når jenta blir kåt.

Skjeden er alltid fuktig, men når jenter er opphisset vil kjertler i skjeden skille ut en væske som kalles skjedesekret eller lubrikasjon. Dette vil gjør skjeden glatt, slik at en finger eller penis kan gli bedre i skjeden og det blir mer behagelig enn om det er mindre vått. En jente kan ha vært litt kåt uten å ha registrert det, og merker bare etterpå at det er mer fuktig i trusa. Forelskelse og den kriblingen man kjenner i kroppen da, kan i seg selv gi økt utflod. Det er ulikt hvor våt en jente blir når hun er kåt, og det kan være lurt å bruke litt tid på kyssing og annen kosing før samleie, slik at hun blir skikkelig våt. Ved seksuell opphisselse vil også skjeden bli utvidet og hele kjønnsorganet mer oppsvulmet og følsomt. Når jenta får utløsning, orgasme, vil det også komme mer væske fra fra kjertler i skjeden. Dette er også varierende i mengde fra jente til jente og kan også variere fra gang til gang. Noen kjertler ytterst i urinrøret produserer også en væske ved seksuell stimulering og orgasme. Denne væsken er varierende i mengde fra jente til jente, er som tynn skummetmelk og har en søtlig smak og lukt.

Når er det noe galt?

Utflod som øker i mengde og forandrer seg i farge og lukt, kan være et tegn på infeksjon. -Det kan være at den blir blodig, gul, grønnlig eller hvit og osteaktig og ha strammere, surere eller fiskeaktig lukt. -Da bør man prate med lege om det og evt. få testet om man kan ha fått en seksuelt overført sykdom.

Skillelinje, ung.no

Spørsmål og svar om utflod:

Spørsmål:

Heisan, Jeg sliter med mye utflod. Har dere noen tips til hvordan jeg kan minske den? Jeg har utflod hele tiden, noe som irriterer meg utrolig mye. Skifter truser gjerne 2-3 ganger dagen. Jeg begynner å bli rimelig lei..! truseinnlegg nekter jeg å bruke for det gir meg så mye sår i underlivet.. så har dere noen tips?

Svar:

Hei. Fornuftig at du ikke bruker truseinnlegg mye. -Det blir lett veldig tett og problemet med utflod kan til og med øke da. Utflod er jo en normalfunksjon. Utflod med lite- og lett syrlig, frisk lukt, er noe alle jenter har og det er med på å smøre skjeden og holde den frisk og glatt. Produksjonen av utflod øker på i puberteten, og når man er forelsket og når man er kåt øker det ytterligere. Det varierer fra jente til jente hvor mye utflod det er, men for en del er det et problem at det blir såpass at det føles kanske fuktig i trusa. Har ikke noe godt råd for å begrense dette, når det høres ut som en normalvariant. -Det å innrette seg praktisk, med mulighet til truseskrift er jo noe du har gjort allerede. -En grei løsning. -Kanskje er det lurt å bruke bomullstruser som har et litt stort, tykt felt i midten som greier å fange opp litt mer enn bare en liten g-streng greier. -G-streng kan i tillegg ligge litt stramt inn mot slimhuden, og irritere slik at produksjonen av utflod øker.

-Og som kriseløsning hvis du har bukse der utflod blir lett synlig, så får du heller noen ganger sikre deg med truseinnlegg eller evt. en liten tampong.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Spørsmål:

Jeg trenger hjelp, virkelig! I de tre siste dagene nå har jeg slitt veldig med utflod, eller jeg vet egentlig ikke om det er utflod. Jeg hadde mensen for litt over en uke siden, så det er ikke det, og det kan ikke være utflod heller. Det som er problemet er at av og til blir jeg veldig våt, og må derfor skifte truseinnlegg ofte, men i tre dager nå så har vesken flyttet seg til akkurat over kanten på truseinnlegget, på begge sidene, så jeg er nødt til å skifte truse mange ganger daglig. Eneste som kan hjelpe er bind, men det er noe jeg helst ungår å bruke, hvertfall siden jeg ikke har mensen.. Er ikke helt sikker på om du skjønte dette, men om du gjorde det så vær så snill å hjelp meg, for jeg tør nesten ikke å gå utenfor døren før det er borte..

Svar:

Hei. Det at du har fått økt utflod nå, kan være en normalvariant, men hvis det vedvarer at det er så mye som du beskriver, så kan du jo ta en sjekk hos lege. Hvis det er vanlig farge og lukt på utfloden, så er det oftest en garanti for at det ikke er noe galt. Mange har naturlig økt utflod enkelte dager av menstruasjonssyklusen, som rundt tiden for eggløsning. Det kan faktisk også, paradoksalt nok, være slik at det blir økt utflod hvis man bruker mye truseinnlegg, så forsøk å begrense det så mye du kan, og skift ofte hvis du ikke greier deg uten. Vær også bevisst på å kun bruke vann når du vasker deg eller en parfymefri, underlivssåpe. Andre ting kan irritere slimhinnene, og da kan utfloden øke. Truser som er trange, stramme eller sklir litt inn kan også irritere.

Det kan ellers være økt utflod i perioder av puberteten, og det kan være mer når man er forelsket og når man er seksuelt opphisset. (Det kan jo til og med ha skjedd uten at du har tenkt over det)

Vennlig hilsen helsesykepleier

Skillelinje, ung.no