Juletre

Juletre er for mange allergikere et problem. Et gran- eller furutre som kommer inn i varmen, kan gi fra seg masse ulike allergener som ulike typer sopp og pollen fra ulike andre treslag. Også andre partikler frigjøres når det kommer inn i varmen og den terpentinlignende lukten fra barnålene kan i seg selv kan være irriterende for slimhinnene og utløse astma eller andre plager i luftveiene.

Et ekte juletre bør spyles og tørkes før man tar det inn i huset. Treet bør så tørkes og akklimatiseres minst et døgn i et rom hvor allergikere ikke ferdes (kjeller/garasje). Da kan det gå bedre for noen. Juletre av plast kan være et godt, og for noen det eneste, alternativ. Plasttrær kan skyldes i dusjen for å få bort gammelt støv.

Juleblomster

Julestjernen gjør mange allergikere syke. Det samme gjelder andre blomster som juleglede, svibler, liljer og tulipaner.

Et alternativ kan være kunstige utgaver, eller du kan pynte med andre blomster, for eksempel asalea, julekaktus, kristtorn, alpefiol, ildtopp, orkide eller guzmania.

FAKTA

Hvis alle alltid tenker på- og spør om det er noe noen reagerer på, og gjør små tilrettelegginger, vil det bli best mulig jul for alle. Det kan være lurt å utstyre deg med allergimedisiner hvis du er allergisk og skal i juleselskap. Allergener kan være skjult og glemt og kan plutselig gi allergisk reaksjon.

Mye folk samlet og mye lukter

For en allergiker kan de fleste "gode" lukter være irriterende og gi plager i form av nesetetthet, astma, hodepine eller hudkløe. Duften av røkelse, julekrydder og juletre, lukten av parfyme både fra vaskemidler til gulv og klær, hygieneprodukter, hårprodukter og godlukt man sprayer rett på huden kan gjøre at en allergiker får en kraftig reaksjon. Et julepyntet hus med festpyntede mennesker og lukten av nystekt ribbe kan altså gjøre både dagen og julen plagsom for noen.

Med litt mer kunnskap og oppfinnsomhet, kan det bli samme kos og hygge, men uten plage for den som er allergisk. Hvis det på invitasjonen til juleselskapet står at det er et ønske om at det ikke blir parfymelukt eller røyklukt, kan det være en god start. Lukten fra duftlys, eller osen fra stearinlys eller peis, kan også være plagsomt for en allergiker, likedan osen fra stekovnen. Mandariner, klementiner og appelsiner som skrelles gir også fra seg en sterk lukt som kan gjøre at en allergikers slimhinner og hud blir irritert, kløende og sår. Vet man om dette, har man mulighet til å gjøre små forandringer. Røkelsen og duftlysene kan ryddes bort (de lukter selv om de ikke er tent), kjøkkenet kan luftes ekstra godt etter matlagingen, stekovnen kan renses, man kan fyre med lukket ovn eller peis istedet for åpen, man kan skjære klementinene og appelsinene i båter i stedet for å skrelle og man kan begrense antall stearinlys.

Julekule (colourbox.com)

Julekule STOR

Tid for nøtter og spesielle krydder.

For noen er et av høydepunktene i jula det store utvalget av nøtter. Det kan by på store problemer for en allergiker, for bare spor av nøtter i støvet, i lufta eller i maten kan gi sterke, og for noen, livstruende reaksjoner. Særlig er det alvorlig for dem som reagerer med å bli tette i svelg og hals. I mange av julekakene og julegodtene er det også ulike mandel- og nøtteslag. Også mange av de spesielle julekrydderne kan for noen gi reaksjoner både når disse fyller luften med det de fleste tenker på som julelukt, og hvis de kommer i maten. Nellik, ingefær, stjerneanis, allehånde, kanel, karve, anis og muskat, er noe enkelte tåler dårlig, og det kan være en skummel felle når vanlig mat og drikke i anledning julen er krydret med litt andre krydder enn ellers. Gløgg har blitt en vanlig juledrikk. Den inneholder mange av de nevnte krydderne og ofte appelsin eller tørket appelsinskall og serveres ofte med mandler og rosiner. Varm solbærsaft/eplejuice kan være et godt alternativ til gløgg, evt. med et tilsatt krydder du er trygg på at går bra og bare rosiner. Før du lager maten, kan det være lurt å sjekke ut om alle tåler alle "jule"- krydderne. Nøtter bør ikke knekkes der det oppholder seg en nøtteallergiker. Det beste er om nøttene får vente til en annen gang, men for noen går det bra om det serveres nøtter som er ferdig knekt.

Tips til alternative ingredienser i kaker, konfekt og risengrynsgrøt

Noen tåler heller ikke kumelk, enten fordi de har en allergi eller en intoleranse. Kumelk kan i mange tilfeller erstattes av havredrikk, kokosmelk, rismelk, soyamelk eller mandelmelk. Kokosmelk er et godt alternativ til risengrynsgrøt og risdesserter. Det finnes også melkefrie kremalternativ, og melkefri is. Melkefri, eggfri og nøttefri mørk sjokolade kan brukes av de fleste. Les nøye på pakningsvedlegget. Nøtter kan i visse kaker erstattes av tørket frukt, solsikkekjerner og gresskarkjerner (hvis man tåler det) eller utelates. Noen kan tåle mandler men ikke andre nøtter.

Marsipan fås kjøpt, eller kan lages, med og uten eggehvite og uten nøtter (falsk marsipan). For dem som ikke tåler vanlig hvetemel eller gluten, finnes det andre melslag eller glutenfrie melblandinger som kan brukes til de fleste bakverk. Olje eller melkefri margarin kan brukes til baking hvis noen ikke tåler melk.

Ved laktoseintoleranse kan for de fleste meierismør brukes til matlaging og bakst og det finnes også lactoseredusert/lactosefri melk, fløte, smør, rømme mm. som da kan gå helt fint til risengrynsgrøten eller andre ting der melk trengs. Ved alvorlig lactoseintoleranse og melkeallergi må kun helt melkefrie alternativ benyttes.

Noe kan forsterke allergireaksjonen.

Allergi kan i noen tilfeller forsterkes av alkohol. -Når man drikker blir man også mer ukritisk, noe som gjør at man lettere tar sjanser enn ellers. Fysisk aktivitet og forkjølelse kan også gjøre at man reagerer sterkere på allergener og på irritanter som parfymer, røyk, kulde mm. Summen av flere faktorer er altså viktig for styrken på reaksjonen.

Det som går an

Det er viktig å tenke på alt det man KAN spise, servere og gjøre selv om noen har allergi, og ikke på begrensningene. Nesten uansett allergi kan man finne gode mat- og kakealternativ, og alle kan få en hyggelig jul med økt bevissthet og små tilrettelegginger. Vær forberedt selv og si ifra til andre rundt deg, så de også kan ta hensyn og forberede godt.

Du kan lese flere råd om hvordan julen kan gjøres best mulig også med allergi på

lhl.no og på naaf.no